To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

Trzykrotka - Pon 06 Maj, 2019 20:01

Miałam w weekend problemy z subscene. Oby nie trwało to długo.
BeeMer, czuję się bardzo zachęcona do ISWTK. Tylko Mars mi się skończy i spróbuję. Drama chińska jest bardzo w stylu Jane Austen, przełożone na obyczajowość i kulturę Chin. Cudnie się ją ogląda, ale poki co trzeba nastawić się na takie psikusy, jaj cały odcinek, w którym nie ma ani bohaterki, ani bohatera, tylko charakter poboczny słucha opowieści starej niani o jego historii rodzinnej. Pewnie będzie to ważne potem, ale wolałabym, żeby trochę jednak przeplatali wątki.

O-o, dochodzimy do konca wątku :kwiatek:

BeeMeR - Pon 06 Maj, 2019 20:34

Spróbuj - tylko to jest guilty pleasure raczej niż obyczajowe Answer Me, ja na to patrzę przez ten pryzmat i łykam w maratonie, bo akuratnie może tego mi trzeba dla równowagi z Czarnym i Białym plus po prostu takie bajki lubię. Widziałam jednak opinie, że niektórych odrzucała maksymalnie głupiutka panna albo dla odmiany chłodna i czasami arogancka osobowość pana. No ale takie rzeczy w dramalandzie już bywały i to nie jeden raz
Admete - Pon 06 Maj, 2019 21:02

Trzykrotka napisał/a:
w którym nie ma ani bohaterki, ani bohatera, tylko charakter poboczny słucha opowieści starej niani o jego historii rodzinnej.

Uwaga - to nie jest bohater poboczny ;) Ten młody z wyższej sfery nie jest dla Ming Lan ;)

Ludzie nie mogą też załadować napisów na subscene, więc możliwe, że ich nie będzie o ile nie zaczną wrzucać gdzie indziej.

Trzykrotka - Pon 06 Maj, 2019 22:05

Ech... Dobrze, ze mam zapasy dobra wszelakiego zgromadzone :-|
Buu, jeśli ten pan jest główny, to na razie mi się średnio podoba. Ale fakt, lepiej pasuje do opisu dramy i do samej pani - dwoje gorszego sortu członków swoich rodzin lepiej się zrozumie.
Dziś jestem bez komputera, więc nie sprawdzę co tam u nich słychać, może akcja znów ruszy z miejsca.

Admete - Wto 07 Maj, 2019 06:47

Też się nabrałam, ale polubisz tego właściwego. To na podstawie dość rozbudowanej powieści, dlatego jest tyle wątków. Szukaj napisów w ten sposób, ze wpisuj nazwę serialu potem subscene i wyskoczy w google.
BeeMeR - Wto 07 Maj, 2019 09:34

Wczoraj znów dostałam głupawki przy ISWAK - ale to głupiutkie :rotfl:
Choć chwilami to nie wiem czy śmiać się jak panna i młodszy brat czy zaliczać facepalm za facepalmem jak starszy :lol: Dłużyzny niestety też się pojawiają, o co przy 30 odcinkach nie tak trudno, ale starannie udaję, że ich nie widzę ;)

Mieliśmy przepiękny bal maskowy - Dracule, duchy, księżniczki itp. - tylko jeden nudziarz pojawił się bez kostiumu - oj, jakbym mu ścięła te kudły :bejsbol:

Tak sobie myślę, że na razie jedyny przedstawiciel tajwańskiego dramalandu który miał normalną fryzurę to pan z Fated - nawiasem, lasencję gra jego faktyczna dziewczyna

pojawiła się też wielkooka Anna z Fated :mrgreen:

jako potencjalna kandydatka na żonę dla głównego, albowiem państwo są już niemal dorośli - teoretycznie na trzecim roku studiów, w praktyce mają któreś wakacje i chodzą do pracy (firmy rodzinnej pana, bo jego ojciec zaniemógł), pan - pracować jak mróweczka, panna irytująco przeszkadzać wszystkim ile wlezie, acz w dobrej wierze i chęci pomocy. Nie muszę chyba dodawać, że wszystkie pracownice i jeden pan o ksywce "Jabłuszko" bardzo się synem właściciela interesują i niemal biją o to kto poda mu kawę itp. :lol:

Poznałam nowe powiedzonko ;) - to mamuśka, torpedująca jak umie spotkanie przedmałżeńskie syna :lol:

A w napisach po "chipnozie" chyba nic mnie już nie zdziwi.... :czekam2:

Trzykrotka - Wto 07 Maj, 2019 16:01

Propinuję 'chipnozę' umieścić w kolejnej odsłonie naszego wątku :rotfl:

Co powiecie na nową dramę pani KES? Bo Min Ho powiedział 'tak.' Dziś ogłosili, że będą razem pracować. Reżyseruje ten sam, co Kropki. Oby drama nie straciła impetu w połowie, jak Kropki właśnie.

Admete - Wto 07 Maj, 2019 16:21

Jak dobrze, że za nim nie przepadam. Dramy tej pani nie tknę.
Trzykrotka - Wto 07 Maj, 2019 17:06

Ja za to tknę :-P Tematyka jest raczej baśniowa, będą dwie ścieżki czasu i podwójny LMH.
BeeMeR - Wto 07 Maj, 2019 17:25

A ja będę czytać wrażenia :mrgreen:
Wiadomo już z kim LMH będzie grać w sensie pani i drugi pan?

BeeMeR - Wto 07 Maj, 2019 17:58

ISWAK
Biedactwo kolejny raz próbuje się odkochać (nie dziwię jej się biorąc pod uwagę co jej Pierwszy nagadał i fakt iż się zaręczył) i umawia na randki z Drugim - w związku z czym przeżyłam lekki szok kulturowy gdy tenże wlazł hipopotamowi za płotek celem zrobienia słitfoci :paddotylu: U nas by dostał mandat jak malowany (mam nadzieję) :mysle:

Krokodyl i żyrafa przynajmniej nie sprawiali wrażenia żywych ;)

Admete - Wto 07 Maj, 2019 18:03

Napisy do 13 i 14 odcinka Confession już są. Tego mi trzeba po całym dniu w pracy.
Trzykrotka - Wto 07 Maj, 2019 19:14

Sprawdzam Abyss. Proszę, jaka piękna para grim reaperów się pokazała :serduszkate:

Spoiler:
Pewnie po tym, jak zginęli oboje na koniec wspólnej dramy

BeeMeR - Wto 07 Maj, 2019 19:21

Zaiste piękna para :serce:

Spoiler dobrze znać, byłam ciekawa jak się to skończyło ;)
w jaki sposób?

Trzykrotka - Wto 07 Maj, 2019 19:45

BeeMeR napisał/a:

byłam ciekawa jak się to skończyło ;)
w jaki sposób?

Nie wiem :( Obejrzałam ze 3 odcinki i stwierdziłam, że to drama nie na tamtą chwilę; na pewno do niej wrócę, za bardzo oboje lubię.
Abyss na razie dziwaczna.

Admete - Wto 07 Maj, 2019 20:14

Abyss ma być na Netflixie. Na razie nie sprawdziłam. Zaczęła się też ta drama romansowa z Plagą. Z opisu mi nie pasuje.
Trzykrotka - Wto 07 Maj, 2019 20:40

Admete napisał/a:
Zaczęła się też ta drama romansowa z Plagą. Z opisu mi nie pasuje.

Ani mnie. Co do Abyss, to zupełnie nie mogę się w tym póki co połapać :shock:

Aragonte - Wto 07 Maj, 2019 21:17

Włączyłam sobie testowo Ming Lan. Jaka śliczna czołówka :serduszkate:
W niuanse węglowe nie wnikam, wystarcza mi świadomość machinacji i walczenia o swoje :wink:

BeeMeR - Wto 07 Maj, 2019 21:30

światłe napisy poinformowały mnie, że panna "stoi na kolanach" - jak mówiłam, po chipnozie nic mi nie straszne :cool:

Aragonte - Wto 07 Maj, 2019 21:44

Errr...
Zgarnęłam dwa dostępne odcinki ze Wschodu, ale tych napisów mogę jednakowoż nie przeżyć :wink:

Admete - Wto 07 Maj, 2019 21:44

Aragonte napisał/a:
W niuanse węglowe nie wnikam, wystarcza mi świadomość machinacji i walczenia o swoje

Też tak mam ;)

Aragonte - Wto 07 Maj, 2019 21:53

Admete napisał/a:
Aragonte napisał/a:
W niuanse węglowe nie wnikam, wystarcza mi świadomość machinacji i walczenia o swoje

Też tak mam ;)

Pięknie to jest kręcone :serce: Stroje i całokształt - cudo.
To jest za dynastii Yuan?

Trzykrotka - Wto 07 Maj, 2019 22:08

Aragonte napisał/a:

Pięknie to jest kręcone :serce: Stroje i całokształt - cudo.
To jest za dynastii Yuan?

Na Wiki piszą, że to dynastia Północna Song.
Początek jest straszny; bardzo trudno jest się połapać w komerażach tej skomplikowanej grupy rodzinnej.
Dla ułatwienia powiem, że ojciec bohaterki, Sędzia (nazywam go dla siebie samej dość niecenzuralnie, fajtłapa jest to okropny) ma żonę - wrzaskliwą i wiecznie upominającą się o swoje prawa, ale - mimo, że jej nadskakuje - nie dba o nią. Ma też dwie konkubiny. Starsza z nich to jego ulubienica - w następnym pokoleniu będzie faworyzował jej córkę, lekceważąc inne. Ta kobieta jest okropna, to ona nie daje węgla i zrobi jeszcze gorsze rzeczy. udaje przy tym wcielenie słodyczy i uciśnioną niewinność. Matka naszej Min Lang ma status niewiele lepszy od służącej. Bohaterkę weźmie pod swoje skrzydła babcia, dzięki czemu Ming Lang, choć ostatnia do dziobania, nie będzie sponiewierana i aż tak źle traktowana.
Potem napisy nieco lepiej się rozumie, trzeba przebrnąć przez początek. Warto, do drama to uczta dla oczu.
Miejsca

Ludzie

Admete - Wto 07 Maj, 2019 22:13

I te stroje - oczywiście zupełnie nierealistyczne, ale co tam ;)
Trzykrotka - Wto 07 Maj, 2019 22:38

W miarę realistyczne. W różnych kostiumowych fantazjach bohaterowie noszą super kunsztowne fryzury nawet w walce i na tułaczce, a powłóczyste jasne stroje nie mną się i nie brudzą podczas walki i ciągania ich po zaroślach, lasach i jaskiniach. Te tutaj są do przyjęcia.