To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Elizabeth Gaskell - życie, twórczość i epoka - Panie z Cranford

Harry_the_Cat - Pon 05 Lut, 2007 12:27

Świetna wiadomość!
Anonymous - Pon 05 Lut, 2007 19:49

od razu cieplej sie koło serducha robi kiedy wiadomo że jest na co czekać :D
Gunia - Sob 07 Kwi, 2007 18:34

Dziś skończyłam "Panie" i sądzę, że jeszcze do nich wrócę. Wspaniała książka, ciekawie napisana (brawa dla tłumaczki) i z niesamowitym klimatem. Aż żal mi się zrobiło, że taka krótka.
Alison - Sob 07 Kwi, 2007 20:23

Tak, po moich ostatniorocznych doświadczeniach translatorskich :wink: zaczęłam zwracać uwagę, na takie różne smaczki, i muszę przyznać, że to tłumaczenie jest wyjątkowej urody. No ale masz... imienniczka w końcu :wink:
Gosia - Pon 09 Kwi, 2007 19:29

W kwietniu mialy ruszyc zdjecia do "Cranford Chronicle" w Cotswolds i w Londonie.
Mam nadzieje ze ten projekt dojdzie do skutku i spelni oczekiwania wielbicieli Gaskell.
Na szczescie bedzie to produkcja BBC.

EDIT:
Znalazlam info na ten temat:
http://www.cranfordchronicles.com/
Zdjecia beda krecone od 23.04 do 4.05 w Lacock.
Poki co wiadomo o dwoch osobach z obsady:
Miss Matty Jenkyns - Judi Dench
? - Philip Glenister

Producentem jest Sue Birtwistle. Ta sama ktora zajmowala sie produkcja "Żon i Córek", "DiU" 1995, "Emmy" 1996 (z Kate Beckinsale).
Reżyseruje Steve Hudson.

kas1a - Nie 06 Maj, 2007 20:02

A ja kupiłam dzisiaj Panie z Cranford na pchlim targu za 2 zł! Że też zdarzają się takie okazje! Moja mama wyciągnęła z jakiejś skrzynki z książkami akurat panią Gaskell :grin: Cudnie, jak przeczytam trzy książki w trakcie których jestem to się od razu do nich dobiorę, chociaż po tym co tu przeczytałam bardzo mozliwe że się nie powstrzymam i zacznę dziś jeszcze :cool:
Judi Dench jest wspaniała, gdziekolwiek by nie zagrała, już się cieszę na kolejny film z nią :slina:

przecinek - Pią 25 Maj, 2007 22:15

Właśnie zaczęłam czytać tą ksiązkę, po pierwszych rozdziałach wydaje mi się bardzo gorzka, mimo kilku zabawnych sytuacji. Czytam z ciekawością dalej, tym bardziej że mam dość śmieszne wydanie - co jakiś czas niektóre wersy są odwrócone do góry nogami.
Gunia - Pią 25 Maj, 2007 22:23

Jeśli chodzi Ci o polską wersją, to masz jedyne wydanie. Też tak mam i rzeczywiście to dziwne.
Gunia - Sob 26 Maj, 2007 11:51

A nie macie tak?

kalina - Sob 02 Cze, 2007 21:14

W mojej książce, którą właśnie zaczęłam czytać, też są odwrócone wersy. A poza tym książka niezła, nie mogę jeszcze napisać, że bardzo mi się podoba, zobaczę jak będzie dalej. Zwłaszcza, że zaczęłam ją czytać w poczekalni u dentysty, a to trochę paczy ogląd sytuacji.
przecinek - Wto 12 Cze, 2007 21:46

Skończyłam czytać, i nie wiem co sądzić o tej książce. Historia nie jest może tak wciągająca jak w "N&S", ale emocje są nie mniejsze, tylko idą w inną stronę. Wielokrotnie w myślach wyzywałam panią Jamienson a przede wszystkim Deborę, za ich ciasne umysły i ograniczone poglądy, które wielokrotnie krzywdziły mieszkańców Cranford. Inny tytuł dla tej książki - "Duma i uprzedzenia czyli stracone zachody miłości". Jak się bardzo ucieszyłam decyzją lady Glenmire, która zdecydowała się żyć tak jak jak chce i wbrew swojej rodzinie.
Admete - Wto 20 Lis, 2007 20:22

Szczęściara. Do nas raczej nigdy nie dotrze. Nasze tv olewaja miłośniczki angielskich filmów kostiumowych.
Wiedźma - Pon 31 Gru, 2007 17:07

Ha! Przez Was sobie przypomniałam że "Panie z Cranford" posiadam, dokonałam rewizji w biblioteczce i teraz czytam od nowa.
Tamara - Wto 19 Lut, 2008 19:19

A ja kupiłam w antykwariacie na bazarku w ostatnią sobotę chyba za 4-6 zł :excited: i śmieszna historia, nigdy w tej budce jeszcze nie byłam , ale poszłam z postanowieniem kupienia "Pań..." i "Trędowatej" , a raczej nawet z przekonaniem że jedno i drugie kupię . No i weszłam , podeszłam do stosownego regaliku , wzięłam książki , zapłaciłam i wyszłam :shock: . Nie sądziłam , że nabędę Gaskell bez ŻADNYCH problemów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ale Judi Dench nie pasuje mi na pannę Matty , wg. mnie jest za mało subtelna , również z urody . A jest powiedziane przy turbanie koloru morskiej wody , że miała mysią czy myszowatą twarz . Zaś Judi z urody przypomina mi , pardon , buldoga...( z całym szacunkiem dla świetnego aktorstwa)

migotka - Pią 22 Lut, 2008 09:06

Tamara napisał/a:
A ja kupiłam w antykwariacie na bazarku w ostatnią sobotę chyba za 4-6 zł :excited

szczęściara :-D

Anonymous - Czw 06 Wrz, 2012 16:57

dostalam mejla od tlumaczki, bedzie nowe wydanie. Cena na razie nieznana, ale wstepna data polskiej premiery juz jest

http://www.empik.com/cran...39878,ksiazka-p

milenaj - Czw 06 Wrz, 2012 16:59

Świetna wiadomość. :banan: :banan: :banan:
Akaterine - Czw 06 Wrz, 2012 17:12

Jaka piękna okładka! Aż szkoda, że mam stare wydanie ;) .
primavera - Czw 06 Wrz, 2012 17:18

kurcze ... niektórzy to mają szczęście ;)

gratuluję!

Caitriona - Czw 06 Wrz, 2012 17:22

Mam stare wydanie, ale tak bardzo tę książkę lubię, że kupię i nowe :D
Admete - Czw 06 Wrz, 2012 18:57

Kupię bardzo chętnie, tym bardziej, że z kupna drugiej książki Anny Bronte zrezygnowałam, bo Agnes Gray mi się nie spodobała. Wolę Cranford :) Bardzo ładna okładka.
Ania Aga - Czw 06 Wrz, 2012 20:23

Świetna wiadomość, mam stare wydanie, ale może się skuszę na nowe tłumaczenie. "Panie z Cranford" to bez wątpienia jedna z najlepszych książek jakie czytałam w życiu.
primavera - Czw 06 Wrz, 2012 23:10

jest już cena w empiku 27,49
milenaj - Pią 07 Wrz, 2012 18:53

To nawet bardzo korzystnie. :mrgreen:

No i zamówiłam. :mrgreen:

migotka - Śro 19 Wrz, 2012 11:12

Przeczytałam nowe wydanie, świetne!