To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Wampiry i wilkołaki

Anonymous - Czw 08 Maj, 2008 22:51

Caitriona napisał/a:
Pewnie mam coś ze słuchem, ale w kilku momentach (szczególnie Beth? oraz ten tekst o paraliżu) on brzmi zupełnie jak Ryś

No to widocznie też mam coś ze słuchem :mrgreen: W ogóle Alex O'Loughlin jest ryśkopodobny moim zdaniem :wink:
Filmik promocyjny CBS, jeden z moich ulubionych
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Caitriona - Pią 09 Maj, 2008 11:23

No to dobrze, że ktoś jeszcze to słyszy ;) :D
A filmk baardzo fajny :mrgreen:

praedzio - Pią 09 Maj, 2008 13:34

Otherway, co za avek!!! :lol:
Anonymous - Pią 09 Maj, 2008 13:54

Fajny, nie :wink:
A tu Mick w pełnej okazałości:

Gitka - Pią 09 Maj, 2008 19:39

Serial Pod osłoną nocy czyli
Moonlight (2007)
będzie można obejrzeć na kanale AXN
http://www.filmweb.pl/AXN...2,News,id=43045

praedzio - Pią 09 Maj, 2008 19:45

O, widzicie, jak szybko spełniają się wasze marzenia? ;) Dzięki, Gitko, za newsa! :kwiatki_wyciaga:
Harry_the_Cat - Sob 10 Maj, 2008 19:01

dzienks, Cait
Harry_the_Cat - Sob 10 Maj, 2008 22:28

Dzięki.

Z klimatow wampirowych - obejrzalam wlasnie na AXN (przypadkiem) jeden odcinek Blood Ties/ Wiezy krwi. Babka jest jakims detektywem (to ktorys odcinek w serii byl, wiec bez wprowadzenia) i ma za partnera wampira. Wydaje sie, ze lączy ich cos wiecej (duh!), ale nie bylo nic konkretnego w tym odcinku.
Ogolnie aktorstwo bylo straaasszne. Wszystko takie sztywne. Nie bede pilnowac godzin emisji ;)

Agn - Nie 11 Maj, 2008 09:07

Coś nie mam zaufania do seriali z wampirami. Np. taka Buffy też mnie się pierońsko nie podobała. Mam wrażenie, że seriale z wampirami są ustawione na to, by wampiry były niesamowicie cool i odjazdowe, a jeszcze bardziej cool powinien być ich łowca (o ile jest głównym bohaterem). W ogóle nie mają klimatu, ewentualnie ja nie trafiłam na nic serialowego, co byłoby dobre.
No, jasne - filmy też często i gęsto są beznadziejne, ale one przynajmniej nie ciągną się przez ileśtam serii. :obrzydzenie:

Ach, skończyłam w końcu Zaćmienie! Zapomniałam się pochwalić. Żenada, niestety. Idealizowanie wszystkich po kolei wyszło mi bokiem, Bella zakochana w dwóch osobnikach (i żaden nie jest do końca człowiekiem) niemożliwie mnie wnerwiła. Boję się pomyśleć, co będzie w czwartym tomie. Brr...
Idę się odtruwać. *bierze Opowieść o złodzieju ciał i spada na ogródek*

Admete - Nie 11 Maj, 2008 12:38

Z seriali o wampirach to podobno Angel jest dobry - tak przynajmniej słyszałam. Thin Pelle to oglądała.
Harry_the_Cat - Nie 11 Maj, 2008 12:51

@ Admete:

Tak mowisz, bo tam David B gra? :wink:

Agn - Nie 11 Maj, 2008 12:54

David B...eckham? :confused3:
Harry_the_Cat - Nie 11 Maj, 2008 13:11

Agn napisał/a:
David B...eckham? :confused3:

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Nie, Boreanez :mrgreen:

On gra w Bonesach, które sobie śledzimy z Cait i Admete w odpowiednim wątku ;)

Admete - Nie 11 Maj, 2008 13:53

Tak on tam gra :-) I choćby z tego powodu bym go obejrzała. Chyba podręczę kogo trzeba w czasie wakacji ;-)
praedzio - Nie 11 Maj, 2008 16:26

Ja w temacie Angela z Davidem B. ;) Serial taki sobie, i to mocno taki sobie. Ale z ciekawości można pooglądać, żeby zobaczyć Boreanaza w czarnym wdzianku. :D
Harry_the_Cat - Pon 12 Maj, 2008 21:44

Na moment odejde od Twilight (z podkresleniem "na moment"). Obejrzałam na YT :rumieniec: pierwszy odcinek Moonlight. I ... ok. Nie lobię narracji pierwszoosobowej. To tak jakby traktowali widza jako półinteligenta, co to sam nie zrozumie, jak mu sie wszystkiego nie wyłuszczy. I bohater na razie mnie nie porwał - jakoś nieco mnie drażni, ze ustylizowany jest tak jak inne wampiry - chodzi mi o włosy i strój - wygląda jak Gerry w Drakuli 2000 albo ten wampir z Blood Ties....
Glos ma ok, ale akcent nie ten :lol: Bardziej podobał mi się Joseph ;)
Fajna była za to bohaterka - taka zadziorna nieco. I mila buzia :)
No i parę rzeczy po prostu musiało mi sie kojarzyć z Twilight (mówiłam, ze na moment!) - końcówka z tym dotykaniem, odmawianie sobie zabijania ludzi dla krwi. Te motywy u wampirów są chyba teraz na topie ;)
Mimo tego wszystkiego, chętnie obejrzę dalej, jeśli bedzie okazja.

Agn - Pon 12 Maj, 2008 21:47

Właśnie dlatego polubiłam Louisa - nie chciał zabijać ludzi, żywił się krwią zwierząt... ale na dłuższą metę było to ponad jego siły. Więc pił krew ludzi.
Anonymous - Pon 12 Maj, 2008 22:05

Harry_the_Cat napisał/a:
Fajna była za to bohaterka - taka zadziorna nieco. I mila buzia

Chodzi ci o Sophię Myles? Ze względu na nią zaczęłam ten serial oglądać
Harry_the_Cat napisał/a:
odmawianie sobie zabijania ludzi dla krwi

W 3 odcinku 'Moonlight' jest taka konwersacja:
Beth: Więc gryziesz ludzi w szyje i ssiesz krew?
Mick: Właściwie większość krwi biorę z Banku Krwi
Beth: O! Czerwony Krzyż nie wspomina o tym w swoich broszurach :mrgreen:

praedzio - Wto 13 Maj, 2008 08:03

Jeśli chodzi o Moonlight, to mnie też denerwuje pierwszoosobowa narracja. Mick wykreowany tu jest jako taki przemądrzały nieco detektyw, co to musi nam maluczkim wszystko tłumaczyć. Ale kiedy do gry włącza się Beth, to ta jego "elokwencja" gdzieś znika... :mrgreen:
Muszę przyznać, że ten serial wciąga... :D Ponoć w dalszych odcinkach będzie Caroline... Nie mogę się doczekać! :wink:

Anonymous - Wto 13 Maj, 2008 17:09

praedzio napisał/a:
Mick wykreowany tu jest jako taki przemądrzały nieco detektyw, co to musi nam maluczkim wszystko tłumaczyć

A na początku każdego odcinka Mick przypomina, tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś zapomniał:
'I wanna help people. It's why I became a P.I.' :obrzydzenie:

praedzio - Wto 13 Maj, 2008 17:13

:lol:

Wywiad z wampirem

Anonymous - Wto 13 Maj, 2008 21:08

Ja się wtrące znowu na temat 'Moonlight'...Przeczytałam, że właśnie dziś stacja CBS zdecydowała o zakończeniu serialu, mimo akcji 'Save Moonlight' jaką zorganizowali fani. Dzwonili podobno do CBS dzień i noc, zasypywali dyrekcję mailami, oddawali masowo krew (!) a tu wszystko na nic. Przekonałam się, że dla niektórych ten serial był naprawdę ważny po przeczytaniu wpisu jednej z fanek: 'My mother is dying and Moonlight is cancelled. I cannot believe it'. Hm, troche to mną wstrząsnęło...
praedzio - Wto 13 Maj, 2008 21:10

A niech to jasny... :wsciekla: Rozumiem, że serial nie najwyższych lotów, ale żeby aż go zamykać??? :shock: Barany jedne!!! Tfu! :bejsbol:
Caitriona - Czw 15 Maj, 2008 13:49

praedzio napisał/a:
A niech to jasny... Rozumiem, że serial nie najwyższych lotów, ale żeby aż go zamykać??? Barany jedne!!! Tfu!

E, szkoda...

A tak swoją drogą oglądałam Niewidzialnego, a tam 'czarny charakter' (z super samochodem) grał ktoś mi z wyglądu znajomy Przez pół filmu się zastanawiałam kogo on mi przypomina, a to nie kto inny tylko wampir Mick St. John: http://gfx.filmweb.pl/ph/29/93/232993/101716.1.jpg

Agn - Sob 17 Maj, 2008 21:26

A teraz coś z zupełnie innej beczki...

Artykuł z Polityki z marca 2007: KLIK!
Ciekawy tekst o tym, skąd niby wzięły się legendy o wampirach i wilkołakach. Wątpliwe, aczkolwiek pewne rzeczy mogły owe mity rozwinąć.

Wciąż czytam Opowieść o złodzieju ciał. Nadziałam się na taki fragment. Esz, kocham Anne Rice...

(O Louisie - spojrzenie na wydarzenia z Wywiadu z wampirem.)
Cytat:
Tej nocy, kiedy Claudia powstała przeciwko mnie, stał tam jak bezradny świadek, nie próbując nawet interweniować, mimo iż wołałem go po imieniu.
Zabrał moje, jak sądził, martwe już ciało i porzucił na bagnach. Ach, naiwne małe pisklęta sądziły, że tak łatwo się mnie pozbędą.
Ale czemu o tym teraz myślę? Kochał mnie wtedy, nawet jeśli o tym nie wiedział; co do mojej miłości do niego i do tego zepsutego, gniewnego dziecka nie miałem natomiast najmniejszych wątpliwości.
Opłakiwał mnie, przyznaję. Był w tym naprawdę dobry! Zawsze opłakiwał wszystko i wszystkich! Przyodziewał się w smutek i żałobę, jak inni w aksamity i jedwabie; żal wydobywa z niego to, co najpiękniejsze, niczym blask świecy; jego łzy są jak najwspanialsze klejnoty.

Zawsze lubiłam język Anne Rice, nic na to nie poradzę. W ogóle książka jest fascynująca. Kuszenie Lestata jest po prostu mistrzowskie. Aż się boję, co się dalej stanie.