To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Katarzyna Catherine (1986) Serial TV

kami - Wto 19 Wrz, 2006 18:56

Ja też film pamiętam jak przez mgłę- bardzie kojarzę fakt że go w ogóle ogladałam niż sceny z serialu same w sobie, ale gdy czytam co piszecie otwieraja mi się jakieś klapki w pamięci :smile: . Mam w domu tylko tom 2, a jestem po lekturze trzech pierwszych- w Kielcach na kilkanaście bibliotek tylko w jednej jest cała 7-mio tomowa seria i ktoś trzyma ją od ... 3 miesięcy. Mam jakieś takie nieodparte wrażenie (czyt. wiarę, przeczucie) że jednak któraś ze stacji puści w końcu ten serial- jesli tak będzie to pamiętajcie dziewczyny żeby włączyć TV o odpowiedniej porze.Nie pożałujecie :wink:
kami - Śro 20 Wrz, 2006 17:52

Szukając po necie choć minimalnej wzmianki o serialu "Katarzyna" , trafiłam na fajną stronkę włoską o filmach i serialach , których akcja dzieje się w średniowieczu- mimo że nie znalazłam niczego związanego z serialem, to i tak myślę że warto tak zajrzeć...

http://www.cinemedioevo.net/

P.S. Ogladając stronke, możemy posłuchać fajnych melodyjek :wink:

kami - Czw 21 Wrz, 2006 20:43

A wracając jeszcze do "Katarzyny" to szukając kiedyś wzmianek o niej natrafiłam na takie oto forum

http://forum.o2.pl/temat....2286969&start=0

gdzie maniaczek (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) przygód pięknej Kasi i Arnauda jest spora grupa... Niestety i one nie mają dostępu do kopii tego serialu :cry:

lizzzi - Czw 13 Mar, 2008 10:52

Pamiętam, ale dokładnie ta ja tego nie oglądałam. Tak piąte przez dziesiąte. Jakoś nie przepadam za francuskimi serialami.
praedzio - Czw 13 Mar, 2008 16:12

No, proszę - dopiero teraz zobaczyłam ten wątek! :zalamka:
Oglądałam, a jakże! Oczywiście, fabuły już nie pamiętam - tylko jakieś urywki obrazów. Później dorwałam się do książki, i stamtąd sobie niektóre rzeczy przypomniałam. Pamiętam, że strasznie mnie raziło w książce, że Arnold miał czarne włosy w przeciwieństwie do swego brata Michała. W filmie obu braci grał ten sam aktor, więc i zmiana koloru włosów nie była możliwa. :)

Gosia - Czw 13 Mar, 2008 18:43

W ramach porządków wyciągnęłam z innych wątków te dyskusję. Chyba warto było jak widze. Bawcie sie dobrze. Ja ten film pamietam jak przez mglę, bez zadnych szczegolow.
Deanariell - Śro 26 Mar, 2008 17:48

Admete napisała:
Cytat:
A ja ten serial znam właściwie z drugiej ręki - trochę oglądalam, ale mnie troszkę irytowała bohaterka, więc zarzuciłam. Natomiast moja bliska przyjaciółka Kasia ( blondynka, długie włosy, niebieskie oczy ;-) ) strasznie się nim pasjonowała i co tydizeń w szkole streszczała mi kazdy odcinek. A jej streszczenia zawsze ( nawet do tej pory ) są baaardzo dokładne :-)

Aaaaaaaaa... To o mnie było... :rotfl: No dobra, przyznaję się - miałam wtedy słabość do jednego przystojnego francuskiego rycerza... Generalnie kochałam się wtedy w rycerzach (również w niejakim Rycerzu Jedi :wink: ) - opowieść o Tristanie i Izoldzie łamała mi serce za każdym razem (a czytałam to z uporem maniaczki, bo było takie "rhomanticzne" :cool: ) :-P

Trudno się dziwić, że losy pewnej...hmmm...Katarzyny stały mi się dość bliskie... zresztą zbieżność imion przyczyniła się do tego w dużej mierze chyba (mogłam się bez przeszkód utożsamiać z bohaterką w swoich marzeniach, przecież to było PRAWIE jak o mnie hehehhehe... :rotfl: Dodam, że mój mąż - wtedy jeszcze mój chłopak - ma imię na literę A... jak - no wiecie... Arnaud :rotfl: )

Oj, Admete... w istocie był ze mną ubaw :mrgreen: No ale cóż... tamtej Kasi sprzed lat już nie ma - wydoroślała jak Ania z Zielonego Wzgórza w kolejnych częściach powieści L.M.M. ... :wink:

Szkoda, że nie ma prawie w ogóle w sieci fotosów z tego francuskiego serialu... Ale aktor, który grał przystojnego Arnaud'a - Pierre-Marie Escourrou - z perspektywy czasu wcale nie wydaje mi się już tak pociągający... :mysle: ciekawe, jak to czas zmienia preferencje...

Admete - Śro 26 Mar, 2008 19:18

No nie wiem czy tak bardzo wydoroślała - rycerzy zamieniła na łowców potworów ;-) Ciekawe jak teraz zareagowałabyśmy na ten serial. Obstawiam, że byłoby zabawnie :-D
praedzio - Śro 26 Mar, 2008 20:16

Może niekoniecznie zabawnie. Pamiętam mnóstwo okrutnych scen - niekoniecznie przeznaczonych dla dzieci... Pewnie już nie byłoby to co kiedyś, ale na pewno jakaś doza wzruszenia - przynajmniej dla mnie - by towarzyszyła przy ponownym oglądaniu.
A może się mylę? :mysle:

Deanariell - Pią 28 Mar, 2008 19:35

Admete napisał/a:
No nie wiem czy tak bardzo wydoroślała - rycerzy zamieniła na łowców potworów ;-) Ciekawe jak teraz zareagowałabyśmy na ten serial. Obstawiam, że byłoby zabawnie

Hmmmm... Myślę, że teraz Arnaud przegrałby z kretesem - bracia Winchester są poza konkurencją :-P Ale tak dla sentymentalnych wspomnień nawet bym mogła pooglądać ;)

Słabość do kostiumowych romansów jak widać jest nieuleczalna :rotfl: Przypomniałam sobie właśnie jak będąc we Włoszech oglądałam namiętnie serial "Elisa di Rivombrosa" -wszystkim lubiącym takie klimaty serdecznie polecam - drogie damy... jest na kim oko zawiesić, np. taki hrabia Fabrizio... :-P (same zobaczcie - w mundurze oficera i w akcji naprawdę sympatyczne ciacho... http://www.telenowele.for...ziosi,3678.html )
Tu dla ciekawych do poczytania o serialu:
http://www.filmweb.pl/Film?id=147018
http://www.filmmusic.pl/i...ct=recki&id=581
- muzyka w tym serialu była całkiem niezła, szkoda, że nie mam ścieżki...
Ale tu możecie jej sobie posłuchać trochę - Internet jest wielki! :)
http://rivombrosa.net/index.php?page=Hudba(I)

achata - Pią 28 Mar, 2008 19:52

Nie poznałabym aktorów na tych zdjęciach. Ja jeszcze pamiętam jakis epizod z przebieraniem sie za cygankę jak kasia się mściła na jkimś gościu (za zarazenie Arnoud dżumą?) i załapała się do jego zamku w charakterze potencjalnej kochanki aby go zadźgać. pamietam też jakąś wredną zasdrosną lady która ją chciała przypiekać czy jakoś tak za co słodka Katarzyna ją wykończyła w tym właśnie stylu. Był też jakiś pechowy czarny diament, mąż-kastrat miewał brutalne momenty i jeszcze jakiś wredny typ ją prześladował. Sporo tego było. Pamiętam jak moja ciocia wytrwale czekała aż Kaśka zrobi coś dla Francji, bo inaczej po kręcono by o niej tyle odcinków... :)
Anonymous - Nie 20 Kwi, 2008 12:40

Miałam 8 lat jak to szlo i najbardziej pamietam chyba ten odcinek u sułtana i pozniej epidemie - dżumy? ospy? Nie wiem, ale pamietam to jej wielkie pelne milosci poswiecenie i to jak on ja poniewieral.
Anonymous - Nie 20 Kwi, 2008 16:29

jam Ci byla tym Tajemniczym Anonymusem...
aneby - Śro 20 Sie, 2008 19:28

Wow ! im więcej czytam tym bardziej podoba mi się to forum :mrgreen:
"Katarzynę" pamiętam i muzykę i dżumę :mrgreen: Sądząc po roczniku serialu musiałam mieć całe 11 lat :wink:
Deanariell napisał/a:
oglądałam namiętnie serial "Elisa di Rivombrosa"

"Elisa" to już czasy zupełnie współczesne tj. parę lat temu. Hrabiego Fabrizio nie da się zapomnieć :wink: Mam koleżankę Elizę, która również namiętnie oglądała ten serial :-D

Deanariell - Pon 25 Sie, 2008 02:44

Ja bym sobie chętnie jeszcze raz obejrzała - niestety... na polską telewizję jak zwykle nie ma co liczyć :? Słyszałam, że emitowali to w regionalnej, bez specjalnej reklamy - a szkoda, to naprawdę całkiem sympatyczny serial kostiumowy, idealny na sobotnie lub niedzielne popołudnie ;) Ale nie, lepiej puścić kolejny durny teleturniej... :wsciekla:
Alicja - Wto 26 Sie, 2008 13:48

aneby napisał/a:
Sądząc po roczniku serialu musiałam mieć całe 11 lat

ten sam rocznik, ale serial był w Polsce później. :-)

Któż go nie oglądał z zapartym tchem czekając jak potoczą się ich losy? Pamiętam, że jeden z odcinków oglądałam na koloniach. Podstępem uniknęłam wyjazdu z grupą w teren i potem zaciekle szukałam telewiozora po salach ogólnych, sprawnego oczywiście!

Balbina - Śro 27 Sie, 2008 09:36

Nie ma filmu ale może być książka

http://www.empik.com/kata...RecommendedBook

Alicja - Śro 27 Sie, 2008 14:30

jak pisze Balbina wydawnictwo bis zamierza wydać do końca października 2008 r.
3 tomy powieści, część dalsza ( 7 tomów łącznie ) jak mniemam w następnym roku

http://wydawnictwobis.com...ee4168d9cc4e51e

Wznowienie siedmiotomowej sagi o losach Katarzyny Legoix, które splatają się z dziejami Francji w okresie wojny stuletniej. W trakcie zamieszek w Paryżu trzynastoletnia Katarzyna na chwilę dostrzega twarz młodzieńca wiedzionego na śmierć przez żądny krwi tłum. Ten moment zadecyduje o całym jej życiu, a rozbudzone wówczas uczucie połączy ją nierozerwalnie z braćmi de Montsalvy. Młoda dziewczyna, pragnąca tylko szczęścia i miłości, zostanie wplątana w sieć dramatycznych intryg.

aneby - Nie 04 Lip, 2010 14:38

Czy ktoś może dysponuje polskim wspomaganiem do Katarzyny ? Udało mi się zdobyć serial, ale w oryginale ... :-|
Admete - Nie 04 Lip, 2010 19:37

Watpię, żeby gdzies było polskie wspomaganie...
Anonymous - Pią 16 Lip, 2010 20:38

Jakis rok temu probowalam ruszyc sprawe, ale sie nie udalo i tylko jedna kobitka sie na mnie wkurzyla... :P
Agn - Pią 16 Lip, 2010 22:27

Pamiętam serial jak przez mgłę, ale szalałam za nim. Chciałam mieć konia, na którym jeździła Catherine...
Kurczę, ciekawe, czy CocoJumboTV oferuje to w swoim planogramie... :mysle:

aneby - Pią 16 Lip, 2010 22:42

Chyba nie, ale jest zachomikowane :wink:
Agn - Pią 16 Lip, 2010 22:49

Ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo...
Privek? :mrgreen: <--- wielki bezinteresowny wyszczerz

Alicja - Pon 19 Lip, 2010 18:30

Agn napisał/a:
Pamiętam serial jak przez mgłę, ale szalałam za nim. Chciałam mieć konia, na którym jeździła Catherine...

ja wolałam szaleć za tym blondwłosym mężczyną który kochała Caterine :mrgreen: dawno, dawno temu :roll: