Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach
Admete - Śro 31 Mar, 2021 13:29
A ja lubiłam samą Duszkę bardziej od Myszki - lubię aktorkę. Miała fajną rolę w Find me in your memory.
BeeMeR - Śro 31 Mar, 2021 13:37
Ja lubiłam obie, końcówkę tylko bym poprawiła - Duszkę - aktorkę też bardzo lubię, grać umie a fakt, że jest tak odmienna od niezbyt (dla mnie) odróżnialnych typowych piękności to też atut.
Loana - Śro 31 Mar, 2021 14:05
No mi naprawdę jej głos przeszkadza, mam wrażenie, jakby skrzeczała jak żaba. Plus w przypadku tego ducha jakoś nie mogę załapać, że taka napalona jest na każdego faceta w okolicy. Tzn okej, fajnie, że ten aspekt jest podniesiony, ale bycie napalonym to kwestia w dużej mierze hormonów, a duchy nie mają z nimi problemów, więc tu mi nie pasuje
BeeMeR - Śro 31 Mar, 2021 14:21
Nie do końca - w koreańskim panteonie duchy niezamężnych panien potrafią stać się złymi duchami. A mało kto po śmierci wydaje za mąż (uspokaja) ducha panny, to dotyczyło raczej paniczów - jak w Ghost Bride. Ona oczywiście w trakcie dramy odkryje że zupełnie o co innego chodzi niż zaspokojenie chuci i pozbycie się balastu dziewictwa
Loana - Śro 31 Mar, 2021 14:35
No przyznam, że nie wiem, jakby to technicznie miało działać, ta utrata dziewictwa przez ducha Ciekawa ta ich kultura jest muszę przyznać
Za to ładny fanserwis w tym serialu jest, doceniam
BeeMeR - Śro 31 Mar, 2021 15:03
Techniczne szczegóły nie są tak istotne
Zreszta jakis koncept tam jest, że "ciało" musi wyrazić zgodę czy cuś
Aragonte - Śro 31 Mar, 2021 15:51
| Loana napisał/a: | No przyznam, że nie wiem, jakby to technicznie miało działać, ta utrata dziewictwa przez ducha |
Normalnie, duch byłby świadom tego, co się dzieje, nie żywy człowiek
W dramach często są wykorzystywane elementy wierzeń, przesądów koreańskich, ale w sumie to współcześnie w Korei nadal ten i ów korzysta z pomocy szamanów, wróżbitów, zmienia sobie imię, żeby odwrócić od siebie pecha, a przynieść szczęście, unika litery 4, bo jest skojarzona ze śmiercią, chyba jeszcze pisanie czerwonym atramentem jest zakazane... Tzn. jest tego dużo więcej, podaję to i owo z pamięci.
Admete - Śro 31 Mar, 2021 19:09
| Loana napisał/a: | | Tzn okej, fajnie, że ten aspekt jest podniesiony, ale bycie napalonym to kwestia w dużej mierze hormonów, a duchy nie mają z nimi problemów, więc tu mi nie pasuje |
Ale to jest realistyczne podejście Nie zajedziesz na nim długo podczas oglądania dram. Albo przyjmiesz takie rzeczy albo nie. Tutaj rozumowe podejście nie jest wskazane.
| Loana napisał/a: | | Ciekawa ta ich kultura jest muszę przyznać |
Popatrz - a dla mnie to element fantastyki - jak każdy inny Jednak wytrenowana jestem. Jeśli mi się podoba, to zwyczajnie akceptuję świat przedstawiony jako taki - duchy? Ok duchy. Napalone duchy? Dlaczego nie? - zwyczajna fantastyka.
Skończyłam powtórkę Hospital Playlist
Trzykrotka - Śro 31 Mar, 2021 21:23
Napalone duchy, głodne duchy... Pamiętacie Arang pedzącą przez las z rozwianym włosem i podkasanym hanbokiem? Duchy pokonywane wachlarzem bojowym, duch któremu szyje się sukienkę - bierzemy z dobrodziejstwem inwentarza jako świat przedstawiony i nie dyskutujemy dlaczego jest tak, a nie inaczej.
Ach, żeby znów ktoś nakręcił coś równie dobrego jak Arang
Mam jeszcze 2 odcinki Hospital Playlist i 4 odcinki Bonus Book do powtórki, więc - a co - zrobiłam sobie powtórkę 2 pierwszych odcinków The King. Powiem wam, że fascynuje mnie przypadek pani KES. Jak można być tak utalentowanym, robić tak świetne detale, sceny, pistacu i tak partaczyć robotę jednocześnie
W 2 odcinku było ciekawe ppl: Netflix reklamował sam siebie
BeeMeR - Śro 31 Mar, 2021 21:51
Oj tak, bojowe wachlarze albo maczety
No i zacny fanserwis nie jest zły
Admete - Śro 31 Mar, 2021 22:09
| Trzykrotka napisał/a: | | Pamiętacie Arang pedzącą przez las z rozwianym włosem i podkasanym hanbokiem? Duchy pokonywane wachlarzem bojowym, duch któremu szyje się sukienkę - bierzemy z dobrodziejstwem inwentarza jako świat przedstawiony i nie dyskutujemy dlaczego jest tak, a nie inaczej. |
Pamiętamy - ech brakuje mi czegoś takiego.
| Cytat: | W 2 odcinku było ciekawe ppl: Netflix reklamował sam siebie
|
W jaki sposób? Co do Hospital Playlist to oni chyba w końcu kręcą drugi sezon. Trzykrotko co myślisz o postaci Song Hwa? Nie mamy prawie nigdy wglądu w jej myśli. Rozumiem, że to po to, żebyśmy się czasem nie dowiedzieli, kogo lubi ( ), ale przez to jej bohaterka traci.
BeeMeR - Śro 31 Mar, 2021 22:26
| Admete napisał/a: | | Nie mamy prawie nigdy wglądu w jej myśli. Rozumiem, że to po to, żebyśmy się czasem nie dowiedzieli, kogo lubi ( ), ale przez to jej bohaterka traci. | Bolączka - i słaby punkt wszystkich Answer me
Ja mam swoją teorię co do zainteresowań SH
Trzykrotka - Śro 31 Mar, 2021 22:42
Prawda - Song Hwa jest albo aseksualna, albo się kamufluje, co jest tak bardzo bez sensu jak nam pokazał przykład Jung Hwana z AM1988. Bardzo ją lubię, ale czuję że mało znam. Na samym początku ona zalicza zdradę kogoś z kimś się umawiała - i spływa to po niej jak woda po kaczce.
Oby dobry drugi sezon coś z ich życiem wreszcie zrobił, niech dobiją do jakichś portów i nie przestaną się przyjaźnić.
W The King: król w nie-swoim świecie wynajmuje pokój w luksusowym hotelu. Potężny ppl wszystkiego ci się da: pełno toreb zakupowych z nadrukami znanych firm, najazdy na bardzo odjechany zegarek króla, masażer do twarzy itd. Pamiętacie: LMH "bogaty-bogaty-bogaty-bogaty ale nie z tego świata." Król wchodzi di apartamentu, pstryka pilotem, a na ekranie (zbliżenie na tv) wyświetla się logo i słychać ich firmowy dżingiel. W sumie to tak nachalne ze aż zabawne.
The King translatorski ma "w końcu się skończyło" oraz - a jakże - księcia koronnego. I novum - księcia cesarskiego czyli brata władcy.
Admete - Śro 31 Mar, 2021 22:45
| BeeMeR napisał/a: | | Ja mam swoją teorię co do zainteresowań SH |
A jaką? Bo mnie jest zasadniczo wszystko jedno ( pod warunkiem, że Ik Joon nie będzie smutny ).
| Trzykrotka napisał/a: | | Oby dobry drugi sezon coś z ich życiem wreszcie zrobił, niech dobiją do jakichś portów i nie przestaną się przyjaźnić. |
No właśnie - szkoda by było, gdyby nie zamknęli wątków uczuciowych. Kibicuję rezydentce z ginekologii - taka z niej fajna kobieta i lekarka też będzie dobra.
Trzykrotka - Śro 31 Mar, 2021 22:53
Ja lubię też eks-żołnierza zakochanego w Song Hwie. W One Spring Night nie cierpiałam jego postaci, tutaj mi się podobał i aktor i doktor. A rezydentka z ginekologii jest pierwsza klasa. Bardzo jej kibicuję.
BeeMeR - Śro 31 Mar, 2021 23:04
Według mnie ona ma słabość do Jun Wana (obym nie pomyliła imienia) ale on nigdy nie był zainteresowany więc i ona nie planuje wyjść pierwsza z inicjatywą - acz wypsnęło jej się z początku dramy coś w stylu "pobierzmy się" do niego, z nim też czuje się najswobodniej żarciowo - to zawsze była niezawodna wskazówka w każdym AM.
Tylko to bez sensu bo on ma teraz dziewczynę i jest szczęśliwy (ale na odległość to się nie uda).
Ik Juna na pewno nie lubi w ten sposób, jej brak reakcji na jego deklarację, odtrącenie jego głowy gdy zasnął w taksówce na jej ramieniu - to jednoznaczne.
Ciekawa jestem co wykombinują w drugim sezonie.
BeeMeR - Śro 31 Mar, 2021 23:12
Nokdu - niezwykle malownicza kara za kłamstwo
Admete - Śro 31 Mar, 2021 23:28
Mnie Jung Wan nigdy nie wydawał się kandydatem dla Song Hwy. Są kumplami. Nie przypominam sobie tekstu o pobieraniu się. Pod koniec serii SH najszczerzej rozmawiała z Andreą. Mieli najbardziej pogłębioną relację. Rezydent zakochany w SH jest bardzo pozytywną postacią, ale miałam wrażenie, że ona traktuje go tylko jako ucznia, a on się jej odrobinę narzuca.
Piękne okoliczności przyrody w Nokdu.
BeeMeR - Śro 31 Mar, 2021 23:35
| Cytat: | | Rezydent zakochany w SH jest bardzo pozytywną postacią, ale miałam wrażenie, że ona traktuje go tylko jako ucznia, a on się jej odrobinę narzuca. | tak samo ich odbieram, rezydentkę z ginekologii do ginekologa podobnie -a też ją bardzo lubię.
No i zamiast kolejnego odcinka Nokdu oglądałam i słuchałam piosenek z HP - która za wami najba4dziej chodziła po seansie? Za mną Cannon i Met you by chance. Z Duszki sobie też obejrzałam przypominajkowe mv. JJS x 3 - to musi być przypadek
Admete - Śro 31 Mar, 2021 23:41
Canon i ta energetyczna z odcinka, w którym byli goście, prezes szpitala i mama Andrei. Chyba jeszcze ta ładna nostalgiczna z któregoś odcinka pod koniec.
Trzykrotka - Czw 01 Kwi, 2021 07:26
Canon był piękny. I właśnie piosenki z drugiej części chyba najbardziej lubiłam, kiedy śpiewał praktycznie tylko JJS.
Z tym Jun Hwanem może być coś na rzeczy choć jeśli tak jest, to niestety Song Hwa miałaby problem zanim on zapomniałby o swojej Gołąbce. Widać że zaangażowany jest uczuciowo bardzo. Może twórcy poprowadzą to w kierunku takiego wykresiku typu on kocha ją - ale ona kocha tamtego - a tamten kocha jeszcze inną - a ta inna... Ale oby nie. Na razie to jedno wyznanie między przyjaciółmi wystarczy na koniec sezonu 1.
Admete - Czw 01 Kwi, 2021 08:24
| Trzykrotka napisał/a: | | Z tym Jun Hwanem może być coś na rzeczy |
Możecie mieć rację, bo ja w ogóle ich nie paruję Tak czy inaczej - oby tylko każdemu z piątki dali trochę szczęścia
BeeMeR - Czw 01 Kwi, 2021 08:35
| Cytat: | | energetyczna z odcinka, w którym byli goście, prezes szpitala i mama Andrei | Met you by chance - też ją bardzo lubię
Ja nie twierdzę, że połączenie SH z JW jest dobre i trafione, ale że coś jest moim zdaniem więcej w stylu scenarzysty
Trzykrotka - Czw 01 Kwi, 2021 08:50
A z innej beczki - będzie drama z In Gukiem i - o cudzie - naszą Duszką
https://www.dramabeans.co...or-of-my-house/
Trochę głupkowato brzmi scenariusz, ale tę parę chętnie zobaczę.
Admete - Czw 01 Kwi, 2021 09:30
Para rzeczywiście fajna. Ja czekam na Undercover, Deluxe taxi i Law school.
|
|
|