To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP

Tamara - Czw 13 Kwi, 2017 22:33

Co się dziwić :roll:
Anaru - Pią 14 Kwi, 2017 00:50

Jak byłam na Rigoletto w Zamku Topacz (wielka scena przed zamkiem) to zanim się opera skończyła, już nie mówiąc o kwiatach, podziękowaniach, ukłonach, tłum ludzi runął w dół po ażurowej konstrukcji ze schodami, żeby tylko jak najszybciej dopaść auta i pierwszym wyjechać :evil:
Tamara - Nie 28 Maj, 2017 18:04

Wreszcie obejrzałam "Fantastyczne zwierzęta" aczkolwiek nie do końca , tylko do poszukiwań demimoza w domu towarowym , bo małż z Młodą wrócili z działki :wink: baaardzo mi się podobało , moim zdaniem bardzo udany Newt Skamander , no i paczam na przywódczynię kościoła salemitów i tak myślę, skąd ja babę znam , i nagle olśnienie : Harriet Smith :excited: ! Zwierzęta są cudne , a samica buchorożca w rui po prostu przesłodka :serce: :serce: :serce: :mrgreen: Mam tylko nadzieję, że Collin Farell na zakończenie dostanie porządnie po d... :evil: :bejsbol:
Tamara - Pon 29 Maj, 2017 08:52

Przeczytałam sobie Wasze wrażenia po Fantastycznych zwierzętach , zgadzam się całkowicie co do Queenie, Kowalskiego i Farrela, nato miast co do Tiny to sądzę, że jest taka nijaka i mdła w sumie, bo ma depresje - toż czego się nie tknie- partoli :lol: z aurorstwa ją wywalili , bo chciała dobrze i stanęła w obronie bitego dziecka, chce zawiadomić o przemyceniu przez Newta nierejestrowanych zwierząt- wyrzucają ja na zbity pysk, potem trafia na główne obrady kongresu i w ręce Gravesa, co sie kończy wyrokiem śmierci dla niej i Newta i groźbą zabicia wszystkich zwierząt - każdy by się załamał i był taki szaronijaki :-P co zrobi wychodzi na opak , chce dobrze, a kończy się źle .
Agn - Pon 29 Maj, 2017 12:39

Tamaro... :lol: Nie spojrzałam na to w ten sposób. ;)
Tamara - Pon 29 Maj, 2017 12:41

No ja bym się na jej miejscu załamała całkowicie - deprecha gwarantowana plus zerowe poczucie własnej wartości w związku z tym wszystkim :-P
Deanariell - Pon 29 Maj, 2017 22:13

Tamara napisał/a:
No ja bym się na jej miejscu załamała całkowicie - deprecha gwarantowana plus zerowe poczucie własnej wartości w związku z tym wszystkim

Ja tam ją świetnie rozumiem, mam tak samo jak ona - tylko "niemagicznie". :roll:

Tamara - Wto 30 Maj, 2017 10:20

I jeszcze do tego taka siostra jak Queenie :mrgreen:
Agn - Wto 30 Maj, 2017 13:15

Która jest boska pod każdym względem. :mrgreen: Mam nadzieję, że ona i Jacob pojawią się też w dalszych częściach. :)
Tamara - Wto 30 Maj, 2017 17:32

też na to liczę. A wiadomo coś, kiedy ciąg dalszy nastąpi ? Bo ja zupełnie nie w temacie jestem :ops1:
Joy - Wto 30 Maj, 2017 17:50

Nowe części mają wychodzić co dwa lata, czyli w 2018.

BTW, wybrano aktora do roli młodego Dumbledore'a - jest nim Jude Law.

Agn - Wto 30 Maj, 2017 18:22

Slyszalam o tym. Raduje sie. :)
Deanariell - Wto 30 Maj, 2017 20:26

Też mi bardzo pasuje taki Dumbledore. :mrgreen:
Tamara - Śro 31 Maj, 2017 08:50

Znaczy w przyszłym roku :cheerleader2:
Jude Law może być :wink:

Anaru - Śro 28 Cze, 2017 11:02

Taka ciekawostka ;)

Pierwszego Harry’ego Pottera napisał Polak. Udostępniono zapomniane opowiadanie z 1972 r.

Popularny cykl o przygodach Harry’ego Pottera niedawno skończył okrągłe 20 lat. Autorką serii jest oczywiście J.K. Rowling, ale nie ona pierwsza podpisała się pod tekstem z takim tytułem. Opowiadanie zatytułowane „Harry Potter” w 1972 roku pojawiło się w polskiej prasie.
Pierwszego Harry'ego Pottera napisał Jan Rostworowski, polski poeta żyjący w latach 1919-1975. Zatytułowany tak tekst trafił do 12. numeru "Życia Literackiego". Pismo do sprzedaży trafiło dokładnie 19 marca 1972 roku.
http://wiadomosci.radioze...1972-roku?=4456
https://www.facebook.com/...2599250/?type=3

(opowiadanie na 10 stronie ;) )
http://mbc.malopolska.pl/...rom=publication

Deanariell - Śro 28 Cze, 2017 11:43

No proszę, proszę... :mysle: :-P
Szafran - Czw 29 Cze, 2017 12:12

Z okazji dwudziestolecia zanabyłam sobie na Bonito siedmiopak Harry'ego.
W czasach potteromanii przeczytałam może ze 2 tomy. Były przyjemne, ale jakoś mnie nie porwały, inne wtedy mnie rzeczy porywały, więc nie ciągnęłam przygody. Tylko filmy oglądałam, poza 2 ostatnimi.
Ale naszła mnie nagła chęć, żeby w ramach odskoczni od różnych ostatnich sieriożnych lektur nadrobić cięgiem:D

Admete - Czw 29 Cze, 2017 12:49

To się tak ciągiem bardzo dobrze czyta. Przerobiłam kiedyś jednego lata.
Agn - Czw 29 Cze, 2017 16:25

To się świetnie czyta ciągiem. Ileś razy przerabiałam.
Siedmiopak masz w twardej czy w miękkiej oprawce? Ja skolekcjonowałam po polsku w tym nowym wydaniu w miękkiej. Kapkę żałuję, bo grubaśne tomiszcza mogą się rozlecieć. Aaaale co mi tam. :)

Szafran - Czw 29 Cze, 2017 17:19

W miękkiej, różnica w cenie jednak była spora. Ale pudełko jest twarde:D:D:D

W ogóle to widziałam dwa siedmiopaki, jeden z takimi czarnymi "dorosłymi" okładkami. I drugi, który ja kupiłam, z okładkami Doodle'a. O takimi:
http://booknews.pl/?p=1512

Szafran - Nie 02 Lip, 2017 18:06

Potrzebowałam odpocząć w weekend, więc cały czytałam, trochę w domu, trochę nad rzeką. Dotarłam do połowy czwartego tomu. Trochę jak oglądanie serialu naraz: D
Bardzo się dobrze bawię.

Tylko bohaterów dorosłych w drugim planie wolę od tych małolatów;).

Admete - Nie 02 Lip, 2017 20:37

Lubiłam dorosłych i dziecięcych bohaterów. Oczywiście pamiętam dyskusje na temat Snape'a, Lupina, Syriusza i Dumbledora. Szaleństwo czytania różnych ff-ów ;)
Agn - Nie 02 Lip, 2017 21:12

Też lubiłam smarkaczy i dorosłych. Kiedyś denerwował mnie Harry, dziś nie wiem czemu. Ma chłopak jaja, umie w kryzysowej sytuacji podjąć szybką decyzję, a że popełnia błędy - dorośli też je popełniają.
Uwielbiam te książki. Chyba też sobie urządzę godziwy maraton.
Admete napisał/a:
Oczywiście pamiętam dyskusje na temat Snape'a, Lupina, Syriusza i Dumbledora. Szaleństwo czytania różnych ff-ów

*sigh* Piękne czasy... i czekanie na kolejne tomy, aaaaa...!

Szafran - Nie 02 Lip, 2017 22:08

Kiedy skończę, przejrzę sobie wątek:).

Dobrze, że te tomy od czwartego mają już sensowną objętość, boby mi się za szybko skończyło:D
Swoją drogą... filmy mi z głowy totalnie wywietrzały. Nie licząc "Więźnia Azkabanu" (którego uwielbiam i oglądałam więcej niż raz... z książek też na razie najbardziej), jak na razie prawie nic nie pamiętam z fabuł. Cieszę się, bo mam niespodzianki :D

Agn - Nie 02 Lip, 2017 22:44

WA jest jedną z moich ulubionych części. Mimo że film wiele z fabuły zeżarł, więc dla osób nieznających książek jest tam sporo rzeczy, które są niejasne, ale... jaką Cuaron miał wizję tego filmu! Ile cudownych scen! Miałam łzy w oczach, kiedy widziałam pierwszy raz w kinie lot na hipogryfie. Normalnie - wolność krzyczała z ekranu. :serce:

Iiiii... właśnie przeczytałam ten temat jako "socjalistyczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP". :zalamka: