Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane
RaczejRozwazna - Śro 07 Lip, 2010 19:42
Całkiem niedawno przeczytałam dwie fantastyczne ksiązki podróżnicze.
Tadeusza Perkitnego "Okrążmy świat raz jeszcze" - zapis odbywanej przez dwóch młodzieńców w latach dwudziestych ubiegłego stulecia wyprawy "dookoła świata na wariata" - czytając tę ksiązkę zastanawiałam się jak to możliwe, że bohaterom udało się powrócić cało i (prawie) zdrowo do domu. Po trzech latach. Polecam gorąco!
Nicolasa Bouvier'a "Oswajanie świata". Zachwycił mnie styl tego pisarza. Jest to opowieśc o nieśpiesznej wędrówce przez Azję. Autor pisze tak plastycznie, że nie tylko widzi się wszystko, ale i czuje zapachy, odbiera ten klimat... Niezwykła opowieść, a do pisarstwa Bouvier'a na pewno powrócę.
Fibula - Śro 07 Lip, 2010 20:38
| Admete napisał/a: | | Przeczytałam Lato Duńczyków Ellis Peters, ale mniej mi się podobało niż wcześniejsze Pole garncarza. Za dużo walijskiej polityki, za mało zagadki. Nic to jednak - mam zamiar kupić wszystkie w cyklu, a zostało już niedużo. |
Ja jeszcze obie mam na stosiku, ale niebawem nadrobię .
| Cytat: | | Udało mi się pożyczyć w bibliotece kilka ciekawych książek - Sól i szafran, Kto sie boi dzikiej bestii Karim Fossum i Rafała Kosika Kameleon. Poza tym mam jeszcze powieść Somozy. |
Jaki tytuł?
Ciekawa jestem, czy spodoba Ci się Kameleon. Napisz kilka słów po przeczytaniu. Dwóch pierwszych również
Caitriona - Śro 07 Lip, 2010 22:20
| Admete napisał/a: | | Przeczytałam Lato Duńczyków Ellis Peters, ale mniej mi się podobało niż wcześniejsze Pole garncarza. Za dużo walijskiej polityki, za mało zagadki. Nic to jednak - mam zamiar kupić wszystkie w cyklu, a zostało już niedużo. |
Za tę serię się kiedyś wezmę
Admete - Śro 07 Lip, 2010 23:13
Caitri niestety wadą tego cyklu jest kiepskie polskie tłumaczenie. To znaczy kilka pierwszych powieści wydanych na samym początku miało dobrego tłumacza, a potem to juz niestety tylko gorzej. Ostatni tom ma dwóch tłumaczy
Caitriona - Śro 07 Lip, 2010 23:23
Szkoda, bo ja niestety nie czytam po angielsku...
Admete - Śro 07 Lip, 2010 23:24
Mówi się trudno i się czyta w takim tłumaczeniu, jakie jest.
Caitriona - Śro 07 Lip, 2010 23:29
Dokładnie.
Trzykrotka - Czw 08 Lip, 2010 12:33
| Admete napisał/a: | | Sól i szafran, Kto sie boi dzikiej bestii Karim Fossum i Rafała Kosika Kameleon. |
Ja z kolei jestem ciekawa twojej opinii o pani Shamsie . Ja jestem zakochana w jej języku. Jest przebogaty, a mimo to pani bardzo oszczędnie opisuje uczucia. Wrzucę Wam kawalątko w odpowiedni wątek.
Gdyby Ci się spodobała, to polecam jeszcze jej Kartografię
Admete - Czw 08 Lip, 2010 13:03
Jeśli mi się spodoba, to pewnie Kartografii poszukam "Kameleon" na razie zapowiada się ciekawie Zderzenie dwóch światów, chłopak marzący o gwiazdach.
Anonymous - Czw 08 Lip, 2010 15:48
po lekturze tego wątku strasznie się na "Służące" zapaliłam. A tu nie ma
Agn - Czw 08 Lip, 2010 16:05
Ja też, a w pracy tego nadal nie mam. Chyba będę musiała dać zarobić empikowi... albo się przejdę do jakiejś innej księgarni, o!
trifle - Czw 08 Lip, 2010 16:10
Ja przeczytałam ostatnio w trzy dni niecałe kolejną cegłę Mankella "Piąta kobieta". Jak mi się świetnie go czyta! Aż nie mogę uwierzyć Nigdy nie lubiłam kryminałów - a tu: morderstwo, tropy, śledztwo, zimna Skandynawia... Nic nie powiem o treści, żeby nie zepsuć, bo w napięciu trzyma do końca.
Caitriona - Czw 08 Lip, 2010 16:28
Ja mam jednego Mankella za sobą i byłam rozczarowana. Znam filmy, i angielskie i skandynawskie, bardzo mi się podobały, książka natomiast nie. Fakt że czytałam Białą lwicę, gdzie dużo jest Afryki za którą ja nie przepadam, może to w jakiś sposób rzutowało na odbiór całości. Na półce mam jednego Mankella, za jakiś czas sięgnę po niego, jeśli znów mnie nie porwie, zostanę przy filmach
Admete - Czw 08 Lip, 2010 17:15
Biała lwica nie jest najlepsza. Dobre sa te wcześniejsze
Ania Aga - Czw 08 Lip, 2010 17:41
| Admete napisał/a: | Biała lwica nie jest najlepsza. Dobre sa te wcześniejsze |
Zgadzam się, "Biała lwica" jest trochę za bardzo wydumana. Zawiodłam się także na "Zaporze", doczytałam ją na siłę. Z kryminałów ostatnio duże wrażenie zrobiła na mnie seria o Oldze Riazancewj Tatiany Polakowej. Pożyczyłam w bibliotece "Wszystko w czekoladzie", "Smak lodowego pocałunku", "Ekskluzywny maczo", a resztę niestety musiałam dokupić. Zafascynował mnie trójkąt Olga-Timur Tagajew-Aleksander Łukianow, gdzie żadne z nich nie jest pozytywnym bohaterem, a poczułam do nich sympatię.
trifle - Czw 08 Lip, 2010 18:03
To ja miałam szczęście, bo trafiłam na takie, które mnie wciągnęły Czytałam mankellowego "Chińczyka" i "Piątą kobietę" właśnie.
Dziś nawiedziłam bibliotekę i właśnie dokańczam przelecenie "Kaktusa w sercu" serialowej autorki Barbary Jasnyk. TVN zrobi chyba wszystko, byle zarobić na swoich serialach, bo to jest takie merde, że nie mogę uwierzyć. Naiwne, nudne, kiepsko napisane, błech. Wzięłam, bo myślałam, że będę miała przyjemną, odmóżdżającą lekturę na dwie godziny. Błąd Nie mogę zdzierżyć takich książek.
Mam jeszcze Marinę Zafona i dwie książki autorów skandynawskich. "Trzeci klucz" Jo Nesbo - kryminał i "Zanim zaśniesz" Linn Ullmann - to chyba będzie obyczajowo-egzystencjalne, o ludziach i ich samotności
Ania Aga - Czw 08 Lip, 2010 18:23
Mnie najbardziej z Mankella podobał się "Morderca bez twarzy", "Fałszywy trop" i "O krok" | trifle napisał/a: | | książki autorów skandynawskich. "Trzeci klucz" Jo Nesbo - kryminał i "Zanim zaśniesz" Linn Ullmann | nie słyszałam o nich, napisz, czy ciekawe
Caitriona - Czw 08 Lip, 2010 18:31
Czytałam debiut Jo Nesbo czyli Człowieka-nietoprzerza, średnio mi się podobał, ale ponoć jego późniejsze książki są dużo lepsze.
Więcej o ksiażce Człowiek-nietoperz: http://i-love-impala67.bl...tura%20norweska
RaczejRozwazna - Czw 08 Lip, 2010 18:42
Pożyczyłam sobie ponad 30 ksiązek na lato
Po prostu kocham limity mojej biblioteki
Agn - Czw 08 Lip, 2010 18:53
Rozważna, 30 książek?! Rany!
A jakie?
RaczejRozwazna - Czw 08 Lip, 2010 19:10
Groch z kapustą Sporo lekkich czytadeł, trochę fantastyki, w której mam zaległości, ksiązek podrózniczych... Informacje o tym co warto przeczytać zbierałam z róznych miejsc (stąd również) i trochę też poeksperymentowałam. A zresztą - wklejam całą listę (łącznie z tym, co już czytam)
1. Na giełdzie Forsyte'ów / John Galsworthy ; przeł. [z ang.] Tadeusz Jakubowicz. - Warszawa : Państ. Instytut Wydawniczy, 1957.
2. Lesio : powieść, nie da sie ukryć, humorystyczna / Joanna Chmielewska. - [Wyd. 2]. - Warszawa : "Czytelnik", 1989.
3. Wyspa klucz / Małgorzata Szejnert. - Kraków : "Znak", 2009.
4. Koniec rozdziału. [T.] 1, Dziewczyna czeka / John Galsworthy ; [przeł. z ang. Stella Landy]. - [Wyd. 3]. - Kraków : Wydaw. Literackie, 1993.
5. Koniec rozdziału. [T.] 2, Kwiat na pustyni / John Galsworthy ; [przeł. z ang. Maria Godlewska]. - [Wyd. 3]. - Kraków : Wydaw. Literackie, 1993.
6. Koniec rozdziału. [T.] 3, Za rzeką / John Galsworthy ; [przeł. z ang. Maria Godlewska]. - [Wyd. 3]. - Kraków : Wydaw. Literackie, 1993.
7. Chata wuja Toma / na podstawie powieści Harriet Beecher Stowe napisał [adapt. z ang.] Stanisław Stampf'l. - Warszawa : "Nasza Księgarnia", 1964.
8. Księga Diny / Herbjorg Wassmo ; przeł. [z norw.] Ewa Partyga. - Warszawa : "Muza", 1999.
9. Ryba - Skorpion / Nicolas Bouvier ; przeł. [z fr.] Andrzej Frybes. - Warszawa : "Noir sur Blanc", 1999.
10. Buszujący w zbożu / J. D. Salinger ; przeł. [z ang.] Maria Skibniewska. - [Wyd. 10]. - Warszawa : "Iskry", 1998.
11. Dziennik z wysp Aran i z innych miejsc : kartki z podróży / Nicolas Bouvier ; przeł. [z fr.] Krystyna Arustowicz. - Warszawa : "Noir sur Blanc", 2000.
12. Utwory zebrane.. 8, Romans wszechczasów / Joanna Chmielewska.. - [Wyd. 2 w tej serii]. - Warszawa : "Interart", 1990.
13. Utwory zebrane.. 4, Całe zdanie nieboszczyka / Joanna Chmielewska.. - [Wyd. 2 w tej serii]. - Warszawa : "Interart", 1991.
14. Zapiski z małej wyspy / Bill Bryson ; tł. [z ang.] Michał Dzierża. - Poznań : Zysk i S-ka, cop. 2002.
15. Siódme wtajemniczenie / Edmund Niziurski ; il. Andrzej Czeczot. - Wyd. 2. - Katowice : "Śląsk", 1972.
16. Śniadanie u Tiffany'ego ; Harfa traw - Warszawa 1972.
17. Spotkałem szczęśliwych Indian / Arkady Fiedler. - Wyd. 2. - Warszawa : "Iskry", 1975.
18. Katedra Marii Panny w Paryżu.. T. 1 / Wiktor Hugo ; przeł. [z fr.] Hanna Szumańska-Grossowa.. - Wyd. 4. - Warszawa : Państ. Instytut Wydawniczy, 1973.
19. Katedra Marii Panny w Paryżu.. T. 2 / Wiktor Hugo ; przeł. [z fr.] Hanna Szumańska-Grossowa ; posł. Zbigniew Bieńkowski.. - Wyd. 5. - Warszawa : Państ. Instytut Wydawniczy, 1976.
20. Kanada pachnąca żywicą / Arkady Fiedler. - Wyd. 13, 4 powoj. - Warszawa : "Iskry", 1977.
21. Pies Baskerville'ów / Arthur Conan Doyle ; przekł. [z ang.] anonimowy. - Wyd. 5. - Warszawa : "Iskry", 1974.
22. Muzyka dla kameleonów / Truman Capote ; przeł. [z ang.] Krzysztof Zarzecki. - Warszawa : Państ. Instytut Wydawniczy, 1992.
23. Lasy płoną o świcie / Eugeniusz Paukszta. - Wyd. 2. - Warszawa : Państ. Wydaw. Naukowe, 1974
24. Paradyzja / Janusz A. Zajdel. - Warszawa : "Iskry", 1984.
25. Martin Eden / Jack London ; [tł. z ang.]. - Warszawa : "Książka i Wiedza", 1948.
26. Katedry i słońce : notatki z Francji i Hiszpanii / Zygmunt Kotkowski. - Londyn : Rytm, 1964.
27. Ani ziemia, ani woda : [Amazonia] / Andrzej Dembicz, Jerzy Makowski. - Warszawa : Młodzieżowa Agencja Wydawnicza, 1988.
28. Dziennik toskański / Tessa Capponi-Borawska. - Warszawa : Rosner & Wspólnicy, 2004.
29. Dom sióstr / Charlotte Link ; z niem. przeł. Ryszard Wojnakowski. - Warszawa : "Świat Książki", 2006.
30. Ogród marzeń / Barbara Delinsky ; z ang. przeł. Barbara Gadomska. - Warszawa : "Świat Książki", 2006.
31. Drzewo janczarów / Jason Goodwin ; przeł. [z ang.] Agnieszka Kuc. - Kraków : Wydaw. Literackie, 2006.
32. Katedra w Barcelonie / Ildefonso Falcones ; z hisz. przeł. Magdalena Płachta. - Warszawa : "Albatros", 2007.
33. Ostatnie lato / Ann Brashares ; przeł. [z ang.] Anna Reszka. - Warszawa : "Nowa Proza", 2007.
34. Złoty kompas / Philip Pullman ; z ang. przeł. Ewa Wojtczak. - Wyd. 3. - Warszawa : "Albatros", 2007.
35. Facet z zasadami / Tom Wolfe ; z ang. przeł. Hanna Szajowska. - Warszawa : "Albatros", 2001.
36. Saga Sigrun / Elżbieta Cherezińska. - Poznań : Zysk i S-ka, cop. 2009.
37. Mój pierwszy rok w Toskanii : zapiski spełnionych marzeń / Małgorzata Matyjaszczyk. - Łódź : "Feeria" : "JK", 2009.
38. Sherlock Holmes i mądrość umarłych : relacja spisana przez doktora Watsona / oprac., przekł. i przypisy Rodolfo Martínez ; przekł. z hisz. Tomasz Pindel. - Kraków : Muchaniesiada.com, 2009.
39. Moje rzymskie wakacje / Kristin Karmel ; tł. [z ang.] Agata Żbikowska. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2010.
40. Krąg ciemności / Douglas Preston, Lincoln Child ; z ang. przeł. Danuta Górska. - Warszawa : Wydawnictwo Albatros Andrzej Kuryłowicz, 2009.
41. Ani tu, ani tam : Europa dla początkujących i średnio zaawansowanych / Bill Bryson ; tł. [z ang.] Tomasz Bieroń. - Poznań : Wydawnictwo Zysk i S-ka, cop. 2010.
42. Zajezierscy / Małgorzata Gutowska-Adamczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Nasza Księgarnia, 2010.
Agn - Czw 08 Lip, 2010 19:18
Niezły zestaw, nie powiem. Ooo, Cherezińską masz. I "Zapiski z małej wyspy" Brysona - uśmiejesz się na tym. Choć wolę "Zapiski z wielkiego kraju".
RaczejRozwazna - Czw 08 Lip, 2010 19:24
Niestety część książek, które chciałam pożyczyć, czytają inni, albo nie ma ich w bibliotece... Ale i tak nie narzekam
Admete - Czw 08 Lip, 2010 20:18
| Cytat: | | 3. Wyspa klucz / Małgorzata Szejnert. - Kraków : "Znak", 2009. |
To mi się szalenie podobało.
| Cytat: | | Paradyzja / Janusz A. Zajdel. - Warszawa : "Iskry", 1984. |
Stare, ale jare. Pisałam pracę z twórczości Zajdla
| Cytat: | | Drzewo janczarów / Jason Goodwin |
Całkiem sympatyczne.
| Cytat: | | Katedra w Barcelonie |
Nie doczytałam do końca...
Cherezińska jak najbardziej
Pullmana pierwszy tom Mrocznych materii tłumaczą teraz jako Złoty kompas? Ja mam jako Zorze północną.
Widzę tam jeszcze inne, bardzo przyjemne lektury
Agn - Czw 08 Lip, 2010 20:23
"Złoty kompas" jest od czasu tamtej pożal się Boże "ekranizacji". To chyba zresztą amerykański tytuł. Też mam "Zorzę polarną". Bardziej mi się podoba. Nie przepadam za tytułami ze złotem. Od razu kojarzy mi się z tandetną zabawką, nie wiem czemu.
|
|
|