To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Księgarnia pod dwunastką

Admete - Pon 02 Paź, 2017 12:34

King's face faktycznie nudne. Nie zmogłam. Nawet dla In Guka.
Trzykrotka - Pon 02 Paź, 2017 12:51

No właśnie :( Ale wiesz, że ja zupełnie nie pamiętałam, że po raz pierwszy zwróciłam na niego uwagę w Master Sun? Czyżby tamta rola nie była aż tak porywająca? :mysle: A może to kwestia dramy, w której każdy odcinek opowiadał o innym duchu. Pamiętam, że w pewnym momencie zaśpiewał i że zrobił na mnie wrażenie. I oczywiście kochał się w Gongowej - ta to ma dobrze!
Aragonte - Pon 02 Paź, 2017 13:07

Admete napisał/a:
Nie brzydzi się raczej...Będzie miał przebłysk przyzwoitości, ale tylko przebłysk. No widzisz ja podobnie odbieram Eun Soo, ale były kobietki ( fanki aktorki ), które strasznie się oburzały.

Mnie ona raczej irytowała, jak wiesz. Chyba miałam nieco "męskie" podejście :wink: Podobnie jak jakiś facet z Soompi uznałam, że Eun Soo się narzucała Shi Mokowi i zachowywała co i rusz irracjonalnie. A to przecież prokurator, sorry, trochę innego zachowania bym od niej oczekiwała, mimo jej ciężkich przejść rodzinnych :roll:

Agn napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Ja może nie napiszę, czym się odmóżdżałam dzisiaj, pod krojenie warzywek do kimchi i jaka przeklęta piosenka mnie znowu prześladuje

Almost paaaaaaradiiiiiseeeee...!!! :mrgreen:

Cichaj :-P
Do niczego się nie przyznaję, Wysoki Sądzie :angel: zwłaszcza do robienia cztery razy "replay" w przypadku pewnej sceny w samochodzie w ósmym odcinku tego, czego nie oglądam :twisted: Ani do nieprzystojnego chichotania co i rusz, kiedy słyszę wiadome przekrętki :lol: :rotfl:

Trzykrotka napisał/a:
Admete napisał/a:
In Guk jest świetny w obu dramach.

Oj tak :serce: Jeśli miałabym polecać dramy z nim, to poleciłabym Answer Me 1997, po której In Guk stał się powszechnie znany i tę, w której widziałam go po raz pierwszy - Master Sun. Grał tam szefa ochrony w supermarkecie Ji Suba, postać trochę tajemniczą. Shopping King Louis był przesłodki, tyle, że to była taka drama jak bańka mydlana - minimum treści, maksimum słodyczy. W Squad 38 grał rewelacyjnego oszusta, który zostaje zwerbowany do specjalnego zespołu walki z przestępcami skarbowymi. Drama dobra, ale trudna, przykra. W tych w miarę aktualnych jego dram nie oglądałam tylko King's Face - seguka, w którym grał następcę tronu. Ale nudne to było, mimo In Guka.

To King's Face sobie odpuszczę na pewno, spróbuję tę komedię, którą rekomenduje Agn, Shopping King Luis może niekoniecznie, Squad 38 nie wykluczam. Master's Sun chciałam kiedyś spróbować, ale nie wiem, czy mam ochotę na coś z Gongową w danym momencie. Ji Suba też nie kojarzę z niczego, tylko z waszych zdjęć, a na nich mnie nie porwał :wink:

Trzykrotka - Pon 02 Paź, 2017 13:34

Ji Sub potrafi być wręcz zabójczy - jak w Oh My Venus - ale nie dotyczy to Master Sun, gdzie go dziwnie ubrali i uczesali. Dla mnie był tam zupełnie obojętny. In Guk podobał mi się (jak sobie teraz przypominam) o wiele bardziej.
Aragonte - Pon 02 Paź, 2017 14:20

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
pewnie znowu będą promocyjne pakiety 3 sztuk
Ok, to nie muszę :kwiatek:

Nie zarzekaj się, że nie - poczekaj, aż kalendarz zostanie zaprojektowany, i wtedy podejmij decyzję :) Pakiety kalendarzy są bodajże takie: 1, 3 i 5, ale przecież coś się wymyśli, jeśli będzie potrzeba zamówienia czterech :)

Admete - Pon 02 Paź, 2017 14:46

Trzykrotka napisał/a:
Ale wiesz, że ja zupełnie nie pamiętałam, że po raz pierwszy zwróciłam na niego uwagę w Master Sun?

Ja tę dramę oglądałam bardzo wybiórczo. Nie dość, że Gongowa, to jeszcze scenariusz tych pań, co nie lubię.

Aragonte napisał/a:
A to przecież prokurator, sorry, trochę innego zachowania bym od niej oczekiwała, mimo jej ciężkich przejść rodzinnych

Podobnie myślę. Była i pozostała do końca w gorącej wodzie kąpana.

Trzykrotka - Pon 02 Paź, 2017 15:26

Bo ona została prokuratorem w tym jednym celu, żeby wziąć odwet za ojca. Trochę kojarzyła mi się z innym prokuratorem, takim bardziej z dziedziny fantastyki - Plagą z Lookout. On tam postępował jak hrabia Monte Christo, podejmował różne zakulisowe działania, żeby na koniec się ujawnić. I wiadomo, spalić się. Po czymś takim i tak nie byłby już prokuratorem. Ta dziewczyna jest realna, chce wszystko przeprowadzić legalną drogą. Jest bezsilna wobec systemu, który chroni wpływowych i bogatych, żal mi jej, ale nie wyobrażam, sobie poważnej współpracy z nią.
Master Sun było IMO fajną dramą. pomysł z duchami był dobry, tylko jak zwykle, dali się ponieść fali popularności i bez sensu przedłużyli odcinki, gmatwając totalnie zakończenie.

Zrobiłam "na surowo" 7 odcinek Faith i tradycyjnie poryczałam się przy śmierci małego króla. Ten Gi Cheol to była jednak totalnie odrażająca postać. Wcisnąć dziecku do ręki coś w rodzaju kwasu solnego - trzeba mieć naprawdę czarną duszę.

Admete - Pon 02 Paź, 2017 15:45

Trzykrotka napisał/a:
Ta dziewczyna jest realna, chce wszystko przeprowadzić legalną drogą. Jest bezsilna wobec systemu, który chroni wpływowych i bogatych, żal mi jej, ale nie wyobrażam, sobie poważnej współpracy z nią.

Na dodatek to podwładna Shi Moka i jej ojciec prosił go o ochronę. To wszytko komplikowało dodatkowo. Wcale się Shi Mokowi nie dziwię, że na nią w końcu nawrzeszczał. Ja bym to zrobiła dużo wcześniej ;)

Aragonte - Pon 02 Paź, 2017 16:51

Trzykrotka napisał/a:
Zrobiłam "na surowo" 7 odcinek Faith i tradycyjnie poryczałam się przy śmierci małego króla. Ten Gi Cheol to była jednak totalnie odrażająca postać. Wcisnąć dziecku do ręki coś w rodzaju kwasu solnego - trzeba mieć naprawdę czarną duszę.

Tak, to był rodzaj mocnego kwasu, dlatego śmierć króla-dziecka była nieuchronna i tak bolesna :cry2: Okropne to było :( Wkurzyła mnie w tym odcinku doktorka, szczerze mówiąc. Za to doktor Jang mial moje pełne poparcie i zrozumienie, kiedy powiedział, że na jej miejscu dałby coś umierającemu, żeby odszedł bez bólu, zamiast zmuszać Choi Younga do sięgania po miecz i zabijania kogoś, kogo miał kiedyś chronić i kogo kochał.

Admete napisał/a:
Na dodatek to podwładna Shi Moka i jej ojciec prosił go o ochronę. To wszytko komplikowało dodatkowo. Wcale się Shi Mokowi nie dziwię, że na nią w końcu nawrzeszczał. Ja bym to zrobiła dużo wcześniej ;)

Ale ty nie jesteś Shi Mokiem i łatwiej wyrażasz emocje :-P
Ja bym na nią też dawno nawrzeszczała.

Admete - Pon 02 Paź, 2017 17:55

Pamiętam dobrze ten odcinek Faith, okropne to było.

Aragonte napisał/a:
Ja bym na nią też dawno nawrzeszczała.

Ale ostatecznie było mi jej naprawdę żal.

Trzykrotka - Pon 02 Paź, 2017 19:49

Aragonte napisał/a:
Wkurzyła mnie w tym odcinku doktorka, szczerze mówiąc.

Po 7 odcinku widzę wyraźnie, jak ładnie ta drama opowiada o dojrzewaniu, uczeniu się, dorastaniu. Król uczy się, jak rządzić i jak zdobywać wiarę swoich poddanych, królowa uczy się nie być "księżniczką Yuanu" i unosić dumą, Choi Young uczy się, jak żyć, żeby życie sprawialo przyjemność, a doktorka z wyżyn swojej zachodniej medycyny ma chyba najwięcej do nauczenia się, spokornienia, współczucia, wyczulenia na pacjenta i innych ludzi. Teraz jest jeszcze na poczatku tej drogi i bardzo malo rozumie poza tym, czego nauczyła się w swoim swiecie.

BeeMeR - Pon 02 Paź, 2017 19:50

Trzykrotka napisał/a:
widzę wyraźnie, jak ładnie ta drama opowiada o dojrzewaniu, uczeniu się, dorastaniu. Król uczy się, jak rządzić i jak zdobywać wiarę swoich poddanych, królowa uczy się nie być "księżniczką Yuanu" i unosić dumą, Choi Young uczy się, jak żyć, żeby życie sprawialo przyjemność, a doktorka z wyżyn swojej zachodniej medycyny ma chyba najwięcej do nauczenia się, spokornienia, współczucia, wyczulenia na pacjenta i innych ludzi.
To mi się zawsze w tej dramie podobało :serce:
Admete - Pon 02 Paź, 2017 19:50

Naprawdę będę musiała ją kiedyś ponownie obejrzeć, bo niewiele pamiętam z tego, o czym piszecie.
Trzykrotka - Pon 02 Paź, 2017 20:03

Admete napisał/a:
Naprawdę będę musiała ją kiedyś ponownie obejrzeć, bo niewiele pamiętam z tego, o czym piszecie.

Drama ci się nie podobała, więc nie oglądalaś uważnie - no i już, nie musisz przecież koniecznie się zachwycać tym co reszta.
Zrobiłam porządek na Wschodzie. Battleship Island jest już na miejscu, w odpowiedniej przegródce. Podobnie My Secret Hotel. Mam teoretyczne pytanie: czy któraś z was ma jeszcze napisy? :kwiatek: Wątpię, ale co szkodzi zapytać :kwiatek:

BeeMeR - Pon 02 Paź, 2017 20:08

Trzykrotka napisał/a:
Mam teoretyczne pytanie: czy któraś z was ma jeszcze napisy? Wątpię, ale co szkodzi zapytać
Jakie? TGL właśnie wrzuciłam, Valid Love niestety nie mam - czemuż ja tej dramy nie obejrzałam :frustracja:

edit:
ładnie posprzątałaś :oklaski:

Agn - Pon 02 Paź, 2017 20:20

Aragonte napisał/a:
Cichaj
Do niczego się nie przyznaję, Wysoki Sądzie zwłaszcza do robienia cztery razy "replay" w przypadku pewnej sceny w samochodzie w ósmym odcinku tego, czego nie oglądam Ani do nieprzystojnego chichotania co i rusz, kiedy słyszę wiadome przekrętki

Poczekaj, a co się działo w samochodzie w scenie, której nie przewijałaś w dramie, której nie oglądasz? :mysle: Bo nie pomnę.
Aragonte napisał/a:
To King's Face sobie odpuszczę na pewno, spróbuję tę komedię, którą rekomenduje Agn

Koniecznie. Mój poziom endorfinek po każdym odcinku jest gdzieś pod sufitem. A koleżanki z pracy i bez tego chcą numer do mojego dilera, bo są przekonane, że COŚ biorę. ;)
A propo muzyki - CM się skończyło, ja właśnie usilnie walczę o coco jumbo brakujących mi odcinków. Z dobrych stron zakończenia dramy (na pociechę, że już nie będzie oglądania Junkiego co tydzień) - muzyka się wypsnęła. Mniejsza o instrumentale, bo one nie były jakieś powalające. Ale dwie piosenki były w tej dramie i obie jak dla mnie absolutnie boskie. Oba kwiatki już oczywiście zerwałam i jeśli ktoś też chciałby je powąchać, to jak zwykle na wschodzie wszystko pięknie kwitnie. Dla ciekawych:
1. główna piosenka z początku serialu - Flowsik Higher plane: https://www.youtube.com/watch?v=TxeaT9pvSAI
2. główna piosenka, która weszła jakoś tak w połowie (i jest czaaaadowa!!! :excited: ) - N.Flying Yoo Hwe Seung Another day: https://www.youtube.com/watch?v=ucG-sc06GGc
Aragonte napisał/a:
Ji Suba też nie kojarzę z niczego, tylko z waszych zdjęć, a na nich mnie nie porwał

Ja coś usiłowałam z nim oglądać, ale nawet przy mojej wysokiej tolerancji na drewno - nie daję rady go oglądać. Dekoracyjny jest bardzo, ale do tego wystarczą mi zdjęcia.
Aragonte napisał/a:
1, 3 i 5, ale przecież coś się wymyśli, jeśli będzie potrzeba zamówienia czterech

Może ktoś jeszcze będzie chciał? :mrgreen:
Cytat:
Ten Gi Cheol to była jednak totalnie odrażająca postać. Wcisnąć dziecku do ręki coś w rodzaju kwasu solnego - trzeba mieć naprawdę czarną duszę.

On był bezwzględny do entej. Swoją szosą przykra jest też ta druga strona medalu - jakim trzeba być dzieckiem, by podjąć taką decyzję i uznać ją za lepszą. A raczej - do czego wychowywano dzieci w rodzinach królewskich. W głowie się nie mieści. :(
Admete napisał/a:

O, a ja głównie właśnie takie mam wspomnienia z tej dramy - jak się postacie pięknie zmieniały. To jest w tej dramie naprawdę piękne.
Oraz LMH w czerni. :serduszkate:

Admete - Pon 02 Paź, 2017 20:41

Trzykrotka napisał/a:
Drama ci się nie podobała, więc nie oglądalaś uważnie - no i już, nie musisz przecież koniecznie się zachwycać tym co reszta.

To była pierwsza drama, więc trochę rzeczy mnie w niej dziwiło.

Agn - Pon 02 Paź, 2017 20:45

BeeMeR napisał/a:
Valid Love niestety nie mam

A'propo - Trzykrotko :trzyma_kciuki: jak poszło :trzyma_kciuki: przeszukiwanie dysku ostatecznej nadziei? :trzyma_kciuki:

Aragonte - Pon 02 Paź, 2017 20:53

Admete napisał/a:

Poczekaj z powtórką na napisy Agn i Trzykrotki, warto :kwiatek:
Z perspektywy osoby, która sama coś tam próbuje przetłumaczyc z sensem, napiszę, jak bardzo doceniam teraz ładne językowo, dopracowane i uzwględniąjące kontekst kulturowy (a także różnice w tym, co może zrozumiec zachodni widz) napisy. Jeśli są złe, to nawet najlepsza drama będzie zrozumiana połowicznie i częśc scen będzie przyjęta wielkim "aaaleossssochozzziiiii"??

Aragonte - Pon 02 Paź, 2017 21:05

Agn napisał/a:
Poczekaj, a co się działo w samochodzie w scenie, której nie przewijałaś w dramie, której nie oglądasz? Bo nie pomnę.

W tej dramie, której absolutnie teraz nie oglądałam i na pewno nie zarwałam przez nią dzisiaj nocy? :mrgreen:
W ósmym odcinku jest scena oglądania kina w samochodzie i kwikogenne dla mnie myśli bohaterów z offu :lol: Było zabawnie, ale akurat mam wrażenie, że to jedna ze scen, w której całkiem fajnie udało się uchwycic poziom emocji u pary baaardzo młodych ludzi, którzy są sobą zainteresowani i dla których niezdarne i przypadkowe zetknięcie dłoni w sytuacji sam na sam budzi burzę hormonów. Nie wspominam już o przymiarce do kissu (nieudanej, bo telefon bohaterki się rozdzwonił - jej rodzina to ma wyczucie chwili i potrafi spaprac pierwszą randkę :twisted: ). Ech, młodośc :mrgreen: Piszę to z melancholią, bo sama niczego takiego w swoim czasie nie przeżyłam, a dobrze pamiętam chocby to, co pisała o tego rodzaju doświadczeniach z wczesnej młodości taka Katarzyna Miller (czytałam parę jej książek, a co :wink: ).

I wiecie co? Znacznie lepiej mi się podoba LMH w tej roli niż w takiej Syrence - nie bijcie :-P Aktorkę w roli JD wolałabym inną, ale jak się nie ma, co się lubi... Za to LMH wypada fantastycznie, IMHO.
Płaczę ze śmiechu i wspominam nasze wspólne oglądanie i toasty u Zooshe :lol:

Agn - Pon 02 Paź, 2017 21:13

Aaaaa, pamiętam. Faktycznie.
Dobrze, że nie oglądasz tej dramy i wszystkie możemy o takich scenach zapomnieć. :lol:

Aragonte - Pon 02 Paź, 2017 21:18

Agn napisał/a:
Aaaaa, pamiętam. Faktycznie.
Dobrze, że nie oglądasz tej dramy i wszystkie możemy o takich scenach zapomnieć. :lol:

Postaram się, żebyście dobrze o tej dramie zapomniały, jako i ja czynię :lol:
Admete, nie czytaj :wink:

To jeszcze dodam, że w tej dramie, której nie oglądam i w scenie, którą usilnie próbuję wam zatrzec w pamięci :mrgreen: podoba mi się wykorzystanie muzyki (w tej dramie - szok, nie? :mrgreen: ). Otóż wykorzystano ją bardzo powściągliwie, żadnych rapów, wyjców, żadnych kwiatków w stylu Stand By Me czy Almost Paradise - prosty instrumental, który w pewnym momencie, kiedy już dojdzie do jakiegoś minimalnego kontaktu fizycznego (czyli dłonie bohaterów się zetkną nad miseczką popcornu, bo uznali jednocześnie, że trzeba znaleźc sobie jakieś zajęcie, żeby nie skupiac się na scenie z filmu, gdzie dochodziło do jakichś nieprzystojnych kissów i takich tam :wink: ) zostaje wyciszony całkowicie, jakby czas się zatrzymał, i słychac bicie serca (czy ja pisałam już coś o hormonach? :-P ), ale ciche, nieprzerysowane (tak, mnie też mnie dziwi w tej dramie :mrgreen: ).
Te efekty są proste, ale całkiem mi się podobają.
A! I skojarzył mi się opis pocałunku bohaterów "Kochanicy Francuza" Fowlesa - to a propos wall-kissow, na ktore psioczymy :wink:

A teraz pewnie powinnam znaleźc zapadnię ze wstydu i nacisnąc stosowny przycisk - o matko, co ja napisałam :mrgreen: :rumieniec:

Trzykrotka - Pon 02 Paź, 2017 22:24

Agn napisał/a:

A'propo - Trzykrotko :trzyma_kciuki: jak poszło :trzyma_kciuki: przeszukiwanie dysku ostatecznej nadziei? :trzyma_kciuki:

Wysunę ostrożnie macki i się wreszcie dowiem. Właścicielka dysku miała właśnie trzęsienie ziemi skrzyżowane z dżumą, czyli prócz zwykłego nawału obowiązków jeszcze wypadek samochodowy rodziców, którzy jechali do niej, aby z nią zamieszkać. Nie śmiałam jej molestować, ale spróbuję. Może tam znajdzie się i Valid Love i My Secret Hotel. Gwoli wyjaśnienia, to o MSH pytałam, czy któraś z was ma napisy, bo Aragonte chce dla sunbae obejrzeć. Pamiętam, że następowało wielkie wywalanie dramy, która wszystkich zawiodła, więc i na napisy nieszczególnie mam nadzieję. Zapytam jednak właścicielkę ostatniego dysku ratunku.
Aragonte, dzięki za dobre słowo :przytul:
Agn, chcesz CM na Wschód? Powiedz tylko, ile odcinków :kwiatek: Dzięki za muzykę :kwiatek:
A propos muzyki, to czy macie może ten instrumantalny motyw z SF? W dramie brzmi świetnie, odwoluję, że go kiedyś zlekceważyłam :kwiatek:
SFdruga połowa odcinka 12 i dramatyczny odcinek 13,
czyli podzwonne dla prokurator Young. Spodziewałam się tego od pewnego czasu, naprawdę się spodziewałam, ale i tak walnęło to we mnie jak obuchem. Im dalej ku rozwiazaniu, tym brudniej się robi. Zastraszenie. Naciski z góry. Teraz morderstwo. Fantastycznie pokazano gęstnienie atmosfery i chwile ulgi, wspólny czas spędzany przez zespół na imprezowaniu, uśmiech pani Han na widok rezentów na komodzie prokuratora. Bardzo fajne sceny prokuratorskie, czyli wyprawa wydziału do pana Lee z pokłonami i prośbą, żeby nie likwidował zespoło, oraz wizyta Shin Moka u byłego ministra i dawnego nauczyciela.
3 ostatnie odcnki zapowiadają się na bardzo gęste.

Agn - Pon 02 Paź, 2017 22:27

Trzykrotka napisał/a:
Agn, chcesz CM na Wschód? Powiedz tylko, ile odcinków Dzięki za muzykę

Nie, spoko. Jeszcze tylko godzina i będą moje. Zachciało mi się c.j. wszystkie na raz, to i mam. I ten, co miałam teraz oglądać oczywiście spływa najwolniej. :zalamka:

Edycja: Aczkolwiek można by tam wrzucić dla potomności. Postaram się to zrobić. :)

Aragonte - Pon 02 Paź, 2017 22:29

Trzykrotka napisał/a:
Agn, chcesz CM na Wschód? Powiedz tylko, ile odcinków Dzięki za muzykę
A propos muzyki, to czy macie może ten instrumantalny motyw z SF? W dramie brzmi świetnie, odwoluję, że go kiedyś zlekceważyłam

Ja nie Agn, ale bardzo bym poprosiła o CM - mam tylko pierwsze 6 odcinków :kwiatek:

Instrumentale z Secret Forest chyba dostępne częściowo, ja kojarzę z YT ten główny (który lubię):
https://www.youtube.com/watch?v=juzlP0Jh49Q

Zaraz, tu jest chyba pełna wersja:
https://www.youtube.com/watch?v=DCZb24j2Szo

Nie umiem niestety tentegowac muzyki z YT - po tym, jak komp mi padł, uważam na to mocno :?

Trzykrotko, jeśli twoich napisów do MSH się nie uda znalezc, to trudno, ale byłoby super móc obejrzec to z twoimi napisami, bo jak pisałam, komfort takiego oglądania jest nieporównywalny.