To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

BeeMeR - Pon 02 Mar, 2020 10:20

Skończyłam Go Back Couple - mimo pewnych drobnych zastrzeżeń (bo której dramy to nie dotyczy ;) ) jest to jedna z lepszych dram, jakie ostatnio oglądałam - ma dość krótki wstęp i równie krótki koniec, ale ładnie się to wszystko splata i naprawia co powinno, bez wrażenia pośpiechu ani dłużyzn. Bardzo ładnie zwieńczone są oba wątki drugich, bez dramatoz, szlochów i szarpaniny emocjonalnej, z odpowiednim domknięciem. Zadowolonam. Obyłabym się tylko bez wtrętu "boskiego", bo to było całkowicie zbędne.
Trzykrotka - Pon 02 Mar, 2020 12:37

Fajna drama, nie nudna, nie głupawa, zabawna. Bardzo ją lubię i ciekawa teraz jestem tej scenarzystki. Nawet element fantastyczny mi nie przeszkadzał, bo - co prawda trochę na skróty - dawał bohaterom sposobność do zweryfikowania uczuć. No i było się z czego pośmiać. Na koniec pojawili się nawet szlachetni narzeczeni :lol: Ale to też było ładne, że Drugi i Druga pojawili się u boku Pierwszych, żeby odebrać od nich lekcję na życie :serce:
BeeMer, czy tobie też stroje cheerleaderskie wydawały się niedorzeczne? :-D

Trzykrotka - Pon 02 Mar, 2020 13:38

Na db dziewczyna ładnie pisze o While The Weather is Good. Napisała, że "cicha" to jest słowo, które najlepiej ją definiuje, bo cisza jest w pogodzie za oknem z jej deszczami i śniegami, w tym, jak obserwujemy, jak bohaterom mija kolejny dzień. Że drama nie jest na pewno dla każdego. After just two episodes, I love the little world we’ve got set up, from the rural town, to the bookstore, the adorable book club, and especially the Good Night Bookstore.

O aktorach: I’m finding the role of Hae-won really refreshing for Park Min-young after her recent string of silly rom-coms — but it’s Seo Kang-joon who’s the most comfortable here, which I didn’t expect, and am enjoying very much. After such a solid and sure-of-itself premiere week, I’m excited to see what comes next!
:serduszkate:

Czas będzie pomyśleć o nowym watku :kwiatek:

BeeMeR - Pon 02 Mar, 2020 14:32

Tak, te połyskliwo- falujące stroje :lol:
Bardzo mi się na koniec podobało też rozegranie karty "mamy", że pan wyartukuował to co i mi się na usts cisnęło: że jak tak najbardziej w świecie kocha mamusię to nie powinna wychodzić za niego za mąż tylko żyć z mamą do końca. No i brawa dla mamy, że kazała zająć się tatą- tego potrzebowałam bardziej niż brakujace wieści co z Długowłosym - zakładam więc że losu swrgo nie zmienił.
Plus dla Nary, bo mnie ani trochę nie irytowała, czego się obawiałam - tj. Najwyżej jej postać chwilami, aktorsko bez zachwytów ale przyzwoicie. No i nie była ani trochę dziewczynkowata, istna zrzedliwa ajumma jak trzeba było :wink:

Trzykrotka - Pon 02 Mar, 2020 15:49

BeeMeR napisał/a:
istna zrzedliwa ajumma jak trzeba było :wink:

Z tekstami typu "zobaczysz jak będziesz miała dziecko" :lol: Przez Jang NaRę mogłyśmy tę dramę pominąć; dobrze ze ciągle ją ktoś wspominał na tumblrze. Teraz muszę koniecznie spróbować tej nowej, o mamie - duchu. Ale niekoniecznie teraz zaraz. Jeszcze się nie poddaję z Waikiki, choć bliska jestem tego. Strasznie przaśny jest tam humor. Dwa odcinki i już dwóch bohaterów nie może utrzymac zwieracza :roll:

BeeMeR - Pon 02 Mar, 2020 16:35

I tekst Haitaia, rzekomego 20-latka w stylu: "a moja żona zawsze mówiła" :lol:
Admete - Pon 02 Mar, 2020 18:37

Dziś się zaczyna Nobady knows. Zamierzam spróbować. Natomiast Hi, bye mama sobie daruję, nie do końca moje klimaty. Niby na serio, ale nie na serio...
Trzykrotka - Pon 02 Mar, 2020 21:43

Chocolate - alez orgia jedzenia, którego nawet dotknąć nie można :slina: Przy czym to nie przypadek OSN, w którym bohaterowie co kilka minu siadali i wsuwali jakiś makaron, tylko cudownie precyzyjne przygotowywanie pięknych i wyrafinowanych deserów, tartinek i przystawek. Przepyszne sceny pokazujące szczeście ludzi wsuwających pyszne owoce morza w skromnej knajpce nad oceanem.
Bardzo mi sie pierwszy odcinek podobał :serduszkate:

BeeMeR - Pon 02 Mar, 2020 22:15

Zaczęłam Królową Seonduk - czasy Trzech Królestw, zamach stanu - jesteśmy w domu :cool:
Dobrze się to ogląda :mrgreen:

Admete - Pon 02 Mar, 2020 22:38

Fajnie, że zaczełyście te dramy. Obie mi się podobały. W Królowej najbardziej lubiłam początek, jak już Królowa zasiadła na tronie i pokonała głównego wroga, wtedy drama powinna się była zakończyć. Przedłużali ją z tego co pamiętam.
Trzykrotka - Wto 03 Mar, 2020 06:43

Bałam się, że w Chocolate będą smęcić, dokładnie jak ty Ładnej Pogody, Admete. Ale na razie ton mi się podobał. Rodzina Kanga jest obrzydliwa, ale on sam ma inteligencję i odwagę żeby się stawiać. Dzieciowy wątek, choć niewesoły, pokazano skrótowo i bardzo pięknie, a aktor dziecięcy był cudny. Dorosła bohaterka wygląda na niezłą wariatkę :-D Dialogi są dobre, ładnie iskrzy między postaciami Kanga, kuzyna, dziewczyny. Byłam mile zaskoczona.
Admete - Wto 03 Mar, 2020 08:04

Też byłam mile zaskoczona. Tam jest smutek, ale z nadzieją, że możemy spotkać w ludziach także dobro.
Trzykrotka - Wto 03 Mar, 2020 20:48

Sporo widzów Ładnej Pogody zastanawiało się, czy w kolejnych odcinkach będzie więcej akcji w akcji. Jak dla mnie, w trzecim odcinku było jej całkiem sporo. Zamarznięcie rur, wyprowadzka (ucieczka raczej) ciotki i Hae Won w dwie strony świata, opowiedzenie legendy o srebrnych rzęsach wilka i jej konsekwencje - całkiem sporo. I jeszcze Hae Won odrzucająca gałązkę oliwną podaną jej przez Bo Young.
Eun Seup tak ładnie przeraził się w sobie, kiedy Hae Won rzuciła, że chyba musi wobec rujnacji pensjonatu wrócić do Seulu :mrgreen: I natychmiast zaczął gorączkowo obmyślać strategię zatrzymania jej w wiosce. Jeden odcinek, a już zbliżyli się do siebie.
Retrospekcja - pewnie dużo ich będzie, tych retrospekcji ze szkolnych czasów, kiedy zawiązały się obecne przyjaźnie i nieprzyjaźnie. Fajny seans. Tylko Hwi mi podpadła za wyśpiewywanie Mam tę moc i robienie selfie w obliczu niewesolej katastrofy sąsiedniego domu.

Admete - Wto 03 Mar, 2020 21:13

Nie zdążyłam jeszcze obejrzeć. Pewnie jutro zobaczę oba.
Trzykrotka - Wto 03 Mar, 2020 21:38

Rany, przysypiałam przy pisaniu posta, przepraszam za ten dziwny język. Zaraz się poprawię.
Admete - Śro 04 Mar, 2020 08:37

Obejrzałam jednak wczoraj ten odcinek i bardzo mi się podobał. Akcji było w sam raz, a Hwi mnie rozbawiła ( choć jakbym byłą właścicielką domu, to bym jej chyba przylała ;) ). Nastolatki tak mają, znam mnóstwo takich, które zrobiłyby tak samo ;) Podoba mi się klimat tej wioski w górach, relacje między bohaterami. Tylko nie dawajcie mi zbyt skomplikowanych trójkątów uczuciowych, bo mi będzie zgrzytać.
Trzykrotka - Śro 04 Mar, 2020 14:22

Bardzo fajny był ten odcinek :oklaski: I powiem ci, że też mam nadzieję, że nie będzie tam żadnych trójkątów, choć Drugi mnie trochę niepokoi pod tym względem. Ale wydaje mi się, że Hae Won i Eun Seup mają wystarczająco dużo własnych demonów. I wystarczająco dużo dzieje się między nimi żeby tam pakować jeszcze kogoś na trzeciego. Bardzo podobała mi się końcówka, to jak HW szuka ES w lesie i jak się mocno do niego przytula i jak on nie pozwala jej się odsunąć. Jakoś cieszę się, że ta wioska jest w górach, a nie nad morzem. Ostatnio duzo było dram z patroszonymi rybami - ta działa na mnie jakoś odświeżająco.
Hwi była kapitalna w scenie z podglądaniem chłopaka, który jej się podoba :lol: W ogóle dziewczynką jestem zachwycona. Ma taką miłą energię w sobie.

Edit: no i masz dramę kręconą na bieżąco. Będzie tygodniowa przerwa w filmowaniu - przez koronawirusa :zalamka: Jest podejrzenie, że ekipa PMY go sobie przywiozła z Mediolanu...
https://www.soompi.com/ar...ring-for-a-week
Czyli za tydzień dramy nie będzie :foch2:

Admete - Śro 04 Mar, 2020 15:51

No to buuu, ale co zrobić. Okropne mamy czasy.
BeeMeR - Śro 04 Mar, 2020 17:24

Tydzień kwarantanny? Hm, jak trzeba to trudno.
Admete - Śro 04 Mar, 2020 19:39

Obejrzałam drugi odcinek z tego tygodnia i też był dobry, ale bardziej podobał mi się trzeci. PMY już chyba weszła w rolę, bo nie mam większych zastrzeżeń. To teraz poczekamy dwa tygodnie.
Trzykrotka - Śro 04 Mar, 2020 21:38

PMY już jest w roli i dziś była naprawdę dobra. Podobała mi się ogromnie w scenie konfrontacji z dawną przyjaciółką (wyjaśnienia tej kobiety były co najmniej naciągane i dziecinne, nie uważasz?) i podczas czekania na powrót Eun Seopa z wyprawy poszukiwawczej i na początku, kiedy tak go rozpaczliwie szukała w nocnym lesie i nawet kiedy objawiła się w niej zazdrość o uratowaną dziewczynę i jej zaproszenie na obiad :lol: Z perspektywy czasu widać, że właściwie to wypadła nie najlepiej w scenach szkolnych.
Bardzo lubię spotkania klubu książkowego i te opowieści, które sobie nawzajem czytają :serduszkate:
Po tym odcinku jestem bardzo zainteresowana Eun Seopem. Już sporo tajemnic się nazbierało na jego temat, a teraz dochodzi jeszcze to: skąd się to wzięło, że ten miłośnik książek i pamiętników jest takim dzieckiem natury, które nie gubi się w lesie nawet nocą? Hae Won też jest zainteresowana, więc mam nadzieję, że obie się dowiemy.
Oho, mamuśka się pojawiła, będą kłopoty. A w zapowiedzi 5 odcinka jakiś cuduś z dawnych lat.
Buu, nie lubię przerw w emisji. Już kilka razy się zdarzyło, że drama po czymś takim traciła cały impet. Oby teraz tak nie było.

BeeMeR - Śro 04 Mar, 2020 22:00

A u mnie urodziły się bliźniaczki a co za tym idzie do siedmiu gwiazd Wielkiej Niedźwiedzicy dołączyła ósma ;)
Mishil mi się podoba - zdecydowana jest i charakterna niewiasta. Munno też fajny, taki klasyczny archetyp generała, co to sam przeciw setce da radę :serduszkate: I to jedną ręką trzymając niemowlę ;)

Admete - Śro 04 Mar, 2020 22:26

Trzykrotka napisał/a:
(wyjaśnienia tej kobiety były co najmniej naciągane i dziecinne, nie uważasz?

Zastanawiam się...Bo ostatecznie były obie nastolatkami. Chwilami chcę, żeby bohaterka jej odpuściła dla swojego zdrowia psychicznego.

Trzykrotka napisał/a:
Bardzo lubię spotkania klubu książkowego i te opowieści, które sobie nawzajem czytają

Ja też, ja też :) Chętnie dołączę ;) Mamuśka jakoś nie budzi mojej sympatii, ciotka też, choć wprowadza taki ironiczny humor. I też jestem bardzo ciekawa przeszłości Eun Seopa. Gdzieś czytałam, ze w powieści jest adoptowany...To by pasowało.

BeeMeR napisał/a:
Mishil mi się podoba - zdecydowana jest i charakterna niewiasta.

Uwielbiam ją :) Pełnokrwista superzła ;) Aż ci zazdroszczę pierwszego oglądania ;)

BeeMeR - Śro 04 Mar, 2020 22:32

Już jestem na pustyni - Nam Ji Hyun jest urocza :serce:
Trzykrotka - Śro 04 Mar, 2020 22:41

Admete napisał/a:
Mamuśka jakoś nie budzi mojej sympatii, ciotka też, choć wprowadza taki ironiczny humor.

"Dom zimny jak zamrażalnik" - obie te kobiety na takie mi wyglądają - zimne. Choć może i one mają jakąś tajemnicę. Babcia była przecież ciepła i dobra.

Admete napisał/a:
I też jestem bardzo ciekawa przeszłości Eun Seopa. Gdzieś czytałam, ze w powieści jest adoptowany...To by pasowało.

O tak, pasowałoby. Gdzieś tam po drodze wspominano, że on w pewnym momencie zniknął z tego swojego miasteczka, nie było go i nikt nie wie, co się z nim działo. Bardzo jestem go ciekawa - Tej Irene, tego dziennika z 2010 roku, nocnego bloga, nocnego życia w lesie.