Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Agn - Czw 13 Sie, 2020 17:24
RR, oczywiscie, ze wlasne. Jesli jakis czlowiek uwaza, ze ktos powinien za cos zginac, to powinien isc jako pierwszy, zgodnie ze swoim przekonaniem.
RaczejRozwazna - Czw 13 Sie, 2020 17:36
Za rzadko się to podkreśla. A czasy są takie jakie są.
annmichelle - Sob 22 Sie, 2020 14:47
Zapowiedź : we wrześniu premiera kontynuacji "Warszawianki" Idy Zmiejewskiej (o której dyskutowałyśmy w zeszłym roku w tym wątku) - "Warszawianka. Gdy zgasną światła".
A "Warszawianka" jest w ścisłym gronie (bodajże siedmiu powieści) nominowanych do Nagrody Wielkiego Kalibru (rozstrzygnięcie jesienią).
Szafran - Sob 22 Sie, 2020 15:15
Czytam monografię poświęconą jawajskiemu teatrowi cieni. Z tematem zetknęłam się w Azji Płd.-Wschodniej, choć nie w Indonezji. Niestety nie udało mi się zobaczyć żadnego spektaklu, ale przywoziłam lalki. To świetne wprowadzenie w temat, przybliżające też kontekst historyczny i kulturowy i wyjaśniający obecność różnych wątków indyjskich w tym teatrze. Publikacja akademicka, więc z solidną bibliografią, i wnikająca w temat, nie jakieś podróżnicze wynurzenia;).
Autorka kawał czasu spędziła na badaniach terenowych. I nie wiem, czy ktoś się jeszcze w Polsce poza nią tym tematem zajmuje.
Znam się z autorką, ale chwalę publikację nie po znajomości:).
https://tajfuny.pl/produkt/wayang-jawajski-teatr-cieni/
Można kupić taniej, ale ta księgarnia ma dobrze przygotowane, własne opisy.
Admete - Sob 22 Sie, 2020 15:40
| annmichelle napisał/a: | | "Warszawianka. Gdy zgasną światła" |
Przeczytam, jeśli będzie na Legimi.
Szafran - Sob 22 Sie, 2020 21:27
Zapoznałam się z koreańskim pisarzem, prekursorem awangardy, za sprawą zeszłorocznego zbioru opowiadań wydanego przez PIW. Rzecz lapidarna, więc na jeden krótki wieczór.
https://piw.pl/pl/kosci-dziecka
Pierwszy tekst bardzo mi się podobał, później nie bardzo wiedziałam, jak ugryźć resztę. Coś mnie w tych strumieniach świadomości przyciągało, ale jednocześnie trochę jakbym czytała tekst w słabo znanym języku, czerpiący do obcych mi kontekstów i metafor. Na końcu jest ciekawe posłowie - i właściwie dopiero z nim ta proza jakoś we mnie okrzepła. Ciekawe, rozwijające doświadczenie literackie, ale nie wiem, czy do książki będę wracać. I myślę - też po lekturze posłowia - że tu bardzo dużo ucieka w przekładzie.
Admete - Sob 22 Sie, 2020 21:32
Yi Sang - to postać bardzo ważna dla Koreańczyków. Nawet minidrama o nim jest. U mnie wciąż książka Jareda Diamonda, bo trzeba się przy niej trochę skupić. Ale planuję niedługo skończyć.
Szafran - Sob 22 Sie, 2020 21:40
O, a podasz tytuł minidramy?
Pokaleczona postać z tego pisarza, ciekawa jestem, jak zrealizowano jego bio.
Admete - Sob 22 Sie, 2020 22:58
http://asianwiki.com/Dram...e_Sang_Lee_Sang
https://www.imdb.com/title/tt4293902/
To produkcja telewizyjna, nie kinowa. Kinowa byłaby lepsza. Oglądałam na fali oglądania wszystkiego, w czym zagrał Cho Seung Woo
milenaj - Pon 24 Sie, 2020 07:17
Skończyłam czytać "Pokutę" Anny Kańtoch. Bardzo dobry kryminał. Wcześniej czytałam "Wiarę" i też mi się podobała, ale trochę mniej, także polecam
Agn - Pon 24 Sie, 2020 14:04
Przeczytaj też "Łaskę" - świetna.
milenaj - Pon 24 Sie, 2020 16:01
| Agn napisał/a: | | Przeczytaj też "Łaskę" - świetna. |
Zamierzam
Admete - Pon 31 Sie, 2020 21:56
Przeczytałam ostatnio dwie książki, których autorem jest Jean-François Parot - Tajemnica białych płaszczy i Człowiek z ołowiem w brzuchu:
https://lubimyczytac.pl/autor/182006/jean-francois-parot
To powieści kryminalne osadzone w II połowie XVIII wieku. Interesowały mnie może nie tyle same historie kryminalne, co obraz Francji z tamtego okresu. Dobrze mi się je czytało.
A dziś skończyłam Pikantne historie dla pendżabskich wdów - może być jako lektura na koniec wakacji.
Trzykrotka - Pon 31 Sie, 2020 22:27
Historie są rzeczywiście pikantne?
Admete - Pon 31 Sie, 2020 22:31
Dość pikantne w rzeczy samej. Ale ciekawsze są same kobiety i historia Nikki.
Admete - Wto 01 Wrz, 2020 07:51
A teraz zaczynam książkę o genach - Carl Zimmer Śmiech ma po matce. Tajemnice genów. Zejdzie mi długo, bo już mam mniej czasu na czytanie, a książka obszerna.
Agn - Nie 06 Wrz, 2020 11:29
A ja sie biore za nowa Dorote Maslowska. Jej felietony uwielbiam.
Szafran - Nie 06 Wrz, 2020 11:40
A napiszesz potem coś więcej?
Ja jej pierwszych ksiażek nie lubłam i w ogóle jakoś nie mogłam się do twórczości przekonać. Ale lubię jej sztukę (Między nami dobrze jest) i ostatnio czytałam bardzo ciekawe wywiady z nią.
Agn - Nie 06 Wrz, 2020 14:06
Powiem ci szczerze, ze jej powiesci tez nie lubie (poza "Kochanie, zabilam nasze koty" - do dzis zaluje, ze nie kupilam - bo jest genialnie surrealistyczna), ale jej felietony bardzo lubie. Sa napisane takim wlasnie jezykiem Maslowskiej; sa zabawne, ale jednoczenie kobieta ma celne spostrzezenia. Mnie sie to dobrze czyta.
Barbarella - Wto 08 Wrz, 2020 20:53
"Harda Horda. Antologia opowiadań". Jest to zbiór opowiadań fantastycznych, napisanych przez dwanaście pań. Ze znanych mi pisarek opowiadania do antologii popełniły Aneta Jadowska oraz Marta Kisiel. Ogółem nie podobały mi się ze dwa opowiadania. Reszta - rewelacja!
Admete - Śro 09 Wrz, 2020 06:54
Może sobie poszukam książki.
Admete - Nie 20 Wrz, 2020 19:30
U mnie teraz lektury lżejsze, bo czytam z doskoku. Na razie przeczytałam druga powieść Balli Kaur Jaswal - Podróż życia sióstr Shergill. Książka podobała mi się bardziej niż Pikantne historie dla pendżabskich wdów. Historia nie jest odkrywcza, ale napisana sprawnie i z humorem. Trzy siostry wyruszają w podróż do Indii po śmierci matki i odnajdują na nowo więź między sobą.
Za mną także druga część Warszawianki. Podobał mi się element historyczno-obyczajowym, opis warszawy II połowy XIX wieku, Leontyna zyskała, bo była bardziej aktywna. Niestety Woronin stracił, bo co to za pomysł wsadzać głównego bohatera za kratki na 2/3 książki Plus działa jak potłuczony, a nie inteligentny człowiek. Melodramatyczne zakończenie, ewidentnie będzie trzeci tom, ale nie wiem, czy mi się będzie chciało go czytać.
annmichelle - Nie 20 Wrz, 2020 19:48
Admete, używaj opcji spoiler proszę, jak zdradzasz tyle z fabuły!
Admete - Nie 20 Wrz, 2020 21:06
Ale to jest z samych opisów książki w Internecie. W opisach fabuły też to samo się znajduje, więc pomyślałam, że to żaden spoiler. Wiedziałam o tym przed przeczytaniem. Przepraszam w każdym razie, ale trudno to nazwać spoilerem, jeśli samo wydawnictwo o tym wspomina.
| Cytat: | | Maj 1887 roku. Warszawskim światkiem teatralnym wstrząsa wiadomość, że znana artystka baletu, Zofia Ostrowska została zasztyletowana. Wszystkie poszlaki wskazują na jej ostatniego kochanka, policjanta Aleksandra Woronina. |
I od razu wiadomo, jak zostanie poprowadzona akcja. Nic więc nie zdradzam, bo jak podejrzenie, to i areszt. Logiczne.
annmichelle - Nie 20 Wrz, 2020 21:24
| Admete napisał/a: | Niestety Woronin stracił, bo co to za pomysł wsadzać głównego bohatera za kratki na 2/3 książki Plus działa jak potłuczony, a nie inteligentny człowiek. Melodramatyczne zakończenie, ewidentnie będzie trzeci tom, |
Dla mnie to jest jednak zdradzenie części fabuły. A unikam póki co recenzji, żeby właśnie nie nadziać się na jakiś spoiler.
Ale jak przeczytam (książka jeszcze do mnie nie dotarła....) to oczywiście chętnie wymienię się opinią.
|
|
|