To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Far from the Madding Crowd (Z dala od zgiełku)

malmik - Pon 12 Lis, 2007 20:27

Nie no - odnośnie Gabriela i Bathsheeby mamy niezgodę :rumieniec:
Harry_the_Cat - Pon 12 Lis, 2007 20:30

no to szczęśliwie się składa, że Ty masz tę wersję, którą masz, a ja tą, którą mam ;)
malmik - Pon 12 Lis, 2007 20:35

ewentualnie nasze wrażenia subiektywnie przynależą do posiadanej wersji :rotfl: :mrgreen: :mrgreen:
Harry_the_Cat - Pon 12 Lis, 2007 21:07

Tyz dobrze ;)
Gosia - Nie 23 Gru, 2007 18:17

Obejrzalam "Far From the Madding Crowd " Z Nathanielem Parkerem. Dziekuje Harry za pozyczenie tego filmu :D
Mi Gabriel spodobal sie chyba jeszcze szybciej niz Wam ;) Natomiast bohaterke Batszebę mialam ochote pare razy stluc na kwasne jablko :wsciekla: za te jej żarty, decyzje itp. Zal mi bylo Boldwooda, tak zazartowac okrutnie ze starego kawalera :roll:
No i odtracic Gabriela, ktory kochal ją od poczatku i byl tak odpowiedzialny. Choc za zastrzelenie psa ma u mnie potężną kreche... :bejsbol:
A Batszeba wcale nie taka piekna, jak niektorzy twierdzili... Jesli ten Troy to brat Firtha, to wole sto razy Colina.
filmem nie jestem zachwycona, a to dlatego, ze nie przepadam za glowna bohaterką, Gabriel oczywiscie mi sie podoba, moze dlatego, ze nie przypomina tu Nathaniela Parkera :mrgreen: W kazdym razie wole go z broda niż bez. I ze wzgledu na niego film mi sie w sumie podobal ;)

Maryann - Nie 23 Gru, 2007 19:10

Gosia napisał/a:
Jesli ten Troy to brat Firtha, to wole sto razy Colina.

A cóż Ci nieszczęsny Jonathan zawinił ? :mrgreen: On i tak ma biedak ciężkie życie, bo mimo, że robi, co może wszyscy go znają tylko jako "brata swojego brata".
Pan Darcy i jego brat... To chyba ich jakieś rodzinne przekleństwo... :roll:

Ło matko - na wikipedii sobie ktoś poszalał: http://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Firth :paddotylu:

malmik - Nie 23 Gru, 2007 19:22

Gosia napisał/a:
Obejrzalam "Far From the Madding Crowd " Z Nathanielem Parkerem. Dziekuje Harry za pozyczenie tego filmu :D
Mi Gabriel spodobal sie chyba jeszcze szybciej niz Wam ;) Natomiast bohaterke Batszebę mialam ochote pare razy stluc na kwasne jablko :wsciekla: za te jej żarty, decyzje itp. Zal mi bylo Boldwooda, tak zazartowac okrutnie ze starego kawalera :roll:
No i odtracic Gabriela, ktory kochal ją od poczatku i byl tak odpowiedzialny. Choc za zastrzelenie psa ma u mnie potężną kreche... :bejsbol:
A Batszeba wcale nie taka piekna, jak niektorzy twierdzili... Jesli ten Troy to brat Firtha, to wole sto razy Colina.
filmem nie jestem zachwycona, a to dlatego, ze nie przepadam za glowna bohaterką, Gabriel oczywiscie mi sie podoba, moze dlatego, ze nie przypomina tu Nathaniela Parkera :mrgreen: W kazdym razie wole go z broda niż bez. I ze wzgledu na niego film mi sie w sumie podobal ;)

No to chyba teraz czas żebyś ode mnie pożyczyła tą starszą wersję - tam chociaż Bathsheba jest piękna....

Gosia - Nie 23 Gru, 2007 20:37

Maryann napisał/a:
Gosia napisał/a:
A cóż Ci nieszczęsny Jonathan zawinił ?

W sumie nic mi nie zawinil, ale jakis taki mydlek... :roll:
No i nieodpowiedzialny podrywacz i uwodziciel :nudelkula1_zolta:
Malmiku - chetnie starsza wersje obejrze, ale nie wiem czy ktos inny moze wygrac tu z Nathanielem. ;)

Sofijufka - Nie 23 Gru, 2007 20:40

Gosia napisał/a:
Maryann napisał/a:
Gosia napisał/a:

A cóż Ci nieszczęsny Jonathan zawinił ?

W sumie nic mi nie zawinil, ale jakis taki mydlek... :roll:
No i nieodpowiedzialny podrywacz i uwodziciel :nudelkula1_zolta:

Obejrzałam go sobie w trajlerku - najgorsza ta fryzura [taki fryzjerczyk], widziałam go krotko ostrzyżonego, mniam. I bardzo dobry był jako kardynał w "Lutrze" - no, taki z Rafaela....
I błysk fanatyzmu w oku, mniam :slina:

Harry_the_Cat - Nie 23 Gru, 2007 21:19

Gosiu, nie słuchaj Malmika- w starszej wersji Batszeba jest jeszcze bardziej denerwująca, a Gabriel - pożal się matko.... :paddotylu:
Gosia - Nie 23 Gru, 2007 21:23

No to juz chyba tamten film nie jest do przezycia :mrgreen:
Ciesze sie, ze na tej plycie byly napisy angielskie, bo dzieki temu wiecej zrozumialam, choc oczywiscie nie wszystko. :roll:
Wlasciwie, (choc moze cos ze mna jest nie tak :mysle: ), bo ja juz chyba wolalabym pana Boldwooda od tego calego Troya. Ale oczywiscie gdybym miala w ogole wybierac, to Gabriel nie mial żadnej konkurencji ;)

Harry_the_Cat - Nie 23 Gru, 2007 22:00

A, i stara wersja nie ma napisów... :rumieniec:
Sofijufka - Pon 24 Gru, 2007 09:18

Harry_the_Cat napisał/a:
Gosiu, nie słuchaj Malmika- w starszej wersji Batszeba jest jeszcze bardziej denerwująca, a Gabriel - pożal się matko.... :paddotylu:

Zgadzam się, ale Peter Finch jako Boldwood - mmmmm. Ta Batsheba to oczy miała w....

Harry_the_Cat - Wto 18 Sie, 2009 20:01

nie mam - ale ja ZDECYDOWANIE polecam wersje z lat 90... popełniłam swego czasu klip - http://www.youtube.com/watch?v=ZHBqfQRBKHQ - na pewno go tu juz wklejałam...
BeeMeR - Wto 18 Sie, 2009 20:47

Harry_the_Cat napisał/a:
ZDECYDOWANIE polecam wersje z lat 90...
ni ma, ni ma, nigdzie nie ma :(
Ale jeszcze poszukam :wink:

Harry_the_Cat - Wto 18 Sie, 2009 20:56

Niestety moje DVD w domu a ja na wyspie :/
BeeMeR - Śro 19 Sie, 2009 09:46

No, zdecydowanie jestem w posiadaniu tej wersji:
http://www.youtube.com/watch?v=yYgfZbXXC5k
(cudownie pompatyczny jest ten zwiastun :mrgreen: )
ale przynajmniej znalazłam sobie angielskie napisy, co znacznie ułatwia oglądanie :mrgreen:

Gosia - Śro 19 Sie, 2009 19:13

Wolę Nathaniela Parkera jako Gabriela ;)

ale mam wrażenie, że twórcy nowszej wersji wzorowali się trochę na tej starszej.

malmik - Śro 19 Sie, 2009 19:46

BeeMeR napisał/a:
No, zdecydowanie jestem w posiadaniu tej wersji:
http://www.youtube.com/watch?v=yYgfZbXXC5k
(cudownie pompatyczny jest ten zwiastun :mrgreen: )
ale przynajmniej znalazłam sobie angielskie napisy, co znacznie ułatwia oglądanie :mrgreen:

A mogę się wyszczerzyć o te napisiki angielskie - bo by się też przydały :rumieniec:

Gosia - Śro 19 Sie, 2009 20:21

Malmik! :paddotylu:
Czy już po urlopie? :hello:

malmik - Śro 19 Sie, 2009 20:32

O urlopie już zapomniałam... :mysle: niestety....
BeeMeR - Czw 20 Sie, 2009 14:08

Z dala od zgiełku (1967r)

Obejrzałam dopiero pół godziny a już jestem absolutnie zachwycona :serce2:
I to wcale niekoniecznie bohaterami czy ich poczynaniami :P
Ale te zimne, błotniste, bezkresne pola, te mgły, te kamienne domki :serce: a te mordy - ach! No coś pięknego! :love_shower:

Teraz się już nie robi takich pięknych kostiumowców :P - a przynajmniej nie tak często :P Teraz najczęściej wszystko jest gładkie, śliczne i czyściutkie :roll:
Jak na przykład w oglądanym przeze mnie niedawno "Pod drzewem, pod zielonym", gdzie wszystko było sielskie-anielskie i nic nie mąciło uroków spokojnej wsi. :mrgreen:

Z radością będę kończyć film, a potem obejrzę późniejszą wersję z 1998
(są gdzieś jakieś napisy? :co_stracilam: )

Lullaby - Śro 04 Sie, 2010 20:12

Widziałam filmiki "Far from the..." na youtubie i bardzo chciałabym obejrzeć ten film, mimo iż słyszałam, że jest nudnawy. Ale mnie jakoś to niezraża. Bardziej martwię się, gdzie mogłabym go dorwać, żeby obejrzeć;)
Alicja - Pon 04 Paź, 2010 09:12

ekranizacja Far from the Madding Crowd - Z dala od zgiełku będzie w tym tygodniu na TCM w piątek o dziwnych godzinach 6:00 i 12:05.
wersja z 1967 r.

Alicja - Pią 08 Paź, 2010 19:06

obejrzałam i szczerze moge napisać, ze z całego filmu ( 3 godz ) najbardziej podobały mi się... krajobrazy i widoczki :-P
dziwne, ale błoto w tym filmie dookoła domu i prawie wszędzie jakoś mnie nie raziło :mysle: (jak np. w DiU nowszej wersji)