To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Powiew Orientu II

Admete - Sob 06 Mar, 2021 20:15

Jakby co, to mam obejrzaną połowę filmu :) Jak zawsze podobają mi się piosenki i klimat dawnych Indii.
RaczejRozwazna - Sob 06 Mar, 2021 20:19

O i nie przyznałaś się, że zaczynasz? :wsciekla: :wink:
BeeMeR - Sob 06 Mar, 2021 20:26

Ja nie miałam dziś jak zrobić falstartu, ani teraz nie dam rady, dołączę później :kwiatek:
Admete - Sob 06 Mar, 2021 20:27

Bo teraz mam przerwę w oglądaniu.
RaczejRozwazna - Sob 06 Mar, 2021 20:55

Szaruk gadający do krowy :lol:

Fajny klimat, ale nie wiem czy dziś dam radę obejrzeć całość. Zmęczonam jednak.

Admete - Sob 06 Mar, 2021 20:58

I do konia tez gada ;)
RaczejRozwazna - Sob 06 Mar, 2021 21:07

Do konia to tak normalniej :lol:

Fajna Kareena. Zasadniczo za nią nie przepadam, ale do tej roli pasuje.

Admete - Sob 06 Mar, 2021 21:10

Bardzo pasowała. Chyba młoda wtedy była.
RaczejRozwazna - Sob 06 Mar, 2021 21:13

O, i lajkonika mają tylko że na pawiu. :lol:

... ooook, wyznanie miłości skierowane do konia też jest dziwne :lol:

Trzykrotka - Sob 06 Mar, 2021 21:37

Zapomniałam o ogladaniu, byłam z wizytą :sorry3:
BeeMeR - Sob 06 Mar, 2021 22:02

Dla mnie już dziś za późno zaczynać - a szkoda, bo Asokę bardzo lubię :serce:
RaczejRozwazna - Sob 06 Mar, 2021 22:34

Obejrzałam pierwszą połowę, a drugą na podglądzie bo trudno mi było się oderwać.
Dobry film, ale bardzo smutny.

Admete - Nie 07 Mar, 2021 10:08

Obejrzę dziś drugą część.
BeeMeR - Nie 07 Mar, 2021 10:31

Ja sobie obejrzę w tygodniu,wczoraj zupełnie nie miałam kiedy.
RR- szkoda, że na podglądzie ale pewnie lepiej tak niż nijak :wink:

RaczejRozwazna - Nie 07 Mar, 2021 12:39

Padałam już na pysk, a za bardzo chciałam wiedzieć co dalej :)
Może wrócę do tego, żeby obejrzeć całość, ale gdy będę w stanie znieść ten smutek. Pandemia nastroila mnie na zupełnie inny ton, nie za bardzo mam w sobie "miejsce" na smutne opowieści.

Zapomniałam dodać, że muzyka bardzo mi się podobała.

Trzykrotka - Pon 08 Mar, 2021 16:03

Asoka i Dil Se to dwa chyba najpiękniej smutne filmy SRK. Uwielbiam oba, ale oba odchorowałam.
Bitwa o Kalingę, przejście po polu trupow, zastygnięcie z małym królem w ramionach - można było się naprawdę zapłakać. I świadomość, że nie ma już po tym powrotu do miłości Pawana i Kaurwaki.
Kareena była kapitalna w tym filmie. Pamiętam jak Juhi - współproducentka - mówiła, że chodziło im o znalezienie aktorki mającej aurę księżniczki - Kareena była idealna. I piękna, nawet bez makijażu. Pomysł z delikatnymi ozdobami w formie malunków na twarzy bardzo się sprawdził.

RaczejRozwazna - Pon 08 Mar, 2021 16:09

Piękna i trochę dzika - chyba o to chodzi. Te inne piękności bollywoodzkie nie mają tej ostatniej cechy.
RaczejRozwazna - Pon 08 Mar, 2021 23:48

Dzisiaj miałam wieczór z cyklu "źle mi, leżę i nie mogę się za nic zabrać" więc zamiast pracować odpaliłam pierwszą bolly-polecankę jaką przygotowało mi youtube. Trafiłam bardzo sympatycznie - Andaaz z Akshayem Kumarem (lubię gościa, no :lol: ), Larą Duttą (tu mi się naprawdę podobała!) i Pryianką sprzed operacji plastycznych. ;) Akshay (Raj Malhotra :wink: ) i Lara (KajAl :lol: ) przyjaźnią się od dziecka, on się w niej kocha, ona tego nie widzi, zatem zanim ten wyjawi swą miłość ona wychodzi za mąż za niejakiego Karana. On cierpi, spotyka na swej drodze drodze Pryiankę (Jiya), która robi wszystko by zdobyć mrocznego pilota (no bo Raj jest pilotem, Karan zresztą też). Podstępem udaje jej się doprowadzić do oświadczyn, ale w międzyczasie okazuje się, że to szwagierka Kajal, a ta straciła męża w wypadku helikoptera i chce popełnić samobójstwo. On ją wyprowadza z depresji i wiadomo jak to się wszystko potoczy. :mrgreen:

Fajne piosenki - Akshay biega za Larą, a Priyanka za Akshayem :mrgreen: Bawiłam się dobrze, choć trochę przewijałam.

Trzykrotka - Wto 09 Mar, 2021 07:21

Chyba tego nie widzialam, ale klimat chwytam :lol: Lara i Priyanka razem - a tak, oglądałam! One chyba w jednym roku zostały Miss Universe i Miss World, albo w każdym razie blisko siebie, no i tak je zestawili przy przystojnym Akshayu. Ja też bardzo go lubię, nawet w komediach od czapy.
Odkryłam wczoraj że mam kanał Bollywood, musiała kablówka coś dodawać. Zakodowany. Ciekawe ile do abonementu kosztowałoby odkodowanie.

RaczejRozwazna - Wto 09 Mar, 2021 10:14

Coś czuję, że Akshay zagości u mnie na dłużej - zapałałam do niego wielką, osobistą sympatią już w DTPH i ta sympatia odnowiła się teraz w trakcie oglądania. Jest przystojny, jest niezłym aktorem (tancerzem mógłby być lepszym, ale nie można mieć wszystkiego :mrgreen: ) ale ma też coś takiego ciepłego w sobie, że jak się uśmiecha na ekranie, to człowiekowi też się gęba szczerzy :-D Bardzo poprawiający humor, a to cenne dla mnie obecnie.

Odświeżyłam sobie te tytuły, które polecałaś z nim Trzykrotko, i na następny ogień pójdzie Namastey London.

EDIT. Kanał Bollywood HD miałam do grudnia, a w tegorocznej odsłonie kablówki mi zakodowali. Niemniej kilka filmów tam obejrzałam, m.in. Zindagi Na Milegi Dobara. Jest tam duże przemieszanie filmów bardzo kiepskich z dobrymi, ale ogólnie kanał fajny, przede wszystkim nie ma reklam.

BeeMeR - Wto 09 Mar, 2021 20:21

Trzykrotka napisał/a:
Asoka i Dil Se to dwa chyba najpiękniej smutne filmy SRK. Uwielbiam oba, ale oba odchorowałam.
Bitwa o Kalingę, przejście po polu trupow, zastygnięcie z małym królem w ramionach - można było się naprawdę zapłakać. I świadomość, że nie ma już po tym powrotu do miłości Pawana i Kaurwaki.
Ja długo nie mogłam oswoić, że cały dorobek Asoki zawarto w krótkim post scriptum - rozumiem to, że bitwa jest bardziej filmowa, ale czegoś mi trochę brakowało...
RaczejRozwazna - Wto 09 Mar, 2021 20:55

No więc właśnie - myślę, że dłuższe postscriptum z migawkami dalszych losów tej niesamowitej postaci mogłoby złagodzić ten dojmujący smutek.

Obejrzałam Namastey London - dalej mam kryzys jeśli chodzi o pracę. Cóż, najwyżej będę zarywać noce - nie po raz pierwszy i nie ostatni. :roll:
Podobała mi się Katrina, świat się kończy! Pasują do siebie razem z Akshayem. Ale najlepszy był Rishi, po prostu kocham tego człowieka :serce2: Nie musi grać, wystarczy że się pokaże na ekranie i kradnie całe show. :lol:

RaczejRozwazna - Czw 11 Mar, 2021 19:11

Męczyłam się kogo mi przypomina starszy Akshay Kumar, no i oczywiście :olsnienie: toż to indyjski Ciaran Hinds! Niezykle mi się Akshay podoba jako mężczyzna :serce:

Natomiast nadal nie mogę trafić kogo mi przypomina młody Amitabh Bachchan :czekam2: Trochę może młodego Zelnika, ale raczej chodzi o jakiegoś zachodniego aktora... Czasem mam już na końcu języka, ale nie mogę trafić. :confused3:

Trzykrotka - Sob 13 Mar, 2021 11:22

Bardzo lubię Akshaya. Z Katriną naprawdę świetnie wypadali, byli nawet okrzyknięci "idealną parą ekranową," słusznie. On jest męski i przystojny i jest dobrym aktorem, choć za bardzo lubi głupkowate komedyje. Dlatego odradzam ci trzeci film Farah Khan, Tees Mar Khan. Grała w nim ta właśnie para, ale film to katastrofa. Jedyne co z niego pozostało to numer Katriny, Shiela Ki Jaavani.
Natomiast polecam filmy, w których Akshaya gra głupka, bo robi to przecudnie. Tashan, Bhool Bulaya, Chandni Chowk to China (piszę tytuły z pamięci, mogą tam być literówki, z góry przepraszam).

Priyanka Chopra pochwaliła się właśnie, że będzie zapowiadać jedną z kategorii podczas rozdania Oskarów. Chyba online, ale mimo wszystko brawo.

RaczejRozwazna - Nie 14 Mar, 2021 17:33

Komedie lubię tylko sytuacyjne, nie trawię natomiast tych opartych na "talencie" komediowym jakiegoś konkretnego aktora (Jim Carrey, Eddie Murphy :confused3: ). Więc nie będę próbować. I tak już po Namastey London wiem, że granie głupka Akshayowi wychodzi bardzo przekonująco - toż w "indyjskiej" części filmu tak dobrze zagrał irytującego, przydurnego pendżabskiego byczka, że tylko z naprawdę mocnym przymrużeniem jednego oka i zatkaniem obu uszu na dojmujący kwik logiki, kupiłam jego przemianę w romantycznego, cierpliwego młodzieńca, świetnie radzącego sobie w londyńskiej dżungli i zawstydzającego brytyjskich dżentelmenów płynnym, literackim angielskim. :wink: No ale (prawie) wszystko kupię, jeśli bohater tak pięknie patrzy na heroinę :serce: :lol:

A propos - z Katriną mają chemię niesamowitą - inną niż Kajol z SRK, bardziej fizyczną. Iskry lecą. Wymiana spojrzeń podczas pierwszego spotkania, gdy on naprawia to auto, to uff i ach (no gdzie ta wachlująca się ikonkaaaa, a jest: :wachluje: ). No czyż nie mam racji? (od 1.30, a później 2.45):

https://www.youtube.com/watch?v=mLFe3RmA9p0

Co można by zatem jeszcze z nim i Katriną obejrzeć? Albo jakiś inny ładny romans z Akshayem? Lista filmów, w których grał, ździebko przytłoczyła mnie liczebnością :lol: Widziałam jeszcze fragmenty Humko Deewana Kar Gaye, ale sam film mnie znudził, podobnie jak większość bollywoodzkich remake'ow filmów zachodnich.

BTW: Przewinęłam jeszcze na podglądzie bollywoodzką adaptację Sabriny z Akshayem, Saifem i Kajol. Wszyscy oni młodzi i piękni jak marzenie, ale nudą wieje, a Kajol, jak mi się wydaje, kupuję w parze tylko z Szarukiem, ani do Saifa, ani tym bardziej do Akshaya mi nie pasuje. Z tym, że za zachodnimi Sabrinami też akurat nie przepadam, to nie moja opowieść.