Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach
BeeMeR - Wto 06 Kwi, 2021 00:09
| Trzykrotka napisał/a: | | Bawiłam się w dokumentowanie spodni-worków Min Ki | Okropieństwo
Nad rzeką, w lesie i nad morzem
Trzykrotka - Wto 06 Kwi, 2021 06:28
BeeMer, przy którym odcinku jesteś?
BeeMeR - Wto 06 Kwi, 2021 08:01
Chyba 32 z 48, chodzi o półgodzinne
Trzykrotka - Wto 06 Kwi, 2021 08:40
O, to jeszcze trochę przed tobą.
Zmartwiłam się trochę o dalszy ciąg akcji z OMLL. Jakoś za szybko pisarz którego gra Min Ki zmienił się z jerka w troskliwego opiekuna córki - swojej gospodyni i jej matki. I od razu w 4 odcinku stalking z zagrożeniem życia? To co będzie dalej? No i trójkąt miłosny - jakoś odwykłam, ale może ciekawie wątek poprowadzą
Admete - Wto 06 Kwi, 2021 08:45
| Trzykrotka napisał/a: | | Zmartwiłam się trochę o dalszy ciąg akcji z OMLL. |
Zobaczymy, co będzie. Najwyżej porzucę.
Admete - Wto 06 Kwi, 2021 12:30
Wise camping life - to jakaś promocja sezonu 2 Hospital Playlist - tak myślę.
https://www.youtube.com/watch?v=svebW_uz9A4
https://www.youtube.com/watch?v=zr7WB3lS3ao
https://www.youtube.com/watch?v=47SUuWRbXlw
https://www.youtube.com/watch?v=DyMxVidatBo
https://www.youtube.com/watch?v=DyMxVidatBo
Loana - Wto 06 Kwi, 2021 12:49
Obejrzałam sobie jeszcze raz w skrócie Oh My Ghostess i muszę przyznać, że jako para to mi się główni bohaterowie podobają. Miło się ich ogląda, widać, że pasują do siebie. Motyw z wyjazdem całkowicie od czapy, plus taki, że chociaż pokazali, że wróciła i było wszystko ok. Za duszką dalej nie przepadam, ale po obejrzeniu drugi raz już ją bardziej łykam. Nie do końca rozumiem historię złego ducha i oficera, nie wiem, czy on sam z siebie był zły, a ten duch tylko go wzmocnił do robienia złych rzeczy, czy był jednak dobry i miły, a duch go opętał i już całkowicie przejął kontrolę, czy czasem jeszcze duch zanikał i był ten oficer przytomny - no tego wątku nie ogarnęłam mimo przejrzenia dokładniej.
I żałuję nie rozwinięcia wątku z jednym z kucharzy, bardzo mi sie ten aktor spodobał, bardziej niż główny Patrzyłam się, gdzie jeszcze grał, ale nic mnie nie przyciągnęło opisem
Siostra kazała mi dramę obejrzeć, nawet mi ściągnęła, o tą: https://asianwiki.com/Nodame_Cantabile
ktoś oglądał i może dać znać, czy na pewno jest taka miła i radosna jak siostra mówi? trochę mamy z siostrą inny gust, ona uważa "Nić widmo" za piękny romans, a ja już niekoniecznie
BeeMeR - Wto 06 Kwi, 2021 13:18
Nie oglądałam wersji japońskiej tylko koreański remake (?) tej samej mangi czy dramy -
https://asianwiki.com/Naeil%27s_Cantabile
sympatyczna, muzyczna, można oglądać bez bólu
Ja sympatyzowałam z Drugim, bo pierwszego gra takie trochę drewno aktorskie - w każdym razie ja go nie doceniam
Trzykrotka - Wto 06 Kwi, 2021 13:24
Siostra ściągnęła ci dramę japońską? Czy tylko dałaś link do wersji japońskiej? Ta drama oparta jest na komiksie i ma wersję koreańską też, tu masz link
https://asianwiki.com/Naeil%27s_Cantabile
To jedna z dram, których nie dokończyłam. Perypetie uczniów szkoły muzycznej, jedni wielbieni i promowani, inni lekceważeni i pomiatani. Bohaterka z lekka durnowata i fleja. Zaleta - garść młodych, fajnych aktorów, którzy teraz grywają główne role w innych dramach.
BeeMeR - Wto 06 Kwi, 2021 13:26
Ja dokończyłam na subiektywnym przewijaniu tj. koncentrowaniu się na wybranych postaciach i wątkach, z daleka od głównej pary
Ale pamiętam, że mieli jakoś głupawo rozwiązany wątek - powiedzmy że miłosny - na koniec
Loana - Wto 06 Kwi, 2021 14:36
| Trzykrotka napisał/a: | Siostra ściągnęła ci dramę japońską? Czy tylko dałaś link do wersji japońskiej? Ta drama oparta jest na komiksie i ma wersję koreańską też, tu masz link
https://asianwiki.com/Naeil%27s_Cantabile |
A w sumie nie wiem, na dysku mi nagrała, jeszcze nie sprawdzałam, tylko tytuł sobie wrzuciłam w wyszukiwarkę. Znając podejście siostry i fakt, że lubi tylko japońskie dramy to pewnie jest japońska wersja. Ale obejrzę, bo obiecałam, plus jeszcze żadnej dramy japońskiej nie widziałam
Trzykrotka - Wto 06 Kwi, 2021 15:21
Pewnie, obejrzyj. Są dość specyficzne, ale kto wie? Mogą ci się spodobać
Widzę, że w Vincenzo doszli do kissu - 14 odcinek Bardzo ładnie wyglądał na gifach.
I wszyscy zachwycają się dramą Navillera, o starszym panu pragnącym nauczyć się tańca baletowego. Zaczęłam sobie gromadzić, żeby spróbować. Może nie ma co zrażać sie udziałem młodego aktora, który jeszcze słabo gra? Tańczy za to pięknie...
| Admete napisał/a: | Wise camping life - to jakaś promocja sezonu 2 Hospital Playlist - tak myślę.
|
Aragonte - Wto 06 Kwi, 2021 15:40
| BeeMeR napisał/a: | Ja dokończyłam na subiektywnym przewijaniu tj. koncentrowaniu się na wybranych postaciach i wątkach, z daleka od głównej pary
Ale pamiętam, że mieli jakoś głupawo rozwiązany wątek - powiedzmy że miłosny - na koniec |
Obejrzałam to ze względu na Bogusia, ale na mocnym przewijaniu. Nie polecam raczej
Trzykrotko, wróciłam do powtórki Hwayugi, jestem po czternastym odcinku - wątek z Asanyeo jest całkiem dobrze pomyślany (i zaczerpnięty po części z opowieści o Sun Wukongu, tam była jakaś demonica w rodzaju Asanyeo). Po 15. odcinku spodziewam się dużych emocji
A po Hwayugi może zabiorę się za coś nowego?
Loana - Wto 06 Kwi, 2021 16:31
| Aragonte napisał/a: | | BeeMeR napisał/a: | Ja dokończyłam na subiektywnym przewijaniu tj. koncentrowaniu się na wybranych postaciach i wątkach, z daleka od głównej pary
Ale pamiętam, że mieli jakoś głupawo rozwiązany wątek - powiedzmy że miłosny - na koniec |
Obejrzałam to ze względu na Bogusia, ale na mocnym przewijaniu. Nie polecam raczej |
Nie pocieszasz Ale to nic, obejrzę, najwyżej będę przewijała, co mi szkodzi robię się coraz lepsza w przewijaniu tego, co mi się nie chce oglądać albo mi nie pasuje
Napisali mi na Viki, że "Secretary Kim" będzie za darmo jeszcze tylko pół miesiąca A to taka fajna drama i chciałam do niej często wracać...
Zastanawiam się, czy te napisy na Viki są na pewno dobrze przetłumaczone. Tzn nawet na angielski, bo czasami jak zupełnie nie rozumiem o co im chodzi w polskich napisach to przełączam na angielski i sprawdzam... i czasami nadal mam zonka, bo nadal nie rozumiem, o co chodzi...
Aragonte - Wto 06 Kwi, 2021 17:51
| Loana napisał/a: | | Zastanawiam się, czy te napisy na Viki są na pewno dobrze przetłumaczone. Tzn nawet na angielski, bo czasami jak zupełnie nie rozumiem o co im chodzi w polskich napisach to przełączam na angielski i sprawdzam... i czasami nadal mam zonka, bo nadal nie rozumiem, o co chodzi... |
Czasem kontekst oryginalny bywa hermetyczny, bo np. odwołuje się do skojarzeń czy to językowych, czy jakichś kulturowych, które są nieprzetłumaczalne bez przypisów i didaskaliów.
A napisy na Viki tłumaczą chyba często osoby dość przypadkowe i młode, więc nie spodziewałabym się wysokiej jakości. Zajrzałam kiedyś na polskie forum tłumaczy z Viki i podczytałam ich narzekania i sprzeczki.
Admete - Wto 06 Kwi, 2021 18:57
Zapowiedź nowej dramy - romansowej, może trochę melo? Akcja osadzona w 1980 roku. To u Koreańczyków jak nasz 1981.
https://www.dramabeans.co...hi-lee-sang-yi/
Główną role gra chłopak, który pojawił się jako młodsza wersja bohatera granego przez SHK. Dobrze się spisał.
Trzykrotko Navillera będzie na Netflixie 4 maja. Vincenzo 2 maja - poczekam i resztę odcinków obejrzę już na NF.
Trzykrotka - Wto 06 Kwi, 2021 22:39
| Admete napisał/a: |
Trzykrotko Navillera będzie na Netflixie 4 maja. Vincenzo 2 maja - poczekam i resztę odcinków obejrzę już na NF. |
Poczekam sobie, dokończę to, co pozaczynałam
Ciekawie ta nowa drama wygląda, trzeba będzie sprawdzić! W klimacie powrotu do przeszłości chodza za mną jeszcze dwie powtórki: Healer po raz trzeci i Chicago Typewriter.
Skończyłam napisy do 11 odcinka AM1988 To ten z szamanką, przepowiednią dla trzech mam i Jung Bongiem zakochanym w Man Ok. Oraz z "łóżkową" sceną Duk Seon i Jung Hwana.
Ach, piętnasty odcinek Hwayugi! To były emocje! Właściwie to był ostatni naprawdę na full dobry kawałek dramy. Jeszcze 16 może, ostatnie chwile przed upadkiem. Ale zła wróżka wcielona w Sam Jang i Małpa, który tak obłędnie ją nienawidzi Iskry szły z ekranu. Oj, muszę sobie zrobic seans na rozgrzewkę
Dałam szansę Beyond Evil. Pierwszy odcinek świetny, takie lubię. Sprawa kryminalna dość okropna i poważna, na dodatek sprzed 20 lat. Prowincja - przepadam za dramami, które dzieją się nie w Seulu. A tu w dodatku miasteczko, w którym wszyscy się znają, dookoła pola i łąki traw pampasowych. Małe sklepiki, dość obskurna knajpa, wszyscy o wszystkich wszystko wiedzą. Bardzo dobry zbiór aktorów. I młodzi i starzy mi się ogromnie podobali. Postacie intrygujące. I właściwie jest już prawie zakończona, więc nie trzeba czekać na odcinki Lubię takie kryminały. Admete dzięki za polecenie.
Kończymy powoli wątek, trzeba będzie pomyśleć o bannerze nowego
Admete - Wto 06 Kwi, 2021 23:02
Nie ma sprawy. Cieszę się, że początek ci się spodobał. Serial trzyma poziom. Mniej chodzi tu o samą intrygę, bardziej o bohaterów, ich motywację i wybory. Świetne aktorstwo, dobra reżyseria. Chcesz, żebym wrzuciała coś na Wschód? Miałabym ochotę przetłumaczyć napisy do serialu, ale to raczej nie w tym życiu.
Nazwa obecnego wątku całkiem dobrze nam posłużyła. Ostatecznie cały rok od wiosny do wiosny zajęło nam zapełnienie tych stu stron.
Trzykrotka - Wto 06 Kwi, 2021 23:16
Można posłać na Wschód, no pewnie
BeeMeR - Śro 07 Kwi, 2021 12:34
Zobaczyłam sobie na wieczór kissu Vicenzo
Na camping z HP też zerknęłam ale całość była za długa
-zresztą czekam na dramę.
Loana - bo mi uciekło - jak my oglądałyśmy koreańskie cantabile i nue było najlepsze to jeszcze nie świadczy o japońskim - daj znać jak się ogląda.
Bywało, ze oglądałysmy dramę w kilku wersjach (koreańska, japońska, chińska, tajwańska) i nawet jeśli główny motyw jest podobny to każda realizacja inna, trzeba spróbować
Meteor garden / BBF najlepszym przykładem, It started with a kiss/playfull kiss też
Trzykrotka - Śro 07 Kwi, 2021 13:04
| BeeMeR napisał/a: |
Na camping z HP też zerknęłam ale całość była za długa
-zresztą czekam na dramę. |
To jest jakiś reality show z obsadą, tak mi się wydaje. Ale moze to być działanie promocyjne przed 2 sezonem
BeeMeR - Śro 07 Kwi, 2021 13:20
Pewnie 2w1
Admete - Śro 07 Kwi, 2021 13:29
Można już iść na Wschód.
Admete - Czw 08 Kwi, 2021 08:35
To jak nazywamy kolejny wątek? I co dajemy na początek? Optuję za dojrzałymi panami ( między innymi ) - Shin Ha Kyun i KMM ( bo zaczna się niedługo nowa z nim drama ). Pan Piękny też ma nową dramę ( Undercover ). Może być piątka z Playlist w oczekiwaniu na 2 sezon. Jak macie propozycje młodych, to dajcie.
Powtarzam sobie niektóre odcinki Chocolate - zaczęłam od przybycia Kanga do hospicjum.
BeeMeR - Czw 08 Kwi, 2021 09:29
Pan Piękny z Jewel?
Ja idę dalej z Nokdu - topimy "kociaka"
Ładnie i starannie jest to filmowane.
Jeden z braci zmienił image, obaj zmienili się diametralnie od tego, co reprezentowali na początku dramy Brewka do kolekcji
|
|
|