Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie II
Admete - Czw 17 Paź, 2019 18:45
A tego ci nie powiem, bo widziałam tylko filmy.
Fibula - Sob 19 Paź, 2019 00:35
| Admete napisał/a: | | Oglądałam.swego czasu, bo bratanicy się podobało. Książki też czytała. Mówiła, że lepsze. |
U mojej nastolatki w ścisłej czołówce postapów.
BeeMeR - Nie 20 Paź, 2019 08:36
Obejrzałam Niezgodną, na razie pierwszą część - głupiej zorganizowanego społeczeństwa chyba nie widziałam , po co przyjmują do frakcji by zaraz eliminować i zwalczać bezfrakcyjnych? tudzież mordować chyba dla mordowania co za niedorzeczne wsiadaniei wysiadanie z jadacego sobie na pusto pociągu
przy Więźniu Labiryntu albo Igrzyskach śmierci jakoś łatwiej mi przyszło wyłączenie myślenia
Jednakże Theo Jones jako komandos z wielką spluwą i tatuażem na plecach odpowiada mi znacznie bardziej niż pseudo dżentelmen w Sanditon - no ale Sidney to była wyjątkowo durnie napisana postać
Może drugą część łyknę łatwiej
Admete - Nie 20 Paź, 2019 08:55
Też trochę oglądałam. Chyba tylko pierwszą część, bo mi się zbyt bzdurna wydawała.
BeeMeR - Nie 20 Paź, 2019 09:03
Obejrzę sobie resztę też, ale chyba najtrudniej mi przeskoczyć to, że bohaterowie sami wybierają najbardziej absurdalną frakcję, która robi co może by pozabijać lub ciężko uszkodzić swoich członków i że nie można raz obranej frakcji zmienić - w innych w/w pozycjach młodzi stawali przed faktem dokonanym i zostawało im znaleźć sposób na przetrwanie, wyjście z zamknięcia i zwalczenie niegodziwego systemu pod rządami odpowiednio: Starca z różami tudzież Naczelnej Lekarki - i jakoś łatwiej mi szło cieszenie się resztą, bo "zabili go i uciekł" to ja dość lubię
Admete - Nie 20 Paź, 2019 09:34
Igrzyska mi się z tego wszystkiego podobały najbardziej.
BeeMeR - Nie 20 Paź, 2019 09:39
A ja nabieram ochoty na powtórkę Igrzysk, jak już jestem w tych klimatach, a Niezgodną ocenię jak obejrzę całość
Admete - Nie 20 Paź, 2019 09:41
Igrzyska mi bratanica zabrała i jakoś nie odzyskałam, muszę się upomnieć. Potter też u nich częściowo leży.
BeeMeR - Czw 24 Paź, 2019 11:05
Książki (czy filmy)?
Igrzyska właśnie oglądam - faktycznie są najlepiej przemyślane i zrealizowane jako całość, acz Więzień labiryntu też mi się podobał - bardzo dobrze mi się go oglądało, poza tym bardzo podobał mi się akcent na przyjaźń chłopaków a nie na romans, to miła odmiana, sensu nie potrzebowałam większego .
Niezgodną dokończyłam, ale errr... to nie bardzo moja bajka, nie umiałam się ani przejąć zniszczoną Ziemią ani zagrożeniem wyczyszczenia pamięci wszystkim ludziom w Chicago ani nawet polubić głównej Niezgodnej Tris. Trudno, są inne opowieści - jak ktoś ma propozycję co jeszcze mogłabym obejrzeć w podobnym klimacie to się polecam
Admete - Czw 24 Paź, 2019 14:30
Filmy, mam ( miałam? ) na dvd.
BeeMeR - Czw 24 Paź, 2019 18:36
Ale trafiły w godne ręce, hm?
Admete - Czw 24 Paź, 2019 20:09
Najgodniejsze, Zosia je ma A Ola twierdzi, że moje Pottery są jej Potterami ( tego nie oddam ).
praedzio - Wto 29 Paź, 2019 21:12
Zaczęłam oglądać Carnival Row. Na razie mi się podoba. Bardzo ładnie jest zrobiony, a dawno niewidziany Orlando Bloom zdecydowanie nie kaleczy moich oczu.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=0znaRSAFXOM
praedzio - Pią 01 Lis, 2019 16:48
Skończyłam dziś Carnival Row. Cieszę się, że powstanie drugi sezon. W końcu przepowiednia musi się spełnić.
Admete - Pią 08 Lis, 2019 08:32
Carnival Row ma szansę bardzo mi się spodobać.
praedzio - Pią 08 Lis, 2019 08:39
Cieszy mnie to.
Admete - Pią 08 Lis, 2019 08:52
Dzięki wielkie Praedzio Akurat obejrzę przez weekend. Świetny klimat i dobry pomysł. Wykonanie też mi się podoba.
Admete - Pią 08 Lis, 2019 21:35
To jestem po pierwszym odcinku Carnival Row - podobają mi się nawiązania i analogie do naszego świata, sam pomysł, scenografia, kostiumy, muzyka Jestem ciekawa, dlaczego Philo zostawił Vignette siedem lat temu. I co to za monstrum rodem z Lovecrafa czai się w kanałach na nadbrzeżu. Nawiązań mitologicznych, ale i historycznych jest sporo plus ludzie faerie jako obcy, emigranci. Czy tobie nazwa Tirnanoc też skojarzyła się z Tir Nan Og?
praedzio - Pią 08 Lis, 2019 21:41
Oczywiście.
W przedstawionym świecie największymi wyrzutkami są mieszańcy, bo nie należą do żadnej z grup yyy... etnicznych? gatunkowych? Dlatego też bardzo niemile są widziane związki między ludźmi a nimfami, czy też pukami.
Z Tirnanoc będzie fajny wątek, kiedy Vignette wejdzie do muzeum, w którym będzie cała ekspozycja poświęcona skarbom nimfiego miasta. Oczywiście nimfy, jako istoty stojące nisko w drabinie społecznej, nie będą miały wstępu do tego muzeum.
Admete - Pią 08 Lis, 2019 21:56
Na pewno będę coś pisać na bieżąco, bo bardzo to zgrabnie zrobiono, a ja lubię steam punk. Przy czym to wygląda tak, jakby ktoś wcześniej napisał powieść Taki klimat. Orlando dopiero teraz wygląda dobrze Aktorka grająca Vignette jest przepiękna.
praedzio - Pią 08 Lis, 2019 22:06
Też miałam skojarzenia z powieścią. Nieraz się przyłapywałam na myśli, że chciałabym przeczytać książkę, na podstawie której stworzono serial. A tu zonk. Nie ma żadnej powieści.
Historia Philo i Vignette będzie pokazana w trzecim odcinku.
Admete - Pią 08 Lis, 2019 22:37
| praedzio napisał/a: | Nie ma żadnej powieści.
|
Sporo osób chyba tak miało, bo spotkałam się w necie z pytaniami o powieść
Admete - Nie 10 Lis, 2019 10:14
To jestem w odcinku 3, gdzie oni kręcili te górskie sceny? Bardzo malownicza sceneria. I to przenikanie się opowieści.
praedzio - Nie 10 Lis, 2019 10:33
Podobno kręcono w Czechach. Na pewno Praga robiła za Burgue. Co do plenerów, to nie jestem pewna. Poszukam.
EDIT: Prachovske Skały!
https://hasajacezajace.com/prachowskie-skaly-czeski-raj/
Admete - Nie 10 Lis, 2019 11:19
No widzisz, tak się zastanawiałam czy to nie Europa.
|
|
|