Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
milenaj - Pon 24 Kwi, 2017 22:30
| Fibula napisał/a: |
Oo, nic takiego nie zapamiętałam, ale to lektura sprzed wielu lat. Jeśli odnajdę kiedyś zeszyt, w którym notowałam wrażenia z lektur, podzielę się ówczesną opinią. |
Też trzymam takie notatki, chociaż więcej w nich o filmach. Fajna sprawa.
Fibula - Wto 25 Kwi, 2017 00:21
| milenaj napisał/a: | | Fibula napisał/a: |
Oo, nic takiego nie zapamiętałam, ale to lektura sprzed wielu lat. Jeśli odnajdę kiedyś zeszyt, w którym notowałam wrażenia z lektur, podzielę się ówczesną opinią. |
Też trzymam takie notatki, chociaż więcej w nich o filmach. Fajna sprawa. |
Bardzo fajna, ale obawiam się, że moje zeszyty mogły gdzieś przepaść bezpowrotnie. Przed zeszytami ze spisywanymi wrażeniami miałam wersję beta z metryczką (autor, tytuł i chyba ilustrator) i rysunkami do pierwszych lektur z podstawówki. Szkoda, pewnie można się było z nich teraz pośmiać, bo talentów rysunkowych nie mam. Przynajmniej zabezpieczyłam w hurtowych ilościach twórczość dzieciarni, kiedyś im ją przekażę.
BeeMeR - Wto 25 Kwi, 2017 09:58
| Fibula napisał/a: | zabezpieczyłam w hurtowych ilościach twórczość dzieciarni, kiedyś im ją przekażę. | Też tak (z)robię
Anaru - Wto 25 Kwi, 2017 16:51
| milenaj napisał/a: | A wczoraj szukałam tego z Valem Kilmerem i online nie znalazłam. A przypomniałam sobie mniej więcej i on tam był faktycznie młody i piękny....
Choćby dla wrażeń estetycznych. |
Ale na gryzoniu jest
Na dodatek znalazłam u innego człowieka katalog indiański z całym stadkiem filmów w temacie lub nawiązujących
Apacze (1973) PL
Biała Squaw (Stolen women captured hearts)
Czarny jastrząb - Raven Hawk (1996)
Dreamkeeper
Dreamkeeper (Strażnik Snów) (2003)
FILMY
Galeria
Geronimo (1993) Joseph Runningfox
Grey Owl (1999) Szara Sowa
Into the West - Na Zachód
Into The Wild
Jesień Czejenów - Cheyenne Autumn (1964)
Mały Wielki Człowiek - Little Big Man (1970)
Maverick 1994 PL
MUZYKA
Na rozkaz serca Thunderheart (1992) PL
Odważny - The Brave (1997) PL
Squanto - A Warrior's Tale (1994)
Szyfry wojny (2002) PL
Taniec Powwow
War Party
Willow (1988)
Złamana strzała Broken Arrow (1950) PL
Czy w Willow jest coś o Indianach w ogóle?
milenaj - Wto 25 Kwi, 2017 17:22
| Anaru napisał/a: | | milenaj napisał/a: | A wczoraj szukałam tego z Valem Kilmerem i online nie znalazłam. A przypomniałam sobie mniej więcej i on tam był faktycznie młody i piękny....
Choćby dla wrażeń estetycznych. |
Ale na gryzoniu jest
Na dodatek znalazłam u innego człowieka katalog indiański z całym stadkiem filmów w temacie lub nawiązujących
Apacze (1973) PL
Biała Squaw (Stolen women captured hearts)
Czarny jastrząb - Raven Hawk (1996)
Dreamkeeper
Dreamkeeper (Strażnik Snów) (2003)
FILMY
Galeria
Geronimo (1993) Joseph Runningfox
Grey Owl (1999) Szara Sowa
Into the West - Na Zachód
Into The Wild
Jesień Czejenów - Cheyenne Autumn (1964)
Mały Wielki Człowiek - Little Big Man (1970)
Maverick 1994 PL
MUZYKA
Na rozkaz serca Thunderheart (1992) PL
Odważny - The Brave (1997) PL
Squanto - A Warrior's Tale (1994)
Szyfry wojny (2002) PL
Taniec Powwow
War Party
Willow (1988)
Złamana strzała Broken Arrow (1950) PL
Czy w Willow jest coś o Indianach w ogóle? |
Eeee, chyba nie.
Ja od pewnego czasu tylko online oglądam, bo niestety ale te akcje z przeszukiwaniem komputerów mnie odstraszyły od trzymania czegokolwiek na dysku.
Barbarella - Wto 25 Kwi, 2017 19:43
| Agn napisał/a: | | Barbarella napisał/a: | | Dla mnie te książki są zbyt rasistowskie. |
Tego zarzutu nie słyszałam. Rozwiniesz myśl? :mysl: |
W obydwóch częściach pojawia się kwestia w sensie, że Indianie są rasą niższą i muszą ulec zagładzie wobec naporu białych. Nie pamiętam już dokładnie, ale chyba narrator miał taki stosunek do Indian w całej książce. Dlatego nie dałam rady czytać dalej.
I jeszcze cytat z pana Bobowskiego: "I tak dzieło, które miało być wyrazem solidarności wobec Indian na pięćsetlecie, robi w gruncie rzeczy wrażenie bardziej rasistowskiego niż klasyczna opowieść Coopera". (Chodzi o film "Ostatni Mohikanin" z D.D Lewisem).
Aragonte - Wto 25 Kwi, 2017 19:50
| Barbarella napisał/a: | | W obydwóch częściach pojawia się kwestia w sensie, że Indianie są rasą niższą i muszą ulec zagładzie wobec naporu białych. Nie pamiętam już dokładnie, ale chyba narrator miał taki stosunek do Indian w całej książce. Dlatego nie dałam rady czytać dalej. |
Mam wrażenie, że to typowe podejście w dziewiętnastowiecznej literaturze, w której był w ogóle ukazywany konflikt/konfrontacja między kulturą białych (przeważnie anglosaską, choc niekoniecznie) kulturą a obcymi, czy to byli Indianie, czy np. Hindusi Ale w sumie to Coopera nie czytałam i pewnie bym teraz już nie zdzierżyła, tak samo jak z trudem byłam w stanie czytac "Draculę" Stokera, choc raczej z uwagi na teksty o kobietach
Agn - Wto 25 Kwi, 2017 21:43
Też mam wrażenie, że to typowe podejście XIX-wiecznego białego. Co nie znaczy, że to jakieś usprawiedliwienie - w imię swoich przekonań mordowali i ciemiężyli tysiące ludzi.
Barbarella - Śro 26 Kwi, 2017 11:18
| Aragonte napisał/a: | | Mam wrażenie, że to typowe podejście w dziewiętnastowiecznej literaturze, w której był w ogóle ukazywany konflikt/konfrontacja między kulturą białych (przeważnie anglosaską, choc niekoniecznie) kulturą a obcymi, czy to byli Indianie, czy np. Hindusi |
Na pewno masz rację. Ale Cooper pisze o Indianach nie jako o barbarzyńcach, których trzeba się pozbyć, ale bardziej o szlachetnych dzikusach, którzy byli zacofani cywilizacyjnie. I którzy muszą zrobić miejsce cywilizowanym białym. Takie podejście mnie u niego raziło.
Jak pisałam, że po Pięcioksiąg sięgnęłam bardzo późno. I nie zdzierżyłam. Trudno mi powiedzieć, jakie by były moje odczucia, gdybym przeczytała go wcześniej.
Agn - Śro 26 Kwi, 2017 11:32
| Barbarella napisał/a: | | Cooper pisze o Indianach nie jako o barbarzyńcach, których trzeba się pozbyć, ale bardziej o szlachetnych dzikusach, którzy byli zacofani cywilizacyjnie. I którzy muszą zrobić miejsce cywilizowanym białym. Takie podejście mnie u niego raziło. |
Grrrr...
ita - Śro 26 Kwi, 2017 11:54
| Barbarella napisał/a: |
Bobowski to też autor książki o wizerunku Indian w polskich powieściach młodzieżowych, o której kiedyś Ci wspominałam. |
W sprawie powieści młodzieżowych - Barbarella znasz "Zatrzymać wiatr" Colina Stuarta?
Nigdy tej książki nie przeczytałam, choć bardzo dobrze ją pamiętam z dzieciństwa - była w biblioteczce dziadków.
Jak zaczęłaś pisać o tematyce indiańskiej, to sobie ją przypomniałam. Sprawdziłam w googlach i okazuje się, że kojarzyłam prawidłowo - są Indianie
http://lubimyczytac.pl/ks...zatrzymac-wiatr
Admete - Śro 26 Kwi, 2017 15:14
Kupię sobie tę książkę - http://lubimyczytac.pl/ks...rozumial-nature
Mam nadzieję, że będzie interesująca.
Aragonte - Śro 26 Kwi, 2017 16:29
Hyhy, mam ją na oku od jakiegoś czasu, ale jeszcze nie kupiłam
Na razie kończę nieśpiesznie "Opowieść pasterza" - podoba mi się.
Admete - Śro 26 Kwi, 2017 16:37
Jakoś byłam pewna, ze też ją będziesz chi=ciała przeczytać. Czekam na wypłatę.
Barbarella - Śro 26 Kwi, 2017 20:19
| ita napisał/a: | | W sprawie powieści młodzieżowych - Barbarella znasz "Zatrzymać wiatr" Colina Stuarta? |
Nie czytałam. Nie kojarzę też autora. Dzięki.
Caitriona - Śro 26 Kwi, 2017 20:44
A mnie naszło ponownie na fantasy, zabrałam się więc za Ostrze Joe Abercrombiego. Czytałam już wcześniej jego opowiadania z tego świata i mi się podobało. Jedynym minusem jest objętość książki, trochę ciężko jest ją czytać w środkach komunikacji miejskiej.
ita - Śro 26 Kwi, 2017 22:54
| Aragonte napisał/a: |
Hyhy, mam ją na oku od jakiegoś czasu, ale jeszcze nie kupiłam
Na razie kończę nieśpiesznie "Opowieść pasterza" - podoba mi się. |
A czy ja nie widziałam w sobotę u Ciebie "Triumfu chirurgów"? Polecasz??
Kupowałam dzisiaj 2-pak Jane Austen i jako rekomendację (inni kupili ..) sklep mi wskazał m. in. właśnie ten "Triumf..." Ciekawe połączenie
Aragonte - Śro 26 Kwi, 2017 23:32
| ita napisał/a: | A czy ja nie widziałam w sobotę u Ciebie "Triumfu chirurgów"? Polecasz??
Kupowałam dzisiaj 2-pak Jane Austen i jako rekomendację (inni kupili ..) sklep mi wskazał m. in. właśnie ten "Triumf..." Ciekawe połączenie |
Faktycznie ciekawe, w moim stylu A Thorwalda jak najbardziej polecam - i "Stulecie chirurgów", i "Triumf chirurgów" i "Ginekologów" też (pewne fragmenty okażą się ciut wtórne w zestawieniu z poprzednimi dwiema ksiażkami, ale i tak warto się z tym zapoznac), aczkolwiek uprzedzam, że trzeba lubic takie rzeczy. Bardzo dobrze sprowadza to na ziemię, jeśli ktoś marzy o przeniesieniu się w przeszłośc, np. do XIX wieku "Kruchy dom duszy" wydawał mi się przeładowany częścią biograficzną, ale też był interesujący w wielu fragmentach. Mam jeszcze "Pacjentów" (o transplantologii), ale ciągle czekają, muszę miec nastrój, żeby czytac o historii medycyny.
W podobnej tematyce czytałam jeszcze "Cesarza wszech chorób" Siddharthy Mukherjee - solidna, świetnie napisana pozycja, wbrew pozorom nie aż tak ciężka, mimo że to "biografia raka". Dzięki temu, że ją przeczytałam (z powodu choroby mamy, co tu kryc), mogłam się wymądrzac i pocieszac ją (szczerze), że dostała najlepsze z możliwych i nowoczesne leki.
Admete - Czw 27 Kwi, 2017 07:09
Z książek Thorwalda wole te o kryminologii - Stulecie detektywów i Godzinę detektywów plus Ginekologów. Chirurdzy mniej mi się podobali.
Aragonte - Czw 27 Kwi, 2017 08:43
O, a moje "Stulecie detektywów" ciągle czeka na swój czas. Może w końcu to przeczytam?
milenaj - Czw 27 Kwi, 2017 09:17
Ja czytałam "Stulecie detektywów" i czaję się na resztę. ale to tomiszcza, przy których trzeba się skupić, a ja Carrie Pilby czytam ostatnio ponad miesiąc. Ale czytam....
Caitriona - Czw 27 Kwi, 2017 16:59
| milenaj napisał/a: | | Ale czytam |
I to najważniejsze
Ginekolodzy bardzo mi się podobali. Natomiast przez Stulecie detektywów nie przeszłam, ale mam w planach wrócić do tej książki.
I zaczęłam "Monsun przychodzi dwa razy" reportaż/książka podróżnicza o pieprzu Jankowskiej. Póki co bardzo mi się podoba.
milenaj - Czw 27 Kwi, 2017 17:50
| Caitriona napisał/a: | | Natomiast przez Stulecie detektywów nie przeszłam, ale mam w planach wrócić do tej książki. |
Mnie momentami było ciężko, ale ostatecznie bardzo mi się podobało. A w sumie medycyny jestem też ciekawa.
Agn - Pon 01 Maj, 2017 16:16
Czytam Bez mojej zgody w ramach sprawdzenia, czy inne książki Jodi Picoult będzie mi się równie dobrze czytało jak Małe wielkie rzeczy.
Czy ktoś czytał tę książkę? Czy tylko ja uważam, że Sara jest okropną matką?!
RaczejRozwazna - Pon 01 Maj, 2017 17:31
Chyba tej nie czytałam... Ale generalnie Picoult pisze naprawdę niezłe książki.
|
|
|