To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

Admete - Czw 23 Maj, 2019 20:38

Nie przepadam za jej grą. Zawsze jest taka sama, jakby nie grała serio.
Trzykrotka - Czw 23 Maj, 2019 22:28

Niekoniecznie :mysle: W JI grała z dużym uczuciem, moim zdaniem. Wolałabym, żeby Ha Neul zagrał z kim innym, ale niech gra, nawet w Gongową,
BeeMeR - Czw 23 Maj, 2019 22:45

Ja bym też wolała ale są gorsze aktorki.
BeeMeR - Czw 23 Maj, 2019 23:16

WTF na dziś z TKA - gość jest kucharzem, pracuje w kuchni i na stołówce a notorycznie chodzi do pracy w bezrękawnikach - ja rozumiem, że ma ładne ramiona, ale na myśl o chomikach na wolności w bliskiej styczności z jedzeniem robi się słabo :confused3: :paddotylu: :obrzydzenie:

Aragonte - Czw 23 Maj, 2019 23:43

Oglądam trzeci odcinek Ming Lan.
Czy te sucze tak to wszystko zorganizowały, żeby matka bohaterki nie przeżyła porodu? :uzi: Tj. sucz w czerwonym? Budzi we mnie mordercze skłonności :uzi: :uzi:
Ming Lan bardzo kibibuję. Fajna bardzo jest ta dziewuszka, która ją gra.

Edit: oglądam czwarty odcinek. Babcia jest sensowna. To ona zajmie się małą Ming Lan?

Admete - Pią 24 Maj, 2019 06:23

Tak. Ona się nią zajmie. I to bardzo dobrze.
Aragonte - Pią 24 Maj, 2019 08:45

Skończyłam wczoraj czwarty odcinek. Sucz w czerwonym jest dobrze zagrana, aż sie chciało rzucać kapciami w ekran :twisted: Słodka żmija. Pewnie robiłabym takie same miny jak żona nr 1, ale cóż, małżonek jest głupi i się nabrał na wszystkie słodkie słówka i kajanie się.
Inna sprawa, że pewnie sucz w czerwonym czuje, że nie ma innego wyjścia - że inaczej ona i jej córka nie przeżyją, bo są zależne.

Trzykrotka - Pią 24 Maj, 2019 09:23

Bue, ten podkozulek bez rękawów w kuchni to faktycznie mało apetyczna rzecz :obrzydzenie:

Co do Ming Lan to tak, słodko pierdząca sucz - konkubina z premedytacją załatwiła matce Ming Lan szybkie wylecenie z konkurencji o serce męża :bejsbol: Cały czas się zastanawiam, czy dorosła Ming Lan naprawdę jest tak miła i spolegliwa, czy też będzie chciała odpłacić macoszce pięknym za nadobne.
Tam jest wytłumaczone potem, dlaczego ojciec faworyzuje konkubinę ponad żonę. prócz oczywistości, że konkubina jest młodsza, piękniejsza i słodzi mu ile wlezie :kwiatek:

Admete - Pią 24 Maj, 2019 14:17

Zaczęłam One Spring Night - bardzo realistyczna drama. Zwyczajne mieszkania, ubrania, praca, zwykłe życie. Pooglądam trochę, bo podobają mi się postacie i właśnie ta zwyczajność. Możliwe, że się znudzę, bo wolałabym film niż serial, byłoby krócej. Na razie jednak jestem pozytywnie nastawiona.
Aragonte - Pią 24 Maj, 2019 14:25

Trzykrotka napisał/a:
Cały czas się zastanawiam, czy dorosła Ming Lan naprawdę jest tak miła i spolegliwa, czy też będzie chciała odpłacić macoszce pięknym za nadobne.

Wcale się tym nie zmartwię :nudelkula1_zolta:

Admete - Pią 24 Maj, 2019 14:48

Ona osiągnie zwycięstwo siłą charakteru, nie po trupach ;)
Trzykrotka - Pią 24 Maj, 2019 15:55

Ja właśnie o tym charakterze mówię :wink: To bardzo bystra i dalekowzroczna dziewczyna, a macoszka działa bardzo krótkodystansowo, od jednej awantury z pierwszą żoną do drugiej.
Zbieram One Spring Night, tylko przed nią chce obejrzeć powszechnie chwaloną Light In Your Eyes, z tą samą aktorką.

Aragonte - Pią 24 Maj, 2019 16:23

A jak było z tym tytułowaniem "matką"? Matka Ming Lan jako niskiej rangi konkubina nie miała prawo być nazywana matką? Czy coś źle zrozumiałam? Bo oni się tam ciągle tytułują - standard azjatycki, ale nie wszystko pewnie rozgryzam.
Admete - Pią 24 Maj, 2019 16:35

Szefową jest pierwsza żona. I chyba ona jest nazywana matką?
Trzykrotka - Pią 24 Maj, 2019 20:37

Ja to zrozumiałam tak, jak pisze Admete - żona jest tytularnie matką wszystkich dzieci swojego męża. Pamiętam to nawet z biografii Ciuxi. Ciuxi była konkubiną cesarza. Kiedy urodziła mu syna, został on zapisany jako dziecko cesarzowej, nie Ciuxi. Dodatkowo tutaj matka Ming Lan ma silny instynkt samozachowawczy i chce przekazać go córce. Każe jej wiec siebie nazywać nie matką a konkubiną - sama już odchodzi i wie, że dziecko musi mieć wsparcie innej kobiety, bo inaczej nie przetrwa na tym dworze. Na szczęście babcia się znalazła i nic lepszego nie mogło spotkać Ming Lan. Pięknie się zresztą starszej pani za to odwdzięczała.
Admete - Pią 24 Maj, 2019 20:55

Ming Lang też będzie potem Big Madame :wink: I wychowa córkę męża. Ale będzie ją traktować inaczej.
Aragonte - Sob 25 Maj, 2019 01:02

Włączyłam piąty odcinek Ming Lan. Scena u króla to coś, co zwykle jest nudne koszmarnie, a tutaj ten tchórzliwy magistrate mnie rozbawił :lol:
Trzykrotka - Sob 25 Maj, 2019 01:03

Admete, foch jak nie wiem co. Jak mogłaś mi tak zaspoilerować! :dramasmiley:
A tak na serio, to ja naprawdę nie cierpię spoilerów, nawet takich oczywistych.

My Fellow Citizens - dwa odcinki pod hasłem: tylko tupetem, wygadaniem i hucpą podniesiesz swoje notowania (i nie stracisz żadnej kończyny :twisted: ), a to, że jesteś przystojny, na pewno nie zaszkodzi.
Nasz Jung Gook, który urwał się ze sznurka swojemu mentorowi poczyna sobie tak dobrze, że jego strategią staje się kompletny brak startegii, a celem - wywołanie uśmiechu wyborców. Uciesznie jest, nie powiem, zwłaszcza kiedy żonę zawieszają na miesiąc w pracy i może dołączyć do kampanii wspomagając męża ile sił w gardle i nogach. Bo nawet podczas wyborczego przemówienia wypatrzy kieszonkowca i złapie go na oczach tłumów i kamer.
Mimo tego, że co chwile wybuchałam śmiechem, drama nadal jest gorzko -słodka, a to za sprawą drugiego z kandydatów, szwagra naszego Jung Gooka. Pan Han to człowiek pełen ideałów i szlachetności. I dramatycznie nieskuteczny, Tak nieskuteczny, że na koniec daje się złamać i idzie na zły układ z lichwiarką. Smutne. Bardzo smutne, że polityka to taka brudna gra.
No nic, wrzućmy trochę obrazków
Oto portret naszego "dzielnego obywatela," który to portret uśmiecha się bardziej na wieść o bardzo dobrych wynikach sondaży przedwyborczych. Widać ten uśmiech?

Zauważyłyście, że ostatnio w dramach wszyscy są bardzo porządni i nic, tylko odkurzają? :twisted: Z obowiązkowym najazdem kamery na panel sterowania odkurzacza.

Nasza para intymnie

I publicznie

A to już migawki z kampanii:
Ekipa ćwiczy taniec do melodii: doskonały jest, doskonały jest, nasz Jung Gook doskonały jest :mrgreen:

Trudno o większe zbiorowisko pokrak, mówię wam.
A tu już tańczy nawet elita: w środku stawki Siwon i jego dramowa żona

Taniec tak się spodobał, że niektórzy spontanicznie dołączyli

I powiem wam - oby nikt u nas nie wpadł na pomysł, że kandydat może wydzierać się na każdym rogu ulicy :boisie:

Trochę prywaty na koniec :serduszkate:

Aragonte napisał/a:
Włączyłam piąty odcinek Ming Lan. Scena u króla to coś, co zwykle jest nudne koszmarnie, a tutaj ten tchórzliwy magistrate mnie rozbawił :lol:

Kochany tatuś - pantoflarz :twisted: Jedna scenka pokazała, co to za d***** wołowa

Aragonte - Sob 25 Maj, 2019 01:22

Trzykrotka napisał/a:

Będę się pilnować, żeby nie spoilerować ci nic tffurczościowego :kwiatek:

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Włączyłam piąty odcinek Ming Lan. Scena u króla to coś, co zwykle jest nudne koszmarnie, a tutaj ten tchórzliwy magistrate mnie rozbawił

Kochany tatuś - pantoflarz Jedna scenka pokazała, co to za d***** wołowa

Nie tylko ta jedna - każda z żoną i konkubiną też :twisted:
Dzieciaki podorastały, a ja w panice próbuję nauczyć się nowych twarzy :lol:

Aragonte - Sob 25 Maj, 2019 01:24

Trzykrotka napisał/a:
Oto portret naszego "dzielnego obywatela," który to portret uśmiecha się bardziej na wieść o bardzo dobrych wynikach sondaży przedwyborczych. Widać ten uśmiech?

Oczywiście, że widać :-D :serce:

Trzykrotka - Sob 25 Maj, 2019 01:28

Aragonte napisał/a:

O tak, zwłaszcza panów :wink: Panie są dokładnym odbiciem matek. Wrzaskliwa, pewna siebie i impulsywna Czwarta, ładna, wdzięcząca się lisica i żmija Piąta i łagodna, cicha, ale bystra Szósta, nasza Ming Lan. Bardzo podobała mi się ta szkółka u uczonego, do której rodziny trzy (Sheng, Gu i książęca) wysyłały gromadkę młodzieży ze służącymi.

BeeMeR - Sob 25 Maj, 2019 08:14

Widać uśmiech, widać :serduszkate:

Ja sobie idę dalej z moją dramą, TKA - nie jest tak zła jak się spodziewałam (uff) acz dobrą jej nie mogę nazwać mimo najszczerszych chęci :czekam2: Trochę wątków pobocznych przewijam, bo są imho nietrafione albo kiepsko zrealizowane (jak np. wątek miłosny byłego absztyfikanta) ale odkąd XiangQin zmieniła profil studiów i nowa grupa z marszu wcieliła ją do fanklubu jej męża i pozalekcyjnie zabrała na tajne szpiegowanie co robi i kim jest jego żona to się zrobiło dość zabawnie :lol: - ta nowa grupa mi się podoba :mrgreen:
Oczywiście dalej niepojęte jest dla mnie wołanie za kimś w głos całą grupą "jaki on przystojny", nie przejmowanie się stanem małżeńskim delikwenta w stylu "może się rozwiedzie z żoną i wybierze mnie! napiszę do niego list/dam picie/będę piszczeć patrząc w oczy itp. itd" bo ja bym miała dzwonek alarmu w głowie że nawet gdyby tak się stało po jakimś czasie ze mną też się rozwiedzie dla kolejnej zainteresowanej, już nie mówiąc o tym, że pan jest czasem gburowaty (a czasem nad podziw wyrozumiały) - no ale XiangQin ma ogromne pokłady optymizmu więc daje radę (acz nie jest panią Bennet in spe, odwołuję, bo miewa kompleksy, poczucie niższości a nawet raz uciekła z domu) a ta drama na tych ich różnicach się opiera.
Bardzo ładna piosenka Ariel Lin pojawiła się OST: Ni (You) -bo ta Siwonowa to mi się okropnie nie podobała - tu mi się podoba mi się jej głos, już nie mówiąc o tym, że ona sama o wiele ładniej wygląda w tej dramie niż poprzedniej
https://www.youtube.com/watch?v=Q14nVMY6Lgw

Admete - Sob 25 Maj, 2019 08:46

Cytat:

Ale jaki to spoiler? :wink: Wiadomo, że wyjdzie za bohatera za mąż i wiadomo, że on ma córkę. Ja tego nie oglądałam - jestem przy 22 odcinku. Wiadomo też, że wychowa. Czytałam streszczenie książki, nie serialu. Wlazłam raz na jakieś forum, na którym książkę dyskutowano. Nie wiem natomiast co z synem i konkubiną, bo aż tak dokładnie nie czytałam tego forum, tam informacje podawali stopniowo, jak jakaś kobieta dorzucała posty po lekturze.

Aragonte - Sob 25 Maj, 2019 11:33

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:

O tak, zwłaszcza panów :wink: Panie są dokładnym odbiciem matek. Wrzaskliwa, pewna siebie i impulsywna Czwarta, ładna, wdzięcząca się lisica i żmija Piąta i łagodna, cicha, ale bystra Szósta, nasza Ming Lan.

Dziewczęta odróżniam, z panami mam spory problem :zalamka:
Ilu powinnam zapamiętać? Macie jakąś rozpiskę?
Mam obejrzane sześć odcinków.

Admete - Sob 25 Maj, 2019 12:17

U mnie odcinek Nokdu Flower - bracia po dwóch różnych stronach. Młodszy zrobił się dość bezwzględny, ale rozumiem jego przemianę. Bardzo ciekawa postać i coraz lepiej grana. Starszy brat ma tak naprawdę bardzo miękkie serce, dopiero teraz w czasie, gdy dołączył do rebeliantów - widać to wyraźnie. Lady Song czyli kupcówna nieustannie mnie zachwyca.

Młodszy brat:

https://www.youtube.com/watch?v=DPx08SwsQ30

Starszy brat i lady Song:

https://www.youtube.com/watch?v=AlZ_HYa6j-k

https://www.youtube.com/watch?v=MwHFZOLCMaY