To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

Deanariell - Pią 03 Mar, 2017 23:37

lady_kasiek napisał/a:
Kwiatku, wiem o starości . więcej niż bym chciała.

Ok. Wiesz więcej, niż byś chciała, ale nie wszystko jeszcze. ;) Za młoda jesteś, pogadamy o tym za jakieś dziesięć lat. :twisted: :cool:

Agn - Pią 03 Mar, 2017 23:39

Deanariell napisał/a:
Za młoda jesteś, pogadamy o tym za jakieś dziesięć lat.

Co tak pochopnie? Enty i elfy umawiają się na herbatkę, ciasteczka i filozoficzne pogaduchy z 900-letnim wyprzedzeniem. :P

Deanariell - Sob 04 Mar, 2017 00:09

Agn napisał/a:
Co tak pochopnie? Enty i elfy umawiają się na herbatkę, ciasteczka i filozoficzne pogaduchy z 900-letnim wyprzedzeniem.

Racja. :zalamka: :lol:

Aragonte - Sob 04 Mar, 2017 11:58

Skończyłam wreszcie "Shirley" Charlotty Bronte.
Jak głowa przestanie mi się dawac we znaki, to coś więcej napiszę :wink:

Admete - Pon 06 Mar, 2017 15:18

Riella pożyczyła mi biografię Lovecrafta, która ma 1100 stron :thud: Ciekawe, czy przeczytam ;) Nigdy nie byłam wielką fanką jego prozy. Na pewno jednak przeczytam fragmenty. Jak to ma tyle stron, to chyba będą tam omówione dokładnie utwory :mysle: Jutro idę też odebrać z biblioteki dwie pozycje - Ganbare, sztuka umierania i Dusza z ciała wyleciała - rozmowy z ojcem Knabitem.
milenaj - Pon 06 Mar, 2017 16:01

A ja w związku z poleceniem praedzio, zakupiłam "Carrie Philby" :mrgreen:
Agn - Pon 06 Mar, 2017 16:02

Ja się na chwilę oderwałam od chińszczyzny, bo czas przeczytać lekturę obowiązkową. Zatem na tapecie Raymond E. Feist Niebajka.
praedzio - Wto 07 Mar, 2017 05:38

milenaj napisał/a:
A ja w związku z poleceniem praedzio, zakupiłam "Carrie Philby" :mrgreen:

Ciekawe, czy będziesz się tak dobrze bawić, jak ja w trakcie lektury. ;) Uprzedzam, że na początku było mi ciężko, ale później się wkręciłam. :lol:

Teraz czytam drugą powieść tej autorki - "Druga runda".

Aragonte - Wto 07 Mar, 2017 16:48

Muszę chyba się rozejrzeć za "Ganbare".
Caitriona - Wto 07 Mar, 2017 17:46

Aragonte napisał/a:
Muszę chyba się rozejrzeć za "Ganbare".

Ja polecam.

Admete - Wto 07 Mar, 2017 18:49

Jutro mam odebrać. Dodałam sobie jeszcze dwie książki z historią związane.
Agn - Wto 07 Mar, 2017 18:54

Jakie? :)
Admete - Wto 07 Mar, 2017 18:57

Izabela Jagiellonka królowa Węgier i Zloty korab. To drugie to powieść, więc nie wiem, czy przeczytam. Ale spróbuję. Obie napisała Małgorzata Duczmal.
ita - Sob 11 Mar, 2017 17:12

Admete napisał/a:
Pożyczyłam właśnie "Rozdartą zasłonę" - profesorowa Szczupaczyńska znów w akcji ;) Dzięki temu, że ostatnio oglądałam namiętnie stare zdjęcia Krakowa, wiem teraz, jak wyglądała i gdzie się znajdowała Willa Rożnowskich :)

Ja dorwałam Szczupaczyńską u mamy. Nie wiem,czy Willa Rożnowskich będzie miała jakieś znaczenie dla intrygi, bo jestem dopiero na początku. Ale pooglądałam sobie w googlach jej zdjęcia.

Admete - Sob 11 Mar, 2017 20:20

Zasadniczo tylko jako miejsce, w którym odnaleziono ofiarę. Lubię wiedzieć, jak wyglądają prawdziwe miejsca opisane w książkach. Przeczytałam kisiążkę-rozmowę z ojcem Knabitem. To mądry człowiek i silnej wierze. Kiedyś, dawno temu byłam jego rekolekcjach. Nie wiedziałam, że pisze bloga:

http://ps-po.pl/category/blog-ojca-leona/

Agn - Sob 11 Mar, 2017 22:34

*nieśmiało* 100 stron... 100 stron...
Admete - Nie 12 Mar, 2017 07:05

Rzeczywiście, nowy wątek trzeba założyć. To zamykam oficjalnie i zaraz założę nowy :)