To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramy, czyli urok Azji - odsłona 4

BeeMeR - Pon 29 Gru, 2014 23:45

Trzykrotka napisał/a:
Jestem po 13 odcinku Księżniczki i tlukę głową w ścianę, że z leciutkiej i zabawnej dramy powyrastaly takie dramatozy :zalamka:
Też nad tym bolałam... :roll: Strasznie humor siadł. Znaczy - wyparował.
Ale kissu cudny - i wpisany pięknie: wstęp rozmową, sedno (ta ręka na plecach, mmmm :serduszkate: ) i śliczne zakończenie - nic mi nie trzeba więcej :serduszkate:

Cytat:
BeeMer :kwiatek: przyznałaś Oskę za najlepszy rekwizyt? Ten budzik pani prokurator na nia zasługuje :oklaski:
Nie, zwłaszcza, że budzik to ja bym przez okno :P ale mam milion innych kategorii ;) Czy ktoś oprócz mnie porozdawał Oski filmom? :mysle:

Trzykrotka napisał/a:
ak my się śmialyśmy z przygód joseońskiej druzyny w Seulu!
No wreszcie :mrgreen:

x-files nr 10

Bardzo ciekawy odcinek, z wyspą, Smoczym królem i ciążami, w lekko niesamowitej fioletowej czarno-otoczce.

Ostatnie zdjęcie to: "the truth is out there" - nic dodać, nic ująć ;)

Agn - Pon 29 Gru, 2014 23:47

Aragonte napisał/a:
No nie mów, że koszula już się, ekhm, zdematerializowała :rumieniec:

No jakoś tak... zrobiło się "PĘK!" i... well... No chyba mus mi będzie pożyczyć mu koszulkę z Muminkami... ;)
Aragonte napisał/a:
Nie zazdrość, jesteś równie przystojna :mrgreen:

Tiaaa, a się właśnie doprzystojniłam. :mrgreen:

Agn - Pon 29 Gru, 2014 23:48

BeeMeR napisał/a:
Czy ktoś oprócz mnie porozdawał Oski filmom? :mysle:

Ja. Nie za wiele (chyba ze 2 Oski), ale jednak. :)
BeeMeR napisał/a:
Ostatnie zdjęcie to: "the truth is out there" - nic dodać, nic ująć ;)

No chcę, pragnę i pożądam tej dramy!

BeeMeR - Pon 29 Gru, 2014 23:50

Agn napisał/a:
No chcę, pragnę i pożądam tej dramy!
weź sobie od Ani :mrgreen:

doprzystojniłyście się obie :kwiatki_wyciaga:

Agn - Pon 29 Gru, 2014 23:52

BeeMeR napisał/a:
weź sobie od Ani :mrgreen:

Wezmę sobie. :kwiatek:
BeeMeR napisał/a:
doprzystojniłyście się obie :kwiatki_wyciaga:

Dziękować. :mrgreen:

Dobra, naprawdę idę spać, bo jutro nie wstanę.
Papa!!!

Trzykrotka - Wto 30 Gru, 2014 00:54

Wilczek na avatarze :excited:
Ja sobie chyba choć kilka scen puszczę w nowy rok - na dobra wróżbe i czarowanie, zebyJun Ki w 2015 dal nam nową dramę. I Siwon. I Min Ho. I seksowny ajusshi :serduszkate:

Valid Love dzis było - odcinek 9, jutro 10, napisy pewnie jutro i pojutrze. Nie myśl, ze nie czekałam, siedziałam jak na szpilkach.
Obrazkowo bylo niesamowicie. Z tekstem trza to jeszcze zobaczyć. Widziałam, ze Cieśla pokazał sie unni, ktora ostatnio zreszta 'powiedziała' Il Ri, że chciałaby go zobaczyc - i tesciowej Il Ri, z ktora nawet gdzies szedł. Za zamknietymi drzwiami domu Ciesli nie odbyła sie namietna schadzka (jak mąz - stalker przypuszczal) tylko rozmowa, jak podejrzewamy z Admete - pozegnalna. I był hug, jeden z najpiekniejszych, najczulszych jakie serwuje dramaland.
Poza tym był Maz: w amoku, w histerii, w nastroju do niszczenia. Widziałam, ze Cieśla oberwał bardzo mocno, ale załamalo mnie, ze uderzył takze Żonę. Soompi as huczy z oburzenia.
Z mojego ogródka: skonczyłam napisy do 7, doktoryzując sie ty razem z nowoczesnych narzedzi stolarskich i sposobów ciecia drewna.
Ten odcinek i ciązach w X Files był bardzo fajny. Zbliza sie juz koncówka.

Agn - Wto 30 Gru, 2014 07:41

Trzykrotka napisał/a:
Ja sobie chyba choć kilka scen puszczę w nowy rok - na dobra wróżbe i czarowanie, zebyJun Ki w 2015 dal nam nową dramę.

No myślę, że nam takiego postu, jak LMH nie urządzi...
Trzykrotka napisał/a:
I Siwon. I Min Ho. I seksowny ajusshi :serduszkate:

O ile tych dwóch pierwszych jakieś wojsko nie pożre.
A CSW coś się kroi, tylko ma (z plot pamiętawszy) króla grać czy jakoś tak... no to pewnie znowu będzie na drugim planie... ale dobre i to! :excited:
Trzykrotka napisał/a:
Valid Love dzis było - odcinek 9, jutro 10, napisy pewnie jutro i pojutrze. Nie myśl, ze nie czekałam, siedziałam jak na szpilkach.

No a ja jak na szpilkach czekam na twe opisy!
Oj, porobiło się. Mąż w szale zazdrości nie sprawdzi, co się wydarzyło, tylko zawierzy wyobrażeniu. Zresztą - serio, po nocach się ludzie nie spotykają, by się żegnać, tylko... khem...
Tak czy siak jednak - bicie małżonek to nie jest coś, co zjednuje sympatię widzów. Ale ciekawam, co dramaland zrobi dalej z tym materiałem. :)

Poranek z pyszną kawą. :serduszkate:
Może gimnastyka? Albo coś? :mrgreen:

Admete - Wto 30 Gru, 2014 08:32

Trzykrotka napisał/a:
Poza tym był Maz: w amoku, w histerii, w nastroju do niszczenia. Widziałam, ze Cieśla oberwał bardzo mocno, ale załamalo mnie, ze uderzył takze Żonę. Soompi as huczy z oburzenia.

Stwierdziłam wczoraj, że to będzie przykry odcinek. A dalej chyba nie lepiej - pijany Cieśla i znów Mąż w amoku.

Aragonte - Wto 30 Gru, 2014 10:46

Agn napisał/a:
Poranek z pyszną kawą. :serduszkate:

Pyszna zaiste :serduszkate:

Agn napisał/a:
Może gimnastyka? Albo coś? :mrgreen:

Wybieram bramkę nr 2 :mrgreen:

BeeMeR - Wto 30 Gru, 2014 10:58

Trzykrotka napisał/a:
Ten odcinek i ciązach w X Files był bardzo fajny. Zbliza sie juz koncówka.
Tak mi żal, że tylko dwa odcinki zostały :(
Nie obraziłabym się za kolejny sezon - wiem, że aktor poszedł do wojska wkrótce po skończeniu tej serii, ale i tak szkoda, że tak mało - chętnie bym więcej ufo i niesamowitości pooglądała w joseońskim wydaniu z tą trójką - no, czwórką, jeśli liczyć pana z fajką.

Pytaniem o rekwizyt Trzykrotka spowodowała dobudowanie sekcji prezentowej w moich Oskach :twisted: ale to nie budzik z PP tam rządzi, acz na wyróżnienie zasłużył - sama nie wiem która wersja najbardziej, pierwsza, druga czy trzecia - pewnikiem całokształt :mrgreen:
Sekcja pocałunkowo-romantyczna też jest niemała, coraz nowe wyróżnienia mi się przypominają - oj, najwyraźniej to był całuśny rok ;)

Ja te moje Oski w kilku postach muszę wrzucić :mrgreen: Nic, to, jak szaleć to szaleć - czytanie będzie jak znalazł na czyjąś nudę ;)

zooshe - Wto 30 Gru, 2014 12:16

Answer 1994
Jest dobrze ale nie tak dobrze jak w przypadku pierwszej serii. Wydłużenie ilości i czasu trwania odcinków nie było najlepszym pomysłem. Dodatkowo dodali sporo kibelkowego humoru. Ashhh. :obrzydzenie:

Na szczęście nadal czuję się ten klimat lat 90 tych. Cudne są to wszystkie nawiązania do koreańskiej popkultury i różnic kulturowych między ludźmi mieszkającymi w Seulu a przejezdnymi z prowincji, choć ja za Chiny ludowe nie rozróżniam kiedy kto mówi z jakim dialektem.

Jest też kilka nieścisłości, które choć nie przeszkadzają, nie dają mi spokoju.
Akcja ’94 dzieje się w Seulu do którego niedawno sprowadzili się rodzice z Masan natomiast akcja ’97 działa się w Busan i o ile dobrze pamiętam bohaterka - młodsza siostra bohaterki z ’84 mieszkała tam od urodzenia, a już na pewno nigdy nie mieszkała w Seulu. Trochę to dziwne że nic nigdy o niej nie mówią oraz że nie wytłumaczyli dlaczego z nimi nie mieszka. Ponadto w serii pierwszej ’97 była mowa jeszcze o jednej młodszej córce, która zginęła w wypadku tymczasem tutaj wspominają o synu, który zginął. A teraz jeszcze pojawił się najmłodszy syn, który w ’97 roku miałby 2 lata, a zupełnie nie przypominam sobie aby w jedynce mówili coś na jego temat. :confused3:

Admete - Wto 30 Gru, 2014 12:43

Obejrzałąm War of arrows i stwierdziłam, że to taki swojski film. Prawie jak nasze Ogniem i mieczem ;) Pomyślałam, że jakoś tak wcale się nie dziwię, że mi te wszystkie joseońskie produkcje gładko wchodzą ;)
BeeMeR - Wto 30 Gru, 2014 13:01

Admete napisał/a:
bejrzałąm War of arrows i stwierdziłam, że to taki swojski film. Prawie jak nasze Ogniem i mieczem ;)
swojski? :rotfl:
Ogniem i mieczem? Owszem, czemu nie, ciekawe skojarzenie :mrgreen:

Admete - Wto 30 Gru, 2014 13:18

Nie chodzi o fabułę, ale o nastrój, charakter. Najazdy, arkana, Kozacy i Tatarzy zamiast Chińczyków, kontusze zamiast hanboków i gotowe ;) Fajnie, że się tam aktor z Iljimae pojawił i aktorka z TPM. Jej pasują kostiumowe role takich odważnych kobiet. A pan, który w Iljimae grał tego złego brata jest niezłym aktorem. Podobał mi się też brat ratujący siostrę. Zauważyłam, że aktor gra głównie w kinie, nie w tv.
BeeMeR - Wto 30 Gru, 2014 13:26

Ależ jak najbardziej rozumiem skojarzenie - i uważam za trafne: faktycznie podobna zawierucha wojenna, jeńcy, branki, łuki i strzały.
Hasło "swojski" mnie jednak początkowo rozbawiło ;)
Dla mnie film był przede wszystkim widowiskowy - bo wiarygodny to za bardzo nie ;)

Admete napisał/a:
jej pasują kostiumowe role takich odważnych kobiet.
Jak najbardziej - a ja lubię taki postaci - charakterne, nie lelije li i jedynie czekające na ratunek brata czy męża.

Admete napisał/a:
A pan, który w Iljimae grał tego złego brata jest niezłym aktorem
On mi się już w Iljimae aktorsko ogromnie podobał - bo wiadomo, postać to ostatnia szuja :P
Czytałam gdzieś, że ten aktor z kolei miał perypetie z wojskiem i pracą, tj. że ze względu na odroczenie wojska (bo miał chorą matkę, jedyny żywiciel czy coś w tym stylu) miał problemy z pracą (ludzie bardzo źle odebrali miganie się od woja), a jak jakoś rok później unormował sytuację i odbębnił wojsko jak trzeba to już wszystko było ok. Ech, Korea ;)

Admete - Wto 30 Gru, 2014 13:29

W takich filmach o wiarygodność bynajmniej nie chodzi ;)
BeeMeR - Wto 30 Gru, 2014 13:37

Oczywiście - a widowisko było jak się patrzy :mrgreen:

Jak odbierasz końcówkę - w sensie co według Ciebie czeka ich po przekroczeniu rzeki? Napisz mi w spoilerze :kwiatek:

Aragonte - Wto 30 Gru, 2014 14:01

Admete napisał/a:
Obejrzałąm War of arrows i stwierdziłam, że to taki swojski film. Prawie jak nasze Ogniem i mieczem ;) Pomyślałam, że jakoś tak wcale się nie dziwię, że mi te wszystkie joseońskie produkcje gładko wchodzą ;)

Chyba muszę ten film nadrobić :D Ostatnio coś mnie naszło na Trylogię Sienkiewicza, chyba nawet książkową sobie przypomnę.

Ogółem nastawiam się na to, że w sylwestra (kiedy już poustalam, kto dostaje Oski ode mnie, bo nadal tego nie zrobiłam) oglądam do oporu Joseon Gunman :banan_czerwony:

Admete - Wto 30 Gru, 2014 14:01

Mam dobre serce i myślę, że -

Spoiler:
poradzą sobie w ten czy inny sposób. Twardzi są.

A w Punch sporo się dzieje, wrednie się dzieje i tylko to mi przeszkadza, że bohater ma umrzeć. A genialna z niego wredota polityczna. Oni tam wszyscy siebie warci pani minister, prokurator generalny i nasz bohater.

BeeMeR - Wto 30 Gru, 2014 14:09

Aragonte napisał/a:
Ogółem nastawiam się na to, że w sylwestra (kiedy już poustalam, kto dostaje Oski ode mnie, bo nadal tego nie zrobiłam) oglądam do oporu Joseon Gunman :banan_czerwony:
Bardzo szczwany plan - mój plan zależy od okoliczności, ale generalnie nastawiam się na Maskaradę z LBH i RSR :mrgreen:

Admete napisał/a:
Mam dobre serce i myślę, że -
Uff, podoba mi się Twoja interpretacja :kwiatek:
Bałam się, że napiszesz mi wiesz co ;)

Admete - Wto 30 Gru, 2014 14:19

BeeMeR napisał/a:
Uff, podoba mi się Twoja interpretacja :kwiatek:

Dość się nacierpieli, dojrzeli, zwłaszcza chłopak.

Aragonte - Wto 30 Gru, 2014 14:20

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Bardzo szczwany plan - mój plan zależy od okoliczności, ale generalnie nastawiam się na Maskaradę z LBH i RSR :mrgreen:

Zapytam inteligentnie: a co to? :ops1:

Admete - Wto 30 Gru, 2014 14:25

Ja bym sobie Chasera obejrzała. Może ktoś zdobędzie tę dramę?
BeeMeR - Wto 30 Gru, 2014 14:33

Aragonte napisał/a:
Zapytam inteligentnie: a co to? :ops1:
Książę i żebrak po koreańsku ;)
http://asianwiki.com/Masquerade_-_Korean_Movie

Admete napisał/a:
Dość się nacierpieli, dojrzeli, zwłaszcza chłopak.
Dziewczyna za młodu też sporo przeszła, brat ją nieco tłamsił opiekując się nią (tj. próbował narzucić swoje zdanie, dobrze że i jemu umiała się postawić i zawalczyć o swoje własne szczęście), chłopak był - ani zły ani dobry, taki ot, jak wielu, ale dojrzał faktycznie ładnie do odpowiedzialności.

Admete napisał/a:
Ja bym sobie Chasera obejrzała. Może ktoś zdobędzie tę dramę?
w moim ulubionym źródełku nie ma - to skończona drama czy idzie?
Admete - Wto 30 Gru, 2014 14:47

Skończona - ten sam scenarzysta co w Punch. Na gryzoniu strasznie duże pliki. Zawsze mogę popróbować online. Za jakiś czas.