Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Admete - Nie 20 Wrz, 2020 21:53
Inaczej postrzegam spoiler. Dla mnie to są ogólniki. Nie dostrzegam aż takich szczegółów. Szczegół to jest jakaś konkretna informacja np. kto zabił. Zasadniczo to nie ma co za dużo dyskutować o książce. Czytałam jedno popołudnie.
Ania Aga - Pon 21 Wrz, 2020 20:10
Ostatnio czytam książki Hanny Greń - serię kryminałów: "W Trójkącie Beskidzkim", w bibliotece mają wszystkie części, więc będę miała lekturę na jakiś czas. Nie jest to wybitna literatura, ale nie zgrzyta mi podczas czytania. No może dziwne imiona i przydomki.
Tamara - Wto 22 Wrz, 2020 13:08
Wiecie co ? Wróciłam do profesorowej Szczupaczyńskiej i Domu Helclów - i teraz mi się podoba
Szafran - Wto 22 Wrz, 2020 13:30
| Tamara napisał/a: | Wiecie co ? Wróciłam do profesorowej Szczupaczyńskiej i Domu Helclów - i teraz mi się podoba |
Jak profesorowa by to skomentowała:D:D:D
Tamara - Wto 22 Wrz, 2020 13:37
Podejrzewam , że by nic nie mówiła, tylko spojrzała odpowiednio
Szafran - Śro 23 Wrz, 2020 00:11
| Tamara napisał/a: | Podejrzewam , że by nic nie mówiła, tylko spojrzała odpowiednio |
Myśląc co nieco o doktórkach z Warszawy. Których mąż nie jest pro-fe-so-rem.
Tamara - Śro 23 Wrz, 2020 08:46
No dokładnie . Nie zniżyłaby się do komentarza
Aragonte - Śro 23 Wrz, 2020 12:20
| Szafran napisał/a: | | Tamara napisał/a: | Podejrzewam , że by nic nie mówiła, tylko spojrzała odpowiednio |
Myśląc co nieco o doktórkach z Warszawy. Których mąż nie jest pro-fe-so-rem. |
I nawet na służącą ich nie stać, phi!
Tamara - Śro 23 Wrz, 2020 12:50
Nie no, nawet by popatrzeć nie raczyła
Tamara - Czw 24 Wrz, 2020 14:07
Jestem totalny bałwan. Zamówiłam wczoraj pozostałe dwie części profesorowej , lecę dziś w podskokach po odbiór - a tu się okazuje że nie kliknęłam swojego punktu odbioru - chociaż byłam święcie przekonana, że to zrobiłam - i moje zamówienie wylądowała na Powstańców Sląskich na drugim końcu miasta no i musiałam zamówić jeszcze raz
Szafran - Czw 24 Wrz, 2020 14:13
Profesorowa na pewno nie zrobiłaby takiej głupoty. A po odbiór sprawunków na drugim końcu miasta wysłałaby Franciszkę.
Tamara - Czw 24 Wrz, 2020 15:48
No właśnie, a ja ani Franciszki nie mam , ani przed głupotą się nie powstrzymała, niegodnam schodów w kamienicy Sub Pavonem całować
Aragonte - Czw 24 Wrz, 2020 15:59
| Szafran napisał/a: | | Profesorowa na pewno nie zrobiłaby takiej głupoty. A po odbiór sprawunków na drugim końcu miasta wysłałaby Franciszkę. |
Piechotą, oczywiście, żeby zaoszczędzić wydatku 20 centów na fiakra względnie autobus lub tramwaj
Tamaro, pocieszałam cię już - zrobiłam kiedyś dokładnie tak samo, tylko że ja pojechałam jednak po odbiór do punktu na Niepodległości
Szafran - Czw 24 Wrz, 2020 16:08
Ja zaś kiedys zarezerwowałam nie ten hotel. Tyle dobrego, ze we wlasciwym miescie. Ale w paskudnej dzielnicy zamiast na centralnej ulicy.
Tamara - Pią 25 Wrz, 2020 14:08
Ufff, mam profesorową w garści
Szafran - Pią 25 Wrz, 2020 15:50
Super. Drugi tom podobał mi się najbardziej, ale za to w trzecim jest doktór płciownik:D
Tamara - Pią 25 Wrz, 2020 17:08
Agn - Pią 25 Wrz, 2020 19:35
Kurde, jak o tym piszecie, to nabieram ochoty na podejscie nr 2...
Tamara - Pią 25 Wrz, 2020 21:26
Na razie powtarzam pierwszy tom i dotarłam do przejechania maciczki
Przyznaję, nie doceniłam madame Szymiczkowej - ale moja wielka wina, bo założyłam z góry , że to będzie powieść w stylu XIX-wiecznym, a to współczesna wariacja na motywach historycznych
Admete - Pią 02 Paź, 2020 16:01
U mnie ostatnio rzeczy niezbyt skomplikowane - David Baldacci - "Amos Decker. Miasto upadłych." Taki sobie kryminałek osadzony w fikcyjnym amerykańskim miasteczku na skraju bankructwa i pod wpływem opioidów. Teraz czytam książkę Anny Kańtoch "Wiosna zaginionych". Tym razem akcja rozgrywa się współcześnie, ale sięga wstecz do lat 60 XX wieku. W kolejce czeka kolejny kryminał Ann Cleeves.
annmichelle - Nie 04 Paź, 2020 20:56
Przeczytałam "Z zimną krwią" Trumana Capota. Historię, którą przedstawia znałam niemal na pamięć, ale nie przeszkodziło mi to w czytaniu
Dawno, dawno temu obejrzałam rewelacyjną ekranizację tej książki (z 1967 rok, bodajże), ale dzieło wyjściowe przeczytałam dopiero teraz.
Co tu napisać? Te kilkanaście lat temu historia była dla mnie na tyle ciekawa i wstrząsająca, że szukałam informacji "jak to było naprawdę".
To jedna z tych historii, które gdzieś we mnie zostały...
Bardzo dobra książka (i nowatorka w 1966 roku), bardzo dobry film (i gra aktorów).
Aragonte - Pon 05 Paź, 2020 12:42
| Szafran napisał/a: | | Super. Drugi tom podobał mi się najbardziej, ale za to w trzecim jest doktór płciownik:D |
I Szatan we własnej osobie
Admete - Pią 09 Paź, 2020 16:58
Zaczęłam czytać Baśń o wężowym sercu i podoba mi się, ale nie mam na razie czasu, żeby dokończyć.
Tamara - Pią 09 Paź, 2020 22:05
Nabyłam sobie "Warszawę literacką przełomu XIX i XX wieku" Piotra Łopuszańskiego , zapowiada się bardzo interesująco .
Admete - Czw 15 Paź, 2020 20:23
Przeczytałam Baśń o wężowym sercu i bardzo polecam - no chyba, że ktoś nie znosi organicznie fantastyki, to wtedy niech nie czyta. To jest okrutna baśń, mit, legenda, historia napisana ze swadą i swobodą, świetnym stylem. Doczytałam, że autor pochodzi z Dębicy - zna więc okolicę, o której pisze. Fakty historyczne są dla autora tylko punktem wyjścia do tego, żeby historię Jakuba Szeli opowiedzieć po swojemu. Rzadko teraz czytam fikcję, ale od tej powieści nie mogłam się oderwać.
|
|
|