To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność

Admete - Nie 02 Sty, 2022 17:09

Widziałam, ale unikam takich rzeczy. Nie jestem targetem ;) Bulgasal odcinek 5 - bawię się dobrze.
Trzykrotka - Nie 02 Sty, 2022 18:38

Ani ja i nie mam zamiaru oglądać.
Jestem w połowie Red Sleeve 16.
Na razie powiem ostrożnie, że podoba mi się kolorystyka "zaraz po" oraz drepcząca o świcie delegacja królewskiej służby wypychająca się nawzajem do budzenia i króla i nowej konkubiny. Reszta - wątpliwości, wątpliwości, jeszcze raz wątpliwości.

Edit: ładny odcinek, naprawdę ładny. Jest po garści romansu, napięcia, intryg (kolejna nienawistna próba konkubiny Hwa), humoru. Ładny, ale rzeczywiście - jak pisała BeeMer - romans już emocjonalnie zwiądł. Oglądam sceny Duk Im i Sana z przyjemnością, ale bez większych emocji.
Poza tym nie podobało mi się to, że właściwie do końca Duk Im stawiała opór i właściwie San ją musiał zmusić, nakazać przyprowadzić ją sobie do sypialni i już. Oczywiście nie zgwałcił jej, ale i tak miałam dyskomfort oglądając to. Wszystko odbyło się pod hasłem "musi być przy mnie żeby ją chronić."
Relacje z panią Seo, uroczy ochroniarz, przyjaciółki - wszystko to piękne, ale jakieś już bezjajeczne.
Nie wiem, czy nie będę poganiać lekko 17 odcinka.

BeeMeR - Nie 02 Sty, 2022 20:43

Ja postaram się obejrzeć finał porządnie, bo drama ma piękne sceny i postaci. Ochroniarz cudny :serce:
Nowa konkubina i całe zamieszanie z królową wdową bardzo mi się podobały, poprzednio ostatnia scena rozmowy z sekretarzem też.
Sceny romantyczne bardzo ładne, owszem, ale ja cały czas odnosiłam wrażenie, że ona się pogrąża w melancholii, może nawet depresji. Ja wiem, że życie z królem to nie bajka, ale jednak niekoniecznie tak to sobie imaginowałam, że niemal do końca panna będzie stawiać bierny opór - myślałam, że może inaczej widzi swoją przyszłość początkowo jako dwudziestolatka a inaczej dobre kilka lat później - może w tym jest problem.
I tak ciągle mi staje przed oczami drama z Yoo Aj Inem - Jang Ok Jung - Live in love - bo tam etap fascynacji sobą, szaleńczego zakochania wygrana była znakomicie, acz ogólnie drama była słabsza ;)

Admete - Nie 02 Sty, 2022 20:53

U mnie Bulgasal. Pojawił się drugi potwór i jest rewelacyjnie nieludzki. Ogólnie po zawieszeniu niewiary na kołku mam nieustannie świetną zabawę. Wiedźmin, Nieśmiertelny i Supernatural w koreańskim sosie :wink:
Aragonte - Nie 02 Sty, 2022 21:11

Admete napisał/a:
U mnie Bulgasal. Pojawił się drugi potwór i jest rewelacyjnie nieludzki. Ogólnie po zawieszeniu niewiary na kołku mam nieustannie świetną zabawę. Wiedźmin, Nieśmiertelny i Supernatural w koreańskim sosie :wink:

Mam podobnie :banan_czerwony: Bawię się świetnie, pewnie dużo lepiej, niż bawiłabym się podczas oglądania Netflixowego Wiedźmina :-P
I masz rację, SPN też trzeba doliczyć, w końcu kto tu najwięcej potworów upolował :mrgreen:

BeeMeR - Nie 02 Sty, 2022 21:23

A u mnie tajski hardkor slap & kiss, from hate to love itd ;)
Daruję wam szczegóły, i tak nie jestem w stanie wyjaśnić wszystkich poplątanych zależności rodzinno-innych ;) grunt, że ze względu na źle pojętą zemstę i totalny brak wychowania charakterystyczny dla bardzo bogatych ludzi pan stara się jak najbardziej dopiec siostrze swojej macochy, która kiedyś się w nim kochała ale ją odrzucił, a teraz wyszła za jego ojca ;) Jest z niego bardzo seksowna bestia :wachluje: , ale coraz bardziej przekracza granicę dopuszczalnego zachowania i jestem niezwykle ciekawa jak się potem zrehabilituje :bejsbol:

ale szło mi o to, że jak szukałam wśród tajskich dram czegoś dla siebie to widziałam zadziwiająco dużo gejowskich dram. No i jeszcze nie trafiłam na taką, w której nie byłoby ani jednego geja w trzeciorzędnej roli - tu tez mam, takiego do przewijania, bo to coś na kształt tamilskich haha-śmiesznych komików :czekam2:

Admete - Nie 02 Sty, 2022 21:31

Bohater w Bulgasal żył sobie samotnie przez 600 lat, a teraz dostała mu się cała rodzinka. Dysfunkcyjna :lol: Motyw z kuchnią będzie pewnie wracać 😏
Aragonte - Nie 02 Sty, 2022 21:33

A ja skończyłam szóstkę Bulgasal i chętnie chapnęłabym całość :mrgreen:
Motyw z bliźniętami może być ciekawy, w sumie to, co teraz wyszło, pasuje do tego, co pokazano na początku.
Mam nadzieję, że nie zepsują tego jak np. Blacka :-P Co prawda tam był jednak wątek tragiczno-romansowy, a tutaj niby go nie ma, ale sceny dawali już takie mocno dwuznaczne albo łapiące się na kategorię scen romantycznych z dawnych k-dram, niekoniecznie dobrze odbieranych przez nas typu przypieranie do muru (tutaj z morderczą miną :twisted: ).

I obie z Admete czekamy tylko, aż zebrana już w sumie drużyna z Bulgasal wyremontuje bohaterowi rozpadający się dom, a przynajmniej jego kuchnię :mrgreen: mało używaną, skoro przydaje mu się tylko chłodziarka na kanistry z krwią :wink:
Wiem, że to wszystko brzmi absurdalnie, ale serio dobrze się ogląda i mój mózg nie cierpi z powodu prostowania zwojów :wink:

Admete - Nie 02 Sty, 2022 21:39

Ryżowar już pojechali kupić 😄 Naprawdę zwoje się aż tak bardzo nie prostują, jak sugeruje opis. Bardzo dwuznaczny był też sen Dan Hwala.
Aragonte - Nie 02 Sty, 2022 21:58

Zapomniałabym - były oczywiście sceny ratowania się nawzajem i opatrywania :mrgreen:
Trzykrotka - Nie 02 Sty, 2022 21:58

BeeMeR napisał/a:
jak szukałam wśród tajskich dram czegoś dla siebie to widziałam zadziwiająco dużo gejowskich dram.

O tak. Zwrócilam uwagę na obrazki zapowiadające dramy w moim i Admete źródełku - tam mają dużo tajskich i wydaje się, że na co drugiej calują się chłopaki.
Ja natomiast dokonałam dzięki tumblrowi odkrycia, że rezygnując z oglądania Doom At Your Service przegapiłam bardzo ładny romans. I jak kocham In Guka i Park Bo Young, to nie o nich mi chodzi, tylko o parę drugoplanową, a raczej trójkąt - Lee Soo Hyuk - Shin Do Hyun (idolka, ale naprawdę nietuzinkowa) - Kang Tae Oh (Malarz z Run On)
https://www.youtube.com/w...&ab_channel=mxx
Oglądam dramę od nowa, przytnę ją sobie programem BeeMer :kwiatek: Jestem zachwycona grą Soo Hyuka. Ostatnio rzadko miewał ciekawe role. Tęsknię już za czymś współczesnym.

BeeMeR - Nie 02 Sty, 2022 22:36

Trzykrotka napisał/a:
- Lee Soo Hyuk -
Ten to ciągle wygląda jak wampir ;)

Trzykrotka napisał/a:
Oglądam dramę od nowa, przytnę ją sobie programem BeeMer
Baw się dobrze i daj znać jak z programem idzie :kwiatek:
To pracochłonne jest ale efekt wart tego :wink:

Red Sleeve odc 17 - mam za sobą kwadrans i już jest morze smutku :roll:

edit.
po drugim kwadransie mam dość - na dziś - bo inaczej się zaziewam. :spi:
Nie trafia do mnie ten smutek. Może jutro będę miała lepszy odbiór :trzyma_kciuki:

Trzykrotka - Pon 03 Sty, 2022 07:19

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
- Lee Soo Hyuk -
Ten to ciągle wygląda jak wampir ;)

Ale świetnie ubrany wampir :mrgreen:
Jest naprawdę świetny w tej roli, a ostatnio miał same gnioty w repertuarze.

Admete - Pon 03 Sty, 2022 07:24

Aragonte napisał/a:
Zapomniałabym - były oczywiście sceny ratowania się nawzajem i opatrywania

A jakże ;) Ładna piosenka była w trakcie tego ratowania.

Trzykrotka napisał/a:
Jest naprawdę świetny w tej roli, a ostatnio miał same gnioty w repertuarze.

Też mi się podobała jego historia.

Loana - Pon 03 Sty, 2022 10:51

O, koleżanka zaczęła dramę "Doom at your service".
A ja nic nie oglądałam przez pięć dni! :( nie było kiedy. Rodzina i praca zabrały mi czas wolny na oglądanie. Tylko wczoraj miałam w końcu wolne i nie przyjmowałam gości, ale szyłam sobie sukienkę domową do latania po hotelu, bo w czwartek jadę na 4 dni do Trzebieszowic ze znajomymi z reko i muszę ją mieć, nie będę ciągle w gorsecie paradować. I tak nie uszyłam, ale przynajmniej jestem już po połowie. I dramę włączyłam w końcu koło 1 w nocy, jak usiadłam do ręcznego szycia - no ale do szycia to musiałam puścić coś, co znam, więc znowu zaczęłam oglądanie Porcelanowego Króla - od trzeciego odcinka, mojego ulubionego :P
Beerko, daj znać jak Ci się końcówka Czerwonego Rękawka podobała. Dramy raczej nie obejrzę, na pewno nie teraz, bo może i jest dobra, ale ogólnie wydźwięk ma smutny, a ja potrzebuję teraz dużo cukru i pozytywnych wibracji :P Ale ciekawi mnie, co takiego jest w końcówce, że tak ludzie reagują nie do konca pozytywnie.
Oglądałam urywki z gali KBS, czyli tej, która wyprodukowała Porcelanowego Króla. Ekipa z Króla trochę nagród zebrała. A Park Eun Bin była ubrana w piękną czarną suknię - czarny był popularny widzę :P
A co to jest za nagroda "daesang"? Bo gdzieś widziałam posta na Insta, że ktoś pisał, że powinna była dostać. Ale nie widziałam, gdzie taka nagroda jest.

Trzykrotka - Pon 03 Sty, 2022 11:19

Daesang to coś jak grand prix, najwyższa nagroda. Z całym szacunkiem dla aktorki, to jej rola w Porcelanowym Królu to jeszcze nie był występ na tym poziomie. Ale życzę jej, żeby kiedyś dostała.
Loana - Pon 03 Sty, 2022 11:24

A to jest jakaś ogólna nagroda, ponad stacjami? Bo jak rozumiem, to każda stacja sobie robi galę i rozdaje nagrody dla swoich produkcji. A ten daesang to jak rozumiem coś ponad tym?
BeeMeR - Pon 03 Sty, 2022 11:29

Na razie nie mam najmniejszej ochoty kontynuować finału Red Sleeve - a zrobić finał tak, żeby sie nie chciało dokonczyć dramy to też sztuka.... inaczej.... :czekam2:
Admete - Pon 03 Sty, 2022 11:38

Każda stacja robi swoje, ale są tez nagrody ogólnokrajowe - będą w maju chyba. I to są prawdziwe nagrody, a nie po uznaniu w stacjach telewizyjnych ;)
BeeMeR - Pon 03 Sty, 2022 11:49

Stacje nagradzają aktorów bardziej za oglądalność niż aktorstwo :wink: plus niejedokrotnie nakręcają publikę przed finałem emitowanej dramy - tak jak w przypadku Red Sleeve.
Loana - Pon 03 Sty, 2022 12:07

BeeMeR napisał/a:
Na razie nie mam najmniejszej ochoty kontynuować finału Red Sleeve - a zrobić finał tak, żeby sie nie chciało dokonczyć dramy to też sztuka.... inaczej.... :czekam2:

Ej, nie poddawaj się! Ktoś musi to obejrzeć, żeby mi ładnie opisać, czego nie będę oglądała ;)

Właśnie, czyli dobrze widziałam, że nagrody dla Red Slevees były rozdane jeszcze przed zakończeniem dramy?
Nie przeszkadza mi, że stacje nagradzają za oglądalność bardziej niż za granie, to w sumie zrozumiałe, bo tu chodzi o kasę. Fajnie, że doceniają aktorów grających w ich dramach :)

BeeMeR - Pon 03 Sty, 2022 12:11

Mi to też nie przeszkadza- należy im się za ogrom pracy, niezależnie od tego że drama jest tak czy inaczej niedoskonała.
Tak, nagrodzono ich przed końcem, ale grubo za połową dramy - to norma, za rok emocje ostygną, będą inne, świeższe dramy.

Admete - Pon 03 Sty, 2022 12:56

Tylko dwóch odcinków brakowało, więc nie tak bardzo przed końcem. Ja obejrzę, ale nie będę nic pisać, bo się nie wczuwam jak dziewczyny i mnie tak smutek nie przeszkadza ;) A poza tym mi się nie chce pisać.
BeeMeR - Pon 03 Sty, 2022 13:07

Ale napisz, jak odbierasz finał i całość- bo może zupełnie inaczej :kwiatek:
Trzykrotka - Pon 03 Sty, 2022 14:01

Ja sobie wczoraj przebiegłam finał. Nie będę raczej oglądać z racji na osobiste upodobania, a raczej nieupodobania. Nie lubię tak, no nie lubię. Najpierw oglądamy jakąś historię przyglądając się jej w szczegółach, detalach, dniach. A potem w jednym odcinku mamy upchnięte lata i ważne wydarzenia, szybko i na skróty.
Loana :kwiatek: Ta historia jest tak samo smutna jak bywa zwykłe życie. O wszystkim można przeczytać, bo są postaciami historycznymi. Konkubina zmarła dość młodo (na raka bodajże), wcześniej para pochowała pierworodnego. Nic nadzwyczajnego w tamtych czasach. Oczywiście, król kochał ją po kres swoich dni. Tyle.