Jane Austen - życie i epoka - 16 grudnia
Gosia - Sob 16 Gru, 2006 21:43
Bez watpienia, Harry.
Och, ile wzruszen to forum dostarczylo dzieki rozmowom o powiesciach Jane i Elizabeth ! no i filmach...
Gosia - Sob 16 Gru, 2006 21:45
Gaskell pisala troche lat po Austen.
Mysle ze moze nie podobalyby sie Austen watki robotnicze...
Czasy bardzo sie zmienily. I Anglia tez.
Alison - Sob 16 Gru, 2006 21:46
| Mag napisał/a: | Nie offtopowac Gaskellką i RA (choć on coś w sobie ma |
Nie offtopikuję, jestem ciekawa czy stać by ja bylo na obiektywną ocenę, czy nieobca jej była zazdrość o cudzy talent. Czytałam jej listy ale właściwie nie pamietam jak się odnosiła do innych pisarzy, z powieści gotyckiej kpiła niemiłosiernie.
Maryann - Sob 16 Gru, 2006 21:47
| Alison napisał/a: | | A ja jestem ciekawa jak Jane oceniłaby powieść N&S? |
Doceniłaby ją na pewno za realizm, choć mogłaby mieć pewne zastrzeżenia co do jej tonu i rozmiarów - JA wolała raczej mniejsze formy, no i miała zdecydowanie bardziej sarkastyczne podejście do opisywanego świata. Madame Gaskell byłaby chyba dla niej trochę zbyt na serio...
Anne Mary - Sob 16 Gru, 2006 21:48
A któż nie kpi z typowej powieści gotyckiej, Mamusiu? Oczywiście istnieją szlachetne wyjątki, ale w większości przypadków Jane miała rację...
Alison - Sob 16 Gru, 2006 21:49
| Maryann napisał/a: | | Alison napisał/a: | | A ja jestem ciekawa jak Jane oceniłaby powieść N&S? |
Doceniłaby ją na pewno za realizm, choć mogłaby mieć pewne zastrzeżenia co do jej tonu i rozmiarów - JA wolała raczej mniejsze formy, no i miała zdecydowanie bardziej sarkastyczne podejście do opisywanego świata. Madame Gaskell byłaby chyba dla niej trochę zbyt na serio... |
Chyba masz rację z postaci gaskellowych, chyba najbardziej pasowałby jej pan Bell ze swoim ironicznym dowcipem i zdystansowanym stosunkiem do świata.
Gosia - Sob 16 Gru, 2006 21:49
Masz racje Maryann.
A czy znalazlysmy gdzies, bo nie pamietam, czy Gaskell odnosila sie kiedys do Austen ?
Alison - Sob 16 Gru, 2006 21:50
| Anne Mary napisał/a: | | A któż nie kpi z typowej powieści gotyckiej, Mamusiu? |
Pewnie jej autorzy... a poza tym ona miala wielu wielbicieli w ówczesnych czasach, stosunek Jane wcale nie był taki oczywisty.
Gosia - Sob 16 Gru, 2006 21:50
O! Pan Bell bylby w stylu Austen
Maryann - Sob 16 Gru, 2006 21:52
| Alison napisał/a: | | Chyba masz rację z postaci gaskellowych, chyba najbardziej pasowałby jej pan Bell ze swoim ironicznym dowcipem i zdystansowanym stosunkiem do świata. |
Wolę nie myśleć, jak w wydaniu JA wyglądałyby Edith i jej matka, albo pani Hale. No a pani Thornton... To już chyba lady Catherine do kwadratu...
Agn - Sob 16 Gru, 2006 21:53
Kot na mnie namiauczala na privka! Kicia, ja nigdy nie wiedziałam, że Jane urodziła się 16 grudnia i to mnie tłumaczy (tak sądzę).
No ale - za Jane!
Harry_the_Cat - Sob 16 Gru, 2006 21:54
| Agn napisał/a: | | Kot na mnie namiauczala na privka! Kicia, ja nigdy nie wiedziałam, że Jane urodziła się 16 grudnia i to mnie tłumaczy (tak sądzę). |
Oj Agn, nie tłumaczy Cie wcale, bo my się juz umawiamy od dawna na tę uroczystość...
Alison - Sob 16 Gru, 2006 21:54
| Maryann napisał/a: | | Alison napisał/a: | | Chyba masz rację z postaci gaskellowych, chyba najbardziej pasowałby jej pan Bell ze swoim ironicznym dowcipem i zdystansowanym stosunkiem do świata. |
Wolę nie myśleć, jak w wydaniu JA wyglądałyby Edith i jej matka, albo pani Hale. No a pani Thornton... To już chyba lady Catherine do kwadratu... |
A ja bardzo chciałabym zobaczyć je przez Jej okulary, to taka kopalnia cech, na których Jane nie zostawilaby suchej niteczki :smile:
Mag - Sob 16 Gru, 2006 21:55
JA skupiała się na szlachcie(?) i raczej nie wnikała w losy niższej klasy- kojarze Lady C jak łajaniem wprowadzała zgodę i poczucie dostatku na swojej parafii
Caroline - Sob 16 Gru, 2006 21:56
Taaak, odrobina austenowskiego poczucia humoru nie zaszkodziłaby Gaskell
Anne Mary - Sob 16 Gru, 2006 21:58
Bo nasza kochana Jane w ogóle jest naj i nic tego nie zmieni!
Maryann - Sob 16 Gru, 2006 21:58
Skupiała się na szlachcie, bo pisała o środowisku, w którym się obracała. Zresztą południe Angilii, zwłaszcza w czasach JA, to nie północne przemysłowe regiony. Ale choćby w "Emmie" mamy i ubogie panie Bates i Roberta Martina, który bynajmniej nie jest ziemianinem, nowobogackich państwa Cole, a nawet nieślubne dziecko - Harriet Smith.
Agn - Sob 16 Gru, 2006 21:59
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Agn napisał/a: | | Kot na mnie namiauczala na privka! Kicia, ja nigdy nie wiedziałam, że Jane urodziła się 16 grudnia i to mnie tłumaczy (tak sądzę). |
Oj Agn, nie tłumaczy Cie wcale, bo my się juz umawiamy od dawna na tę uroczystość... |
Tylko że mnie gawędy o JA nie bardzo idą. I na nie nie trafiam. Tłumaczy mnie!
Alison - Sob 16 Gru, 2006 22:00
| Caroline napisał/a: | Taaak, odrobina austenowskiego poczucia humoru nie zaszkodziłaby Gaskell |
Ale czy wtedy udaloby nam się oddać w tłumaczeniach ten jej cudnej urody dowcip? ??:
Harry_the_Cat - Sob 16 Gru, 2006 22:01
| Agn napisał/a: | | Harry_the_Cat napisał/a: | | Agn napisał/a: | | Kot na mnie namiauczala na privka! Kicia, ja nigdy nie wiedziałam, że Jane urodziła się 16 grudnia i to mnie tłumaczy (tak sądzę). |
Oj Agn, nie tłumaczy Cie wcale, bo my się juz umawiamy od dawna na tę uroczystość... |
Tylko że mnie gawędy o JA nie bardzo idą. I na nie nie trafiam. Tłumaczy mnie! |
Ale tu nie o gawędy chodzi o Jane, a o uczczenie jej pamięci!
EDIT: ja w tm sTanie, do którego z premedytacja doprowadził mój szanowny małzonek, to na żadne gawędy sie nie nadaję...
Caroline - Sob 16 Gru, 2006 22:02
| Alison napisał/a: | Ale czy wtedy udaloby nam się oddać w tłumaczeniach ten jej cudnej urody dowcip? ??: | Może nie musiałybyśmy, bo wcześniej ukazałoby się tłumaczenie, gdyby książka była lżejsza
Alison - Sob 16 Gru, 2006 22:02
| Agn napisał/a: | | Tylko że mnie gawędy o JA nie bardzo idą. I na nie nie trafiam. Tłumaczy mnie! |
Tatku, to jak Ty tu do nas trafiłeś?
Harry_the_Cat - Sob 16 Gru, 2006 22:03
| Alison napisał/a: | | Tatku, to jak Ty tu do nas trafiłeś? |
No jak to jak? JA ja zmusiłam!!!
Alison - Sob 16 Gru, 2006 22:05
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Alison napisał/a: | | Tatku, to jak Ty tu do nas trafiłeś? |
No jak to jak? JA ja zmusiłam!!! |
Ale ja pytałam w ogóle o forum..
Harry_the_Cat - Sob 16 Gru, 2006 22:06
| Alison napisał/a: | | Ale ja pytałam w ogóle o forum.. |
ooops... Sorry...
|
|
|