To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność

Aragonte - Pon 27 Gru, 2021 23:23

Admete napisał/a:
Wiedźmin i nieśmiertelny. Przystojny pan też nie szkodzi 😉

Tak, patrzenie na pana z Nine zdecydowanie nie boli :mrgreen:

Edit: obejrzałam drugi odcinek Bulgasal. Pierwszy był skupiony na bohaterze, drugi na bohaterce. Dobre to jest i dobrze nakręcone :oklaski: Nic na razie nie wiem, ale czuję się wciągnięta :excited:

Admete - Wto 28 Gru, 2021 08:37

Cieszę się, że ci się spodobało. The Ghost też było dobre, tylko tematyka inna. Nie każdy dobrze znosi oglądanie duchów i egzorcyzmów. Ale jakby co to na Netflixie jest.
Trzykrotka - Wto 28 Gru, 2021 15:46

Obejrzałam 15 odcinek Red Sleeve, w którym wreszcie chyba możemy uznać, że ta para coś między sobą ustaliła. Olaboga, ile tam się dzieje pozorowanych działań. Znikają sobie z oczu i znów w nie włażą, odchodzą i wracają. Wreszcie trzeba, żeby Duk Im poznała na własnej skórze czym jest poddaństwo panny służebnej, żeby wolała jednak być konkubiną, choćby nie jedyną.
Jedno muszę przyznać: uczuć w tym odcinku nie brakuje, choć nie zawsze pozytywnych.

Admete - Wto 28 Gru, 2021 17:41

Właśnie obejrzałam 13 i 14 odcinek Red sleeve. Bardzo intensywne. Mnóstwo ciekawych i dobrze zagranych scen. Na przykład na początku 13 odcinka, gdy przynoszą dawnemu ministrowi rozkaz popełnienia samobójstwa i ten przepowiada późniejszy los ministra Honga. Konfrontacja z Hongiem w 14 odcinku też świetna. I jaki pocałunek na koniec 14 odcinka. Nie dziwię się królowi i jego postępowaniu.

Piosenka z Bulgasal:

https://www.youtube.com/watch?v=5c9sKFrZJ9M

Trzykrotka - Wto 28 Gru, 2021 22:05

Król w 14 odcinku byl w miarę konsekwentny, ale juz w 15 niekoniecznie i to właśnie w końcówce rozdzielenia tej pary jest za dużo małych niepotrzebnych zwrotów, odpychania, przyciągania, ingerencji innych osób, czyli matki króla.
Natomiast bardzo podobał mi się wątek Honga, jego relacji z królem i Duk In i jego śmierci. Jego pałacowe szaleństwo było trochę na wyrost IMHO, ale wątek życia poza pałacem był ładny i bardzo smutny.

Admete - Wto 28 Gru, 2021 22:19

Może to wina przedłużenia o jeden odcinek. Oglądam teraz powtórki. Confession Junho i pomału zaczynam My Mister. Jakoś mam ochotę na poważniejsze rzeczy.
Trzykrotka - Wto 28 Gru, 2021 23:33

My Mister. Rewelacyjna drama.
Ja Księżycówką się relaksuję po Blade Runner 2049.

Admete - Śro 29 Gru, 2021 07:02

Rozważam Księżycówkę. Na pana Zębatego nie mam ochoty. Nefryt lepszy.
BeeMeR - Śro 29 Gru, 2021 07:12

Może ja bym zobaczyła My Mister :mysle:

Na razie skończyłam Payakorn sorn ruk czy jakoś tak - generalnie bardzo mi się podobało, acz to nie znaczy, że polecam. Nie jestem pewna czy ktoś jeszcze lubi taki miszmasz - ja owszem:
- liczne osoby podejrzane,każda mająca ukryte motywy, stopniowo odkrywane
- dużo scen akcji, prób morderstwa -topienie, duszenie, rozwalanie siekierą drzwi jak w Lśnieniu itp
- spokojny, ciepły romans bez szalonych i nachalnych Drugich, rozstania bez sensu pod koniec (zachwyconam), noble idiocy i innych durnot typowych dla dram. Jak się pan zdecydował - a to nie trwało długo - to już nie pozwolił pani uciec, a jak już to się za nią pofatygował raz i drugi, żeby ją pilnować z nią być. Wiedział też jak spędzać wieczór przed ostateczną konfrontacją :serduszkate: pani się niby trochę broniła przed jego amorami ale chyba bardziej dla zasady niż z przekonania :wink:
- dwie sympatyczne pary dodatkowe
- bardzo ciepła rodzinna atmosfera w rodzinie Aktora, wokół której wszystko się dzieje i gdzie panna trafia, szczególnie postaci matek i przeuroczej siostrzenicy - a ja się mało kiedy filmowymi dziećmi zachwycam,
- oczywiście największy przystojniak musiał być psycholem: mordercą, gwałcicielem, porywaczem dzieci i handlarzem żywym towarem itd., plus kilka innych niereformowalnych osób ale jakaś przeciwwaga dla normalnej ciepłej relacji rodzinnej musiała być :wink:

Nie jest to oczywiście drama doskonała:
- najchętniej wymieniłabym główną aktorkę na kogokolwiek innego, bo sceny liryczne i inne poważniejsze leżą i kwiczą, nie umie nic prócz wytrzeszczu, no ale bieganie po lesie i wszelkie ucieczki przed mordercami są ok (a tu to część najważniejsza więc da się przeżyć)
- kategorycznie bym zabroniła farbowania się na zupełnie inny kolor w trakcie zdjęć - tu zmieniła fryzurę pod koniec, ale ewidentnie trzeba było dokręcić/poprawić kilka ujęć z poprzednich odcinków i to wygląda niepoważnie, jak ze sceny na scenę ma włosy mysie/rude/bakłażanowe :roll:

Summa summarum jest to pierwszy lakorn który obejrzałam właściwie bez przewijania, acz pomniejsze dłużyzny by się znalazły :wink:

Trzykrotka - Śro 29 Gru, 2021 08:34

Admete napisał/a:
Rozważam Księżycówkę. Na pana Zębatego nie mam ochoty. Nefryt lepszy.

Nefrytowi albo trochę się przytyło, albo po prostu tak wygląda z wiekiem, bo trochę jakby mniej atrakcyjnie się prezentuje. Ale tego swojego sztywnego urzędnika do wykrywania bimbrownictwa gra dobrze. Właśnie zapunktował u swojej landlady, którą dotąd podejrzewał o zakusy erotyczne - tyle razy się na niego rzucała w obronie garnka z zacierem albo gotowym produktem :mrgreen:
Mi Mister naprawdę polecam. Nie jest to drama łatwa do przełknięcia, ale mimo to wspaniałe pozytywna.

Będę znów przez jakiś czas być może bez dostępu do dram :kwiatek: Ale choć Oski postaram się wrzucić.

Admete - Śro 29 Gru, 2021 09:02

Trzykrotka napisał/a:
Nefrytowi albo trochę się przytyło, albo po prostu tak wygląda z wiekiem, bo trochę jakby mniej atrakcyjnie się prezentuje. Ale tego swojego sztywnego urzędnika do wykrywania bimbrownictwa gra dobrze.

On mi się nigdy nie podobał w wyglądu :) Nie mój typ. Ale tam jakiś książę się pląta też...Sama nie wiem...

Trzykrotka - Śro 29 Gru, 2021 12:35

No tak, pisałam, ten chłopaczek cud urody z Record of Youth, ten który grał kolegę - rywala Bogusia. Tu gra niegrzecznego księcia, następcę tronu, który zna wszystkie tajne szynki w mieście i lubi się bić z rożnymi zbirami. Moralne przeciwieństwo bohatera Nefryta.
Trzykrotka - Śro 29 Gru, 2021 14:15

Tadam, tadaaam! :beer-1: :polska: :taniec: Oto moje tegoroczne rozdanie Osek
(niech będzie choć kolorek, bo nagrody skromne.

Nie było dla mnie w tym roku wielkich olśnień dramowych i więcej dram zaczynałam, iż kończyłam. Stąd dramy roku nie mam.

Specjalne wyróżnienie dla Run On za to, że obejrzałam ją dwa razy pod rząd, za każdym razem z przyjemnością

Ulubiona fantazja/horror/ drama o duchach Sell My Hounted House
Ulubiony obyczaj z rodzaju "przytul do serca": Move to Heaven
Ulubiony obyczaj z innego świata: Rational Life
Ulubiony seguk: Red Sleeve (mimo wszystko)
Ulubiona drama z legii cudzoziemskiej: The Sword And The Brocade
Ulubiony romans: Mad For Each Other
Ulubiony kryminał: Beyond Evil

Nagrody aktorskie w tym roku to:

dla najlepszego aktora: Song Joong Gi za brawurowo zagraną rolę Vincenzo Cassano, Consigliore mafii włoskiej, w dramie Vincenzo
dla najlepszej aktorki: Shin Hye Sun za równie brawurową rolę królowej z męską duszą w dramie Mr Queen.
Wyróżnienia dla dwóch ajussich, a nawet bardziej niż ajussich: Park In Hwan za rolę starszego pana spełniającego pozornie nieosiągalne marzenia w dramie Navillera oraz dla Lee Deok Hwy za rolę starego, miotanego wątpliwościami i popadającego w chorobę króla w dramie Red Sleeve.
Wyróżnienie dla pani idzie do pani Him Hae So za pełną niezwykłego wdzięku i ciepła rolę pani Rosy w obu seriach Hospital PLaylist.
Specjalne wyróżnienie za śliczną i wielobarwną miniaturkę aktorską dla Dae Hwan Oh w roli królewskiego ochroniarza i doradcy randkowego w dramie Red Sleee
Nagroda zbiorowa po raz drugi idzie do ekipy aktorskiej Hospital Playlist oraz do ekipy aktorskiej Hometown Cha Cha Cha.

Garść mniej lub bardziej przypadkowych nagród:
- najbardziej urocza para romansowa: Dali and The Cocky Prince
- najładniejsza para romansowa: Hometown Cha Cha Cha
- najładniejsza para nie-romansowa: Jirisan
- złol, którego uwielbiałam nienawidzić: Oh Taecyeon w Vincenzo oraz w damskiej wersji Kim Min Jung w Devil Judge
- najładniejsza sceneria: Jirisan

Niewykluczone, że jeszcze coś dodam. Zaskakujące, że nie mam ulubionego kissu w tym roku :mysle:

Admete - Śro 29 Gru, 2021 16:10

Bardzo mi się podobają twoje Oski. zapomniałam zupełnie, że też oglądałam Mad for each other :shock:
BeeMeR - Śro 29 Gru, 2021 16:31

Oski zacne :oklaski:

Admete napisał/a:
zapomniałam zupełnie, że też oglądałam Mad for each other
Ja też nie mam na liście, bo zaczęłam coś kombinować. Teraz jestem w Krakowie więc dokończę Oski jak wrócę, nie do końca wiem jeszcze kiedy.
Spotkanie nam się teraz nie szykuje, prawda? Może w ferie (druga połowa stycznia)?

Co do kissu to nie przestaje mnie jeszcze zadziwiać, jak z tym cudują w tajskich dramach - nie boją się trudnych tematów, handlu ludźmi, porwań dzieci, gwałtów i wieloletniej traumy z tym związanej, ale pocałować panną - najlepiej w policzek, czółko, musnąć powietrze o milimetry od jej warg albo wcale ;) Nie mogę powiedzieć, żeby mi to bardzo przeszkadzało, umiem sobie dośpiewać co i jak ;)
Z konsumpcją związku w przypadku normalnej pary też trzeba sobie samemu domniemać kiedy do tego doszło ;)
(bo jeśli chodzi o spłodzenie dziecka, zwłaszcza pozamałżeńskiego to jednak wypadałoby, żeby widz wiedział jak i kiedy do tego doszło ;) )

Admete - Śro 29 Gru, 2021 18:24

W ferie mogłoby być. Spotkanie znaczy się. Na razie tak ciemno, ponuro i do niczego...
BeeMeR - Śro 29 Gru, 2021 20:14

Zimno i nieprzyjemnie, może w ferie będzie lepiej.
Trzykrotka - Czw 30 Gru, 2021 08:57

Te nasze spotkania już weszły w krew, fajnie byłoby coś zorganizować. Może połączyć z jakąś wystawą? Szkoda ze Hokusai w Narodowym już się skończył.

Przeniosłam się na Nowy Rok i Trzech Króli do Gosi; w pracy mam dłuższy odpoczynek, jest czas na lenistwo w dwójkę :-D zanim znów ruszy się do boju. Pokazała mi wczoraj chińską (bo ona tylko chińskie kostiumowe ogląda) dramę z naszą drobinką która grała w The Sword and the Brocade. Tym razem nie jest panienką z dobrego domu ani jegi matroną, tylko - ha - policjantką z epoki Ming :-D Bije się, strzela z malutkiego pistoleciku własnej roboty, a nade wszystko - dedukuje, w czym jest dobra. Jej służby, coś w rodzaju zwykłej policji miejskiej, co rusz zderzają się z inną służbą, Haftowanymi Płaszczami, elitarną (i strojną) jednostką cesarską do śledztw na szczeblu państwowym. Ich arogancki i wielce arystokratyczno-upierdliwy komendant będzie - sądząc po filmiku na napisach - hej hej nanana naszej pani śledczej.
Bardzo przyjemne patrzadełko, w sam raz na ten czas. A dziewczyna wygląda nak chochlik. Fajna jest.
Tytuł, żebym nie zapomniała: Under the power.

Loana - Czw 30 Gru, 2021 14:17

Ja jeszcze próbuję skończyć "The King Eternal Monarch" w tym roku, chociaż słabo to widzę, bo nadal oglądam 10 odcinek -_- masakra, ale to jest po prostu nudne. Dziwne. Napiszę Oski, ale nie dzisiaj, bo dzisiaj doginam w pracy. Jutro mam urodziny córki, więc znowu gotowanie/pieczenie/sprzątanie - liczę, że pierwszego w końcu będe mogła odpocząć, bo ciągle coś jest do zrobienia :(

"Na razie skończyłam Payakorn sorn ruk czy jakoś tak - generalnie bardzo mi się podobało, acz to nie znaczy, że polecam. Nie jestem pewna czy ktoś jeszcze lubi taki miszmasz" A wiesz, że się nad tym zastanawiam? Może w nowym roku obejrzę sobie jakiś odcinek i sprawdzę, czy mi podejdzie :)

Admete - Czw 30 Gru, 2021 16:31

Dzis były nagrody MBC czyli stacji, która wyprodukowała Red Sleeve. Junho i Se Young dostali oczywiście nagrodę za najlepszą parę.

MBC Drama Award 2021

Special Achievement Award - Lee Deokhwa

Best New Male Actor - Kang Hoon

Best Supporting Actress - Jang Hyejin

Best Writer - Jang Hae Ri

Best Couple - SanDeok (Lee Jun Ho & Lee Se Young)

Top Excellence Actor - Lee Jun Ho

Top Excellence Actress - Lee Se Young

Drama of the Year: The Red Sleeve

Zdjęcia:

https://twitter.com/withMBC

Loana - Czw 30 Gru, 2021 16:48

A ten "Czerwony Rękawek" się już skonczył? bo jakoś ominęłam chyba Wasze opisy końca :P
Admete - Czw 30 Gru, 2021 17:05

Kończy się w najbliższa sobotę. Myszka mi się spsuła. Dobrze, że mam zapasową. Tylko tamta była cicha, nie stukała.
BeeMeR - Czw 30 Gru, 2021 20:52

Loana napisał/a:
A wiesz, że się nad tym zastanawiam? Może w nowym roku obejrzę sobie jakiś odcinek i sprawdzę, czy mi podejdzie
A pewnie, że spróbuj :kwiatek: To najlepszy sposób sprawdzenia co i jak. Mnie się bardzo podobały relacje rodzinno-przyjacielskie, z kolei wątki "mordercze" stanowiły dla mnie coś w rodzaju guilty pleasure, mądre to nie było, miejscami naiwne do bólu, ale rozrywkowe. :mrgreen:
Trzykrotka - Pią 31 Gru, 2021 08:00

Admete napisał/a:
Dzis były nagrody MBC czyli stacji, która wyprodukowała Red Sleeve. Junho i Se Young dostali oczywiście nagrodę za najlepszą parę.

Bardzo ładnie wygladali; już sobie czerwony dywan obejrzałam. Nagrody dostali też panowie grający starego króla :oklaski: i mistrza Honga :oklaski:
Admete, nie napisałaś, że daesang przypadł Namgoongowi :oklaski: :love_shower: :kwiatki_wyciaga: za rolę w The Veil. Namgoong pieknie się prezentował na galowo. Drama miała podobno oszałamiającą oglądalność.
Panie kieckowo poszły w dwie strony: albo blady róż, jak Se Young, albo czern. Ciekawe jak będzie na innych galach.

BeeMeR - Pią 31 Gru, 2021 09:09

Jestem w 14 odcinku Red Sleeve - to bardzo dobra i świetnie zagrana ale w dużej mierze jednak obecnie smutna drama. Może tak ją teraz odbieram, po ponownej odmowie/przemilczeniu wiadomego tematu dla mnie romans się zakończył zanim się na dobre zaczął. Ona nie chce bo nie - i ok, ma prawo nie chcieć, może go nie lubić wystarczająco, może jej się nie dość podobać jako mężczyzna - ale niezwykle trudno będzie mnie przekonać, w tym związku uczucie jest obustronne.
Ale to ja, obecnie widzę głównie samotnego, niechcianego króla. Dalej mi nie pasuje, że on do tej pory nie ma żony, choćby i niechcianej, doczytałam jednak, że to na podstawie książki a nie prawdy historycznej niech więc sobie będzie jak chce, nie będę się więcej czepiać.
Egzekucje były świetnie ograne :oklaski: ale dodały smutku.