To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Trzykrotka - Wto 05 Gru, 2023 23:20

Admete napisał/a:
Tez miałam podejście do tego nowego serialu, na razie jestem po pierwszym odcinku - przewijałam pannę ;) Ona dla mnie zawsze jednakowo gra.

No właśnie. I tutaj nie jest inaczej.

Admete napisał/a:
Za to Matchmakers - :serce2: Robi się coraz poważniej, ale drobne zabawne sceny wciąż pozostają. Oby tylko zakończenie było jak należy.

Dziś wreszcie kapitan Jung przyklęknął przed panną - pisarką i oto pierwsza z sióstr już zaręczona. W samą porę, skoro jej Kawaler 23 przygruchał sobie po drodze inną smakoszkę :lol: Parsknęłam śmiechem na widok tego okrytego zakazem dla mężczyzn rytuału mycia włosów w zacisznym jarze - liczba podglądaczy przerastała ilość chętnych do ablucji panien. Za każdym drzewem i kamyczkiem jakiś kapelusznik czatował :mrgreen: W Painter of The Wind pokazywano to samo święto, tyle, że tam kobiety wręcz kąpały się w potoku, dość skąpo odziane.
Ale heheszki na bok, bo odcinek rzeczywiście był raczej po ślicznie melancholijnej stronie. I powiem szczerze - nie jest to może jeszcze doskonałość roku, ale młoda główna para stara się przynajmniej o nasycone uczuciem, długie spojrzenia. Budzą moją sympatię. Bardzo chcę, żeby się to i dla nich i dla trzech sióstr dobrze skończyło.

Admete - Śro 06 Gru, 2023 13:37

No właśnie - przynajmniej jest ślicznie i romantycznie plus zabawnie ( teraz już mniej, ale nadal ) ;)
Trzykrotka - Śro 06 Gru, 2023 21:15

O, jest nadzieja dla teściowej naszej swatki! Bardzo mnie to cieszy, bo to bardzo niejednoznaczna postać. Jak już Admete zauważyła - wcale nie typowa Zua Baba, choć to ona stoi za szemranymi działaniami swojej rodziny, a ma trzy razy więcej oleju w głowie niż jej mąż, a już zwłaszcza brat. No i proszę, wygląda na to, że między nią z mężem wyrosła góra nie do pokonania od kiedy pani usłyszała, kto odpowiada za śmierć jej starszego syna :oklaski: Może nasza bohaterka znajdzie w niej sojuszniczkę.
Spokojny ten dzisiejszy odcinek, trochę nawet za spokojny po różnych przewrotkach ostatnich wydarzeń, ale miło się to ogląda. Cieszę się, że wyjaśniła się sprawa łowcy niewolników a nade wszystko że pan Gniewko dowiedział się o prawdziwej tożsamości naszej swatki z jej własnych ust. Akurat mają w sam raz czasu, żeby się dogadać.
Czy ja dobrze zrozumiałam, że z najstarszej z sióstr byłaby dobra żona dla następcy tronu? :paddotylu: Wszystko pięknie, tylko żeby dorosła kobieta szła do ołtarza z dzieckiem, to mi się jakoś nie widzi. To już nawet nie noona romance.

BeeMeR - Nie 10 Gru, 2023 22:03

Ja sobie pomalutku jadę z lakornem - jestem m/w w połowie, po serii zamachów na księcia albo główną (np. próbowano jej spłoszyć konia na przejażdżce żeby poniósł i zleciał z nią z klifu) wymyślono inne intrygi i skandale - np. rozdano ulotki z kompromitującymi zdjęciami panny z czasów, gry próbowała przekonać ochroniarza że nie nadaje się na królową. Główni pojechali też na krótki wypad za miasto - tj. ochroniarz a panna za nim, udając że wybiera się do świątyni. Nie bardzo to się trzymało sensu, ale to nie jest najmądrzejsza drama na świecie, tylko dość odpoczynkowa.
Trzykrotka - Nie 10 Gru, 2023 22:21

Odpoczynkowe lubimy najbardziej, choć nie jedynie takie :wink:

Ja się właśnie boczę na Park's Marriage Contract. Lubię temat małżeństw kontraktowych co to potem powoli stają się motylkowe, ale tutaj ciężko to idzie. Choć motyli nie brakuje - panna je haftuje i używa w projektach ubrań. Miało być w miarę odpoczynkowo, odcinek joseoński co prawda kończył się mało zabawnie, ale już drugi był obiecujący dla młodej pary.... I jakoś się to rozpędzić nie może. Mąż i żona co rusz padają sobie na usta, przy czym on jest wtedy tak wystraszony, że patrzeć przykro - ale więcej się sprzeczają. A do tego mamy czebolskie walki o władzę, złą macochę, kryminał, trochę magii, trochę mało śmiesznych żartów - już po 6 odcinku i dalej postanawiam dać tej dramie jeszcze jedną szansę, ale hit sezonu to to nie będzie.

Admete - Pon 11 Gru, 2023 12:28

Też połowę odcinka zawsze przewijam. Dobrze, że dziś Matchmakers.
Loana - Pon 11 Gru, 2023 13:38

Trzykrotka napisał/a:
Ja się właśnie boczę na Park's Marriage Contract.(...)A do tego mamy czebolskie walki o władzę, złą macochę, kryminał, trochę magii, trochę mało śmiesznych żartów - już po 6 odcinku i dalej postanawiam dać tej dramie jeszcze jedną szansę, ale hit sezonu to to nie będzie.

Uuu, to szkoda, że tak słabo się rozkręca :( Aktorka jest słodka i potrafi ładnie grać, aktor też nie jest zły, a na pewno potrafi całować - szkoda, że w tym kierunku nie wykorzystują :(
Bo przyznam, że planowałam do tego usiąść jak będzie całość, ale jak właśnie nie skopią, bo męczyć się kłótniami głównej pary nie mam zamiaru.
Ja sobie za to włączyłam już zakończoną i to pozytywnie dramę "Perfect Marriage Revenge". Lubię głównego aktora, główna też wydawała się miła, plus miały być ładne interakcje między nimi. I w sumie są, chociaż gatunkowo to ta drama jest cięższa niż się nastawiałam. Walki o władzę i wredni ludzie to są tu dość mocno pokazani. Dotarłam do czwartego odcinka i zobaczymy - ale chyba będę dalej oglądała, bo naprawdę lubię tego głównego - śliczny jest, ma piękny głęboki głos, dobrze całuje - fajnie się na niego patrzy :P
Na Netflixie oglądam dalej "Romans z demonem", jestem na połowie 6 odcinka i nie jest źle, chociaż tam też drama niby śmiesznawa, ale w tle ciągle ma się wrażenie, że to będzie niezła tragedia. Nic, zobaczymy :)
Do szycia (nie mogę wtedy oglądać nic nowego, bo nie czytam napisów prawie w ogóle) włączyłam sobie powtórkowo pierwszy sezon "Alchemii Dusz" - ale to jest ładny serial! I główni są świetnymi aktorami, naprawdę dobrze się ich ogląda.

Admete - Pon 11 Gru, 2023 15:22

Aż popatrzyłam, jakie cudo gra w tej dramie Perfect Marriage Revenge - nooo :lol: Loano nie zawodzisz i ja też nie ;)
BeeMeR - Pon 11 Gru, 2023 19:00

Loana napisał/a:
śliczny jest, ma piękny głęboki głos, dobrze całuje - fajnie się na niego patrzy
A, Sung Hoon, patrzenie nie boli, acz chyba coś sobie poprawił odkąd go widziałam kilka lat temu :mysle:
Admete - Pon 11 Gru, 2023 19:24

W Matchmakers chwilowo siostry poszły w odstawkę, bo mamy sprawy sprawy dotyczące byłych i planowanych zamachów plus skupienie na uczuciach głównych bohaterów. Dobre dialogi są w tej dramie, dlatego to się tak gładko ogląda.
Loana - Wto 12 Gru, 2023 10:56

Admete napisał/a:
Aż popatrzyłam, jakie cudo gra w tej dramie Perfect Marriage Revenge - nooo :lol: Loano nie zawodzisz i ja też nie ;)

Nie no, aż takim cudem nie jest, po prostu bardzo mi się podoba :P Jest w moim guście widocznie, bo od pierwszej dramy go zapamiętałam i zawsze mi wpadał w oko w rolach pobocznych. A co, nie podoba Ci się?
Możliwe też, że coś sobie zrobił, aż tak nie zapamiętałam go z wcześniejszych dram :P Dla mnie jest istotne, że ładnie wygląda, dba o kaloryfer i ma aksamitny głos ;)

BeeMeR - Wto 12 Gru, 2023 11:21

Loana napisał/a:
Możliwe też, że coś sobie zrobił, aż tak nie zapamiętałam go z wcześniejszych dram
No ja się nie upieram, że coś robił, ale w pierwszej chwili miałam tak i że go poznaję i że nie f\do końca, stąd ten pomysł.

Jadę z moim lakornem - koło połowy omc narzeczona księcia i ochroniarz wyznali sobie miłość, ale nie mają obecnie jak wykaraskać panny z narzeczeństwa bez skandalu a może i egzekucji za zdradę. Jednakowoż droga na pewno się znajdzie, bo książę uwiódł niedawno jedną pannę i jest ona w ciąży ;) Ech, problemy wyższych wyimaginowanych sfer ;)
Powiem szczerze, trochę mi to przypomina księżniczkową dramę z Yayą i Nadechem, tam też problem sprowadzał się do wyboru obowiązek czy miłość i niechciany narzeczony okazał się uprzejmie na tyle draniem, że można go było bez wyrzutów sumienia opuścić :P Acz tamta drama była znacznie ładniej kręcona i mniej przewijałam - tu oglądam głównie głównych, Trzecioplanowi Źli są tak ostentacyjnie źli i knujący, że to aż prawie boli ;)

edit: ochroniarz mnie właśnie zirytował, grr. On jest tak dobry i oddany księciu, że właśnie wziął na siebie ciążę pohańbionej panny, żeby durny królewicz mógł dalej zalecać się do głównej i żeby państwo było niezagrożone. Phi. Z takim głupim draniem jako następcą tronu to ja temu państwu nie wróżę wielkiej przyszłości :roll:
No doprawdy nie ma to jak ożenić głównego z inną w połowie dramy, po wyznaniu z główną :zalamka:

RaczejRozwazna - Wto 12 Gru, 2023 13:45

Obejrzałam wczoraj fragmenty nowego filmu z Kang Ha Neulem "Love reset" i nie, mimo że to nie jest zły film jako taki. Dobra obsada, jakiś tam pomysł na komedię jest, niemniej już ostatecznie się przekonałam że nie trawie koreańskich komedii (i chyba w ogóle azjatyckich) tak jak nie trawiłam nigdy Jasia Fasoli - są dla mnie przesadzone i sztuczne. I tak jak mam wielką słabość do KHN poważnego tak równie silnie nie znoszę go w wersji komediowej. :confused3:
Dlatego z żalem patrzę na kierunek w którym od jakiegoś czasu rozwija się jego kariera - wybiera właściwie jedynie projekty komediowe lub thrillery. Zastanawiam się czy to nie jest z jego strony strategia pozbywania się łatki nieśmiałego, uśmiechniętego chłopca umiejącego pięknie cierpieć Niemniej mógł to inaczej rozegrać.
W ogóle mam wrażenie, że ci już troszkę starsi aktorzy (niektórzy), mający renomę, jakoś osiadają na laurach i nie realizują szczególnie ciekawych projektów. Co to jest za drama Squid Game w której będzie on grał wkrótce? I jak sobie radzi Junki w Kronikach?

Admete - Wto 12 Gru, 2023 18:30

To będzie drugi sezon - hit Netflixa. Nie oglądałam.
Trzykrotka - Wto 12 Gru, 2023 21:58

Admete napisał/a:
W Matchmakers chwilowo siostry poszły w odstawkę, bo mamy sprawy sprawy dotyczące byłych i planowanych zamachów plus skupienie na uczuciach głównych bohaterów. Dobre dialogi są w tej dramie, dlatego to się tak gładko ogląda.

Dobre dialogi i dobre postaci. Bardzo dobry scenariusz. Brakowało mi sióstr z jednej strony, z drugiej - w 2 odcinkach rozprawili się ze sprawą wrogich planów rodziny Jo. I to bez wrzasku, tortur, elegancko i sprawnie. Lady Park to mistrzyni dyplomacji i mózg na miarę wytrawnego stratega. Rozwiązała kryzys rodzinny po prostu rewelacyjnie.
Niech teraz wracają do ślubów, uczuć i skoków przez murki - i niech nie składają idiotycznych deklaracji jak na koniec ostatniego odcinka :bejsbol:

Admete - Śro 13 Gru, 2023 06:26

Wiesz, ja mam nadzieję, że lady Park na koniec sromotnie przegra. Nie lubię jej, nie da się jej lubić. Nie chcę, by z resztą jej rodziny coś się stało, ale to okrutny, bezwzględny człowiek. Może gdzieś się usunie w cień, a bohaterka przejmie prowadzenie domu, wyjdzie za mąż za bohatera. Nie przyjmę do wiadomości innego zakończenia niż szczęśliwe. Przepiękne są w tej dramie zdjęcia, kadry, wnętrza, parawany! Stroje też świetnie dobrane.
RaczejRozwazna - Sob 16 Gru, 2023 15:49

Pogadałam sobie ostatnio z kuzynką Filipinką na temat tradycji świątecznych - nie do końca mogła jej się w głowie pomieścić koncepcja dwunastu potraw wigilijnych bez mięsa :lol: Natomiast na Filipinach mają więcej tradycji związanych z Nowym Rokiem - kosztują wtedy np. dwanaście konkretnych owoców - każdy z nich ma jakieś znaczenie dla każdego miesiąca.
Taki mały azjatycki offtop pozadramowy :)

Admete - Sob 16 Gru, 2023 18:38

Owoce są lepsze od naszych wigilijnych potraw. No i mają na pewno wtedy większy wybór ;)
Trzykrotka - Sob 16 Gru, 2023 19:48

Chętnie przywitałabym Nowy Rok na owocowo, zwłaszcza jakimiś owocami i nas mało znanymi. Ale potrawy wigilijne też bardzo lubię :-D

Ależ nudy w tym Park's Maffiage Contract! Tylko stroje inspirowane hanbokiem wydają mi się ciekawe - nie te z pokazu, tylko takie, jakie nosi bohaterka do pracy.

Admete - Sob 16 Gru, 2023 20:21

A to szkoda, widziałam jednak, że przynajmniej się normalnie całują ;)
BeeMeR - Nie 17 Gru, 2023 18:38

Dokończyłam mój lakorn z dużym przewijaniem - Lah Ruk Sut Kob Fah
cuda tam były, cuda. Strasznie dużo nudy pałacowej, ale Ochroniarz w pewnym momencie dostał w łeb przestał widzieć, wyjechał na odludną wyspę, a panna za nim. Podała się za kogoś innego, niby zmieniła akcent u\i się nim opiekowała, pomagając mu się ogarnąć - i to były bardzo fajne odcinki, tak zupełnie odmienne od dotychczasowych. Ale oczywiście w końcu źli go wytropili, był pokaz walki niewidomego badassa ze złolami, pod koniec walki któryś zły był na tyle uprzejmy by głównego walnąć w głowę i tadam! - główny znowu zaczął widzieć, o czym nie od razu pannie powiedział, tylko trochę się z nią podroczył i obserwował. Okazało się (oczywiście), że też synem króla, bratem księciunia, który nim dyrygował, i pomógł bratu pokonać rebelię złego wujaszka, stać się lepszym człowiekiem, utrzymać władzę i zamieszkał z panną jako swoją żoną gdzieś poza pałacem, może nawet w Tajlandii.
Ogólnie: podobali mi się główni, może nawet obejrzę coś jeszcze z tym aktorem, ale drama jako całość, no cóż, bywały lepsze. A z niektórymi rozwiązaniami się nie zgadzam i chyba nie pogodzę nigdy (np. zamiłowaniem dram do przerzucania winy złej na tych, których próbowała zabić, otruć itp i zamykanie takiego wątku przeprosinami, które stosują atakowani do swego oprawcy (WTF?) "przebacz nam, jeśli w czymś zawiniliśmy", po czym oprawca twierdzi, że wciąż jest zły za jakieś wyimaginowane krzywdy ale rusza go sumienie i popełnia samobójstwo - widzę takie rozwiązanie po raz trzeci i wciąż nie kumam tej logiki, żeby przepraszać kogoś, kto właśnie próbował cię zabić :co_stracilam: )

Obejrzałam pierwszy odcinek My Dearest - jaka cudna inspiracja Przeminęło z wiatrem :mrgreen:
I zdjęcia piękne :love_shower:

Admete - Nie 17 Gru, 2023 19:43

BeeMeR napisał/a:
I zdjęcia piękne

Bardzo klimatyczne. Ale tak miło jest tylko przez pierwsze 4 odcinki.

Loana - Wto 19 Gru, 2023 15:49

Mało ostatnio oglądałam nowych rzeczy, bo mnie bardziej na powtórki znowu bierze.
Ale w "Romans z demonem" doszłam do końca 8 odcinka i te dwa ostatnie jakies takie nawet ciekawsze się zrobiły, a na pewno miały sporo memicznych scen :)
"Perfect marriage revenge" powoli do przodu oglądam, doszłam do 7 odcinka - i przyznam, że jakby tam było więcej scen z głównymi to pewnie szybciej by mi to szło. Bo tak jak w "Romans z demonem" i tutaj jest strasznie dużo nieprzyjemnych/szalonych/wściekłych członków rodziny i znajomych, którzy chcą zaszkodzić głównym. Aż ciężko się to ogląda przez to, nie ma poczucia bezpieczeństwa w ogóle :( Dobrze, że główny jest fajną postacią i można na nim oko zawiesić, bo bym rzuciła już ten serial chyba.

Ale ale, przez artykuł o "Love actually" i szukanie tytułów filmów na Filmwebie znalazłam dwa tytuły koreańskie, które chyba obejrzę :P
Jak ktoś oglądał starą komedię z Goldie Hawk i jej mężem pt."Dama za burtą" (oryginalny tytuł to "Overboard", https://www.filmweb.pl/fi...C4%85-1987-8800 ), to potem zrobili jeden zabawny remake (bo zamienili role :P ) "I że ci nie odpuszczę" ( https://www.filmweb.pl/fi...%99-2018-796933 ), który bardzo polubiłam. I Koreańczycy też zrobili z tego dramę "Couple or Trouble" ( https://mydramalist.com/1114-couple-or-trouble ) - może się kiedyś skuszę i obejrzę dla zabawy i porównania :P
Za to drugi tytuł mnie o wiele bardziej zainteresował :) Bo kilka lat temu na Netflixie obejrzałam przesłodką komedię romantyczną francuską, z której do dzisiaj został mi przepis na pyszną tartę (naprawdę jest smaczna!). Film widziałam kilka razy, bo ogromnie podoba mi się w niej główna aktorka - prześliczna mała kobietka :) No i jest to naprawdę nie aż taka sztampowa komedia, a na pewno bardzo romantyczna dla mnie :) Film nazywa się "Randka w ciemno" ( https://www.filmweb.pl/fi...mno-2015-741717 ) i w tym roku widziałam go na CDA, bo niestety z Netflixa już go zdjęli :( I okazało się, że Koreańczycy zrobili remake tego filmu i to jeszcze z aktorem, na którego kiedyś zwróciłam uwagę, bo mi się jako jedyny spodobał w dramie "Rookie Historian Goo Hae Ryung" - tzn naprawdę z tej dramy zapamiętałam bardzo dobrze jego bohatera :P I pisałyście wtedy, że go do tej pory nie obsadzali w głównych rolach - i akurat jest głównym aktorem w tym filmie :) Muszę go obejrzeć teraz, ciekawe, czy mi się spodoba tak jak francuska wersja :) Tytuł to "My worst neighbor" ( https://mydramalist.com/730189-how-to-fall-in-love-with-the-worst-neighbor-untact-love ).

Trzykrotka - Śro 20 Gru, 2023 07:56

O, tego najgorszego sąsiada chętnie obejrzałam - daj znać jak wrażenia.

Czy znowu mamy tylko jeden odcinek Matchmakers w tym tygodniu? Może to miałoby sens, żeby zakończyć serial tak, jak należy, dwoma finałowymi odcinkami. No, ciekawam co na finał nam zaserwowali!

Admete - Śro 20 Gru, 2023 13:33

Dwa są - szkoda, że nie dali trzech byłoby po sprawie. Nie widziałam - może poczekam na finał.