To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - serial BBC - Film jest a co z książką?

spin_girl - Czw 10 Kwi, 2008 14:10

Dobra, bez paniki. Nikt przecież nie powiedział, że tego sie nie da zrobić. Wręcz przeciwnie- Pani z wydawnictwa zrobiła już pewien rekonesans, dotarła do spadkobierców, informacji. Chwilowo zawiesiła działalność na czas targów w Londynie, ale jak wróci to wróci do tematu. Jeżeli po wstępnym rekonesansie chce wrócić do tematu, to w moim rozumieniu oznacza to, że nie natknęła się na jakieś bariery nie do przebycia, co rokuje nadzieje na ukazanie się książki w Polsce. Może jednak prawa do tekstu nabyło jakieś wydawnictwo, od którego teraz trzeba je będzie odkupić? (zresztą, jak już wcześniej powiedziałam, nie znam się, więc po prostu czekam na wyniki jej pracy).
W każdym razie uważam, że został zrobiony malutki krok na przód- informacja o N&S dotarła do jednego z największych polskich wydawnictw. Jeżeli sie uda to super, jeżeli nie to przynajmniej wiemy, że próbowałyśmy i nie będziemy musiały już gdybać.
Ja, oczywiście tej sprawy odłogiem nie zostawię, za jakieś dwa tygodnie delikatnie się przypomnę.
A na książkę w sprzedaży, nawet jeżeli sprawa wykupienia praw pójdzie szybko i sprawnie, i tak trzeba będzie sporo poczekać- podejrzewam, że tłumacz będzie miał z tym niezły zgryz.

achata - Czw 10 Kwi, 2008 18:41

Bardzo dobrze, że ktoś przypomniał im o książce. Odpowiedź z wydawnictwa wydaje mi się o tyle serdeczna i konkretna, że rokuje nadzieję na potraktowanie sprawy poważnie a to już jest coś.
Gosia - Czw 10 Kwi, 2008 18:55

Mag13 napisał/a:
Z pewnością pomocna będzie edycja filmu na DVD, bo to zawsze "napędza" sprzedaż literatury i może rozstrzygnąć o pozytywnej decyzji wydawnictwa w tym przypadku.
Powiedziałabym, że tu największą zasługę w przyswojeniu powieści Gaskell na naszym rynku może mieć Epelpol, który przetarł szlaki.

Zgadzam sie z tym. Na pewno godne rozwazenia przez wydawnictwo jest to, ze wkrotce pojawi sie na DVD ekranizacja.
Mysle ze szansa jest. :-D

Caitriona - Czw 10 Kwi, 2008 19:15

Mag13 napisał/a:
Z pewnością pomocna będzie edycja filmu na DVD, bo to zawsze "napędza" sprzedaż literatury i może rozstrzygnąć o pozytywnej decyzji wydawnictwa w tym przypadku.
Powiedziałabym, że tu największą zasługę w przyswojeniu powieści Gaskell na naszym rynku może mieć Epelpol, który przetarł szlaki.

Mnie również się tak wydaje. I pewnikiem okładka książki byłaby filmowa ;) Co absolutnie by mi w tym przypadku nie przeszkadzało :D

Gosia - Czw 10 Kwi, 2008 19:16

Ja NAWET ;) bym taką wolała :mrgreen:
Caitriona - Czw 10 Kwi, 2008 19:56

Ja tam bym wolała JT ze scenki Look back... :serce2: :serce2:
Gosia - Czw 10 Kwi, 2008 20:23

Mnie calkiem odpowiada fotka z niemieckiego wydania DVD ;)
Harry_the_Cat - Czw 10 Kwi, 2008 20:35

Ja myslę, że jednak nie wykorzystaliby sceny z filmu - w koncu ekranizacja BBC nigdy nie trafiła u nas na okładkę. Dopiero kinowy plakat.

Ale jakbym miała wybierac - to JT! :serce2: :serce2: :serce2:

Caitriona - Czw 10 Kwi, 2008 20:40

Gosia ma racje - okładka niemieckiego wydania jest bardzo dobra. Taką też mogliby wykorystać przy wydaniu książkowym ;)
Admete - Czw 10 Kwi, 2008 22:56

Ta z kwiatami jest ładna - tyle, że powinny być żółte ;-)
Gosia - Czw 10 Kwi, 2008 23:15

Zdecydowanie ta z Danielą :D
Justine - Czw 10 Kwi, 2008 23:26

znalazłam jeszcze taką:

http://img231.imageshack....=gaskellii4.jpg

jeśli jest chociaż malutka szansa żeby wydali książkę u nas to dla mnie okładka może być nawet cała czarna, najwyżej nakleję sobie na nią zdjęcie Johna :)

Anonymous - Pią 11 Kwi, 2008 08:53

Ta z Danielą jest piękna :serce2:
Loana - Pią 11 Kwi, 2008 09:22

Ta z Danielą jak już albo jakaś z widoczkiem na miasto... ale w sumie żadna mnie nie zachwyciła :P . Chciałabym spokojną okładkę - i w kolorach i w tematyce :) .
Caitriona - Pią 11 Kwi, 2008 10:33

Ta Justine jest ładna, siódma z tych co zamieścia Mag albo ta z Danielą - choć ja bym wolała żeby byli oboje...
Harry_the_Cat - Pią 11 Kwi, 2008 10:53

Ja mam właśnie tą, co zamieściła Justine ;)
spin_girl - Pią 11 Kwi, 2008 11:09

Jest jeszcze taka z Penguina z jakimiś chudymi, łysymi dziećmi w opadających koszulach, które grają w karty na czyms w rodzaju targowiska (?). Okropna. A przecież książka zupełnie nie o tym. Myślę, że umieszczenie kadru z serialu na książce podniosłoby koszty jej wydania (trzeba by wtedy pewnie jeszcze zapłacić BBC), więc juz się nie upieram, chociaż fajnie by było. Kiedy mieszkałam w UK kupiłam sobie wszystkie powieści Jane Austen w jednym tomie, z okładką P&P '95 (Darcy i Elizabeth stoją razem, frontem do kamery). Wydał to Penguin. Muszę wyznać, że kupiłam to wydanie tylko dla tej okładki, bo jest strasznie niewygodne (malusieńki druk, wielka książka). Z drugiej strony to jeśli już nie okładka filmowa, to może chociaż jakiś namalowany obrazek z postaciami podobnymi do RA i Danieli? I wilk syty i owca cała...
Admete - Pią 11 Kwi, 2008 12:54

Okładka z Danielą jest ładna. Prószyński wydał ostatnio D&U z okładka filmową, z wersji 2005. Niestety ja mam tę wersję z łysymi dziećmi ;)
nicol81 - Pią 11 Kwi, 2008 19:59

Mi się najbardziej podoba ta, którą zamieściła Justine :-D Ta z Danielą nie odpowiada mi kolorystycznie, poza tym nie lubię okładek filmowych :-| Jak już okładka filmowa, to tylko z Rysiem :serduszkate:
spin_girl - Pią 11 Kwi, 2008 21:22

Czy któraś z szanownych Pań ma może zdolności i zamiłowania artystyczne? Może im po prostu zaprojektujemy? Przynajmniej jedno będą mieli z głowy :-P Pan w cylindrze i crawacie, z długim nosem i od razu wiadomo, że to Ryś :mrgreen:
Admete - Pią 11 Kwi, 2008 21:36

Albo trochę rozwiązanego... ;-)
Gosia - Pią 11 Kwi, 2008 22:07

Bo zdaje sie ze powiesc pierwotnie miala miec tytul Margaret Hale, ale potem pod wplywem sugestii Dickensa tytul zostal zmieniony na "North and South".
nicol81 - Sob 12 Kwi, 2008 17:18

Gosia napisał/a:
Bo zdaje sie ze powiesc pierwotnie miala miec tytul Margaret Hale, ale potem pod wplywem sugestii Dickensa tytul zostal zmieniony na "North and South".

Kochany Dickens :serce:
Ja bym chyba była za okładką z pociągiem...

achata - Nie 13 Kwi, 2008 18:05

spin_girl napisał/a:
Czy któraś z szanownych Pań ma może zdolności i zamiłowania artystyczne? Może im po prostu zaprojektujemy? Przynajmniej jedno będą mieli z głowy :-P Pan w cylindrze i crawacie, z długim nosem i od razu wiadomo, że to Ryś :mrgreen:

Świetny pomysł. Byłoby super mieć coś wspólnego z wydaniem książku. WIem, ze dam o talentach tu nie brakuje, chociazby Caiti czy Kikita...

Justine - Pon 28 Kwi, 2008 20:01

ja tylko gdybam, oczywiście nie mam nic przeciwko żeby kosztowało 39zł :)

może czas przypomnieć się pani z wydawnictwa Pruszyńskiego?