To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

BeeMeR - Wto 06 Kwi, 2021 00:09

Trzykrotka napisał/a:
Bawiłam się w dokumentowanie spodni-worków Min Ki
Okropieństwo :confused3:

Nad rzeką, w lesie i nad morzem

Trzykrotka - Wto 06 Kwi, 2021 06:28

BeeMer, przy którym odcinku jesteś? :kwiatek:
BeeMeR - Wto 06 Kwi, 2021 08:01

Chyba 32 z 48, chodzi o półgodzinne :mysle:
Trzykrotka - Wto 06 Kwi, 2021 08:40

O, to jeszcze trochę przed tobą.

Zmartwiłam się trochę o dalszy ciąg akcji z OMLL. Jakoś za szybko pisarz którego gra Min Ki zmienił się z jerka w troskliwego opiekuna córki - swojej gospodyni i jej matki. I od razu w 4 odcinku stalking z zagrożeniem życia? To co będzie dalej? No i trójkąt miłosny - jakoś odwykłam, ale może ciekawie wątek poprowadzą :trzyma_kciuki:

Admete - Wto 06 Kwi, 2021 08:45

Trzykrotka napisał/a:
Zmartwiłam się trochę o dalszy ciąg akcji z OMLL.

Zobaczymy, co będzie. Najwyżej porzucę.

Admete - Wto 06 Kwi, 2021 12:30

Wise camping life - to jakaś promocja sezonu 2 Hospital Playlist - tak myślę.

https://www.youtube.com/watch?v=svebW_uz9A4

https://www.youtube.com/watch?v=zr7WB3lS3ao

https://www.youtube.com/watch?v=47SUuWRbXlw

https://www.youtube.com/watch?v=DyMxVidatBo

https://www.youtube.com/watch?v=DyMxVidatBo

Loana - Wto 06 Kwi, 2021 12:49

Obejrzałam sobie jeszcze raz w skrócie Oh My Ghostess i muszę przyznać, że jako para to mi się główni bohaterowie podobają. Miło się ich ogląda, widać, że pasują do siebie. Motyw z wyjazdem całkowicie od czapy, plus taki, że chociaż pokazali, że wróciła i było wszystko ok. Za duszką dalej nie przepadam, ale po obejrzeniu drugi raz już ją bardziej łykam. Nie do końca rozumiem historię złego ducha i oficera, nie wiem, czy on sam z siebie był zły, a ten duch tylko go wzmocnił do robienia złych rzeczy, czy był jednak dobry i miły, a duch go opętał i już całkowicie przejął kontrolę, czy czasem jeszcze duch zanikał i był ten oficer przytomny - no tego wątku nie ogarnęłam mimo przejrzenia dokładniej.
I żałuję nie rozwinięcia wątku z jednym z kucharzy, bardzo mi sie ten aktor spodobał, bardziej niż główny :P Patrzyłam się, gdzie jeszcze grał, ale nic mnie nie przyciągnęło opisem :)

Siostra kazała mi dramę obejrzeć, nawet mi ściągnęła, o tą: https://asianwiki.com/Nodame_Cantabile
ktoś oglądał i może dać znać, czy na pewno jest taka miła i radosna jak siostra mówi? trochę mamy z siostrą inny gust, ona uważa "Nić widmo" za piękny romans, a ja już niekoniecznie :P

BeeMeR - Wto 06 Kwi, 2021 13:18

Nie oglądałam wersji japońskiej tylko koreański remake (?) tej samej mangi czy dramy -
https://asianwiki.com/Naeil%27s_Cantabile
sympatyczna, muzyczna, można oglądać bez bólu ;)
Ja sympatyzowałam z Drugim, bo pierwszego gra takie trochę drewno aktorskie - w każdym razie ja go nie doceniam :P

Trzykrotka - Wto 06 Kwi, 2021 13:24

Siostra ściągnęła ci dramę japońską? Czy tylko dałaś link do wersji japońskiej? Ta drama oparta jest na komiksie i ma wersję koreańską też, tu masz link

To jedna z dram, których nie dokończyłam. Perypetie uczniów szkoły muzycznej, jedni wielbieni i promowani, inni lekceważeni i pomiatani. Bohaterka z lekka durnowata i fleja. Zaleta - garść młodych, fajnych aktorów, którzy teraz grywają główne role w innych dramach.

BeeMeR - Wto 06 Kwi, 2021 13:26

Ja dokończyłam na subiektywnym przewijaniu tj. koncentrowaniu się na wybranych postaciach i wątkach, z daleka od głównej pary :P
Ale pamiętam, że mieli jakoś głupawo rozwiązany wątek - powiedzmy że miłosny - na koniec :mysle:

Loana - Wto 06 Kwi, 2021 14:36

Trzykrotka napisał/a:
Siostra ściągnęła ci dramę japońską? Czy tylko dałaś link do wersji japońskiej? Ta drama oparta jest na komiksie i ma wersję koreańską też, tu masz link

A w sumie nie wiem, na dysku mi nagrała, jeszcze nie sprawdzałam, tylko tytuł sobie wrzuciłam w wyszukiwarkę. Znając podejście siostry i fakt, że lubi tylko japońskie dramy to pewnie jest japońska wersja. Ale obejrzę, bo obiecałam, plus jeszcze żadnej dramy japońskiej nie widziałam :P

Trzykrotka - Wto 06 Kwi, 2021 15:21

Pewnie, obejrzyj. Są dość specyficzne, ale kto wie? Mogą ci się spodobać :kwiatek:

Widzę, że w Vincenzo doszli do kissu - 14 odcinek :paddotylu: Bardzo ładnie wyglądał na gifach.
I wszyscy zachwycają się dramą Navillera, o starszym panu pragnącym nauczyć się tańca baletowego. Zaczęłam sobie gromadzić, żeby spróbować. Może nie ma co zrażać sie udziałem młodego aktora, który jeszcze słabo gra? Tańczy za to pięknie...

Admete napisał/a:
Wise camping life - to jakaś promocja sezonu 2 Hospital Playlist - tak myślę.

:banan:

Aragonte - Wto 06 Kwi, 2021 15:40

BeeMeR napisał/a:
Ja dokończyłam na subiektywnym przewijaniu tj. koncentrowaniu się na wybranych postaciach i wątkach, z daleka od głównej pary :P
Ale pamiętam, że mieli jakoś głupawo rozwiązany wątek - powiedzmy że miłosny - na koniec :mysle:

Obejrzałam to ze względu na Bogusia, ale na mocnym przewijaniu. Nie polecam raczej :wink:

Trzykrotko, wróciłam do powtórki Hwayugi, jestem po czternastym odcinku - wątek z Asanyeo jest całkiem dobrze pomyślany (i zaczerpnięty po części z opowieści o Sun Wukongu, tam była jakaś demonica w rodzaju Asanyeo). Po 15. odcinku spodziewam się dużych emocji :mrgreen:

A po Hwayugi może zabiorę się za coś nowego? :mysle:

Loana - Wto 06 Kwi, 2021 16:31

Aragonte napisał/a:
BeeMeR napisał/a:

Obejrzałam to ze względu na Bogusia, ale na mocnym przewijaniu. Nie polecam raczej :wink:

Nie pocieszasz :P Ale to nic, obejrzę, najwyżej będę przewijała, co mi szkodzi :P robię się coraz lepsza w przewijaniu tego, co mi się nie chce oglądać albo mi nie pasuje :P

Napisali mi na Viki, że "Secretary Kim" będzie za darmo jeszcze tylko pół miesiąca :( A to taka fajna drama i chciałam do niej często wracać...

Zastanawiam się, czy te napisy na Viki są na pewno dobrze przetłumaczone. Tzn nawet na angielski, bo czasami jak zupełnie nie rozumiem o co im chodzi w polskich napisach to przełączam na angielski i sprawdzam... i czasami nadal mam zonka, bo nadal nie rozumiem, o co chodzi...

Aragonte - Wto 06 Kwi, 2021 17:51

Loana napisał/a:
Zastanawiam się, czy te napisy na Viki są na pewno dobrze przetłumaczone. Tzn nawet na angielski, bo czasami jak zupełnie nie rozumiem o co im chodzi w polskich napisach to przełączam na angielski i sprawdzam... i czasami nadal mam zonka, bo nadal nie rozumiem, o co chodzi...

Czasem kontekst oryginalny bywa hermetyczny, bo np. odwołuje się do skojarzeń czy to językowych, czy jakichś kulturowych, które są nieprzetłumaczalne bez przypisów i didaskaliów.
A napisy na Viki tłumaczą chyba często osoby dość przypadkowe i młode, więc nie spodziewałabym się wysokiej jakości. Zajrzałam kiedyś na polskie forum tłumaczy z Viki i podczytałam ich narzekania i sprzeczki.

Admete - Wto 06 Kwi, 2021 18:57

Zapowiedź nowej dramy - romansowej, może trochę melo? Akcja osadzona w 1980 roku. To u Koreańczyków jak nasz 1981.

https://www.dramabeans.co...hi-lee-sang-yi/

Główną role gra chłopak, który pojawił się jako młodsza wersja bohatera granego przez SHK. Dobrze się spisał.

Trzykrotko Navillera będzie na Netflixie 4 maja. Vincenzo 2 maja - poczekam i resztę odcinków obejrzę już na NF.

Trzykrotka - Wto 06 Kwi, 2021 22:39

Admete napisał/a:

Trzykrotko Navillera będzie na Netflixie 4 maja. Vincenzo 2 maja - poczekam i resztę odcinków obejrzę już na NF.

Poczekam sobie, dokończę to, co pozaczynałam :kwiatek:
Ciekawie ta nowa drama wygląda, trzeba będzie sprawdzić! W klimacie powrotu do przeszłości chodza za mną jeszcze dwie powtórki: Healer po raz trzeci i Chicago Typewriter.
Skończyłam napisy do 11 odcinka AM1988 :cheerleader2: To ten z szamanką, przepowiednią dla trzech mam i Jung Bongiem zakochanym w Man Ok. Oraz z "łóżkową" sceną Duk Seon i Jung Hwana.
Ach, piętnasty odcinek Hwayugi! :excited: To były emocje! Właściwie to był ostatni naprawdę na full dobry kawałek dramy. Jeszcze 16 może, ostatnie chwile przed upadkiem. Ale zła wróżka wcielona w Sam Jang i Małpa, który tak obłędnie ją nienawidzi :wachluje: Iskry szły z ekranu. Oj, muszę sobie zrobic seans na rozgrzewkę :thanx:

Dałam szansę Beyond Evil. Pierwszy odcinek świetny, takie lubię. Sprawa kryminalna dość okropna i poważna, na dodatek sprzed 20 lat. Prowincja - przepadam za dramami, które dzieją się nie w Seulu. A tu w dodatku miasteczko, w którym wszyscy się znają, dookoła pola i łąki traw pampasowych. Małe sklepiki, dość obskurna knajpa, wszyscy o wszystkich wszystko wiedzą. Bardzo dobry zbiór aktorów. I młodzi i starzy mi się ogromnie podobali. Postacie intrygujące. I właściwie jest już prawie zakończona, więc nie trzeba czekać na odcinki :banan: Lubię takie kryminały. Admete :kwiatek: dzięki za polecenie.

Kończymy powoli wątek, trzeba będzie pomyśleć o bannerze nowego :kwiatek:

Admete - Wto 06 Kwi, 2021 23:02

Nie ma sprawy. Cieszę się, że początek ci się spodobał. Serial trzyma poziom. Mniej chodzi tu o samą intrygę, bardziej o bohaterów, ich motywację i wybory. Świetne aktorstwo, dobra reżyseria. Chcesz, żebym wrzuciała coś na Wschód? Miałabym ochotę przetłumaczyć napisy do serialu, ale to raczej nie w tym życiu.
Nazwa obecnego wątku całkiem dobrze nam posłużyła. Ostatecznie cały rok od wiosny do wiosny zajęło nam zapełnienie tych stu stron.

Trzykrotka - Wto 06 Kwi, 2021 23:16

Można posłać na Wschód, no pewnie :kwiatek:
BeeMeR - Śro 07 Kwi, 2021 12:34

Zobaczyłam sobie na wieczór kissu Vicenzo :wink:
Na camping z HP też zerknęłam :kwiatek: ale całość była za długa
-zresztą czekam na dramę. :mrgreen:

Loana - bo mi uciekło - jak my oglądałyśmy koreańskie cantabile i nue było najlepsze to jeszcze nie świadczy o japońskim :kwiatek: - daj znać jak się ogląda.
Bywało, ze oglądałysmy dramę w kilku wersjach (koreańska, japońska, chińska, tajwańska) i nawet jeśli główny motyw jest podobny to każda realizacja inna, trzeba spróbować :kwiatek:
Meteor garden / BBF najlepszym przykładem, It started with a kiss/playfull kiss też :mrgreen:

Trzykrotka - Śro 07 Kwi, 2021 13:04

BeeMeR napisał/a:

Na camping z HP też zerknęłam :kwiatek: ale całość była za długa
-zresztą czekam na dramę. :mrgreen:

To jest jakiś reality show z obsadą, tak mi się wydaje. Ale moze to być działanie promocyjne przed 2 sezonem :trzyma_kciuki:

BeeMeR - Śro 07 Kwi, 2021 13:20

Pewnie 2w1 :mrgreen:
Admete - Śro 07 Kwi, 2021 13:29

Można już iść na Wschód.
Admete - Czw 08 Kwi, 2021 08:35

To jak nazywamy kolejny wątek? I co dajemy na początek? Optuję za dojrzałymi panami ( między innymi ;) ) - Shin Ha Kyun i KMM ( bo zaczna się niedługo nowa z nim drama ). Pan Piękny też ma nową dramę ( Undercover ). Może być piątka z Playlist w oczekiwaniu na 2 sezon. Jak macie propozycje młodych, to dajcie.

Powtarzam sobie niektóre odcinki Chocolate - zaczęłam od przybycia Kanga do hospicjum.

BeeMeR - Czw 08 Kwi, 2021 09:29

Pan Piękny z Jewel? :serce:

Ja idę dalej z Nokdu - topimy "kociaka" :paddotylu:

Ładnie i starannie jest to filmowane.

Jeden z braci zmienił image, obaj zmienili się diametralnie od tego, co reprezentowali na początku dramy ;) Brewka do kolekcji ;)