To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Malarstwo i Teatr - Upiór w Operze/ Teatr ROMA

Aragonte - Śro 26 Mar, 2008 18:11

Caitriona napisał/a:
Szkoda, ze nie mozna kupić płyty z piosenkami z musicalu...

Kwestia czasu :wink: Skoro z polskich "Kotów", o ile wiem, można, to czemu nie mieliby wydać "Upiora"? Za dobrze mogą na tym zarobić.

malmik - Śro 26 Mar, 2008 18:47

Uprzejmie donoszę, że:
- mój kubek też działa :banan_czerwony: :banan_czerwony: :banan_czerwony: :banan_czerwony: - opiłam się dzisiaj tyle herbat, że mi bokami wychodziło, ale co opróżniłam kubeczek musiałam zaraz napełnić,
- nie wzdychałam i nie jęczałam - tylko czasami się śmiałam i wykrzywiałam ale żadnych poważniejszych odgłosów paszczowych nie wydawałam,
- podobało mi się strasznie - mimo, że bez Gerrego - bo towarzystwo śpiewało całkiem nieźle,
- zniosłam nawet dzielnie "Musik of the night" - choć tego się obawiałam najbardziej - ale facet ma dobry głos i podobało mi się,
- jedynym problemem było to że Upiór miał krótkie nóżki i to mnie strasznie denerwowało (ale to był tylko jedyny problem)
- scenografia i efekty specjalne niezwykłe - rewelacja
-nie będę się wypowiadać na temat różnic w upiorach bo ......................

Gosia - Śro 26 Mar, 2008 19:03

Zastanawiam się nad kubkiem, może Caitriona by mi jutro go nabyła? :mysle: O ile oczywiscie bylaby taka miła :rumieniec:

Co do obsady, okazuje się, że nawet inne postaci mają swoich dublerów.
UPIÓR W OPERZE - OBSADA

UPIÓR – Damian Aleksander
Łukasz Zagrobelny
CHRISTINE – Paulina Janczak
Kaja Mianowana
Edyta Krzemień
RAOUL – Marcin Mroziński
Łukasz Talik
MADAME GIRI – Anna Sztejner
Katarzyna Walczak
FIRMIN – Jakub Szydłowski
Grzegorz Pierczyński
ANDRE – Wojciech Dmochowski
Wojciech Socha
CARLOTTA – Barbara Melzer
Izabela Bujniewicz
Anna Gigiel
PIANGI – Tomasz Jedz
Tomasz Madej (?)
Zbigniew ¦larzyński
BUQUET/LICYTATOR – Wojciech Paszkowski
Jan Bzdawka
MEG GIRI – Ida Nowakowska
Katarzyna Wach

My trafiliśmy na pierwszy garnitur :mrgreen:

Harry_the_Cat - Śro 26 Mar, 2008 19:03

Gosia napisał/a:
Marcin Mroziński jako Raoul - jest świetny! No i, jak stwierdzilysmy, on wyglada mesko - krotkie wlosy, a nie jak filmowy Raoul-Adonis...

O przepraszam, fizycznie to on mi się nie podobał i się pod tym stwierdzeniem nie podpisuje.

malmik - Śro 26 Mar, 2008 19:06

może nie ideał no ale na pewno był lepszy pod każdym względem od filmowego
Gosia - Śro 26 Mar, 2008 19:10

Nie napisałam, ze nam sie podobal, ale ze wygladal bardziej mesko niz blond dlugowlosy Adonis z filmu
Harry_the_Cat - Śro 26 Mar, 2008 19:13

Gosia napisał/a:
wygladal bardziej mesko

Mi się nie podobał, więc nie moge w ogóle powiedzieć, że wygląda męsko, bo mi na to sumienie nei pozwala.

Aragonte - Śro 26 Mar, 2008 19:16

malmik napisał/a:
może nie ideał no ale na pewno był lepszy pod każdym względem od filmowego

A ja sie wyglądu filmowego nie czepiam, a wyglądu tego nie będę oceniać, bo jednak za daleko siedziałam, żeby to w pełni stwierdzić. Ale głos Mroziński ma dobry i głównie to doceniam, jak Harry :-D

Tak mi się teraz parę żarcików z "Upiora" przypomniało i zastanawiam się, czy to tylko kwestia zabawy w przekładzie z tym "rzimski-romski", czy ma to coś wspólnego z oryginalnym librettem. Aluzja do "Romy" ładnie im wyszła :lol:

Aragonte - Śro 26 Mar, 2008 19:17

Gosia napisał/a:
Nie napisałam, ze nam sie podobal, ale ze wygladal bardziej mesko niz blond dlugowlosy Adonis z filmu

A ja lubię długie włosy :wink: Ten z filmu to krótkie miał jak dla mnie :mrgreen:

Gosia - Śro 26 Mar, 2008 19:25

Ja tez nie mam nic do dlugich wlosow, ale nie takich blond jak filmowy Raoul...
Harry_the_Cat - Śro 26 Mar, 2008 19:28

Przepraszam bardzo, a jakie miał? Przecież blond właśnie.... :roll:

Aragonte napisał/a:
"rzimski-romski", czy ma to coś wspólnego z oryginalnym librettem. Aluzja do "Romy" ładnie im wyszła

Faktycznie!

Aragonte - Śro 26 Mar, 2008 19:33

Harry_the_Cat napisał/a:
Aragonte napisał/a:
"rzimski-romski", czy ma to coś wspólnego z oryginalnym librettem. Aluzja do "Romy" ładnie im wyszła

Faktycznie!

W teatrze skupiłam się na innym sensie, dopiero teraz to do mnie dotarło :lol:
Naprawdę niezłe jest to tłumaczenie, IMHO.

Gosia - Śro 26 Mar, 2008 20:45

Słucham sobie piosenek ze spektaklu, a tymczasem sfotografowane strony z programu:

Caitriona - Śro 26 Mar, 2008 23:27

Gosia napisał/a:
Zastanawiam się nad kubkiem, może Caitriona by mi jutro go nabyła? O ile oczywiscie bylaby taka miła

Nie ma sprawy Gosiu! Sobie też kupię taki kubeczek :mrgreen:

Gosia - Czw 27 Mar, 2008 11:35

To nie jest błaha sprawa :lol: Ja tam chetnie bym jeszcze raz to zobaczyła :excited:

Caitrionko, dziekuje :kwiatek:

Caitriona - Czw 27 Mar, 2008 12:19

Gosia napisał/a:
Caitrionko, dziekuje

Nie ma sprawy! :D

Trzykrotka - Czw 27 Mar, 2008 13:38

Pamiętam, że na słynne Koty organizowano wycieczki na zasadzie: płacisz i masz bilet do teatru, przejazd i nocleg. Cena pakietu co prawda stawiała oczu w słup, ale cóż - wygoda kosztuje.
Dziekuję Wam za wrażenia. Bardzo się cieszę z tak dobrej oceny Damiana Aleksandra, bo mam do niego dużo sympatii (do Idola ani on ani Zabrobelny po prostu nie pasowali).
Trzeba bedzie pomyśleć o wycieczce :)

Gosia - Czw 27 Mar, 2008 18:35

Ciekawa jestem wrazen Caitrie po spektaklu :lol: I jaka bedzie obsada.
Sluchalam zamieszczonych na stronie dyrygenta fragmentow, i doszlam do wniosku, ze z dwoch pan spiewajacych utwor: "O tyle proszę Cię" wolę Edytę Krzemień. Kaja Mianowana ma jakąś dziwna barwe glosu, ktora mi nie odpowiada.
Natomiast ciekawa jestem jak ten sam utwor wykonuje trzecia pani, a wlasciwie pierwsza - Paulina Janczak.

malmik - Czw 27 Mar, 2008 18:41

Choroba Kasia może weźmiesz mnie do torebki???? :mrgreen:
Gosia - Czw 27 Mar, 2008 18:43

Wiecie, ze okropnie chetnie bym poszla jeszcze raz :excited:
Harry_the_Cat - Czw 27 Mar, 2008 19:04

To chyba możemy juz kupować bilety - na wrzesien.... :roll:
malmik - Czw 27 Mar, 2008 19:14

A Kasia właśnie zaczyna oglądać..... :roll: :roll: :roll:
Harry_the_Cat - Czw 27 Mar, 2008 19:17

Też o tym myślę.... :roll:
malmik - Czw 27 Mar, 2008 19:19

....a ja jaszcze o tym myślę przy dźwiękach "Music of the night"......
Harry_the_Cat - Czw 27 Mar, 2008 19:26

Wygrałaś :mrgreen: