Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Dramaland - kraina latających smoków...
Admete - Nie 20 Mar, 2016 06:15
Trzykrotka napisał/a:
W dramie koreańskiej to bardzo rzadkie, tworzyć linię narracyjną każdego odcinka tak, żeby prowadziła do linii narracyjnej następnego, jak koraliki nanizane na nitkę.
Jest trochę takich seriali w tv koreańskiej. Może pani nie miała szczęścia.Agn - Nie 20 Mar, 2016 06:51
Trzykrotka napisał/a:
O ja!!!! To jo sobie to seksualne cudo muszę obejrzeć Mam tablet, mam niedzielę - yalllaa!
Ino:
a) Wachlarz odstawił tylko kisu, nie rozdziewał się
b) trzeba się na niego naczekać, bo opowieści się nie przeplatają, tylko idą jedna po drugiej.
Trzykrotka napisał/a:
Bo wczoraj zaczęłam powtórkę SKKScandal i ćinća... zakochanam po uszy w tym uśmieszku, puszczaniu oczka i całym cudzie, którego nazywamy Wachlarzem.
Aż korci, by zrobić tę powtórkę. No ale na razie muszę poczekać.
Trzykrotka napisał/a:
Dziewczyny kochane jak było na spotkaniu? Zaraz idę do wątku sprawdzić, co piszecie
Jak zwykle cudnie (i bardzo smacznie). Szkoda, że nie mogłaś dotrzeć do nas. Jak samopoczucie?
Trzykrotka napisał/a:
I jeszcze słówko od dotychczasowej hejterki KES, outsideseoul
Nie da się ukryć, że główny, który nie jest palantem, to naprawdę przyjemna odmiana.
Trzykrotka napisał/a:
Ja dokończyłam w międzyczasie odcinek 5 na surowo, zrobię redakcję może nawet od razu, żeby zostać w klimacie.
Admete napisał/a:
Jest trochę takich seriali w tv koreańskiej. Może pani nie miała szczęścia.
Też mi się tak wydaje. No ale też z drugiej strony nie da się obejrzeć wszystkiego.Trzykrotka - Nie 20 Mar, 2016 13:34
Admete napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
W dramie koreańskiej to bardzo rzadkie, tworzyć linię narracyjną każdego odcinka tak, żeby prowadziła do linii narracyjnej następnego, jak koraliki nanizane na nitkę.
Jest trochę takich seriali w tv koreańskiej. Może pani nie miała szczęścia.
Kiedy jej nie chodziło o dramy kryminalne czy prawnicze, czy joseońskie Archiwum X, w których, prócz głównego wątku, który jest osią scenariusza (jak szukanie brata i prawdy o rodzinie w I Remember You), odcinki opowiadają o poszczególnych "sprawach," bo ta bloggerka w gole nie ogląda takich dram/seriali. Niedawno ktoś namawiał ją na Misaeng - i właśnie wtedy odpowiedziała, że wie, że to dobra drama, ale nie interesuje jej, bo dla niej priorytetem jest tkwiący w centrum akcji romans. Ukochane dramy: Coffee Prince i Secret Love Affaire, zanalizowane zostało przez nią szczegółowo, bardzo trafnie i dogłębnie. Valid Love tez uwielbiała.
Jej chodzi o taką konstrukcję, w której - jak w Serku - do głównego watku: historii Seol i Junga - doczepione są inne zamknięte w całość "koraliki" - historia Naśladowczyni, Stalkera, In Ho, In Ha. Czy jak w Kropkach: główna opowieść przeciągnięta przez różne gatunki. Teraz mieliśmy film katastroficzny, potem pewnie będzie kino akcji (kapitan Argus wejdzie na scenę).
BTW: wszędzie bardzo dużo pisze się o tej wielkiej nowości w postaci dram gotowych przed emisją. W wadach wymieniano jakieś detale na temat przychodzenia i rozchodzenia się funduszy, których nawet nie chciało mi się rozkminiać. Wśród zalet: o wiele lepsza jakość techniczna dramy, mniejsza eksploatacja aktorów, lepsza gra choćby idoli, czego przykładem jest dojrzewający na naszych oczach także aktorsko śliczny doktorek (zawodowo k-idol) z Kropek. No i - jak mają nadzieję fani i za co trzymają kciuki - ściągnięcie do dramalandu aktorów, którzy już od niego nie zależą i trzymają się z daleka: jak kropkowa doktórka, jak pan z Coffee Prince i inni. Zapewne dotyczyłoby to też LMH Admete - Nie 20 Mar, 2016 13:58 Ja akurat wybieram te inne dramy i tam jest sporo o innej konstrukcji i całkiem sensownych.Agn - Nie 20 Mar, 2016 13:58 Aaaa, no chyba że tak. Bo "drama koreańska" to pojęcie ogólne, stąd moje zdziwienie.
Też mi się "nowy" wynalazek podoba. Może LMH ruszy tyłek. Do roboty, chłopie, wojsko cię czeka, daj coś fajnego na pożegnanie!!!Admete - Nie 20 Mar, 2016 15:32 A Pied Piper fajne jest, takie jakie lubię. Zagadka, akcja, ofiary też są...niestety. I bohater z wadami. Tyle, że na razie jedynie pierwszy odcinek jest porządnie przetłumaczony, drugi ma kiepskie napisy. Pewnie stopniowo pojawią się lepsze. I mam nadzieję na pozostałe.zooshe - Nie 20 Mar, 2016 15:35 Goodbye Mr. Black po 1 odc
Mam first world problem związany z tą drama. Czy kibicować przystojnemu pierwszemu, który jest wzorem cnót i doskonałości, czy przystojnemu drugiemu, który jak rozumiem zostanie czarnym charakterem.
Obaj panowie wyglądają fenomenalnie i mieli piękny bromance w pierwszym odcinku. Mam cichą nadziej, że nie zostaną arcywrogami tylko bardziej frenemy i może pogodzą się pod koniec.
W sumie to jestem bardziej ciekawa jak rozwinie się wątek ich zerwanej przyjaźni niż potencjalnego wątku romansowego. Nie mogę się doczekać, kiedy Sun Jae zamieni się w villaina a jednocześnie obawiam się, żeby scenarzyści nie poszli na łatwiznę i nie zrobili czegoś podobnego, co było w Falling For Innocence, zmieniając wielowymiarowego bohatera w ślepą maszynkę do zemsty. Na razie Sun Jae jest moim idealnym typem bohatera targanego sprzecznymi emocjami. Z jednej strony czuje lojalność wobec przyjaciela, z drugiej ciąży mu fakt, że tak dużo mu zawdzięcza do tego dochodzi rywalizacja i zazdrość o dziewczynę.
Wyczytałam że gra tam też Song Jae Rim ale albo musiałam go jakimś cudem przeoczyć albo jeszcze się nie pojawić.
A żeby nie być gołosłownym co do bromansu obu panów...
Spoiler:
Admete - Nie 20 Mar, 2016 15:37 Ja lubię aktora, który gra tego potencjalnie złego. Znam go z Missing Noir M. Zooshe Pied Piper mi się szalenie podoba, ale te kapiące po trochu napisy zooshe - Nie 20 Mar, 2016 16:28
Admete napisał/a:
Ja lubię aktora, który gra tego potencjalnie złego. Znam go z Missing Noir M. Zooshe Pied Piper mi się szalenie podoba, ale te kapiące po trochu napisy
Stwierdziłam że bez porządnych napisów, nie ma sensu zabierać się za PP. Mam nadzieję że nie będzie trzeba czekać za długo.
Widziałam pierwsze odcinki Missing Noir M i Kim Kang Woo od początku przykuł moją uwagę.
Aktor częściej pojawia się w filmach niż dramach więc ucieszyłam, że ma zagrać zułego.
Jak na razie jego postać szalenie mi się podoba, a że mam ogromną słabość do czarnych charakterów czuję że utonę z kretesem.
Z drugiej strony Lee Jin Wooka od czasu Nine także uwielbiam, dlatego wybór jest tak trudny. Otoke?!Admete - Nie 20 Mar, 2016 16:34 Do pierwszego odcinka są już dobre.BeeMeR - Nie 20 Mar, 2016 18:05
Cytat:
5 senses of Eros
Brzmi nie najgorzej - muszę się kiedyś zapoznać.
Cytat:
Skoro mówimy o scenarzystach, to chyba wyznaczyli sobie misję obalenia wszystkich dramowych stereotypów, jakie istnieją
- Pierwszy szczery i nie owijający w bawełnę. Nie agresywny (to wielka różnica). Szanuje uczucia kobiety.
- Pierwsza, która nie zakochuje się łatwo, potrafi przygadać, a wino pije prosto z butelki
- Druga, które nie snuje intryg za plecami Pierwszej, guzik ją obchodzi Pierwszy i to ona chwyta za nadgarstek.
- Drugi, który gra trudnego do zdobycia (co jest w nim najlepsze IMO) i stanowi potężną konkurencję dla Pierwszej jak chodzi o uczucia Pierwszego. |
Racja - ja to bym tylko raczej powiedziała, że to Pierwszy stanowi poważną konkurencję dla Drugiej i czas i sympatię Drugiego, który przy nim jest znacznie swobodniejszy i radośniejszy
Trzykrotka - melduję że Admete miała bluzeczkę w kropki, na co znacząco zwróciła uwagę bo nie zauważyłam
Mówiła też, że Drugi ma ładne ramiona, z czym się osobiście zgadzam Admete - Nie 20 Mar, 2016 18:07 Byłam ubrana po koreańsku - miałam bluzkę w ciapki i sweterek we wzorki I proszę mnie tu nie kablować - ale ramionka ma kształtne, ze tak się wyrażę Agn - Nie 20 Mar, 2016 18:20
Admete napisał/a:
Pied Piper mi się szalenie podoba, ale te kapiące po trochu napisy
Coś czuję, że drama, jako nie popularna jak inne, będzie miała wolne tempo z napisami. Kroplówkowe właśnie.
zooshe napisał/a:
A żeby nie być gołosłownym co do bromansu obu panów...
Hahahhaha! Cudne!
zooshe napisał/a:
Z drugiej strony Lee Jin Wooka od czasu Nine także uwielbiam, dlatego wybór jest tak trudny. Otoke?!
Zooshe, pozwól, że ci coś powiem... w naszym radosnym grajdołku nie trzeba trzymać kciuków za JEDNEGO bohatera. To nie jest jak przydział - jeden pan na jedną telewidzkę. Kibicuj obu i patrz, co się dzieje. I raduj się oboma panami, od tego dramaland jest.
BeeMeR napisał/a:
Brzmi nie najgorzej - muszę się kiedyś zapoznać.
Ania dostanie ode mnie, soooo...
BeeMeR napisał/a:
Mówiła też, że Drugi ma ładne ramiona, z czym się osobiście zgadzam
Admete to niezwykle prawdomówna istota!
Admete napisał/a:
I proszę mnie tu nie kablować - ale ramionka ma kształtne, ze tak się wyrażę
Mnie się przypomniało, że miałam nakablować, że Aragonte miała amnezję.
Ale chyba już została podkablowana. Admete - Nie 20 Mar, 2016 18:49 Viki podobno dostało licencję na Pied Piper, więc może napisy będą się pojawiac szybciej - oby.Aragonte - Nie 20 Mar, 2016 20:01
Agn napisał/a:
Admete to niezwykle prawdomówna istota!
Admete napisał/a:
I proszę mnie tu nie kablować - ale ramionka ma kształtne, ze tak się wyrażę
Mnie się przypomniało, że miałam nakablować, że Aragonte miała amnezję.
Ale chyba już została podkablowana.
Nie przypominam sobie
Trzykrotka - Nie 20 Mar, 2016 21:52 O! Że też nie widziałam tych kropek Sama chyba nic w kropki nie mam, ale zawsze mogę nosić przy sobie wachlarz, jak latem czyniłam
Drugi ma piękne ramiona i jest w ogóle super zgrabny i męski. Ale czy pierwszemu w ramionach czegoś brakuje? No powiedzcie. Ramiona...
I przedramiona
I uśmiech i zamyślenie i (*westchnia wydymają firanki)
Mam już 43 minuty odcinka 6 na surowo i idę pooglądać coś dla płodozmianu. Come Back Ajussi bardzo się fajnie ogląda. Akcja jet niezwykle pogmatwana, tak, aby sprawy obu ajussich i ich wcieleń splątać ze sobą, a zabawnych scen z wykorzystaniem zamiany płci - cała masa. Na przykład Rain i dziewczyna, odkrywszy kim byli w poprzednim życiu, cieszą się ze spotkania i nawzajem podziwiają swoje nowe ciała. Do zdejmowania spodni i bluzek na szczęście nie doszło. Rain jest z gęby przepaskudny. Kogoś, kto robił mu grzywke jajecznicowego koloru wsadzić w smołę i pierze Ale ma też drugie wcielenie, bez grzywki - i od razu lepiej. Podobają mi się panie - obie z Shine i ta, która gra żonę (skąd ja ją znam? ) Podoba mi się Bardzo ZUy pan Grzywka, podobają mi się ajussi - i generalnie jest dobrze. W sam raz na odprężenie po ciężkim tygodniu.Aragonte - Nie 20 Mar, 2016 22:21 Chandru, chandru... Wrzucę może jakieś smocze gify, ech.
Aragonte - Nie 20 Mar, 2016 22:28 Smoczych gifów ciąg dalszy.
No dobra, idę sobie pod prysznic, a potem spać (może włączę do poduszki 3. odcinek Nine).Trzykrotka - Pon 21 Mar, 2016 00:27 A ja sobie 5 odcinek SKKS zapuściłam. Wielki ćwiczy kondycję pod okiem Mężulka, by nie zrobić obciachu na turnieju łuczniczym, na którym Wachlarz zjawia się z piękną pięknym chińskim łukiem, za to bez strzał. Oraz z wielkiej urody szpilą przeszywającą koczek na czubku głowy, taką pod kolor kostiumu, z wielkim ametystem. A rektor z lubością klepie go po pupie Zaproszone ginsaeng omdlewają na widok idących szeregiem Wachlarza, Świrusa, Mężulka i Wielkiego.
Ciekawe, co dziś porabia aktorka grająca Cho Sun - jaka ona była piękna w tej dramie
Edit: no proszę - ona też grała w Hwajung! Tam grali WSZYSCY, których ostatnio gugluję
Olaboga, źle ze mną. W głowę zachodziłam, skąd znam bardzo ładną aktorkę, która w Come Back Ajussi gra dużą rolę, owdowiałej żony jednego z bohaterów, takiej, której mąż w postaci Raina stara się teraz nieba przychylić. A to Małpka, niechciana narzeczona GJP z BBF!
Jacieniemoge, Małpkę zapomnieć?
Na absolutne dobranoc (jutro do pracy na popołudniową zmianę, pośpię do 7.00 Jeszcze dwa zdjątka z CBA: tak oto ajussi w ciele Raina uczy ajussiego w cudownym damskim ciele, jak to ciało eksponować. Scena była przednia Admete - Pon 21 Mar, 2016 05:36 Pojawiły się napisy do drugiego odcinka Pied Piper Na Subscene, z viki. Dziś seansik. Piękne gify. W tym tygodniu pożegnanie ze Smokami. Trochę się wyżyłyśmy słownie na Bang Wonie w sobotę. Barbarella musiała wysłuchać trochę o historii Korei BeeMeR - Pon 21 Mar, 2016 09:17
Admete napisał/a:
Trochę się wyżyłyśmy słownie na Bang Wonie w sobotę. Barbarella musiała wysłuchać trochę o historii Korei
o reformie rolnej zwłaszcza i inwektywy wobec YBW
Kropki
Trzykrotka napisał/a:
Ale czy pierwszemu w ramionach czegoś brakuje? No powiedzcie
Wiem, że to pytanie retoryczne, ale nie, niczego mu nie brakuje
Ciekawa jestem, jak się rozwinie teraz jego romans w kropkach bo na drugich już nie liczę
Acz mają urocze bts - nie z dramy tylko jakiejś sesji - chyba promocji dramy:
http://www.dispatch.co.kr/487227
GR i BK sprzedają skarpety i slipy
Acz BK najpierw był ponad uwłaczające mu zadanie
YY zmaga się z familijnymi problemami, SY firmowymi, a pan Oh marnym losem Sierotka po skończeniu umowy - i to jest chyba najtrafniejsze, że GR który tak był obmawiany za zatrudnienie po znajomości, a teraz widać, ze to nie było wielkie poświęcenie, ot, zaangażowany pracownik, któremu się da nadzieję, a po 2 latach wyrzuci bez problemu. Ech.Admete - Pon 21 Mar, 2016 09:55 Na Soompi trochę spoilerów Smokowych i zdjęć z zakończenia dramy.Aragonte - Pon 21 Mar, 2016 10:07
BeeMeR napisał/a:
Admete napisał/a:
Trochę się wyżyłyśmy słownie na Bang Wonie w sobotę. Barbarella musiała wysłuchać trochę o historii Korei
o reformie rolnej zwłaszcza i inwektywy wobec YBW
Ej! To coś mnie ominęło przez siedzenie na drugim krańcu stołu.
Spoilery Homury, tj. jej domniemania co do najbliższych Smoków. BeeMeRki, nie klikajcie
Spoiler:
e following is my SPECULATION on episode 49 based on the text & video previews.
Bang-Won permits Boon-Yi to leave with her people.
Cheok Sa-Gwang comes to say good-bye to Boon-Yi. She declines Boon-Yi's offer to leave together, saying she has her own thing to do.
During the discussion, Boon-Yi realizes that Cheok Sa-Gwang is the warrior who killed Young-Gyu in the armoury. She thinks Bang-Won will be in danger to be killed by Cheok Sa-Gwang.
Nameless attempts to poison Bang-Won in the banquet. Yi Bang-Ji will be known as his murderer.
Boon-Yi broke into the banquet and told Bang-Won "I came to covey a message that you should spit up the worm now." When she was talking with Bang-Won about the worm (ep 18), she said... if that worm swallows Bang-Won up, she is going to kill him. Bang-Won said "OK. but before you kill me, can you tell me just once?" "I got it. You bad worm! Throw up Bang-Won now! Like this?" "Yes. You have to do it like that." So, she is now telling Bang-Won that he will be killed soon. Right?
Bang-Won realizes from her message that he is in danger, and leave the banquet with Ha Ryun and Boon-Yi.
Yeon-Hyang and Bang-Ji are embarrassed at Boon-Yi's unexpected action. They don't know that she loves him.
Master Yooksan orders Nameless soldiers to kill them all. Bang-Won seems to have no guard to protect him.
At that moment, Cheok Sa-Gwang suddenly breaks into them and kills the Nameless soldiers.
Bang-Ji has to fight with Cheok Sa-Gwang to protect his mother.
Meanwhile, Bang-Won, Ha Ryun, and Boon-Yi escaped.
Moo-Hyul comes to rescue them.
A tu link do scenki z biała ninją - potem chyba YBJ włączy się do walki:
https://www.facebook.com/...?type=2&theater