To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Zemsta najlepiej smakuje na zimno i z dobrą dramą x 22

Admete - Nie 15 Lut, 2026 13:01

Jak jeszcze ktoś jest przystojny czy ładny/ładna, to się podoba.
BeeMeR - Nie 15 Lut, 2026 19:29

Ja powiem jak na osobę nie znającą się na muzyce przystało, że mu się głos za bardzo trzęsie jak na mój gust :P

Dziecko z Our Universe jest urocze w tych scenkach :serce:

RaczejRozwazna - Nie 15 Lut, 2026 19:43

Dziecko jest absolutnie wspaniałe, gdybym nie widziała tych filmików z kręcenia dramy to bym myślała, że jakoś komputerowo podrasowane. Jakie miny i gesty robi! No cudo. I widać, że ma świetny kontakt z obsadą, a zwłaszcza z głównym.
Nawet dla samego dziecka warto obejrzeć.

Admete - Pon 16 Lut, 2026 14:21

Dużo ludzi myślało, że to AI - serio ;)
Loana - Pon 16 Lut, 2026 15:08

Trzykrotka napisał/a:
Jest już ponad 20 odcinków Unweild: the Jadewind, więc sobie zapuściłam. No bo wiecie...
[url=https://i.ibb.co/pC7PrJD/Zrzut-ekranu-2026-02-14-223055.png]Obrazek[/url]

Raju, ale on jest piękny... :thud: :thud: :thud: :thud: :thud: :thud: :wachluje: :wachluje:
Tylko właśnie ja głównie oglądam "bajki" dla romansu i ewentualnie realizowania zemsty, więc nie bardzo mam ochotę na flaki i krew :(

RaczejRozwazna - Pon 16 Lut, 2026 17:05

A ja, wciąż usatysfakcjonowana romansowo po Yummy 3x zapuściłam sobie Reset. Od razu cztery odcinki :lol:
Rzeczywiście, świetna, wciągająca drama, właściwie porządny serial. Trzyma w napięciu wyjątkowo. Ilez tych opcji w spirali czasu jest! Bardzo podoba mi się postać najstarszego policjanta. Młodzi dają radę, ona jest bardzo dobrą aktorką mimo młodego wieku, zwróciłam na nią uwagę w "Royal Princess", chociaż tutaj drażni mnie trochę, bo nie domyka ust :wink: Pan chyba troszkę gorszy, ale ogólnie bardzo pozytywnie. Ciekawa jestem dalszego ciągu.

Aragonte - Pon 16 Lut, 2026 17:30

Trzykrotka napisał/a:
Jest już ponad 20 odcinków Unweild: the Jadewind, więc sobie zapuściłam. No bo wiecie...
[url=https://i.ibb.co/pC7PrJD/Zrzut-ekranu-2026-02-14-223055.png]Obrazek[/url]

Ja cały czas jestem przy pierwszym odcinku, bo zapuszczam kawałek przed snem, już w łóżku, po czym stwierdzam, że jednak pora iść spać :wink: Ale dla wiadomego pana na pewno spróbuję obejrzeć :mrgreen:

BeeMeR - Pon 16 Lut, 2026 17:58

RaczejRozwazna napisał/a:
Bardzo podoba mi się postać najstarszego policjanta.
Nic dziwnego, świetny był :serce:

Zaczęłam Our Universe - drama jest sympatyczna, acz przerysowana nielicho ;)
Nie będę się wszak czepiać, tylko wyciągnę to, co miłe, sympatyczne i urocze :mrgreen:

RaczejRozwazna - Pon 16 Lut, 2026 18:01

:hug_grupowy: I ja takowoż zamierzam :mrgreen:
Trzykrotka - Wto 17 Lut, 2026 09:50

Mnie jednak Unweild bardzo dobrze wchodzi. Na pewno pomaga, że drama jest dynamiczna i szybko wszystko się dzieje - równie szybko się ją pewnie zapomni, ale na takie rozrywkowe nieangażujące oglądanie jest w sam raz. Cliffhanger na końcu każdego odcinka powoduje, że łyka się kolejny, żeby się dowiedzieć co dalej :mrgreen: No i drama jest skupiona na kobietach. Księżniczka (Bai Lu) gra zdecydowanie pierwsze skrzypce, jej zastępczynią jest panna od leczenia skorpionami z The Double - dwie kobiety stoją na czele cesarskiego wydziału kryminalnego. Biją się, dedukują i są całe na biało :twisted: Sprawy też dotyczą kobiet. Porównałabym to z kryminałami Childa Lee - trudno się oderwać, zapominasz zaraz po zamknięciu książki.
Będziemy mieć jeszcze na pewno kwestię zagadki śmierci całej rodziny w dzieciństwie księżniczki i jej związku z głównym panem Xiao - on pamięta, że znają się od dawna, ona nie.

Admete - Wto 17 Lut, 2026 18:43

A tu więcej tego dzieciaka z Our Universe:

https://www.youtube.com/watch?v=sOE3_Ei_Z1g

RaczejRozwazna - Wto 17 Lut, 2026 20:06

Wyskakują mi na yt filmiki z nim. Jest obecnie najjaśniejszą gwiazdą w koreańskim dramalandzie :lol:

Skończyłam Reset. Dwudniowy maraton, dobrze, że kończy mi się wolne bo takiej jazdy bez trzymanki z dramami to chyba nie mialam jeszcze. :lol: Zapalenie zatok i polegiwanie w łóżku tylko sprzyjalo, ale co za dużo to niezdrowo. :wink:

Reset swietny, choć wydaje mi się, że w 13 odcinku, gdy wchodzą retrospekcje, traci trochę impet. Jak dla mnie napięcie rosło do tej wersji ze śmiercią starszego policjanta - to była kulminacja. Niemniej cieszy mnie, ze historia się domknęła, i był happy end. Tę dramę byłabym w stanie polecić komuś zupelnie niedramowemu, choć rzeczywiście ideologia jest obecna i wyczuwalna. Ale sama opowieść i narracja - bez zarzutu.

Teraz, ale już powoli, chcę wracać do bajek, i tak sobie myślałam, ze obadam kostiumowce z aktorami z Reset - Destined i New life begins z panem widzę, a z panią niestety nic poza Royal Princess.

BeeMeR - Wto 17 Lut, 2026 20:37

Reset swietny, choć wydaje mi się, że w 13 odcinku, gdy wchodzą retrospekcje, traci trochę impet.
Zgadzam się. Jak dla mnie największy impet ma przedostatnia wersja zdarzeń.

Destined i New life begins z panem widzę,
Destined mi się podobało do połowy, potem idzie w zbytnie dramatozy i rozstania, NLB jest dość zgrabnie zrealizowaną dramą i postaci się nie mylą :mrgreen:

Obejrzałam czwarty odcinek Our Universe - sympatyczne to bardzo, acz przewidywalne i nie zawsze najlepiej grane ;)

RaczejRozwazna - Wto 17 Lut, 2026 21:42

Tak, przedostatnia wersja była najlepsza. Destined - jak do połowy to w sam raz dla mnie :lol: Nie wiem czy pan mi się spodoba w kostiumie ale obaczymy. Yt mnie bombarduje jakimiś teraz granymi kostiumowcami, ale nic nie wydaje mi się ciekawe.

O Our Universe mam identyczne zdanie.

BeeMeR - Czw 19 Lut, 2026 08:59

Nie wiem czy pan mi się spodoba w kostiumie
no właśnie, on mi się zdecydowanie bardziej podoba na współczesnie, np. w you are my hero, które też podobało mi się do połowy, potem drama nie bardzo wiedziała co zrobić z wątkiem głównych więc drobiła w miejscu.
W Destined to pani jest z marszu super doskonała, trochę na słowo honoru, a pan to rozpieszczony gamoń, który dorasta z czasem, do odpowiedzialności, nauki, pracy, a nawet prowadzenia armii (jak oni wszyscy). Jak się przymknie oko na umowności i absurdy to się ogląda całkiem dobrze.
Mnie się podobało jako bajka bez latania, to była jedna z par, która umiała ze sobą rozmawiać (nie od razu rzecz jasna) i sypiać (niewinnie ale w jednym łóżku), za to skopali jak dla mnie scenę milosną (za dlugo zwlekali) i bardzo schematycznie to zrobiono, ja sobie wymyśliłam wcześniej, wkrótce po przejściu pustyni, które wypróbowało związek. :wink:
Podobali mi się teściowie dziewczyny, nawet jeśli jako rodzice okazali się dość beznadziejni i nie umieli jedynaka wychować :-P
Z ciekawostek - główni się po tej dramie pobrali, ale małżeństwo nie przetrwało.

RaczejRozwazna - Czw 19 Lut, 2026 10:14

Scenę miłosną i w Yummy skopali :roll: Czasami zastanawiam się, czy Chińczycy nie robią tego specjalnie - psują dobre opowieści w celu, bo ja wiem, zachęcenia oglądających do sięgnięcia po kolejną dramę? Bo tamta pozostawiła niedosyt? Nie wiem, ale naprawdę niekiedy tak to wygląda. Kiedyś myślałam, że o i nie umieją w romantyzm, ale już kilka razy przekonałam się, że umieją, ale nie stawiają kropki nad i.

Opis Destined jednakowoż mi się podoba. :kwiatek: Swoją drogą - założyłam MDL (dzięki Admete :kwiatki_wyciaga: ) i to rzeczywiście pożyteczne narzędzie.
Nagromadziłam bajek do oglądania co najmniej na rok :lol:

Co do małżeństw i związków aktorskich - jak widać, życie to nie drama. :-| Tez mi teraz wyskakują różne informacje o związkach i rozstaniach - nie wiem nic nt. życia prywatnego tych aktorów, ale z tych strzępków informacji wynika, że łatwo nie jest, chyba gorzej niż w Korei pod tym względem.

BeeMeR - Czw 19 Lut, 2026 12:34

https://forum.northandsouth.info/viewtopic.php?p=625747#625747

Tu na świeżo wrażenia po Destined - czyli nawet niekoniecznie po pustyni, ale na fajerwerkach nożna zakończyć, jeśli się lubi opowieści o tym, jak się z chłopca robi mężczyzna. Tam jest też link do fanvidu,który mi się podoba :serce2:

Admete - Czw 19 Lut, 2026 13:31

Swoją drogą - założyłam MDL (dzięki Admete ) i to rzeczywiście pożyteczne narzędzie.

To masz teraz wszystko pod ręką ;)

Oglądam "Art of Sarah Kim" - krótka ( 8 odcinków ) drama z Netflixa. Dobra obsada i temat też mnie zaciekawił - oszustka, która wykorzystuje pragnienie ludzi, by za pomocą markowych przedmiotów dostać posmakować bycia elitą.

Skończyłam serial. Podobało mi się - co jest oryginałem, a co podróbką? Jak łatwo dajemy się oszukiwać i jak można stworzyć siebie na nawo wiele razy.

RaczejRozwazna - Pią 20 Lut, 2026 09:21

A ja na podglądzie przeleciałam kolejna ambitną produkcję Romance on the farm :wink: Tytuł jest zresztą nieadekwatny, bo romans jest tak slow-burn, że w końcu prawie nie burn, ale jest kilka ciekawych, nietypowych rozwiązań, mających posmak nowości. Gdy się przymknie oko na zalożenia ogólne

Spoiler:
Że to wszystko to gra komputerowa, którą głowna testuje, zostaje do niej wciągnięta i musi w tym świecie zarobić 1000 talarów żeby wrócić (a wiemy, ze wrócić musi więc zakończenie jest z tych otwartych, że kompletnie nie wiemy czy ów szczątkowy romans to realnie czy nie do końca (Chińczycy sobie nie radzą z tymi wytycznymi cenzury, nie mają pomysłu ma zakończenia takich historii)

to można docenić pewne próby zbliżenia się do autentyczności dawnej scenerii wiejskiej: jest przaśno, głośno, bywa brudno; bohaterowie nie są dramowo idealni, bywają nieatrakcyjni, noszą szczątkowy (lub w ogóle!!) makijaż, są prawdziwe zwierzęta (kochany pies!) a wieśniacy zmagają się z problemami typu susza, ulewa niszcząca plony, zabobon, korupcja urzędników - słowem Chińczycy nie mniej nie więcej pokazują jak to źle za feudalizmu na wsiach bywało :wink:

Bohaterka trafia do rozgałęzionej rodziny jako córka trzeciego syna, rodzinie w której twardą ręką rządzie babka - skąpa wiedźma, i na wstępie musi się ratować przed sprzedażą do bogatej rodziny gdzie ma byc żoną zmarłego właśnie syna i towarzyszyć mu w zaświatach (rzeczywiście taka praktyka małżeństw z zmarłymi była prawdziwa, brrrrr). Podczas ratunkowej ucieczki ratuje rannego tajemniczego nieznajomego, który kierowany własną korzyścią zgadza się zagrać przed rodziną rolę jej ukrytego męża - i wywiązuje się z zadania znakomicie, przynosząc na spotkanie dodatkowo "nasze dziecko" :lol: Bohater zostaje na farmie i razem rozwiązują problemy wlasne (on się ukrywa i ma swoje interesy, ona gorączkowo stara się zarobić pieniądze) oraz nieświętej rodzinki, pomaga im pan nr dwa - aspirujący znachor, szlachetny i wrażliwy młodzieniec.
Jest i - z założenia - komediowo i chwilami zaskakująco poważnie i okrutnie.

Oglądałam dla bohaterów - pan mnie zaintrygował, bo niby taki mało ekspresyjny, a potrafi nieźle i subtelnie grać (aktor mignął mi jako cesarz w Perfect Match), dobrze oddawał nieco ironicznego i zblazowanego, ukrywającego się panicza. Ona - za głośna - ale niezrobiona i dziewczęca, drugi też fajny.

Trailer z bohaterami

https://youtu.be/xt-E4u7DkeA?is=BNoPsetnqYJZHrzS

Byly nawet dość oryginalne tańce wiejskie :lol: (w całości od 5.09)

https://youtu.be/X7bVBQ2eC5o?is=F-4007UMJBAEA0o4

O, a tu ktoś wyciął i zmontował w jeden film większość scen głównych - to lubię :mrgreen:
https://youtu.be/qHMI9aiHFbQ?is=eJHWfGvlFQ-t83Zu

Gdyby tych głównych było więcej razem to bym oglądała bardziej dokładnie :-P

Admete - Pią 20 Lut, 2026 14:49

Mogli wymyślić, że główny też został wciągnięty do gry i po sprawie.
BeeMeR - Pią 20 Lut, 2026 16:05

Jak się zaznacza spojler??

Tak jak cytat, tylko zamiast quote piszemy spoiler

Ja obejrzałam 5 i 6 Our Universe - mam wrażenie, że odhaczamy po kolei okienka "must have"
- pani potknęła się w górach i lesie - pan szuka i niesie,
- pan zmókł - ma gorączkę i panie się nim opiekuje
itd.
ale przynajmniej Drugi nie jest tak rozpaczliwie żałosny jak w Positively yours :roll:
(gdzie plątał się wokół panny kilkanaście lat nie umiejąc zagadać dopóki nie była w ciąży z kimśinnym :roll: )
Nawet - chociaż lubię głównego, podoba mi się bardziej niż pani - ponieważ nie bardzo widzę chemię między głównymi skłonna byłabym może kibicować Drugiemu, gdyby nie to że nie bardzo ma szansę. Oj, woilałabym, żeby miał własną dziewczynę i romans.

Zaczęłam Unveil Jadewind - bzdura na resorach, ale na razie gładko się ogląda ;)

RaczejRozwazna - Pią 20 Lut, 2026 16:11

Admete napisał/a:
Mogli wymyślić, że główny też został wciągnięty do gry i po sprawie.

W tym otwartym zakończeniu jest i taka opcja zasugerowana, ale nic na pewno. W każdym razie pani wie, że jest w grze, a pan nie.

Ja też obejrzałam Our Universe - sympatycznie mi się to ogląda, choć rzeczywiście sztampowe. Podobał mi się pojedynek kręglowy. :-D Na początku pan nr dwa mi niespecjalnie się widział, ale przekonuję się do niego.
Natomiast nasz główny szwagier trochę zabawnie wygląda w scenach romantycznych, mimo fizycznego podobieństwa do Junkiego - Junki to nie jest. :wink:

Dziecko nadal jest w tym wszytskim najlepsze, tylko mialam niedosyt scen z nim.

Admete - Pią 20 Lut, 2026 17:29

Nie obejrzałam jeszcze, bo wczoraj miałam maraton z "Art of Sarah", a teraz - jak sprawdzę dyktanda - to włączę The Pitt na odtrutkę ;)
Trzykrotka - Pią 20 Lut, 2026 20:29

BeeMeR napisał/a:

Zaczęłam Unveil Jadewind - bzdura na resorach, ale na razie gładko się ogląda ;)

Oj, głupotka totalna, ale naprawdę gładko się ogląda. Gdyby nie olimpiada już pewnie kończyłabym. Jestem przy -nastym odcinku i dalej świetnie się bawię.

RaczejRozwazna - Sob 21 Lut, 2026 23:20

Oglądam Destined. Podoba mi się :banan: Główny jest przekonywujący w tej roli playboya o dobrym sercu, mającego jednakże kompleksy, główna wygląda troszkę zbyt poważnie, ale fajna postać. Świetni teściowie :oklaski: Co prawda nie chwyciłam dlaczego Główny musiał się ożenić (coś tam bylo o królu i księżniczce) ale wesele się dokonało, zresztą chyba najładniejsze w chińskim dramalandzie. Jednakże to przymuszenie panny, będącej prawie szczęśliwie zaręczonej z przyjacielem, było dla mnie niekomfortowe. Pewnie to wygładzą szybko. :wink: