Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Daebak! Szczęśliwa trzynastka...
Trzykrotka - Śro 03 Sty, 2018 00:06 Nie-nie-nie, bez śpiączek proszę Aragonte - Śro 03 Sty, 2018 00:06 Pewnie to już było, ale wrzucę jeszcze raz - filmik z Instagrama, z rozdania nagród, z Nefrytem i panią grającą Jię - ten ton Nefryta, kiedy mówi "Aji 3" i śmiechy ich obojga https://www.instagram.com/p/BdWJCFIH5v3/Aragonte - Śro 03 Sty, 2018 00:07
Trzykrotka napisał/a:
Nie-nie-nie, bez śpiączek proszę
Żadnego makjangu!
No i przez Robocika (czytanie recapu i komentarzy) zawisłam z tym drugim odcinkiem King Loves Ale dokończę go sobie do poduszki.
Oho - przy okazji snucia koncepcji makjangowych dotyczących amnezji, śpiączek i zmiany linii fabularnej przez wymazywanie kogoś z rzeczywistości wypłynął motyw Blacka, jak miło
Cytat:
As I said, burned by Black. And not just Black. I watched a LOT of drama this year. Between my Mum's stroke, my Dad's cancer and my time off work I've had a lot of time to watch dramas and I watched a great deal. It seemed like every drama was barrelling along and then, "She wiped everybody's memory!", "He wiped himself from existence!", "The timeline changed", and "His girlfriend is now his niece!" (ok, that one was good).
And in the 15 times this happened, maybe two were narratively justified. The rest was just done to gloss over the central conflict or cause unnecessary angst. So I think you've unwittingly jammed a fork into a nerve for people.
Also, Black. Still traumatised by Black.
Black. Sigh. I claim I never watched that. Maybe it's amnesia.
LOL Black made absolutely no logical sense in the end. That was downright frustrating. Also, what drama is "his girlfriend is not his niece"???? I'm just curious.
While we're at it, everyone can just recommend me amnesia dramas. I'm the only one who'd give those time anyway 😂
Haha, wiem, że chodzi o Nine ale faktycznie tam to miało jakiś sens, muszę przyznac. I chyba sobie jeszcze kiedyś Nine powtórzę.BeeMeR - Śro 03 Sty, 2018 00:15 I żadnych durnych rozstań na dwa lata objazdówki po Europie/studiów Aragonte - Śro 03 Sty, 2018 00:22
BeeMeR napisał/a:
I żadnych durnych rozstań na dwa lata objazdówki po Europie/studiów
Żadnych, popieram.
Jeszcze cytat komentarza recaperki, Sayi:
Cytat:
NO AMNESIA OR I QUIT
It would literally make no sense. Like @charlieblue17 said above, Min-kyu has actually been becoming stronger with each emotional setback, and amnesia takes that away from him.
I do think that when he discovers the truth, he will initially become 'allergic' to Jia/fauxbot (and maybe even the real robot) - possibly really strongly, because it will reflect the level of betrayal he feels - but then he'll work through it and be able to trust Jia again (not without her effort, of course, but also not without his desire to do so). At one point, he'll have to make an active choice to accept that the robot he trusted is a human - and he can love a human! (and the human can love him) - and that will ultimately trump the breach of trust. Although obviously it won't be as easy as that.
But she's his 'one person' - and interestingly, that's exactly what Dr Oh discovered as the 'cure' himself, that he needs one person he trusts. As a nice mirror to that, he's Jia's 'one person' too. I don't know if her letter telling him he may already be someone's 'one person' is prescient to that (didn't she write it before he called her a genius?), but that's why she's able to have new confidence in her work. She would have gone to the contest anyway, but the boost she got from him could easily be the difference between winning and losing. So it's not a case that only he's benefiting from their relationship, but he's made a really meaningful impact on her heart, too.
I na temat przeciągającego oszustwa:
Cytat:
This has been a good few episodes. But, as many have pointed out, the end of the deception is going to be a huge issue.
The problem is that the Robot Team and Jia are fully responsible for the deception - and none of them appear to have much of a guilty conscience as yet. The Robot team is literally perpetrating a fraud. Persuading investors to fund an invention by falsifying progress, even if you believed you'd eventually succeed, is legally and scientifically fraudulent.
While the initial deception (ie. 1-2 hours) was perhaps justified due to the imminence of the shutdown and sale, the additional time spent on fauxbot is less and less justifiable.
Jia can pretty much shut down the fraud by simply not turning up or confessing. Stripped to it's bare bones, she is continuing to deceive another person (whether you "fallen in love" or not) for selfish personal gain - she actively tried to get him to continue the inventor's selection, and got a place to stay with the team. Especially when she found out about the allergy, a normal person should have thought "I don't know what or why this is happening but surely I shouldn't be risking someone's health/life in pursuit of this sham".
For all their cuteness and bonding etc, their behaviour has less and less excuse as time goes on. The team and Jia should end the deception immediately and as gracefully as they can - the obvious being to claim that a fault had lost all of Aji-3's programming and Jia has to stay away from MK permanently. Or take the brutally honest way and reveal the whole truth.
In any case, the writer's choice to prolong the deception story appears to be driving it towards an exceedingly far fetched resolution.
Cytat:
The problem is that this is scientific fraud. They're basically just hoping that they can swap out Aji3 and he won't notice. Because this whole "testing phase" is a scam. The fact that the Professor is a discredited scientist trying to recover his good name makes it that much worse. He's fabricating research data.
The thing is that everyone is involved in some serious motivated reasoning right now. The team for thinking that Aji3 can replace JiA without Min Kyu noticing. The Professor is so convinced that Aji3 is capable of passing for human that he doesn't see the problem with an actual human imitating her.
Min Kyu for continuing to believe she's a robot and for ascribing human emotions to a machine. He's "seen" the robot repeatedly so is motivated to ascribe her behaviour to a robot.
And JiA for thinking it's okay to keep lying to him as long as she gets to stay beside him because "he needs her". She's only just now realising that's cruel.
While I agree with you and agree that what Jia is doing at this point is gaslighting, I don't think prolonging the deception plotline means the story is farfetched. This is ultimately about the motivated reasoning we all engage in when it comes to a relationship. The metaphor is sound. As long as the writers have the courage to deal with the fallout properly then this drama will work.
I'm concerned because, in my experience, kdrama writers often set up these complex moral quandaries and then panic and gloss over the implications. I don't want this to be another Big.
Cytat:
I totally agree about the motivated reasoning. The far fetched part is how the deception ends. They're at a point where MK would have to be super-duper-generous to forgive the deception or the writer would have to concoct some really outlandish scenario to "force" them to reconcile. At this point, if MK found out the truth, he could sue and win easily. The criminal fraud has jail time involved too.
And other beanies have already mentioned, if his allergy is psychosomatic and came about because of his lack of trust in others, then this could make this return with a vengeance. I guess they could go with some kind of cheesy "love solved it" explanation.
Cytat:
Well, what Min Kyu needs is not love or a person he can absolutely trust. What he needs is to be able to function in a world of ordinary, flawed people. He needs to be able to get out of bed and move among people knowing that they're lying to him for a multiplicity of reasons at all times.
He trusts Aji3 because he knows a robot is physical incapable of betraying him. But at the same time, he's grown to the point where her unwavering, mindless loyalty isn't enough for him. That growth is the point, whether he ends up dating Jia or not.
I mean, of course he's going to end up with Jia because otherwise the continent of Asia would revolt. But Min Kyu and Jia ending up together isn't the point of the drama and that's what I particularly love about it.
Ciekawe, czy zajmą się serio tym tematem oszustwa, czy potraktują to - standardowo - po łebkach Admete - Śro 03 Sty, 2018 07:24 King's Love mi jednak nie spasowało. Postacie mi nie kliknęły. Ja bym chciała coś jak Smoki albo Chuno ( oczywiście bez głupiej panny ), Admirał albo Klejnot.
Trzykrotko Voice jest mroczny i krwawy chwilami. W drugim sezonie będzie tylko bohaterka, bo Jang Hyuk ma juz chyba inne plany.Aragonte - Śro 03 Sty, 2018 09:27 Voice mi się skojarzyło już na amen z Blackiem uczącym się bycia detektywem, obawiam się
Mnie się King Loves całkiem przyjemnie ogląda, jestem przy czwartym odcinku (czyli w połowie drugiego, gdyby to były takie normalnej, godzinnej długości). No, ale mnie się Hwarangowie też podobali (mimo swoich ograniczeń), więc nie namawiam cię, Admete Na razie to sympatyczna przygodówka z pewną dozą obowiązkowego knucia w tle. Był już wiszący nad przepaścią most, wspólne picie wina i ogrzewanie własnym ciałem (niewinnie ) bohaterki przez obu panów, Pierwszego i Drugiego
Oglądam też z uwagi na to, że ciekawa jestem tej roli Siwana. Mam do niego sentyment po Misaeng.
BTW w roli młodych bohaterów jest młody Yi Bang Won i młody Ddang Sae ze Smoków
Aha, czy na Jaszczurkach jest reszta tłumaczenia King Loves? Bo mam sos do pierwszych 6 odcinków. Może resztę też przetłumaczyli?
W jednym dialogu była gra słów odnosząca się do tego nieszczęsnego 'crown prince" i tutaj rzeczywiście trzeba byłoby pokombinowac w czasie zmiany na "następcę tronu", ale dałoby się to zrobic, a jakże.Aragonte - Śro 03 Sty, 2018 12:43 Fotki z nowych (dzisiejszych?) Robocików.
https://www.instagram.com...walnutgrove0817
Chyba będzie to mierzenie kiecki ślubnej. Ri El nie wygląda na szczęśliwą BeeMeR - Śro 03 Sty, 2018 12:49
Aragonte napisał/a:
Ri El nie wygląda na szczęśliwą
Żadna osoba nie wygląda tam na szczęśliwą Aragonte - Śro 03 Sty, 2018 13:07
BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Ri El nie wygląda na szczęśliwą
Żadna osoba nie wygląda tam na szczęśliwą
Tyż prawda ale skupiłam się na (nie daj Boże) przyszłej pannie młodej BeeMeR - Śro 03 Sty, 2018 13:25
Aragonte napisał/a:
skupiłam się na (nie daj Boże) przyszłej pannie młodej
Ja ją całkiem lubię, bo podoba mi się jej zdroworozsądkowość i szczerość - przede wszystkim przed sobą samą (podejrzewam, że nie od razu, ale później wyjawi Nefrytowi, że te prezenty nie są od niej - niezależnie od tego, że on już się zorientował) życzę jej zatem, by była panną młodą - ale żeby pana młodego wybrała (i przetestowała wedle uznania) sobie sama Aragonte - Śro 03 Sty, 2018 13:52 Ja do niej nic nie mam, jest normalna i sensowna, ale nie chcę jej z Min Kyu. Życzę jej jak najbardziej odpowiedniego (przetestowanego ) pana młodego, ale nie MK. Kuzyn - być może - byłby bardziej odpowiedni
Prezentów to chyba od niej (poza tym kubkiem) nie miał, ale dostał całą serię kartek - każda podpisana przez inna sekretarkę tatusia, jak już Min Kyu się zorientował.BeeMeR - Śro 03 Sty, 2018 14:01
Aragonte napisał/a:
Prezentów to chyba od niej (poza tym kubkiem) nie miał, ale dostał całą serię kartek - każda podpisana przez inna sekretarkę tatusia, jak już Min Kyu się zorientował.
Kartki miałam na myśli Nawiasem nic dziwnego - że kubka nie rozpoznała
Kuzyn zdecydowanie byłby bardziej odpowiedni, bo chętny i do ożenku i testowania A Nefryt nie bardzo
Cieszę się na dzisiejszy odcinek Aragonte - Śro 03 Sty, 2018 14:07
BeeMeR napisał/a:
Kuzyn zdecydowanie byłby bardziej odpowiedni, bo chętny i do ożenku i testowania A Nefryt nie bardzo
Nefryt, tj. Min Kyu jest chętny do testów z kimś innym
BeeMeR napisał/a:
Cieszę się na dzisiejszy odcinek
Ja też się cieszę - obyśmy się tak samo cieszyły już po obejrzeniu, a nie warczały na scenarzystów BeeMeR - Śro 03 Sty, 2018 14:23
Aragonte napisał/a:
Nie mam nic przeciwko temu, żeby przetestował Robocika (a raczej żywa pannę ) ale to podejrzewam, że jeszcze nie dziś
Na razie jestem we wczesnym Gogureyo i drama ubiła jednego z moich ulubieńców (właściwie dwóch ), drugiego odrodziła, trzeciego zastrzelili i truli ile wlezie jadem żmii ale się nie udało go zabić, bo go panna ratowała,
więc teraz mi własnie robią z niego Hwaranga - tj. elitarnego szpiega w szeregach Czarnych Cieni Jak zwał, tak zwał, generalnie każą im biegać, walczyć, uczyć się języków itp itd.
Są nowe interesujące postaci (albo już byli wcześniej, tj., ten z blizną, nie pamiętam):
I jeszcze moda kobieca
Aragonte - Śro 03 Sty, 2018 14:37
BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Nie mam nic przeciwko temu, żeby przetestował Robocika (a raczej żywa pannę ) ale to podejrzewam, że jeszcze nie dziś
Na pewno nie dziś, nie odpuszczą tak prędko angstu Trzeba podręczyć bohaterów (i widzów).
Bardzo dekoracyjną dramę oglądasz
Edit: fotki, fotki (przeglądam recap na Soompi, a jakże:
https://forums.soompi.com...097692a370e5d00 https://forums.soompi.com...ffb64bdcb93ef8dTrzykrotka - Śro 03 Sty, 2018 15:37 Jak strzały dramatycznie sterczą z piersi Bardzo piękne plenery i szerokie widoki
Ojj, jak ja się cieszę na Robocika I boję też - jakichś głupich rozwiązań Aragonte - Śro 03 Sty, 2018 15:39 Dorzuciłam fotki w poście powyżej, jakby co
Coś się jednak z nim zadzieje niedobrego - kojarzę tę scenę z zajawki odcinka, tylko tam nie było widać, kogo kładą na łóżku:
https://forums.soompi.com...27468500795cc41
A, chyba tylko się upił ale to ciekawe, że nie wystąpiła (jak zakładam) reakcja alergiczna, kiedy go transportowano do domu.BeeMeR - Śro 03 Sty, 2018 16:10
Aragonte napisał/a:
A, chyba tylko się upił
Och, jak dramatycznie spoilerujesz
Aragonte napisał/a:
nie wystąpiła (jak zakładam) reakcja alergiczna, kiedy go transportowano do domu.
Przecież do tego musi być świadomy
Och tak, moja drama jest wielce malownicza
No i bohater znacznie szybciej się pozbierał z "robienia czegoś innego", ale też nie był wyjściowo takim nieukiem jak Jumong Admete - Śro 03 Sty, 2018 17:53 Nadrabiam Doubtful victory - podoba mi się jak aktorzy grają i kompozycja scen.BeeMeR - Śro 03 Sty, 2018 18:49 A będziesz próbowała Królestwo?Aragonte - Śro 03 Sty, 2018 18:54
BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
A, chyba tylko się upił
Och, jak dramatycznie spoilerujesz
Wiem
To dorzucam jeszcze takie oto Okropne Spoilery (trochę się podzieje w tym odcinku na płaszczyźnie uczuc (jeśli uczucia mają jakąś płaszczyznę, hmm):
https://forums.soompi.com...8a259eaaffb3986
BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
nie wystąpiła (jak zakładam) reakcja alergiczna, kiedy go transportowano do domu.
Zaraz włączę sobie King Loves nr 5 w oczekiwaniu na nowe odcinki Robocika.
Najchętniej porwałabym od razu wszystkie, włącznie z niewyemitowanymi, wzięła dwa dni urlopu i obejrzała hurtem
Edit: no dobra, nie taki jerk - ktoś wynalazł preview na Instagramie;
https://www.instagram.com/p/BdfcAlGli4N/
Hmmm, czyżby Min Kyu i Ja mieli wpaśc na siebie w pociągu??Admete - Śro 03 Sty, 2018 19:58 To już wszyscy wiedza wszystko na temat tożsamości robota, czy jeszcze nie? Ja sobie Just between lovers odkłam na piątek - jak będę mieć więcej czasu. No i jestem ciekawa, co dalej będzie w Money Flowers, bo skończyli dwa tygodnie temu cliffhangerem.Aragonte - Śro 03 Sty, 2018 20:04
Admete napisał/a:
To już wszyscy wiedza wszystko na temat tożsamości robota, czy jeszcze nie?
Główny pan (Min Kyu) nadal nic nie wie i się miota W tym jest clou tej sytuacji.
I jeszcze jeden robocikowy spoiler - i to naprawdę będzie przykre i wróży dalszy angst. Wyczytałam na Soompi, że ten amerykański pacjent, który miał identyczne schorzenie jak MK, zmarł wskutek szoku, kiedy wyszło na jaw, że jego dziewczyna - jedyna osoba, której ufał - uciekła z jego pieniędzmi, była oszustką.
Pewnie dlatego doktor tak się wściekł na ekipę Santa Maria i tak ich opinkolił
Ja też przewiduję dłuższe oglądanie w czwartek w nocy i piątek, bo tak się składa, że mamy miec go wolny (odbieramy Trzech Króli, a poza tym w dziale będą prace remontowe i pracowac się tam nijak nie da).
Może nawet pohamuję się (hue, hue, już to widzę ) i obejrzę wtedy hurtem wszystkie Robociki z tego tygodnia?
A na razie podrzucę coś (Trzykrotce chyba) w spoilerze:
BG: I’ll tell you what you have to do today. AJ3, let’s reset her.
MG: All this time, because you were scolded a lot, you were sad, weren’t you? However, today, I’m going to give you a big compliment, so listen carefully, AJ3. For the past month, you were my friend, my treasure, my cure, and you were the one to show me the outside world. All the time I spent together with you was a miracle for me. Thank you. Also, I’m sorry.
AJ3/JA: I wasn’t the one who cured you. Inside you, there remained a heart that wanted to be with someone, it was that which cured you. Even without me, you would have been cured some day. So, whatever you do now, do it happily and having fun. I’m also going to give you a big compliment, so listen carefully. You…made me realize what it was to be with someone. You treated me like your friend…
AJ3/JA:…you treated me like a treasure, and you enabled me to walk a flowered path. Everything that you did for me, that heart, I won’t forget, and I will remember. Thank you. And, I’m sorry.
MG: AJ3, response mode.
AG3/JA: What should I help you with, master?
MG: From now on, I’m going to reset you.
AG3/JA: If you reset me, then all the memories with you and me will be erased and unrecoverable. Will yo proceed?
MG: I will proceed.
AG3/JA: Please press the button at the back of my neck for 5 seconds. Then reset will occur.
MG: Finally, I have one thing to impress on you.
AG3/JA: Those words will also be erased shortly.
(MG puts his mother’s necklace on AJ3/JA, then hugs her.)
MG: I love you.
AJ3/JA: Every moment that I spent with master was happiness.
Admete - Śro 03 Sty, 2018 20:14
Aragonte napisał/a:
W tym jest clou tej sytuacji.
No to się chyba trochę zdenerwuje Ja niestety nie mam wolnego za 6 w sobotę. Można uznać, że miałam w zeszłym tygodniu dwa dni wolnego za 11 i 6.