To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie II

Admete - Pon 11 Lis, 2019 21:46

Jestem po 5 odcinku, ależ mi żal Philo...chciało mi się na końcu płakać..
praedzio - Wto 12 Lis, 2019 06:05

Aha, ktoś tu dotarł do słynnej kołysanki. ;) Mi się chciało płakać, kiedy ten od teatrzyku puścił nagranie Aisling podczas przedstawienia.
Admete - Wto 12 Lis, 2019 11:34

Wklejałaś wcześniej kołysankę?
praedzio - Wto 12 Lis, 2019 11:35

No, jasne. A Ty nawet skomentowałaś. :lol: W Soundtrackach.
Admete - Wto 12 Lis, 2019 13:28

To muszę jeszcze raz posłuchać w domu.
Admete - Wto 12 Lis, 2019 15:58

To jestem po 6 odcinki. Ciekawe, czy dobrze się domyślam, kto jest ojcem...No i jak to teraz odkręcą? Kto morduje osoby związane z przeszłością Rycrofta? Orlando wypada w tej roli bardzo dobrze.
praedzio - Wto 12 Lis, 2019 16:17

Nie będę spoilerować. ;) Ale powiem Ci, że znienawidziłam serdecznie osobę, która to wszystko spowodowała. Mam nadzieję, że dostanie w końcu za swoje.
Admete - Wto 12 Lis, 2019 18:40

Znaczy chyba się dobrze domyślam, kto jest ojcem, bo to jedyna opcja. Przy czym ten serial nie tyle jest odkrywczy w motywach, bo składa się ze znanych elementów, ale zostały ciekawie połączone i pokazane. No i jest przełożenie na nasz świat i czasy.
praedzio - Wto 12 Lis, 2019 18:50

No, i też spotykałam te wnioski w formie zarzutów. Że niby serial nachalnie nawiązuje do imigrantów, że wplata wątki LGBT+, że miesza różne mitologie, że nie jest odkrywczy, tylko odgrywa znane motywy, że jest ładną i kosztowną wydmuszką, bla bla bla... Normalnie ból podogonia i okolic. :confused3:

Aż ma się ochotę zaserwować lek poniżej:

Spoiler:

Admete - Wto 12 Lis, 2019 19:09

Bardzo dobry lek ;) Czasem jest tak, że człowiek chętnie obejrzy to, co zna i lubi na zasadzie "Znacie? Lubicie? To posłuchajcie." ;) Tutaj na pewno jest spora zasługa aktorów, tak samo scenografów, ludzi od kostiumów. Mnie się podoba i nie narzekam jak widzisz, tylko się bawię.
praedzio - Wto 12 Lis, 2019 19:11

I o to chodzi! :cheers:
Agn - Śro 13 Lis, 2019 09:51

Az sama mam ochote ten serial obejrzec...
praedzio - Śro 13 Lis, 2019 09:53

To na co czekasz? ;) :banan: :love_shower: :angel:
Admete - Śro 13 Lis, 2019 09:55

Zachęcam. Podoba mi się warstwa językowa. Taka stylizacja na wiek XIX.
Agn - Śro 13 Lis, 2019 10:33

Nie ma tego na netflixie ani na hbo go. :mysle:
praedzio - Śro 13 Lis, 2019 10:34

Jest na Amazon Prime Video.
Agn - Śro 13 Lis, 2019 11:28

Nie posiadam. Moze wymysle cos innego.
Admete - Nie 17 Lis, 2019 10:26

To obejrzałam serial do końca. Czekam na drugi sezon, bo będzie prawda? Lubię Philo, natomiast Vigniette czasem mnie irytuje, ale to wina scenariusza. Trochę blado wypada w drugiej części serii. Na niezłych graczy wyrastają syn kanclerza i córka faraonów ;) Nie spodziewałam się aż takiej wymiany pokoleń.
praedzio - Nie 17 Lis, 2019 10:36

Tak, będzie drugi sezon.
Sophie Longerbane nie znoszę serdecznie.

Ciekawe czy Imogen i Agreus ułożą sobie życie, i czy pojawią się w drugiej serii.

Admete - Nie 17 Lis, 2019 11:19

Imogen mi się bardzo spodobała, Argus też. Chciałabym, żeby wrócili.
Akaterine - Nie 08 Gru, 2019 14:13

Obejrzałam fanowskiego wiedźmina, czyli Pół wieku poezji później:
https://www.youtube.com/watch?v=5GLtk2cLRu4

Uczucia mam dość mieszane. Oceniając produkcję jako to, czym jest - czyli produkcją od fanów dla fanów, jak piszą sami twórcy - to jest bardzo dobrze. Bardzo ładne zdjęcia, widoki, zaskakująca jak na taki budżet i warunki dbałość o scenografię i kostiumy. Efekty specjalne przyzwoite i stosowane dość oszczędnie (nie licząc obowiązkowej sceny po napisach, gdzie efekt był średni, choć pewnie włożyli w to dużo pracy). Niezłe dialogi i gra aktorska.
Gdyby jednak oceniać to jako "zwykły" film to wiele rzeczy boli. Na przykład brak własnych pomysłów - niektóre kostiumy i rekwizyty zerżnięte z gier (np. medaliony, kostium Eskela i kostium postaci, która pojawia się w scenie po napisach), elementy tła również (półnadzy panowie boksujący się w karczmie, czy siłowanie się na rękę - Szafran może potwierdzić, że to obowiązkowy element w karczmach w Wiedźminie 2 :lol: ). Strasznie niedopracowane i źle zmontowane sceny walki. Brak dynamiki w niektórych scenach. Słaby scenariusz, który przypomina przydługi quest w grze. Główny szwarccharakter bez polotu (dać mu trzy paski na spodniach i będzie niczym przygłupi dresiarz spod bloku). Pojawia się też postać syna Jaskra, który nie jest ani urodziwy, ani czarujący, a kobiety lecą na niego, jakby był Clooneyem oblanym litrem feromonów.
Z drugiej strony podobne zarzuty można by zastosować wobec profesjonalnych, budżetowych polskich produkcji, dlatego ogólnie źle nie jest. Na pewno udowadnia, że w Polsce dałoby się zrobić przyzwoity film fantasy.

Admete - Nie 08 Gru, 2019 14:20

Dzięki za recenzję, bo raczej tego nie obejrzę. Na razie próbuję Dark.
Admete - Śro 11 Gru, 2019 19:24

No i jestem już po 6 odcinku albo siódmym, bo nie patrzę na numerki. Jakoś tak mi się samo odpala. Choć czasem się gubię kto jest kim w obu czasach ;)
praedzio - Śro 11 Gru, 2019 19:29

Mówisz o Dark? Ha, w drugim sezonie to się można pogubić. Ale jak już wszystkie niteczki zaczynają się spotykać w jednym kłębuszku, to jest fajnie. :banan: Jonas to ma przechlapane. :( A wątek jego ojca jest szczególnie wzruszający.
Akaterine - Śro 11 Gru, 2019 19:38

Mi zostały chyba 2 odcinki Dark. Duży podziw dla osób, które robiły casting - jak Ci aktorzy w różnych wersjach wiekowych postaci są do siebie podobni :thud: . Starszego Jonasa podejrzewałam od początku, że to on (jakkolwiek dziwnie to brzmi :lol: ).