Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane
Agn - Śro 21 Lip, 2010 19:45
Rozważna, podobno zachował się tylko jeden opis prawdziwego pogrzebu Wikinga... i on właśnie tak wyglądał. Cherezińska się napracowała nad realiami, poszperała w źródłach... no i dobrze się w tej tematyce czuje, to widać.
RaczejRozwazna - Śro 21 Lip, 2010 19:46
Oczywiście, czułam, że takie mogły być realia ale szok pozostaje...
Agn - Śro 21 Lip, 2010 20:07
Cóż, dziś także nie bylibyśmy w stanie spokojnie oglądać tego, co się wyprawiało na arenie*, a kiedyś to jak tam się morza krwi nie rozlało, to rozrywka nieudana.
Ja już w sumie nie byłam taka zszokowana, czytało się kiedyś Crichtona ("Trzynasty wojownik"), już ten motyw się człowiekowi przed oczami zaplątał, więc to już jakoś łyknęłam.
Polecam ci drugą książkę z serii "Drogi północnej". "Ja jestem Halderd" pokochałam naprawdę wielką miłością. Jak "Sagę Sigrun" połknęłam, mlaskając nad każdym słowem, tak Halderd powaliła mnie na kolana i kazała na klęczkach wielbić tę książkę. Aż się boję, w co wmontuje mnie trzecia, jak już wyjdzie. Tym razem o Einarze... oj, to będzie naprawdę interesujące...
* Chociaż...?
RaczejRozwazna - Śro 21 Lip, 2010 20:11
Einar jest jedną z moich ulubionych postaci sagi. Chętnie bym poczytała jego opowieść...
Agn - Śro 21 Lip, 2010 20:20
To musisz poczekać. Jeśli autorka zrobi taką przerwę między 2 a 3 tomem jak między 1 a 2, to jeszcze rok mamy z głowy.
Aragonte - Czw 22 Lip, 2010 04:39
| Joy napisał/a: | | Taka mnie ostatnio naszła refleksja. Porządkowałam moje książki i znalazłam ,,Szatana z siódmej klasy". Akcja dzieje się w 1937 roku, za dwa lata skończy się beztroska, szkoła, przyjaźnie, miłości. Najważniejszą rzeczą będzie przetrwanie. To przygnębiające, że tacy chłopcy jak Adam i jego koledzy kończyli w obozach albo bezimiennych grobach w lasach. |
Ja takie refleksje miałam po ukończeniu innej książki Makuszyńskiego, o mojej imienniczce Spojrzałam na ostatnią stronę, gdzie widniał, jeśli dobrze pamiętam, rok 1938, i zrobiło mi się strasznie smutno.
Muszę w końcu sięgnąć po Cherezińską. Pytanie, kiedy będę miała na to czas i dostatecznie wolną głowę
BeeMeR - Czw 22 Lip, 2010 14:52
| Aragonte napisał/a: | | Muszę w końcu sięgnąć po Cherezińską. | Ja chyba też.
A dziś tak się wciągnęłam w czytaną powieść ("Dzieci Graala" Petera Berlinga), że przejechałam przystanek i musiałam trochę wracać oczywiście trochę się spóźniłam, no ale nic to, czyta mi się świetnie
BeeMeR - Czw 22 Lip, 2010 14:53
Aragonte, a dlaczego "Fingin is dead"?
Aragonte - Czw 22 Lip, 2010 15:47
Bo przypuszczalnie skończył żywot jako postać, i nie on jeden. Nie sądzę, żebym jeszcze wróciła do tej historii.
Anonymous - Pon 26 Lip, 2010 20:32
Właśnie wzięłam przeczytałam "Ludzi na walizkach" Hołowni.
Trfifle pakuj torby jedziemy szukać gościa.
Obecnie bowiem na świecie jest dwóch mężczyzn z których ewentualnie mogłabym się wydać (Nenufar odpadł defintywnie)
Popłakałam się na tej książce. Ciekawi ludzi tam się wypowiadają, Hołownia zdaje się tylko wytacza leciutki kierunek, nie narzuca się, jest jakby tylko pretekstem, daje ludziom opowiedzieć o ich dylematach, cierpieniu.
trifle - Pon 26 Lip, 2010 21:11
Jedziemy!
Jeszcze tylko najpierw wyłudzę od Ciebie jego książki do poczytania, bo ja tylko po Monopolu jestem
Anonymous - Pon 26 Lip, 2010 21:18
To jesteśmy ex aequo bo Ty Go już widziałaś a ja nie
akne - Pon 26 Lip, 2010 23:04
| lady_kasiek napisał/a: | Właśnie wzięłam przeczytałam "Ludzi na walizkach" Hołowni.
Trfifle pakuj torby jedziemy szukać gościa.
Obecnie bowiem na świecie jest dwóch mężczyzn z których ewentualnie mogłabym się wydać (Nenufar odpadł defintywnie)
. |
To ja sie przyłączę Własnie czytam "Tabletki z krzyżykiem"
Anonymous - Wto 27 Lip, 2010 10:34
Tych jako jedynych nie czytałam i nie ma u mnie w księgarni
Alicja - Wto 27 Lip, 2010 19:37
cóż, cierpliwości droga pani, u mnie jest i czytam odpowiedź na pytania " czy świat skończy się z hukiem czy po cichu" , "czy przeszczepiona wątroba zmartwychwastane w dawcy czy w biorcy" oraz " czy żeby zostać świętym trzeba mieć wrzody i umrzeć pod mostem"
Anonymous - Wto 27 Lip, 2010 19:46
On jest świetny i tylko budzi się we mnie pytanie dlaczego tak trudno trafić na takiego poukładanego facta w realu?
mam się zaczaić pod seminarium?
A cierpliwośc jest cnotą. Za tydzień będę powoli ją w sobie budować
Alicja - Wto 27 Lip, 2010 19:50
Hołowni pod seminarium nie spotkasz, może napisz do niego
Anonymous - Wto 27 Lip, 2010 19:58
Ale On jest po seminariu, na analogię poleciałam.
ekhm, ekhm już to widzę uwaga, uwaga
Dzień dobry Panu.
Przywraca mi Pan wiarę w męską część populacji, jako, że już się pogodziłam z niemożnością złapania Ikera Casillasa, żresztą On mimo cudownej powierzchownosci nie ma Pana umysłu i gadki, więc nie jest z Panem tak źle. Jednym słowem stoi Pan wysoko na mojej liście ideałów.
Co Pan z tym zrobisz zależy od Pana.
Kiepskiej powierzchowności za to ze słowotokiem dużym samozaparciem i uporemosoba płci żeńskiej(najprawdopodobniej)
Poleca się w razie czego
Może być?
trifle - Wto 27 Lip, 2010 20:57
Ślij!
Ja Ci właśnie pakuję pliki dźwiękowe ze spotkania z nim w Beczce krakowskiej. Chyba, że już tego słuchałaś...
Anonymous - Wto 27 Lip, 2010 20:58
Nie słuchałam. To jest myśl, zaraz zacznę szukać Jego głosu!!
Trifle ja Cię kcoham
To mówisz, zeby słać
trifle - Wto 27 Lip, 2010 21:05
67% się załadowało już...
Żeby było na temat: powoli zaczęłam "Trzeci klucz" Jo Nesbo. Nudne raczej, nieszczególnie wciągające, główny bohater, pollicjant, jakiś taki odpychający. Mankell zdecydowanie bardziej mi się podobał.
Admete - Wto 27 Lip, 2010 21:07
Czytam kolejną książkę Tiziano Terzaniego - jego ostatnią. "Koniec jest moim początkiem" - to taka długa rozmowa między nim, a synem niedługo przed śmiercią. Bardzo ciekawa i piękna ksiązka.
migotka - Śro 28 Lip, 2010 11:22
http://slowemmalowane.blo...j-z-halina.html
wszystko będzie inaczej. Z Haliną Bortnowską...
http://slowemmalowane.blo...-i-odyseja.html
Homer. Iliada i Odyseja. Biografia
http://slowemmalowane.blo...-kopernika.html
zdrada Kopernika
Admete - Śro 28 Lip, 2010 11:34
Czytałam ten artykuł w Focus Historia, o Retyku czytałam po obejrzeniu jednego z odcinków Warehouse 13
Anonymous - Śro 28 Lip, 2010 11:50
Trifle gadka Hołowni mnie rozwala, chciałabym mówić tak z sensem.
|
|
|