To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Powieści Jane Austen - Sanditon

Anonymous - Pon 24 Lip, 2006 00:32

Aga przesyłaj. Ja sie zupełnie w swoich płytach pogubiłam. I w filmach i muzyce i wszystkim innym. Za dużo tego, całe pudło leży nie opisane (gdzies kole setki) i nie mam kiedy się za to wziąść.
Aga85 - Pon 24 Lip, 2006 00:40

W porządku, ale najpierw muszę wklepac to na klawiaturę. Teraz i tak jestem zawieszona, że tak powiem "w próżni". Czekam na te wyniki i i tak nie mam nic lepszego do roboty. Jutro wklepię pierwszy fragment i wieczorkiem lub we wtorek będzie ciacho :D
Harry_the_Cat - Pon 24 Lip, 2006 08:23

Aga85 napisał/a:
W porządku, ale najpierw muszę wklepac to na klawiaturę. Teraz i tak jestem zawieszona, że tak powiem "w próżni". Czekam na te wyniki i i tak nie mam nic lepszego do roboty. Jutro wklepię pierwszy fragment i wieczorkiem lub we wtorek będzie ciacho

Cudnie! :grin: :grin: :grin:

Aga85 - Pon 24 Lip, 2006 17:37

Dziewczęta, założyłam już nowy temat: "Sanditon"- powieść w odcinkach. Znajdziecie tam pierwsze ciacho. Jutro ciąg dalszy ;)
Mag - Śro 10 Sty, 2007 11:27

Przeczytałam CAŁY "Sanditon" (dzięki Vasco, :thud: który litościwie pożyczył mi swój egzemplarz).

Ogólnie mówiąc jestem ciut rozczarowana. Moze dlatego,że tak długo czekałam na poznanie tej książki, moje oczekiwania były wygórowane?

Akcja jest płynna, ale dle mnie to mało- może za mało w tym utworze "D&U".
Zdziwiła mnie końcówka z porwaniem i niespodziewane oświadczyny- tak jakoś za szybko koniec.
Uderzały mnie całe zdania wzięte z "D&U", łącznie z "zorientował się w uczuciu, jak był w pół drogi" nie wiem, musze ją za jakiś czas przeczytać jeszcze raz z dumą i bez uprzedzenia :grin:

maenka - Czw 01 Lis, 2007 08:54

Mnie się bardzo podobalo . Razem z kontynuacją. Może bedę heretyczką jesli napiszę , że nie wiem czy nie wolę jej niż RiR i Opactwa.
snowdrop - Czw 01 Lis, 2007 23:11

maenka napisał/a:
Mnie się bardzo podobalo . Razem z kontynuacją. Może bedę heretyczką jesli napiszę , że nie wiem czy nie wolę jej niż RiR i Opactwa.

Mi też się bardzo podobało, i też bardziej niż RiR. Opactwa nie czytałam. Szkoda że jest nieukończone :(

bezpaznokcianka - Pią 02 Lis, 2007 00:36

jest ukończone. Ale przez kogoś innego. Choć uważam, że wcale nie ujmuje to nic z powieści. Cieszmy się i dziękujmy niebiosom, że pani Tennant się za kończenie SANDITON nie zabrała. Albo nasza Pamelka... :thud:
Ulka - Pią 02 Lis, 2007 23:51

bezpaznokcianka napisał/a:
Cieszmy się i dziękujmy niebiosom, że pani Tennant się za kończenie SANDITON nie zabrała. Albo nasza Pamelka...

Och faktycznie!! Nawet o TYM nie pomyślałam... :confused3: :excited: :paddotylu:

Caitriona - Pon 26 Lis, 2007 20:30

Polowałam długo na Sanditon dokończone przez Pewną Damę, w końcu udało mi się je zodobyć. Przeczytałam za jednym niemalże zamachem. Książka bardzo mi się podobała. Mimo, że wiedziałam gdzie skończyła Jane, a gdzie rozpoczyna swoją część Pewna Dama zupełnie tego niezauważyłam. Dopiero później, w dalszych rozdziałach, dało się wyraźnie wyczuć, że to już jednak nie jest Jane. Ale ogólnie powieść bardzo fajna. Podobała mi się bardzo główna bohaterka, Charlotta Heywood; natomiast pan Sidney Parker już nieco mniej.
Ale i tak bardzo się cieszę, że w końcu mogłam przeczytać Sanditon.

dorcia29 - Śro 05 Mar, 2008 23:51

A może tak ktoś nakręcił filmową wersje Sandinton. czekam z niecierpliwością.. może się doczekam :wink:
maenka - Czw 06 Mar, 2008 08:12

Mnie sie też oczywiście bardzo podobało chociaż w pewnym momencie (juz kontynuacji) komplikacja fabuły lekko zaczęła trącić telenowelą wenezuelską. Mimo wszystko jednak przeczytałam z przyjemnością i gdyby niała szanse dokończyć to JA to myśle , że byłaby to 3-cia po DiU i Perswazjach pod względem ulubieństwa powieść (dla mnie oczywiście).
Gunia - Czw 06 Mar, 2008 08:22

Mnie trąciło tam bardziej trochę niestosownych zachowań, na które nikt nie pozwoliłby sobie u JA. Ale patrząc jednak na inne działa, to może nie były one jednak tak obce w tych czasach? :mysle:
MiMi - Czw 06 Mar, 2008 19:43

Ja jeszcze nie miałam okazji przeczytać. Zaczęłam ebooka, ale męczyło mnie czytanie na komputerze. W środę znalazłam w mojej szkolnej bibliotece Sanditon. Od razu wypożyczyłam i teraz czekam na weekend, żeby móc poczytać :mrgreen:
Harry_the_Cat - Śro 12 Mar, 2008 00:23

Gunia napisał/a:
Mnie trąciło tam bardziej trochę niestosownych zachowań, na które nikt nie pozwoliłby sobie u JA.

Zgadzam się z Gunią.
Ale i tak bym chętnie obejrzała ekranizację :mrgreen:

Trzykrotka - Sob 15 Mar, 2008 11:49

Podobno szykowano ekranizację, czytalam o tym w Filmie kilka tat temu. Charlottę miała grać Rachel Wiesz

Harry_the_Cat - Sob 15 Mar, 2008 13:50

Może być :mrgreen:

Ale martwi mnie ten czas przeszły....

Trzykrotka - Nie 16 Mar, 2008 00:16

Rachel jest już chyba za stara na Charlottę. Ale może na fali powodzenia DiU Wrighta i nowych seriali, ktoś pokusi sie o ekranizację Sanditon? Powieść w tej formie jest bardzo filmowa.
MiMi - Wto 25 Mar, 2008 15:36

Przeczytałam Sanditon. Bardzo mi się spodobała! Sidney jest świetny, sama nie do końca wiedziałam, czy on poważnie mówi, czy nie. Sir Edmund i jego ostatni "wybryk" jest troszeczkę, no cóż... nienormalny. Jak można być aż tak głupim, żeby porwać dziewczynę zamiast innej i zawieźć prawie pod sam dom! A wyjaśnienia Sidney'a na końcu i to zdanie, że ta pewna osoba zaczęła wpatrywać się w ziemię za każdym razem, gdy są we dwoje było takie słodkie, że aż się rozpłynęłam.
Jedno, co można zarzucić Marie Dobbs jest to, że bohaterowie dostali więcej swobody niż u JA. No i uważam, że film na podstawie książki mógłby być bardzo fajny. Dodam jeszcze tylko, że czytałam ostatnie rozdziały od 1 do 3 w nocy, gdy wróciłam z zabawy... Strasznie mnie wciągnęło!

Gosia - Wto 25 Mar, 2008 17:06

Czytalam to juz jakis czas temu i Sidney odnosze wrazenie, podobny jest nieco do Henry Tilneya z ON. Ksiązke czytalo mi sie bardzo dobrze.
MiMi - Wto 25 Mar, 2008 21:20

Jest toszeczkę do niego podobny, a Charlotta jest podobna do Elizabeth - przynajmniej jako obserwatorka ludzi. I też zaczyna mylić się w swoich osądach...
przecinek - Śro 18 Lut, 2009 10:39

Wydawnictwo Prószyński wreszcie zdecydowało się ponownie wydać Sanditon, skończą się polowania na Allegro :) , to była jedna z droższych książek które były kupowane
http://www.empik.com/lady...a,prod6490001,p

Caitriona - Śro 18 Lut, 2009 11:14

Ja polować nadal będę, bo wszystkie pozostałe książki Jane Austen (nawet Sanditon dokończone przez Pewną Damę) mam własnie z tej serii 'Klasyka Powieści' i brakuje mi tylko Lady Susan (...).
Tamara - Śro 18 Lut, 2009 11:56

Nareszcie ! :excited:
Alicja - Śro 18 Lut, 2009 15:09

Ha! ja już kupiłam :-D nowe wydanie