To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Admete - Pon 03 Sie, 2020 20:04

U mnie nowa książka Yangsze Choo - tej od Ghost Bride. Zresztą Narzeczoną ducha też czytałam. Zasadniczo w serialu trzymali się fabuły, tyle że rozbudowali postacie męskie - co raczej nie dziwi. Nie ma też wątku wykorzystania ciała bohaterki przez innego ducha dziewczyny. Wyraźniej też widać, że Li Lan zakochuje się w Er Langu. W książce jest on postacią o wiele bardziej tajemniczą i groźniejszą. Może wykorzystają to, jeśli powstanie druga seria. W Nocnym tygrysie też mamy Malaje - w latach 30 XX wieku. Ji Lin jest inteligentna i zaradna, ale nie może się uczyć dalej, bo jest dziewczyną. Terminuje u krawcowej, ale żeby zapłacić dług matki dorabia też jako tancerka na dancingu. Mniej jest w tej powieści elementu fantastycznego, ale i na taki motyw znalazło się miejsce - tutaj ma to związek z zaginionym palcem i wiarą w to, że ludzie mogą zamieniać się w tygrysy i mordować. Część akcji opowiedziana jest z punktu widzenia Ji Lin, a cześć przedstawia historię Rena, małego malezyjskiego służącego. Ta część pisana jest w czasie teraźniejszym ( czego nie lubię ). Pozostała część ma narrację w 1 osobie. Jest trochę obyczaju i historia miłosna.
Trzykrotka - Pon 03 Sie, 2020 20:13

Bardzo jestem ciekawa, jak ona pisze. Serial The Ghost Bride był kapitalny. Poszukam sobie ebooka.
Szafran - Pon 03 Sie, 2020 20:31

Ojej, zapomniałam skończyć to oglądać. Bardzo mi się podobał 1 odcinek, ale pojechałam na wakacje, a potem było pandemiczne zamieszanie. Muszę wrócić. Po książki chętnie sięgnę, bo jestem ciekawa malezyjskiej literatury.
Admete - Pon 03 Sie, 2020 22:22

Trzykrotka napisał/a:
Poszukam sobie ebooka.

Gdybyś chciała, to mam Narzeczoną ducha w formie książki. Chętnie pożyczę przy okazji. Teraz zabiorę się za coś innego:

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4928836/strzelby-zarazki-i-stal-krotka-historia-ludzkosci

Strzelby, zarazki i stal. Krótka historia ludzkości - Jared Diamond. Kiedyś czytałam o niej w Polityce, ale wtedy jeszcze nie było jej na Legimi. Czuję, że będzie ciekawa.

Trzykrotka - Pon 03 Sie, 2020 22:44

Bardzo chętnie :kwiatek: Znalazłam demo w języku angielskim, z 15 stron - i styl mi się podoba.
Admete - Pon 03 Sie, 2020 22:51

Tak się zastanawiam, czy jednak nie udałoby się jakoś spotkać w małym gronie i z zachowaniem zasad ;) Zobaczymy.
Szafran - Pon 03 Sie, 2020 23:47

Na woblinku ebook "Ghost bride" ma teraz promocję, za 19 zł jest.

https://woblink.com/ebook/the-ghost-bride-choo-yangsze-177399u

Admete - Wto 04 Sie, 2020 00:38

Na Allegro też za tyle widziałam. Kupiłam niedrogo. Dałam 20 zł.
Aragonte - Śro 05 Sie, 2020 00:04

Admete napisał/a:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4928836/strzelby-zarazki-i-stal-krotka-historia-ludzkosci
Strzelby, zarazki i stal. Krótka historia ludzkości - Jared Diamond. Kiedyś czytałam o niej w Polityce, ale wtedy jeszcze nie było jej na Legimi. Czuję, że będzie ciekawa.

Zastanawiałam się, czy jej nie kupić w Bonito, ale może najpierw wykończę coś innego.

Admete - Śro 05 Sie, 2020 04:00

Wydaje się ciekawa, ale na razie nie zaczęłam jeszcze czytać jej na dobre.
Barbarella - Śro 05 Sie, 2020 21:16

Przeczytałam książkę Karoliny Żebrowskiej o modzie w XX wieku. Oooooooooooooooch! :serduszkate: :serduszkate:
Agn - Czw 06 Sie, 2020 22:39

"Ooooooooch!" to sluszna reakcja. Druga tez bedziesz chciala zbadac? Bo to byloby drugie "Oooooooch!" ;)
Ania Aga - Nie 09 Sie, 2020 16:12

James Runcie "Zagadki Grantchester" - świetnie się czyta, ciekawe zagadki, szkoda że nie ma wydanych kolejnych tomów. Trochę przypominają opowiadania o księdzu Brownie Chestertona, ale zdecydowanie lepiej się czyta, książki Chestertona nie poradziły sobie z upływem czasu.
Colin Dexter, cykl o inspektorze Morse, czytałam wcześniej "Świat ciszy Nicholasa Quinna", a teraz "Ktokolwiek widział", no cóż w obu książkach fabuła ciekawa, ale trzeba się liczyć z tym, że nie są to powieści optymistyczne.

Admete - Nie 09 Sie, 2020 16:42

Te zagadki to chyba podstawa do serialu, który kiedyś oglądałam.
Admete - Nie 09 Sie, 2020 21:29

Strzelby, zarazki i stal czekają aż się ochłodzi, a teraz czytam z przyjemnością książkę Euny Hong Cool po koreańsku. Autorka urodziła się w Stanach, ale jej rodzina wróciła do Korei w 1985 roku. Książka skupia się na przemianach w Korei, które potem nastąpiła. Autorka pisze ciekawie i zabawnie.
Caroline - Pon 10 Sie, 2020 16:39

W ramach wyjazdu wakacyjnego zabrałam ze sobą O. Tokarczuk "Prowadź pług swój..." (wspaniała), reportaż "27 śmierci Toby;ego Obeda" (doskonała, ciężka), "Kirke" Madeleine Miller (jeszcze czytam).

W środku wakacji po przeczytaniu Toby'ego poczułam jednak potrzebę odmóżczacza, czegoś lekkiego, niekłopotliwego, jakiejś przyjemnej głupotki obyczajowo-romansowej. Miałam ze sobą czytnik, mam konto na legimi oraz internet (ekhm... :angel: ). I pojawił mi się kłopot. Nie mogłam znaleźć książki, która by spełniała te kryteria, a jednocześnie nie powodowała bólu zębów, wkurzenia albo wręcz wyrzygu. Nie mogłam też znaleźć jakiegoś dobrego źródła poleceń tego typu książek, bo największymi szmirami internet potrafi się zachwycać i dawać wysokie noty. Polecenia typu "jeśli przeczytałaś..., to spodoba ci się..." nie działają. Okładki są mylące. Zestawienia są mylące, bo tak jak w przypadku kryminałów mieszają pozycje dobre z miałkimi. Nasze forum jest super, ale wątek książkowych poleceń duży, a forum ciężkie do nawigowania z telefonu.
Pozostała metoda prób i błędów. W efekcie przerobiłam jakąś ilość chłamu, większości nie kończąc i kasując z czytnika z niesmakiem. Podzielę się zatem tym co udało mi się znaleźć i co jest wg mnie strawne, przyjemne czasem może nawet dobre. Może komuś jeszcze się przyda?

:kwiatki_wyciaga:
Najciekawsza wydana po polsku, polecam:
Beth O'Leary "Współlokatorzy" https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4925994/wspollokatorzy

Typowy romans w konwencji komedii romantycznej:
Christina Lauren "Podróż nieślubna" https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4927194/podroz-nieslubna

Znalezione u nas w wątku o Young Adult:
seria Stephanie Perkins
lepsza: "Lola i chłopak z sąsiedztwa" https://lubimyczytac.pl/ksiazka/246483/lola-i-chlopak-z-sasiedztwa
słabująca, ale pierwsza w kolejności: "Anna i pocałunek w Paryżu" https://lubimyczytac.pl/ksiazka/170485/anna-i-pocalunek-w-paryzu
Becky Albertalli "Twój Simon" https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4852472/twoj-simon

Wspólną cechą "lekkich" książek są ich słabe tłumaczenia, niestety. W pewnym momencie zaczęłam szukać po angielsku. I trafiłam perełkę, przy której czytaniu myślałam często o forum, szczególnie o naszych wątkach biblioteczno-księgarskich. Główna bohaterka pracuje w księgarni. Polecam.
Abbi Waxman "The bookish life of Nina Hill" https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4901015/the-bookish-life-of-nina-hill

Wszystkie Kissing booth i inne modne teraz mogą spadać. Nie lubię bohaterek, które są płytkie albo zachowują się wrednie, ale ich niedostatki ma kompensować to, że są "zakochane w największym ciachu".
Zajrzenie w sekcję literatury "greyowej" spowodowało u mnie [tutaj wstawić Krzyk Muncha]. Nie zrozumcie mnie źle - nie mam nic przeciwko erotykom, mogą być nawet bardzo "steamy", ale dlaczego one są tak głupie i sztampowe? Pytanie retoryczne.

Urlop się skończył, ale wakacje jeszcze trwają, może Wy na coś trafiłyście z gatunku Lekkie-Przyjemne? Najwyraźniej nawigowanie po obyczajówkach to jak podróż po Biebrzy: brodzisz w mule, błota po pachy, mnóstwo łosi, ładne ptaszki też są, ale trzeba mieć szczęście.

PS Biebrzę kocham. I prawdziwe łosie też :-P

annmichelle - Pon 10 Sie, 2020 16:44

Caroline napisał/a:

Pozostała metoda prób i błędów. W efekcie przerobiłam jakąś ilość chłamu, większości nie kończąc i kasując z czytnika z niesmakiem.

Caroline, to może wrzuć te niestrawne tytuły obyczajówek? Ja umieściłam tu niedawno całą listę. :-|

"Współlokatorów" kupiłam i przeczytałam, ale tak raczej średnio mi się spodobała.

Admete - Pon 10 Sie, 2020 16:45

Z tymi kryminałami to masz rację. Ostatnio, co spróbuję, to stwierdzam, że głupie. Seria z Tracy Crosswhite mi się podobała, ale teraz nie mogę na nic trafić.
annmichelle - Pon 10 Sie, 2020 16:49

Admete, ja nawet nie będę próbowała Ci nic polecać :lol: :wink: , bo gusta nam się rozmijają
Admete - Pon 10 Sie, 2020 16:52

Nie szkodzi, musi być różnorodność w naturze ;) Na razie nadal czytam Cool po koreańsku.
Aragonte - Pon 10 Sie, 2020 17:10

Caroline napisał/a:
Urlop się skończył, ale wakacje jeszcze trwają, może Wy na coś trafiłyście z gatunku Lekkie-Przyjemne? Najwyraźniej nawigowanie po obyczajówkach to jak podróż po Biebrzy: brodzisz w mule, błota po pachy, mnóstwo łosi, ładne ptaszki też są, ale trzeba mieć szczęście.

PS Biebrzę kocham. I prawdziwe łosie też

Caroline, jaki długi post :mrgreen: Brakowało mi Twoich wpisów :-D

Caroline - Pon 10 Sie, 2020 17:15

Aragonte napisał/a:
Caroline, jaki długi post :mrgreen: Brakowało mi Twoich wpisów

Dzięki, Aragonte. Ku chwale ojczyzny :) :lol:

Agn - Pon 10 Sie, 2020 17:21

Caroline!!! Witaj!!!
Ciesze sie, ze wyrazilas sie dobrym slowem o ksiaz e "Twoj Simon" - bardzo przyjemna. Choc mimo wszystko wole te, ktora napisala do spolki z Adamem Silvera, ale juz o tym pisalam chyba w watku YA.

"Wspollokatorzy" sa fajni, usmialam sie przy nich. Jutro albo pojutrze bedzie premiera nowej ksiazki tej autorki, obadam sprawe.

Caroline - Pon 10 Sie, 2020 18:08

Agn napisał/a:
Choc mimo wszystko wole te, ktora napisala do spolki z Adamem Silvera, ale juz o tym pisalam chyba w watku YA.

Dodane na półkę :) dzięki

RaczejRozwazna - Czw 13 Sie, 2020 17:08

Przeczytałam opowieść o masakrze na wyspie Utoya i o Breviku "Jeden z nas". Straszne i wstrząsające. Powinna to byc lektura obowiązkowa dla wszystkich zaangażowanych zbyt mocno w jakiekolwiek ideologie. Kurczę, coraz bardziej dochodzę do wniosku, że tylko własne życie można poświęcić dla jakiejś idei. Nikt nie ma prawa decydować za innych.