To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

Admete - Pon 27 Maj, 2019 19:40

Brak czasu? Widzę, że trzeba nowy wątek założyć.
Aragonte - Pon 27 Maj, 2019 21:28

Można o tym pomyśleć, bo setka już za rogiem, ale jeszcze chwila jest, ostatnio posty nie przyrastają tu w tempie ekspresowym :wink:

Oglądam piętnasty odcinek Ming Lan jako odtrutkę na rzeczywistość, która skrzeczy :roll:

BeeMeR - Pon 27 Maj, 2019 23:09

Ja sobie oglądam TKA- dziś dla odmiany jest dobrze tj. Główni ślicznie świętują rocznicę :serduszkate:
Z pokazem fachowego rozbierania :lol: (taki żarcik, chodzi oczywiście tylko o zewnętrzną warstwę wierzchnią :wink: ) Taka sinusoida rzeczy dobrych i ładnych oraz niepoważnych durnot totalnie od czapy będzie tu pewnie do końca, zwłaszcza że jakileś pomniejsze głupoty musiałam synów przewinąć :wink:
Dziś przynajmniej było ok, a nawet lepiej :serduszkate:

Trzykrotka - Wto 28 Maj, 2019 08:18

Ja wczoraj przysypiałam nad Ming Lan, nie dlatego, że było nudno, tylko przez tę okropną pogodę.
Przykry odcinek, w którym Ming Lan ostatecznie już chyba musi pożegnać się z młodym paniczem, którego ktos inny upatrzył sobie na męża. Strasznie to wszystko smutne, że dzieci, nawet jedyne i tak kochane jak młode książątko, muszą być traktowane jak zakładnicy rodziny. Wcale nie chodzi tu o jakiś tam wyimaginowany prestiż, tylko o byt i jego zagrożenie. Biedny chłopak jest bliski samobójstwa, Ming Lan zachowuje twarz, jak Elinor, ale i tak babcia musi przychodzić do niej ze swoją odwieczną mądrością.
Zaniepokoiła mnie rozmowa czerwonej konkubiny z jej ochmistrzynią. Tamta donosi, że Ming Lan szuka faktów o śmierci matki. Konkubina - żmija tym swoim słodki tonem już rozważa, że jedynym oparciem panny jest babcia i że gdyby babci zabrakło, to nie będzie miał kto się za nią wstawić. Żeby tylko znowu nie kombinowały jakiejś podłości.

BeeMeR - Wto 28 Maj, 2019 09:51

A u mnie dalej było dobrze :mrgreen: (więc już kombinuję kiedy, czym i jak bardzo mi tj. głównym przysolą następnym razem ;) , oby już nie było więcej życzliwych co to wiedzą lepiej co i kto jest potrzebny głównym zainteresowanym, a nie mają bladego pojęcia jak wygląda ich relacja w tej najbardziej zwyczajnej, intymnej odsłonie kiedy są sami, bez świadków i związanego z tym skrępowania), panna wielkim nakładem sił i pracy osiągnęła zamierzony cel, tj. "koronację" czepkiem pielęgniarskim, co zakrawa o cud biorąc pod uwagę ile miała trudności z ogarnięciem wkłuwania i zakładania zwykłej kroplówki ale oczywiście daleka droga przed nią, ale to już chyba będzie ostatni rok jej i przedostatni jego na studiach. dalej jesteśmy na uczelni - to chyba ta sama sadzawka do której Si wrzucał naszyjnik Shancai

A budynek firmy ojca-wuja Linga z Marsa robił za firmę ojca głównego ;)

Z innych głupotek:
kucharczyk się zaczął odziewać stosowniej do kuchni, za to wpuścił tam na dłużej w ramach pomocy dziewczynę o rozpuszczonych włosach, długich do pasa. Oj, nie poszłabym do tej jadłodajni :confused3:

Główny pan ma w tej odsłonie wyraźną słabość do damskich torebek, nie wiem czemu ale wyraźnie ma dwie ulubione ;) W pierwszej części miał lepiej dobrany chlebak (za to fryzurę znacznie gorszą :P )

Aragonte - Wto 28 Maj, 2019 09:56

Trzykrotka napisał/a:
Zaniepokoiła mnie rozmowa czerwonej konkubiny z jej ochmistrzynią. Tamta donosi, że Ming Lan szuka faktów o śmierci matki. Konkubina - żmija tym swoim słodki tonem już rozważa, że jedynym oparciem panny jest babcia i że gdyby babci zabrakło, to nie będzie miał kto się za nią wstawić. Żeby tylko znowu nie kombinowały jakiejś podłości.

Kombinują na pewno, żeby tylko im nie wyszło :?
Ja widziałam mecz polo - fajne to było :mrgreen: Czyli jestem przy siedemnastym odcinku bodajże.

Trzykrotka - Wto 28 Maj, 2019 11:44

Damska torebka :paddotylu: Patrzajcie, jakim własnym wyczuciem mody kieruje się Tajwan :mrgreen: Szydziłam sobie niedawno dla siebie samej, że nie ma dziwaczniejszej mody niz w skośnej Azji, zwłaszcza upodobanie do dziwnie poucinanych i krojonych spódnic i marynarek jest niedorzeczne, bo ani to ładne, ani funkcjonalne, kiedy - o zgrozo - będąc u mamy zobaczyłam w naszej telewizji panią Rozenek Małgosię :roll: w czymś, co wyglądało jak prawa połowa żakietu. I było zapewne ostatnim wrzaskiem mody :pomocy:

Mecz polo w Ming Lan jest świetny. Dziewczyny nie tylko wychodzą na zewnątrz, ale mogą się poruszać, spotkać z przyjaciółkami, poflirtować z młodymi kawalerami, pokazać przyszłym teściowym. Nie wiem czy zauważyłaś Aragonte zalążek przyszłego konfliktu- nawet dwa zalążki. Po pierwsze Ming Lan zmierzy się z Wujkiem, który upatrzył sobie wśród panien niewłaściwą żonę. Po drugie sama Ming Lan została wypatrzona przez przez panią (Wei bodajże, albo Wu) jako świetna kandydatka na żonę dla syna. A syn zdecydowanie woli omdlewającą Piątą pannę Sheng.

Aragonte - Wto 28 Maj, 2019 11:54

Trzykrotka napisał/a:
Nie wiem czy zauważyłaś Aragonte zalążek przyszłego konfliktu- nawet dwa zalążki. Po pierwsze Ming Lan zmierzy się z Wujkiem, który upatrzył sobie wśród panien niewłaściwą żonę. Po drugie sama Ming Lan została wypatrzona przez przez panią (Wei bodajże, albo Wu) jako świetna kandydatka na żonę dla syna. A syn zdecydowanie woli omdlewającą Piątą pannę Sheng.

Ależ oczywiście, że to zauważyłam :mrgreen: Synek bardziej doceniał wierszydła niż umiejętności Ming Lan.
I widziałam już chyba, jak Drugiego Wujka odprawiono od wrót, kiedy stawił się z prezentami dla wybranki, jak rozumiem :wink:

Trzykrotka - Wto 28 Maj, 2019 12:17

O tak, panna nie chciała bywalca burdeli i ojca dwojga nieślubnych dzieci.
BeeMeR - Wto 28 Maj, 2019 12:25

Z głupotek jeszcze - portret rodziny wygląda tu tak (to właściwie z końcówki, wciąż aktualnie wisi ISWAK) - i w sumie bardzo pasuje do mentalności rodziców ;) :

Abstrahując od wtf torebek to oni w tych tajwańskich dramach chodzą dość normalnie poubierani (największy problem miałam z bezrękawnikami Si i kolegów ;) ), nieraz po kilku odcinkach wracają do jakiegoś podkoszulka jak ktoś normalnie rotacyjnie używający ubrań, a nie dobierający coraz to nowe, najczęściej też bez przestylizowania jak to bywa w koreańskich dramach - najwyżej fryzury są mangowo nastroszone i wycudaczone.

Aragonte - Wto 28 Maj, 2019 13:37

Trzykrotka napisał/a:
O tak, panna nie chciała bywalca burdeli i ojca dwojga nieślubnych dzieci.

Ja się w sumie nie dziwię, że nie chciała, tak szczerze mówiąc.
I nie wiem, czy akurat panna wiele miała do powiedzenia, pewnie jej rodzica orzekła, że kandydat się nie nadaje :mysle:

Admete - Wto 28 Maj, 2019 13:50

W One spring night bohaterowie sa zwyczajnie ubierani.
Trzykrotka - Wto 28 Maj, 2019 14:40

Aragonte napisał/a:

I nie wiem, czy akurat panna wiele miała do powiedzenia, pewnie jej rodzica orzekła, że kandydat się nie nadaje :mysle:

To właśnie dziewczyna była ciężko przerażona samą możliwością ślubu z paniczem z domu Gu. Opiekował się nią dziadek, tak jak babcia - Ming Lan. A co najważniejsze - oni mieli już dla niej innego kandydata.
Obejrzę tę Ona Spring Night. W My Fellow Citizens też stroje są zwyczajne, ale popatrz na matkę i córkę - galerianki z Her Private Life :zalamka: Nawet stroje samej PMY też bywają cudaczne - asymetryczne spódnice zwłaszcza.

Aragonte - Wto 28 Maj, 2019 17:46

A kiedy Ming Lan wypali "Drugiemu Wujkowi", że nie wyjdzie za niego za mąż, nawet gdyby był ostatnim mężczyzną na ziemi albo coś w ten deseń? :mrgreen:
BeeMeR - Wto 28 Maj, 2019 19:33

Ja oczywiście rzuciłam taką bardzo ogólną generalizację (znowu ;) ), niewątpliwie z mnóstwem wyjątków, dobrze, że nie muszę nikomu tłumaczyć :kwiatki_wyciaga:

W odskoczni od TKA zaczęłam Down with Love - to tajwański rom-kom, letnia drama może nie najwyższych lotów ale bardzo przyjemna i bezproblemowa. Wzięty i bogaty prawnik (pan z Meteorów, tylko tu nie jest troglodytą ;) ) ma problem z zatrudnieniem niani dla bratanków (bratostwo zginęło w wypadku względnie niedawno), bo każda kolejna próbuje go uwieść, naciągnąć na kasę lub wybryki dzieci powodują jej rezygnację. Pan ma tajną dziewczynę - celebrytkę, której prawie nie widuje bo jest zapracowana. Pani jest chłopczycą, taka bliźniacza dusza Eun Chan z Coffee Prince, tylko nikt jej nie bierze za mężczyznę, natomiast wskutek pewnego nieporozumienia pan myśli, że ona lubi kobiety i nieraz ją pyta o zdanie w kwestii związków homo a szczególnie jej :lol: . Ona nie prostuje, bo owo nieporozumienie jest to jednym z powodów dla których zostaje zatrudniona jako niania za dużą kasę. Drugi jest klasyczny - taki elegancki przystojniak jak ten z Shining Inheritance. No i w sumie wiadomo jak będzie dalej, ale i tak sobie obejrzę w swoim czasie :mrgreen:

Admete - Wto 28 Maj, 2019 19:39

Trzykrotka napisał/a:
asymetryczne spódnice zwłaszcza.

Moim zdaniem świetna była. Zdarzało mi się nosić asymetryczne spódnice, choć nigdy tak krótkie. Mnie się akurat ten jej kostium bardzo podobał. Mamusia z galerii jest przerysowana, ale w tym przerysowaniu mnie bawi. Jej stroje określają jej charakter :) Mnie się ta odmienność mody czasem podoba, nawet mnie trochę inspiruje ( w ograniczonym zakresie ;) . Polubiłam się z ozdobnymi, luźnymi bluzkami, muszę sobie kupić na jesień płaszcz oversize ;)

Trzykrotka - Wto 28 Maj, 2019 22:43

Do strojów Deok Mi akurat niewiele mam. Jedna spódnica z samego początku mi się nie podobała. Ale Sindy jest fatalnie ubrana. Mam całą listę dram, w których moda próbuje być oryginalna, a jest wycudowana i śmieszna.

Aragonte :kwiatek: Już za chwilę do tego dojdzie :wink: Wujek po tym, jak dostał kosza, będzie miał pretensje do Ming Lan, że to ona storpedowała jego małżeńskie plany. I jakoś tak rozmowa zejdzie na nich dwoje :lol:

Aragonte - Wto 28 Maj, 2019 23:03

Dzięki, Trzykrotko, to już włączam następny odcinek i lecę z oglądaniem :mrgreen:
BeeMeR - Śro 29 Maj, 2019 10:02

Obejrzałam kolejne dwa odcinki TKA, bardzo przyzwoite o dziwo (tak trzymać!)
Młodzi trafili na staż do szpitala, zarówno pielęgniarki jak lekarze zbierają pierwsze szlify w kontakcie z pacjentami, panna oczywiście dzięki złośliwości starszych pielęgniarek trafia do najbardziej upierdliwej staruszki, która w dodatku ma wyraźną słabość do jej męża :lol:
Ja już się dawno przyzwyczaiłam, że tu wszyscy czują do niego miętę albo nawet ślinią się publicznie, panna powoli zaczyna przyswajać, że jest to stan wprawdzie niepożądany ale niegroźny o tyle, że on i tak woli swoją własną, prywatną fangirl w postaci żony - byłaby pora :wink:

Trzykrotka - Śro 29 Maj, 2019 10:20

BeeMer, czy współczesne dramy tajwańskie też będziesz sprawdzać? Bo widzę, że co rusz pojawia się coś nowego i ciekawam trochę.

Aragonte napisał/a:
Dzięki, Trzykrotko, to już włączam następny odcinek i lecę z oglądaniem :mrgreen:

Traktuj to jak komplement, że wczoraj wykorzystałam wolną godzinę na czytanie 1 tomu, odpuszczając sobie Ming Lan :kwiatek:

BeeMeR - Śro 29 Maj, 2019 10:38

Nie wiem, na razie kierowałam się różnymi "top ileśtam" i własnym widzimisię, i to faktycznie w większości starocie i rom-komy ale jak wiadomo nie mam z tym problemu :mrgreen:
Względnie współczesny tj. Świetnie zrealizowany i bynajmniej nie rom-komowy jest Biały i Czarny, tak przypomnę :wink:

Aragonte - Śro 29 Maj, 2019 10:39

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Dzięki, Trzykrotko, to już włączam następny odcinek i lecę z oglądaniem

Traktuj to jak komplement, że wczoraj wykorzystałam wolną godzinę na czytanie 1 tomu, odpuszczając sobie Ming Lan

Traktuję :kwiatki_wyciaga: :love_shower:
Może Ci już wyślę ten poprawiony plik :mysle: Dziewczyny orzekły, że pewne sceny "z momentami" są lepsze po niedawnych przeróbkach :wink:

A w Ming Lan dotarłam do 21. odcinka. Jakaś walka była, fajnie :excited:

Admete - Śro 29 Maj, 2019 18:33

Czekam na ten serial - zapowiada się interesująco:

http://www.dramabeans.com...riller-watcher/

BeeMeR - Śro 29 Maj, 2019 20:07

Właściwie to ja dawałam szansę dwóm współczesnym dramom tajwańskim, ale jej nie wykorzystały. O Bromance pisałam, aktorka była okropna, o nieruchomej twarzy plus pomysł trzymania w tajemnicy do finału czy pan wie czy nie że całuje się i oświadcza kobiecie czy też nie to nie moja bajka.

Druga to Miss in Kiss na którą zerknęłam, ale to było raczej z góry skazane na porażkę ;) To remake ISWAK - równie potrzebny co np. zrobienie remaku Coffe Prince czy BOF :roll:
Drama jest na wskroś młodzieżowa i współczesna, z animacjami komputerowymi.

Oto jak zepsuł się dom panny, rozkładając jak domek z kart - dach wyleciał w powietrze wcześniej

To główni - może tego nie widać po zdjęciach ale dziewczyna jest dość fajna, ale pan nie do przeskoczenia, bezjajeczny i okropnie monotonnie mówi. Drugi znacznie żwawszy i fajniejszy,

Szybko zaczęłam przewijać, a po drugim odcinku (po 25min) przeskoczyłam do ostatnich dwóch, akurat na retrospekcję u pana, wyznanie, maseczkę przedślubną i ślub.

Trzykrotka - Śro 29 Maj, 2019 23:57

Pan faktycznie wygląda jak klon fafnastu innych panów, takich z serii "skądś go znam, ale skąd?"

Wróciłam dziś do Ming Lan i cierpień młodego panicza, przymuszonego do porzucenia marzeń o poślubieniu Szóstej córki urzędniczego klanu. Nec Hercules contra plures, zwłaszcza kiedy te plures to zjednoczone siły księżniczek - matki i przyszłe teściowej. Żal mi było biedaka, ale Wujek miał rację, kiedy poszedł do niego z reprymendą za bezjajeczność. Być może Wujek jeszcze nie żywi uczuć do Ming Lan, ale na każdym kroku dba o jej dobre imię, choćby to miało objawić się nie-odprowadzeniem jej do domu nocą, po napadzie bandytów.
Min Lang zaczyna coraz bardziej przemawiać własnym głosem. A że sezon na śluby zaczyna chyba wchodzić w zaawansowaną fazę, zaczynają się też intrygi, zwłaszcza w domu Małej Madam. Ming Lan wchodzi bowiem w paradę Mo Lan, żmijowatej córce.

Admete napisał/a:
Czekam na ten serial - zapowiada się interesująco:

http://www.dramabeans.com...riller-watcher/

O, nasz Robotinek będzie grał obok doktora Kima :oklaski:

Aragonte, z innej beczki: czy ty pamiętasz może, jaki to girlsband podziwiał nasz Małpa w Master in the House, w pierwszym odcinku na samym początku? :kwiatek: Śmiałyśmy się, że az okulary założył na ich widok. Twice? Kto to był?