To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

BeeMeR - Czw 15 Wrz, 2022 14:12

Loana napisał/a:
jak tam koniec ostatniego lancorna? Jest happy end?
Jestem w trakcie, na pewno się wypowiem jak skończę :wink:
Trzykrotka - Czw 15 Wrz, 2022 17:14

Trzeba też pomyśleć o nowym wątku :kwiatek:
BeeMeR - Czw 15 Wrz, 2022 18:12

Zostawiam to Wam, zawsze sobie doskonale radzicie :mrgreen:
Loana - Czw 15 Wrz, 2022 18:24

Dobra, wrzucamy pomysły na tytuły :P

Gdzie jest ta drama, gdzie jest ten lankorn? i tak 21 razy...

Nie mogę iść do pracy, oglądam dramę! już 21 wątek

Admete - Czw 15 Wrz, 2022 18:25

Nie mam żadnych pomysłów i nic nie oglądam. Jestem zmęczona i całkowicie zniechęcona.
BeeMeR - Pią 16 Wrz, 2022 09:45

Ja się zgadzam na wszystko - ważne, by mieć gdzie i z kim pisać oraz czytać o innych dramach, po które nie sięgnę. :hug_grupowy:

Jeśli idzie o finał Romea to połowę zajmowały dramatozy, o których nawet nie warto wspominać :czekam2: a drugie pół to "cheesy, romantic happy ending" jak to ktoś zgrabnie określił i to jest to co się tej parze należało i nam widzom też :mrgreen:

Konkretnie (spoilerowy akapit ;) ) pobrali się ponownie (bo ostatecznie się rozwiedli w trakcie, jak już pani zerwała z narzeczonym to mąż odpuścił ;) i było to potrzebne też z powodu innego wątku), tym razem tak jak trzeba, ze zgodą obu ojców i rodzin i pojechali na jeden z najładniejszych miesięcy miodowych jakie dramalandowo widziałam :serduszkate:
Jeśli się ktoś zastanawia, czy pani spała z narzeczonym to spieszę donieść, że nie :P
Owszem, po zaręczynach proponował jej raz i drugi, żeby niego zanocowała, bo ślub już niedługo, ale zawsze natychmiast zmieniała temat i robiła uniki uciekając do siebie. Biedak myślał, że to dziewczęca skromność i postanowił, że zaczeka te pół roku do ślubu, ale jak wiadomo do tego nie doszło. Mąż był jednak znacznie lepszy w te klocki :twisted: - jak mu próbowała robić uniki po jednym czy drugim ślubie i zwlekać z pójściem do łóżka to umiał ją uspokoić, przytulić, rozchichrać, nakręcić i kochać :serce2: sfera zmysłowa była naprawdę pięknie, a zarazem subtelnie zrealizowana :oklaski:
Narzeczony w każdym razie był w szoku jak odkrył, że ona miała - a właściwie wciąż ma - owego męża. Ha, życie jest pełne niespodzianek, czasem wrednych :P Pozbierał się jednak szybko i po chwili szlachetnego uporu "tak, dalej chcę się z tobą ożenić jak już się rozwiedziesz" zmienił obiekt zainteresowania i to nie gryzło.
Jeśli chodzi o pana i dziewczynę to nie mamy danych, które by cokolwiek sugerowały, wiemy, że on ją autentycznie lubił i próbował pokochać ale nie umiał. Dziewczyna była miła, a grzeczne dziewczynki się grzecznie traktuje, prawdaż :wink: Przeprosił ją przy rozstaniu należycie - tj. gdy go rzuciła, nie chcąc żyć w trójkącie. Podobnie pani lubiła i próbowała pokochać narzeczonego, ale też bez skutku. I jak zauważył mąż - nigdy nie widział jej uśmiechniętej i naprawdę szczęśliwej w jego towarzystwie. On tak samo. To może brzmi jak bełkot, ale dla mnie te wątki romantyczne wyszły lakornowo całkiem nieźle, może nawet lepiej niż nieźle. ;)

Drama jest bardzo nierówna (pierwszy odcinek kiepski, potem ogromnie mi się podoba dużą część dramy by pod koniec znów wrzucić kilka odcinków kiepścizny i totalnie niepotrzebnych wątków oraz dramatoz by zakończyć słodko i ślicznie :serce2: ), ale ma doskonałą parę główną :serce2: , piękny romans, nietypowy dla tegoż romansu ale bardzo mi odpowiadający klimat i całkowity brak durnych hahaśmiesznych wstawek, które mnie skutecznie denerwują w lakornach :zalamka: Jednocześnie są wyjątkowo koszmarne postaci toksycznych rodziców: niszczącego dziewczynę i jej poczucie godności i wartości ojca oraz równie wstrętna macocha głównego, żona jego biologicznego ojca, która mu dała drugie życie ale nie zrobiła tego bezinteresownie. Równoważy to trochę absolutnie cudowny ojciec (nie biologiczny) głównego, ten, który go wychowywał i którą to postać kocham :serce:

Kusi mnie by ją sobie wyciąć pod moje potrzeby i chyba to zrobię ze względu na to jak bardzo mi się podobała :serce2: , a jednocześnie ma taki naddatek durnot i okropnych postaci, zwłaszcza w drugiej części, że nie pozwala mi polecić jej w takim stanie w jakim jest, a szkoda :czekam2:
Nie to, żebym się spodziewała, że ktoś obejrzy moją edycję ;) , ale ja sobie kiedyś chętnie powtórzę w okrojonej wersji jak wracam do innych moich pociętych filmów :mrgreen:

mv happy endingowe:
https://www.youtube.com/watch?v=Q9f_QYEBziw

mv przekrojowe - cała drama w skrócie ;)
https://www.youtube.com/watch?v=qzJl5mRqEFk

Trzykrotka - Pią 16 Wrz, 2022 12:14

Ja właśnie chętnie obejrzałabym :kwiatek: bo widze, ile przewijam w Bliźniakach i wolałabym, żeby to ktoś zrobił za mnie :kwiatek:
Wczoraj oglądałam odcinek z Pranem zachowującym się jak dzidziuś i kopiącym nóżkami, bo Unny przy nim nie było :roll: Trzasnęłabym pacana, ja nie mogę...
Na razie mam męczącą fazę. Pran i Non zamienieni, Pat głównie się ciska albo płacze, a Unna jest niestety kiepską aktorką i wiele przez to nie wnosi.
Jednak fałszywy Pran zapowiedział już w firmie, że zatrudnia z powrotem Pat i że będzie dochodzenie w sprawie sprzeniewierzenia firmowych pieniędzy. Były facet Pat od razu przybiera płaczliwy wyraz twarzy :lol:

Loana - Pią 16 Wrz, 2022 12:49

BeeMeR napisał/a:
Kusi mnie by ją sobie wyciąć pod moje potrzeby i chyba to zrobię ze względu na to jak bardzo mi się podobała :serce2: , a jednocześnie ma taki naddatek durnot i okropnych postaci, zwłaszcza w drugiej części, że nie pozwala mi polecić jej w takim stanie w jakim jest, a szkoda :czekam2:
Nie to, żebym się spodziewała, że ktoś obejrzy moją edycję ;) , ale ja sobie kiedyś chętnie powtórzę w okrojonej wersji jak wracam do innych moich pociętych filmów

Jeśli naprawdę potniesz to ja poproszę o informację, bo mv mi się podobają i ten wątek romantyczny jest tu ładnie zagrany, więc taką wersję pozbawioną niepotrzebnych wątków bym obejrzała z chęcią :)

Dawajcie jeszcze jakieś pomysły na tytuły :)

"Dramowe oczko, czyli doszliśmy w tym hazardzie do 21"

Loana - Pią 16 Wrz, 2022 13:28

Z dramowych ploteczek to już od kilku dni widzę, że krąży plotka o tym, jakoby ParkEunBin i KimSooHyun (jeszcze go nigdzie nie widziałam, ale zabieram się powoli) mają razem zagrać w jednej dramie. Grali kiedyś wspólnie w reklamówce i w jednym filmie się spotkali, KimSooHyun grał główną rolę, ParkEunBin epizodyczną. I podobno kiedyś ParkEunBin wspomniała, że lubi z nim grać i on jej podarował na jakimś evencie maskotkę - tu nie jestem pewna szczegółów, bo to na krótkich filmikach widziałam tylko. I fani mocno tą plotkę shippują, bo chcą tego połączenia - teraz sama się zrobiłam ciekawa, jakby wyszło :)
Tu jeden z tych plotkowych postów:
https://www.facebook.com/...126563436148243

Loana - Pią 16 Wrz, 2022 13:32

Law Cafe
Trzykrotka napisał/a:
Ale jak się ubrał w czerń od stóp do głów, w piękny, odszyty na miarę garnitur i poszedł do fryzjera, to klękajcie narody

Jak rozumiem to ta scena?
https://twitter.com/kdramaswithugs/status/1570441365108183042
Przyznam, że nie rozumiem tego wyrażania zdziwienia przez wylewanie tego, co się pije... jakieś to takie niesmaczne dla mnie jest :P Plus dziwne, bo one tak o stroje dbają, a tu proszę, leją się jak dzidzie po dekolcie :P

Aragonte - Pią 16 Wrz, 2022 17:02

Loana napisał/a:
Dramowe oczko, czyli doszliśmy w tym hazardzie do 21"

Głosuję za :mrgreen:

BeeMeR - Pią 16 Wrz, 2022 18:12

Trzykrotka napisał/a:
widze, ile przewijam w Bliźniakach
No niestety, mnie tam środkowe odcinki dość nudziły... zwłaszcza mało wyrafinowane podchody trójki knujów by przejąć władzę w firmie i durny zarząd, który się zgadza z każdym wnioskiem jaki wpłynie... :roll:
A Unna i jej męczenie "bo ty kochasz mnie nie ją" była dramatyczna, Pran i dziecięce fochy również, ale tam już chyba będzie lepiej, nudna ta para będzie dalej ale trochę się ogarną ;)

Admete - Pią 16 Wrz, 2022 19:44

Zgodzę się na każdy tytuł wątku :) Obejrzałam wczoraj pół odcinka Law Cafe, myślę, że jest odrobinę lepiej.
Trzykrotka - Pią 16 Wrz, 2022 22:22

Mnie się też pomysł z wątkiem "oczkiem" podoba :kwiatek: Jestem za.
O, ale byłaby fajna para, EunBi z Koszmitem! Urodą bardzo do siebie pasują, talentu obojgu nie brakuje :oklaski:
Druga fajna para jaka się szykuje - ale w filmie - to Kang Ha Neul z panią z Alchemy, czyli naszą Mu Deok. Ciekawa jestem takiego zestawienia.
Tak, to ta scena z Law Cafe - potem jeszcze kilka razy zakładał garnitur, ale to był pierwszy raz. Ja też nie znoszę tego ulewania picia z buzi, ale chcieli mocno podkreślić w ten sposób szok na widok bohatera tysiąca dresików w pełnej gali.

Trzykrotka - Sob 17 Wrz, 2022 09:17

W Bliźniakach coraz gęściej. Pat sypia w domu teścia i już rozpoznała ze Pran to Non - po instrumencie, że tak powiem :mrgreen: A on, żeby ją zbić z tego właściwego tropu, zrobił się jeszcze bardziej niemiły. Żal mi jej nadgarstka, bo od kilku odcinków szarpie nią we wszystkie strony :shock:
Płaczliwy Tanard robi się coraz bardziej bezczelny i wymyka się z obróżki, a spiskowcy zaczynają się denerwować. Tylko tak dalej.

BeeMeR - Sob 17 Wrz, 2022 09:37

Ja też jestem za oczkiem - tym bardziej, że oczko jest tylko raz ;)

Trzykrotka napisał/a:
zrobił się jeszcze bardziej niemiły.
To było czyste chamstwo, a jak już pojechali na przepiękną skądinąd "wycieczkę" to już żywcem nie rozumiałam czemu się durny nie przyzna, że jest kim jest, skoro dawno już zostało udowodnione że to nie żona zdradza firmy ani nie kradnie itp. No ale to było potrzebne pod finał.
Ach, te lakorny :dramasmiley:

Ja sobie oglądałam głupotki związane z Romeem - fragmenty wywiadów: np. jak jakiś mądry dziennikarz pytał Mario czy prosił Nadecha o zgodę by grać z Yayą :lol: (oni się znają od lat, byli w jednym boysbandzie czy innej estradowej grupie), albo jak oboje główni opowiadali o całym dniu całowania się z pociągiem w tle (żeby dobrze złapać ten pociąg ;) ), i takie tam ;)
Jeszcze nie jestem gotowa na nową dramę ;) Bts też pooglądałam i jedną z najbardziej śmiechawych osób jest ewidentnie ten "okropny" despotyczny ojciec :lol:

Acha, jeśli chodzi o tytuł, to ja to rozumiem tak, że Romeo jest "zły", bo nie umiera z miłości przy pierwszym poważniejszym kryzysie jak pierwowzór tylko zostaje odratowany i ma szansę sprawdzić czy to była/jest faktycznie miłość, czy tylko zauroczenie, no i oczywiście żyć dalej.

Trzykrotka - Sob 17 Wrz, 2022 23:50

Fajnie jest być w takiej fazie, niech trwa! :kwiat_lotosu:
Ja powoli kończę bliźniaków i bardzo czekam na pokaranie wszystkich tych bezczeli panoszących się w firmie. Tak są dobrze dobrani pod kątem rol, że aż się chce gąbką powycierać uśmieszki z ich twarzy.

BeeMeR - Nie 18 Wrz, 2022 11:25

Trzykrotka napisał/a:
Fajnie jest być w takiej fazie, niech trwa!
Tja... :rozoweokulary:

Wiedziałam, że pojawienie się kompilacji kissów z Romea jest tylko kwestią czasu :twisted:
Acz może nie wiedziałam, że ktoś będzie uprzejmy je policzyć ;)
https://www.youtube.com/watch?v=Z7Uvp2i1Nuo

Wiedziałam też, że inni też się lubią bawić w poprawianie filmów i dram jak ja, bo widziałam inne fanowskie wersje np. Rising Sun czy GRGR (ale to zawsze jest inaczej niż ja bym chciała :-P ), rano trafiłam na ślicznie zmontowaną scenę miłosną, żeby tworzyła piękną całość :serduszkate: , bo oryginalnie jeden odcinek kończył się kissu, a drugi zaczynał pobudką, potem były tylko błyski w retrospekcjach - doceniam pracę :szacuneczek: chyba sobie wmontuję do mojej wersji :twisted: (tylko dźwięk w jednym miejscy trzeba poprawić, ale to pikuś ;) )

*oddala się do swojego bajorka*

Admete - Nie 18 Wrz, 2022 11:50

3 i 4 odcinek Law Cafe podobały mi się dużo bardziej, chyba serial idzie w dobrym kierunku. Widać, że poszczególne elementy fabuły zgrabnie się łączą, a kłótnie między głównymi zamieniają się trochę w rodzaj flirtu. Uśmiałam się ze sceny "jesteśmy jak brat i siostra" :) I ładnie się 4 odcinek zakończył. Widzę trend w dramach koreańskich - tym razem to panie wiedzą, czego chcą. Wątek tej firmy budowlanej też się rozwija i widać, jakie powiązanie ma z nią bohater. Mam tylko nadzieję, że w końcu wtajemniczy dziewczynę w swoje sprawy i nie będzie jej odtrącał aż do ostatniego odcinka. Dziś mam także zamiar nadrobić dwa ostatnie odcinki Wish.
Aragonte - Nie 18 Wrz, 2022 19:56

A ja sobie oglądam czwarty odcinek mojej Sztangistki - bardzo to sympatyczne :-D I sporo znajomych twarzy, w tym tata Taeka :wink:
Trzykrotka - Pon 19 Wrz, 2022 11:21

O, to chyba właśnie taka drama jakiej szukałaś na teraz :kwiatek: Kiedy szła w koreańskiej tv, było wokół niej duze poruszenie, podobała się, było masę gifów i omówień, choć ludzie mieli zastrzeżenia, że sztangistka jest za chudziutka jak na swoją dyscyplinę sportu.

Edit: coś okropnego takie załamanie pogody w stronę zimna. Kiedy zasiadam do oglądania ciepło okutana, od razu zasypiam :confused3: A zaopatrzyłam się w Imperial Coroner. Ogromnie mi się ta drama podoba, zuoełnie jak nie chińska. Odcinki są przyzwoicie krótkie, wszystko zwarte i dobrze poprowadzone. No i oglądać nie mogę, bo śpię.

Aragonte - Pon 19 Wrz, 2022 11:25

Post trochę testowy, bo nie udało mi się wejść do wątku z głównej strony i wyświetlił się komunikat, że wątek nie istnieje.

Wrzucam link do bardzo znanej i typowej chyba dla oglądanej właśnie dramy scenki z głównymi bohaterami :-P
https://www.youtube.com/watch?v=WpTNZjP8ff4

I zaraz coś jeszcze więcej napiszę, ale najpierw sprawdzę, czy wątek już działa normalnie.

Edit: działa, ufff.

Trzykrotko, wrzuciłabyś kilka odcinków tego Imperial Coroner na Wschód? :kwiatek: Obadałabym, bo brzmi fajnie.

Trzykrotka - Pon 19 Wrz, 2022 11:40

Aragonte napisał/a:

Trzykrotko, wrzuciłabyś kilka odcinków tego Imperial Coroner na Wschód? :kwiatek: Obadałabym, bo brzmi fajnie.

Postaram się, ale jutro, bo póki co jeszcze mieszkam u przyjaciółki i ogladam online na jej komputerze. Ale chętnie wrzuce, bo mi się ta drama ogromnie podoba. Odcinków ma dużo, ale na szczęście są krótkie.
Czy ja dobrze kojarzę, że w sztangistce występował jakiś trójkącik miłosny? :wink:

BeeMeR - Pon 19 Wrz, 2022 11:57

Ja nawet żyję jeszcze tj. oglądam nie śpiąc, ale nic nowego ;)
Zimno jednak jest okropecznie, brr :zima:

Aragonte - Pon 19 Wrz, 2022 12:09

A teraz trochę w temacie "Weightlifting Fairy Kim Book Joo" (jak to by skrócić? WFKBJ też nie wydaje się łatwe do zapamiętania. To może "Sztangistka Kim"?).
Drama faktycznie jest przyjemna, lekka, jak napisała Caitriona, i jak na razie pozbawiona zuoli, jakichś koszmarnych sukinsynów itepede. Trochę mi się kojarzy z "Answer Me 1988", chociaż tematyka jest zupełnie inna, to są ciepłe relacje rodzinne i w teamie sztangistów, a także dający się łatwo polubić bohaterowie.

Kim Book Joo - pomijam fakt, że na sztangistkę jest za szczupła :wink: - jest urocza, sympatyczna, przyzwyczajona do tego, że żaden facet nie traktuje jej jak kobiety. Zresztą wszystkie sztangistki mają tego rodzaju problem, w przeciwieństwie do hiperrozciągniętych, szczuplutkich i będących non stop na diecie gimnastyczek :-P Sztangistki na diecie raczej nie są, tj. mogą jeść duuużo - zwłaszcza jeśli wymaga się od nich zmiany kategorii wagowej i nabrania masy. Masakra :confused3:

Od razu na wstępie jest zresztą zarysowany taki malusi konflikt między tymi dwoma drużynami, bo wszystkie kobiece teamy mieszkają w jednym budynku i dzielą m.in. pralnię, a okazuje się, że ktoś z tej damskiej pralni kradnie damską bieliznę :twisted: Zboczuch zostaje złapany, ale najpierw panie oskarżają się wzajemnie, a potem dochodzi do spotkania dwójki głównych, czyli Kim Book Joo i Trzynastego (?) Księcia z Moon Lovers, czyli przedstawiciela drużyny pływackiej, Jung Joon-Hyunga (nie mogę spamiętać jego imienia, więc nazwę go Pływakiem z Traumą). Pływak z Traumą zostaje oskarżony o bycie zboczuchem, potem dochodzi do rozpoznania się bohaterów, bo znali się ze szkoły podstawowej (ale wątku miłości szkolnej nie ma, ufff, po prostu się znali), a bohaterka miała wtedy nick "Pulpecja", przekładając to z koreańskiego na język Musierowiczowy :-P Pływak z Traumą jest wyjątkowo ucieszony odświeżeniem znajomości i przy każdej okazji zaczepia naszą sztangistkę, droczy się, przekomarza oraz oczywiście ku irytacji sztangistki używa jej dziecięcej ksywki :-P

Kolejna postać ważna dla tego kieszonkowego dramatu to starszy brat Pływaka z Traumą, lekarz dietetyk, na którego wpada Kim Book Joo i ku swemu rozanieleniu zostaje potraktowana jak Prawdziwa Kobieta :mrgreen: Nic dziwnego, że wpada jak śliwka w kompot i poświęca mnóstwo kasy, żeby zapisać się na kurację odchudzającą (której nie potrzebuje), byleby szarmanckiego doktorka stale widywać :wink: A ponieważ status sztangistki kłóciłby się jej zdaniem z wizerunkiem Prawdziwej Kobiety, to ściemnia, że jest... wiolonczelistką :lol:
A! Trzykrotko, wiesz, kto gra Doktorka? Ten doktor chińskiej medycyny, z którym miała najbardziej fatalną randkę nasza Wiedźma :rotfl: Niestety, nie mogę tego wyprzeć z pamięci :lol:
https://asianwiki.com/Lee_Jae-Yoon

Jest też Druga, oczywiście, czyli ex Pływaka z Traumą - próbuje go odzyskać i jest ciut namolna, ale z drugiej strony jest pokazana jako postać skomplikowana, z własnymi problemami, a nie zwykła wredna sucz. I na jej przykładzie pokazany jest i problem zaburzeń odżywiania u tych ultrakobiecych gimnastyczek, i koszmarnych wymagań oraz kosztów, jakie ponoszą rodzice, żeby wykształcić kogoś z kadry narodowej :? Drugiej IMHO ten wybór kariery spaprał życie - jest mocno nieszczęśliwa i zdesperowana.

Poza tym mamy też dwie przyjaciółki naszej sztangistki, wyraźnie zróżnicowane i pod względem wyglądu, i charakteru, ojca i wujka bohaterki, dwoje trenerów (tatę Taeka i pielęgniarkę z "It's Not To Be Ok") plus multum innych postaci pobocznych.

Pewnie będę jedyną poza Caitri, która to obejrzy :mrgreen: