To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Possession - Obsesja

Admete - Sob 09 Paź, 2010 14:00

Widziałam dziś, gdy byłam w Emppiku :) Mam wcześniejsze wydanie, polecam z czystym sercem.
trifle - Sob 09 Paź, 2010 14:16

Tylko czemu takie drrrogie :roll:
Anonymous - Nie 10 Paź, 2010 15:33

Ja upolowałam właśnie na allegro tą plus "Opowiadania z Matisse'em w tle" i jeszcze coś po alngielsku za 35 złotych :)
Admete - Nie 10 Paź, 2010 15:46

A to ci się udało :) Dobre zakupy. Jak mi koleżanka odda Opętanie, to chyba sobie przypomnę.
Anonymous - Nie 10 Paź, 2010 15:56

Powiedz to mojemu Tacie jak wpadnie mu w ręce przesyłka :)

Admete ja pamiętam co ja Ci wiszę :)
i jutro wrzucam do skrzynki

Admete - Nie 10 Paź, 2010 16:03

A to miło, że pamiętasz, bo ja mam już slerozę ;)
Anonymous - Śro 13 Paź, 2010 19:18

A poczta mi książki przyniosła, fakt interes zrobiłam, jak tylko skończę czytać tą książkę co czytam(a sporo mi zejdzie) to wezmę się za opętanie. Ten film jest gdzieś dostępny?
Fibula - Śro 13 Paź, 2010 21:55

Na dvd od dawna nie jest dostępny, ale można znaleźć. Szukasz?
Anonymous - Śro 13 Paź, 2010 22:03

Powoli się rozglądam :mrgreen:
Anonymous - Nie 31 Paź, 2010 20:33

Jeden z najdłużej oglądanych przeze mnie filmów(Fibulo dzięęęęękuję :kwiatki_wyciaga: ). Przez ksiązkę brnę i stwierdziłam, że może bardziej mnie wciągnie jak film zobaczę. Bo film bardzo mi się spodobał, tam tyle znajomych buź jest. Najbardziej mi się podobał wątek z przeszłości i byłam głodna każdego ujęcia, jednak nie gardziłam również współczesnością.
Ładny ten film.... uczuciowy bardzo.... Coś co lubię....

mokka - Nie 23 Wrz, 2012 23:04
Temat postu: Opętanie w HBO
Obejrzałam ten film dziś w HBO, nagrałam i myślę już tylko o tym, żeby to zrobić ponownie w ciszy i spokoju, kiedy nie będą mi po głowie skakały dzieci. Gorąco polecam ten film, jestem pod wrażeniem i zaraz zamawiam książkę w Merlinie. Jeśli chcecie go obejrzeć: http://hbo.com.pl/movie/opetanie_247741 - będzie 3.11.2012 w HBO
Admete - Pon 24 Wrz, 2012 15:09

Tylko pamiętaj, że ksiązka różni się znacznie od filmu. Nie chodzi nawet o sama fabułę, bo ta jest w mairę podobna, ale o ogólny styl opowieści i wiele dodatkowych elementów, których w filmie zabrakło.
Iza_Jesienna - Nie 18 Lis, 2012 13:38

Nie wiem czy odważę się obejrzeć film po lekturze książki. "Opętanie" to nie jest książka z rodzaju tych które się pochłania, ona służy raczej do powolnej kontemplacji. Jest po prostu niezwykła, urzekająca. Urzekające są baśnie wplecione w fabułę, urzekający jest opis bretońskich legend i mitologii, urzekające są wreszcie dwa wątki miłosne - tak odmienne, a jednak tak do siebie podobne. To jedna z tych książek, która wręcz pachnie epoką wiktoriańską, zarówno salonami jak i dzikimi wrzosowiskami. Piękna.
milenaj - Nie 18 Lis, 2012 13:48

Film też ma swoje zalety. Lubię do niego wracać.
Admete - Nie 18 Lis, 2012 14:11

Film jest w stosunku do książki bardzo uproszczony, ale można obejrzeć. Wiekszy problem mają osoby, który najpierw oglądały film, a potem nie wiedziały, co począć z książką, bo była tak odmienna od ich oczekiwań. Ja ją bardzo lubię. Do wielokrotnego czytania.
annmichelle - Wto 27 Sie, 2024 20:59

Wprawdzie o książce, ale dorzucę do tematu filmowego. :-)
Ukazało się nowe wydanie "Opętania" A.S. Byatt:
https://www.empik.com/ope...99tanie&ac=true
Pamiętam, że pierwsze dwa wydania były w pewnym czasie ciężko dostępne, więc może komuś przyda się informacja o nowej edycji w innej szacie graficznej.

Admete - Wto 27 Sie, 2024 21:52

Nadal ma to stare, ale teraz ma za małe literki do czytania ;)