Seriale - Księgarnia pod dwunastką
Trzykrotka - Wto 09 Maj, 2017 23:44
Gdybyś oglądała,to nie zrazaj się początkiem bo pierwsza para odcinków jest dość trudna. Gdzie dają polski sos?
Agn - Śro 10 Maj, 2017 00:10
| BeeMeR napisał/a: | | Ależ oczywiście, że puść parę |
Kiedy się wstydam...
| Admete napisał/a: | | Za dużo mam bólu w życiu, żeby dobrowolnie się męczyć |
To taki inny rodzaj bólu, całkiem przyjemny. Mimo wszystko ogląda się z pewną ciekawością, co też nasz ulubieniec za młodu wyczyniał.
| Trzykrotka napisał/a: | | Słuchajcie, zrobiłam odkrycie! Im dalej w las, tym Syrenka lepsza W drugiej części dramy, kiedy już wiadomo, jak bardzo dramatycznie zakończyła się historia joseońska, wiadomo, kto odrodził się jako kto, Syrenka z Joon Jeo już się naprzytulali i nacałowali, atmosfera robi się kryminalna. Jest nadal przestępca - odrodzony prześladowca z Joseonu. Jest super-zUa macocha Joon Jeo, jego przyszywany brat, jeszcze źlejszy, jest przyjazny Joon Jae ajussi, niegdyś, w Joseonie, jego asystent i przyjaciel, który teraz walczy o życie w szpitalu. Trzeba rozpoznać matkę, trzeba czuwać nad ojcem. Robi się gęsto od intryg i szarpiących emocje scen, zamiast poprzedniej parady dowcipów i markowych ciuchów. Obejrzałam 14 odcinek i chce mi się oglądać dalej |
Zachęcasz!
| Trzykrotka napisał/a: | Klub Brzydkiego Sweterka im. Kim Tana
Nasza Panna Marple
Sekretarz z MSR |
*facepalm* Nie umiem zdecydować, co jest szkaradniejsze. Choć w sumie panna Marple wypada nieco lepiej - jej ciuchy sprawiają wrażenie dobranych przypadkowo, można to wyjaśnić pośpiechem. Ale ten garniak? Nie wiem czym - skrajną ślepotą?!
| Trzykrotka napisał/a: | | Agn, dołączam się - co Pięknych Oczu znalazłaś |
No dobra, pęknę...
Dorwałam coś, co się zwie Drama City, jest odcinkiem nr 234 (ewentualnie jest to sezon nr 2, odcinek 34 - nie wnikam) i stanowi osobną całość, co mnie raduje, bo nie chciałabym, by się okazało, że muszę obejrzeć poprzednie 233 odcinki i poławiać z nich młodziusieńkiego Junkiego. No właśnie - Junki jest tu przemłodzieńkim szczypioreczkiem i zdobywa pierwsze szlify aktorskie. O, takim jest szczypiorkiem.
Ma te nastroszone włosy, okropne workowate ciuchy zgodnie z ówczesną okropną modą i jeszcze nie wyrównane ząbki.
Historia to takie trochę niby Back to the future - Junki gra młodzieńca, któremu nie pali się do college'u, a ojciec go o to ciśnie. Matka ciężko chora (nie wiem, na co) leży w szpitalu. Po kłótni z ojcem Seung Ho (chyba tak się nazywa nasz młodzian) wybiega z domu, jedzie na rolkach, zeskakuje skądś, leciiiii... i ląduje w 1979 roku, gdzie spotyka swojego młodego ojca. Nie wiem, co tu będzie dalej, ale mniemam, że polubi i zrozumie swojego staruszka, być może pomoże mu uniknąć paru życiowych błędów, a przy okazji wydaje mi się, że podczas upadku w przyszłości skręcił sobie kark, więc możliwe, że teraz będzie musiał się o tym skapnąć i uratować sobie życie. Tak mniemam. Co będzie, to jeszcze nie wiem. Na razie w tle leciała ABBA i The village people, a także The animals. | BeeMeR napisał/a: | | Zgarnęłam polski sos do Chicago (7odc) - może spróbuję |
Daj dramie szansę.
Admete - Śro 10 Maj, 2017 07:00
Na pewno musisz przejść pierwsze dwa odcinki, mnie się nie udało i dramę porzuciłam, ale pewnie jak przejdziesz, to będzie dobrze. Koleżanki wiedzą na pewno, co piszą. Cieszę się na nowe odcinki Miss Marple i jestem ciekawa nowości, bo posucha straszna panuje. Jakiś seguk mieczowy, by się przydał. Taki mięsno-konkretny.
BeeMeR - Śro 10 Maj, 2017 07:37
| Agn napisał/a: | | Dorwałam coś, co się zwie Drama City, jest odcinkiem nr 234 (ewentualnie jest to sezon nr 2, odcinek 34 - nie wnikam) i stanowi osobną całość, co mnie raduje, bo nie chciałabym, by się okazało, że muszę obejrzeć poprzednie 233 odcinki i poławiać z nich młodziusieńkiego Junkiego. No właśnie - Junki jest tu przemłodzieńkim szczypioreczkiem i zdobywa pierwsze szlify aktorskie. | No widzisz, nie bolało
Daj znać, jak się to skończy bo nie obejrzę a ciekawam.
| Admete napisał/a: | | Jakiś seguk mieczowy, by się przydał. Taki mięsno-konkretny. | Mnie tą dziurę wypełnia Jumong, bo mi bardzo pasuje wizualnie i muzycznie.
Nie przeszkadza mi też, że wciąż eksploatują jedno zakole rzeczne, które widziałam już w wielu segukach - pięknie tam
My Brilliant Life
Film opowiada historię rodziny z perspektywy 17- letniego chłopca z progerią - jego ciało czuje się na ponad 80-tkę. Rodzice chłopca (Gang Dong-Won i Song Hye-Kyo) poznali się i zaliczyli wpadkę też jako 17-latki - chłopiec marzy o tym samym, tj. móc być młodym, zdrowym, silnym, zakochać się i zostać ojcem.
Film jest bardzo dobrze obsadzony, nie tylko w kluczowych rolach, ale i tych pomniejszych - mnóstwo znajomych twarzy - pan Oh z Miseang na przykład.
Film nie jest może oszałamiający, ale jest dobry - taka gorzka pigułka choroby i starości (nie tylko w kontekście umierającego ciała chłopca, ale i staruszków z okolicy) spleciona z miłością, pomocą, potrzebą wsparcia rodziny i bliskich. Podobał mi się.
http://asianwiki.com/My_Brilliant_Life
Admete - Śro 10 Maj, 2017 08:24
| BeeMeR napisał/a: | | Mnie tą dziurę wypełnia Jumong, bo mi bardzo pasuje wizualnie i muzycznie. |
Mnie nie do końca, bo mało tam konkretu, za dużo baśni. I przede wszystkim za długo. Nie mam spręża do oglądania 70 odcinków, gdy bohater nie jest moim bohaterem. Uczciwie jednak przyznaje, że dostrzegam urodę serialu - malowniczość.
BeeMeR - Śro 10 Maj, 2017 08:28
| Admete napisał/a: | | za dużo baśni | Tylko w początkowych odcinkach - zresztą dla mnie to nie wada. N\o i nie przeszłaś etapu "głupiego Jasia", bo jak się Jumong otrząsnął z lenistwa i zaczął uczyć a potem nauczył łucznictwa oraz robienia mieczem to jednak zrobiła się zupełnie inna drama Tj. zupełnie inaczej się ogląda.
Teraz mi Jumonga wysyłają do Chin jako zakładnika.
Agn - Śro 10 Maj, 2017 09:18
| Admete napisał/a: | | Jakiś seguk mieczowy, by się przydał. Taki mięsno-konkretny. |
A Rebel się w końcu skończyło czy nadal leci? Jakiś długi ten seguk.
Mam spore nadzieje względem seguka z Nefrytem. Obaczym.
| BeeMeR napisał/a: | | Daj znać, jak się to skończy bo nie obejrzę a ciekawam. |
Spoko. Na razie w tle leci pierwsze 20 minut, bo wczoraj jak chciałam zrobić fotki, to się okazało, że plik jest skopany i jeśli tknę przewijanie, to wywala mnie do początku i trzeba oglądać od początku. W allplayerze da się przewinąć, ale tam z kolei napisy chodzą jak chcą, a głos rozjeżdża się z obrazem.
Junki, robię to tylko dla ciebie!
Dzięki za doniesienia z Jumonga! Ciekawie się ogląda twoimi oczami, już ci to chyba kiedyś pisałam.
Trzykrotka - Śro 10 Maj, 2017 09:50
Rebel się kończy, stąd nowa drama się pojawia.
Agn, co za jeżyka znalazłaś! Jaki malutki Jun Ki, dzieciak po prostu!
Chcę, pragnę, pożądam
Agn - Śro 10 Maj, 2017 09:57
Właśnie pomaga tatusiowi poderwać swoją przyszłą mamę. Choć nie bardzo ma na to ochotę i robi co może, by ojciec się z nią nie spiknął, bo wie, że matka za jakiś czas wyląduje w szpitalu i tylko będzie tam leżeć. Jakby nie pamiętał, że jeśli rodzice nie zostaną parą, to jego nie będzie na świecie. Kurczę, powiem ci, że to się nieźle ogląda, choć ciekawi mnie strasznie, co się takiego stało, że ta rodzina wygląda tak, a nie inaczej.
W tle właśnie lecą The Bee Gees.
W tym maleństwie są też ciekawostki z tamtych czasów - mierzenie spódnic dziewcząt linijką, łapanie chłopaków i strzyżenie ich na siłę, podnoszenie flagi i nagle wszyscy stają na ulicy z ręką na sercu, pisanie listów miłosnych...
Trzykrotko, jeśli pragniesz, to zaraz wrzucę w stronę wschodnią, ekhm, ekhm.
Agn - Śro 10 Maj, 2017 10:34
Jakby ktoś chciał, to Drama City jest same-wiecie-gdzie (angielskie napisy). Uprzedzam, że to dość wzruszająca godzina oglądania. Jest na początku trochę zabawnie, potem robi się smutno. Ale miła dla oka miniaturka.
Aaaarghhhh się fsruszyłam...
(Nie, nie skręcił karku. Po prostu przeniósł się w czasie.)
Trzykrotka - Śro 10 Maj, 2017 12:04
Agn Jesteś moim junkowym aniołem
BeeMeR - Śro 10 Maj, 2017 12:16
| Agn napisał/a: | A Rebel się w końcu skończyło czy nadal leci? Jakiś długi ten seguk. | 30odc, w większości przetłumaczone
BeeMeR - Śro 10 Maj, 2017 14:20
Czemu kolejny zwiastun (drama?) PSJ jest taki głupi :
https://www.youtube.com/watch?v=51TVDwCV1z8
BeeMeR - Śro 10 Maj, 2017 15:18
Goong
Powiedzmy sobie szczerze - przewijam z pół dramy
No ale wątek książęcych nowożeńców wciąż mnie bawi
Książę zabrał małżonkę na nudne śpiewy Musiał się cichcem wkraść do łazienki po nią, pomóc "naprawić" buty (złamany obcas) i na koniec zaskoczyć wszystkich - dziennikarzy i rodzinę - wielce niepodobnym do niego impulsywnym całusem To taka odmiana po poprzednim skandalu, jak to książę uderzył kuzyna - Życzliwa podesłała fotkę z kamer do brukowców
Królowa - babcia cieszy się już na wnuka, a młodzi wciąż za główne towarzystwo do przytulania/asysty mają Hendryka i misia
Ale robią postępy - książę zabrał żonę na oglądanie wschodu słońca - spędzili część dnia/nocy na igraszkach na plaży i spaniu w aucie - znacznie bardziej niewinnie niż para z MSR Generalnie spoufalają się coraz bardziej
A z żoną to się śpi tak: kładzie się grzecznie i nieruchomo obok jak ołówki w piórniku, a jak żona zaśnie (a san ma kamienny), to się ją wtula w swoją pierś i dopiero zasypia
Admete - Śro 10 Maj, 2017 15:26
Rebel kończy się dopiero w przyszłym tygodniu, ostatnio emitowano tylko po jednym odcinku w tygodniu.
Agn - Śro 10 Maj, 2017 23:50
| Cytat: |
Agn Jesteś moim junkowym aniołem |
No wiesz, Piękne Oczy o swoich fanach mówi "my angels", to zobowiązuje.
Bo się boją, że zacznę oglądać. Może im dam znać, że nie zacznę? Skutecznie mnie zniechęcili.
| Admete napisał/a: | | Rebel kończy się dopiero w przyszłym tygodniu, ostatnio emitowano tylko po jednym odcinku w tygodniu. |
Nienawidzę tych ich wyborów. Mam wrażenie, że co miesiąc kogoś do czegoś wybierają, a że zawsze brzydkie gęby są w związku z tym na paskach, to mniemam, że nigdy nie Miss Korea.
Trzykrotka - Śro 10 Maj, 2017 23:57
| BeeMeR napisał/a: | Czemu kolejny zwiastun (drama?) PSJ jest taki głupi : |
Może to będzie głupia drama po prostu. No cóż, nie każdą się da ugryźć. Ja pewnie spróbuję, ale ortodoksji nie ma.
Goong z przewijakiem mnie kusi, z racji na robienie miejsca w szafie. Chcę sobie podmienić ChT na ładniejszą wersję, a to kosztuje
Dzisiejszy (15) odcinek Syrenki był znów jak z początku dramy - dużo dowcipasów, przebierania się i wypełniaczy czasu, jak wypad do klubu. Ale też ktoś umarł, a ktoś się odnalazł.
Odcinek sponsorują kolory popielaty i bladoróżowy

| Agn napisał/a: | Nienawidzę tych ich wyborów. Mam wrażenie, że co miesiąc kogoś do czegoś wybierają, a że zawsze brzydkie gęby są w związku z tym na paskach, to mniemam, że nigdy nie Miss Korea. |
Wrr, dokładnie. Mam parę dram spapranych tymi gębami u dołu.
BeeMeR - Czw 11 Maj, 2017 09:27
| Trzykrotka napisał/a: | | Goong z przewijakiem mnie kusi, z racji na robienie miejsca w szafie. | Może nie będziesz musiała przewijać - mnie nie interesują jednak zupełnie intrygi, wystarczająco dużo wiem, np. że najpierw następca tronu był kuzyn, a z jakiegoś powodu 14 lat temu został nim książę. I że pokolenie wyżej tez była nietrafiona miłość - ale mnie ona po prostu nie interesuje. Drudzy natomiast mnie męczą - raz, że są nudny jak flaki z olejem, dwa, że namolne rozbijanie pary, która wyraźnie powiedziała, że jest sobą zainteresowana i już nie planuje rozwodu tylko być razem jest po prostu obrzydliwe. Jeszcze z początku to było zrozumiałe - baletnica myślała, że książę kocha ją (bo kochał na swój sposób, ona jest do niego podobnie nudna, bycie z nią nie wymagało żadnej fatygi z jego strony, podczas gdy z Hajduczkiem cały czas jest zaskakiwany czymś nowym i mu się to spodobało bardziej), a kuzyn, że panna jest w tym związku nieszczęśliwa - ale już mu dawno wyznała, że się w księciu kocha. W dodatku Drudzy jak wszyscy myślą, że małżeństwo zostało spełnione, bo młodzi nie wyprowadzali nikogo z błędu.
A skoro mowa o zaskakiwaniu: kolejny spoiler Goong
czyli jak zaskoczyć księcia chowając się i wyłażąc z szafy
Młodzi już od pewnego czasu robią podchody "cielesne", wystarczyło, że pojechali świętować czyjeś urodziny za miasto, oczywiście dostali jeden wspólny pokój i już impreza próbowali się przebierać na swoich oczach ale stchórzyli
Ale następnie ona pod jakimś ta, pretekstem szukania czegoś schowała się w szafie księcia - no a ten właśnie postanowił się wykąpać. Kiedyś z szafy wychynąć trzeba - podejście pierwsze:
Podejście drugie (zauważcie co zasłania książę w pierwszej kolejności )
Panna postanowiła zostać w szafie do końca świata - no ale jednakowoż wyleźć kiedyś trzeba, choćby w trybie zombie (bo zaspana i zdrętwiała), strasząc księcia ponownie
Niestety zaczęły się tez łzawe dramatozy, ale od czego jest przewijak
BeeMeR - Czw 11 Maj, 2017 09:45
I jeszcze dodatek:
- co się robi z męża gdy on śpi:
- co się robi z żoną gdy ona śpi
- i gdy nie śpi
edit:
I jeszcze gwoli porównania:
tak się wypada z szafy - prosto w ramiona szefa - w MSR
https://forums.soompi.com/en/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=https://68.media.tumblr.com/1be0457a2da379dfc1c73f6b2a1bba7f/tumblr_opnng2CXdc1uh4rrxo8_250.gif&key=572e839d410d05ed14421c1f087e5b4d4c34f82d594575f4a0abe6aeb7218d19
Aragonte - Czw 11 Maj, 2017 10:06
| Trzykrotka napisał/a: | | BeeMeR napisał/a: | Czemu kolejny zwiastun (drama?) PSJ jest taki głupi : |
Może to będzie głupia drama po prostu. No cóż, nie każdą się da ugryźć. Ja pewnie spróbuję, ale ortodoksji nie ma. |
Może będzie niby głupia, ale przyjemna w ogolądaniu, jak Hwarang
Nie odzywam się, bo nic nie oglądam
Trzykrotka - Czw 11 Maj, 2017 11:11
| Aragonte napisał/a: |
Może będzie niby głupia, ale przyjemna w oglądaniu, jak Hwarang |
Albo Strong Woman DBS - była naprawdę bardzo przyjemna Ta wygląda na strasznie krzyczącą, co z lekka odstrasza.
BeeMeR - Czw 11 Maj, 2017 11:15
| Trzykrotka napisał/a: | | Ta wygląda na strasznie krzyczącą, co z lekka odstrasza. | SWP tez takie było, ale dało się oglądać - acz dzięki Siwonowi głównie
BeeMeR - Czw 11 Maj, 2017 12:37
Goong - skończyłam. Duża w tym zasługa tego, że po wyjeździe urodzinowym dominują dramatozy i nudy - spokojnie można skoczyć do ostatnich dwóch odcinków, kiedy to młodzi wreszcie wyznają sobie uczucia i wreszcie przechodzą od słów do czynów (chyba?) - w każdym razie efekt jest a Drugi wreszcie odpuszcza (Baletnica wyjechała znacznie wcześniej ) Przy karesach księcia żona raz dostaje niekończącej się czkawki więc miałam kolejne skojarzenie z MSR
Dalej jednakowoż jest dość nudno
Po drodze wałkowane dwa skandale - że księżna była widziana z mężczyzna nad rzeką Han w środku nocy (kuzynek w akcji)
oraz kto wywołał pożar w pałacu, bo wszystko wskazuje na księcia
wyborów modowych panny nie ogarniam, ale na modzie się nie znam
PPL misiów wszelkiej maści przechodzi ludzkie pojęcie, ale lepsze to niż subwaye
Z kfiatków:
"to, co zdarzyło się na Jaju..."
"Tajemnica wyszła na jawa.."
Co by tu teraz...
Trzykrotka - Czw 11 Maj, 2017 14:05
Na Jaju
Przebiegnę sobie truchcikiem przez dramę, jak tylko z Syrenką i Pastą się uporam.
BeeMeR - Czw 11 Maj, 2017 19:37
Jaju też mi się spodobało
| Trzykrotka napisał/a: | | Przebiegnę sobie truchcikiem przez dramę, | Słusznie.
Ja sobie będę oglądać Producentów, ale po weekendzie. Na razie mam w planie "sprzątanie" czyli np. pierwsze dwa odcinki do obadania.
K2 - 20 min za mną, tj. retrospekcja sprzed pół roku. JCW się bije panna biega w gieźle. Jest tu jakaś treść?
|
|
|