To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam V

BeeMeR - Nie 15 Lut, 2015 12:30

Anaru napisał/a:
Jak przysypialas to ktorys z ww. elementów mogł Ci umknac. Mus isc jeszcze raz :mrgreen:
najlepiej w 3D ;)
Agn - Nie 15 Lut, 2015 12:31

No jeszcze mi tego brakowało, by tyłek Greya w 3D podziwiać. :zalamka:
Anaru - Nie 15 Lut, 2015 13:03

Koniecznie! To pozwoli na doznania zupełnie nowej jakości :rotfl:
Agn - Nie 15 Lut, 2015 13:04

Zołzy... poświęćcie się same, ja już wyrżnęłam w pień wystarczającą ilość szarych komórek! :P
Harry_the_Cat - Pon 16 Lut, 2015 10:16

A Ja obejrzałam Begin again z keira i Markiem Ruffalo. Widział ktoś? Spodziewałam sie więcej... Tez trochę nudny.
Trzykrotka - Pon 16 Lut, 2015 11:04

Harry_the_Cat napisał/a:
Spodziewałam sie więcej... Tez trochę nudny.

To jest niestety mój komentarz do większości ostatnich produkcji :?
Może to starość.

Aragonte - Pon 16 Lut, 2015 11:20

Anaru napisał/a:
Ja tez podziwiam poświęcenie :kwiatki_wyciaga: . Agn, przyznaj, że w wolnej chwili zamierzasz pójść jeszcze kilka razy, żeby się dokładnie przyjrzeć wszystkim niuansom tej znakomitej gry aktorskiej. :twisted:

Agn, podziwiam twoje poświęcenie :mrgreen:

A dla tych, co nie oglądali i nie zamierzają - recenzja Zwierza (bawi mnie ona tym bardziej, że miałam okazję w sobotę słuchać Zwierzowych pomysłów na wpis :lol: ):
http://zpopk.pl/momentow-...l#axzz3Rtrc5Lds

Agn - Pon 16 Lut, 2015 11:22

Oesu, czytam i kwiczę z uciechy! :rotfl:
KFC!!! :rotfl:

Aragonte - Pon 16 Lut, 2015 11:33

Tak, pomysł z kubełkiem KFC mnie zabił :rotfl:
Agn - Pon 16 Lut, 2015 11:36

Dalej czytam i umieram. Dojechałam już do TARDIS, a dalej stało:
Zwierz napisał/a:
dowcipniś sprawdził ile postaci może wykreślić z książkowego pierwowzoru zanim ktoś się zorientuje, że film ma dwuosobową obsadę. Wyszło mu że praktycznie wszystkich.

:rotfl:

Aragonte napisał/a:
miałam okazję w sobotę słuchać Zwierzowych pomysłów na wpis :lol:

O? Na żywo???

Aragonte - Pon 16 Lut, 2015 11:42

Agn napisał/a:
Aragonte napisał/a:
miałam okazję w sobotę słuchać Zwierzowych pomysłów na wpis :lol:

O? Na żywo???

Tak :D bo w sobotę byłam na pewnym spotkaniu, na którym poznałam Ninedin z Legendum Est, Zwierza Popkulturalnego i jeszcze parę innych fajnych osób :banan_czerwony:

Agn - Pon 16 Lut, 2015 11:49

O proszę!!! Opowiadaj! :) :) :)
Aragonte - Pon 16 Lut, 2015 12:13

Agn napisał/a:
O proszę!!! Opowiadaj! :) :) :)

Tak wiele to do opowiadania nie ma, bo musiałabym streszczać rozmowy :) Ale nie rózniło się to specjalnie od naszych forumowych spotkań (tylko że nie znałam osobiście nikogo :-P ), bo mówiło się o książkach, filmach, serialach i aktorach :)
Zasadniczo to chciałam poznać osobiście Ninedin, bo kiedyś recenzowała mój tekst i wymieniłam z nią parę maili (to ona zaprosiła mnie też do znanej ci grupy na f-b, a teraz była w W-wie na spotkaniu organizacyjnym olimpiady klasycznej), ale na spotkaniu pojawiła się też blogerka ze Szprotest:
https://szprotestuje.wordpress.com/
a potem Zwierz i parę jeszcze dziewczyn, których nie kojarzyłam zbyt dobrze, chociaż pewnie miałam okazję z nimi jakiś kontakt przez f-b.
Wyszło baaardzo sympatyczne spotkanie :D
Jeszcze kiedy siedziałyśmy w Zapiecku Zwierz streściła swoje wrażenia z filmowego Greya, ogółem spora część spotkania zeszła na oplotkowywaniu tej - ekhm - ekranizacji :lol:

Agn - Pon 16 Lut, 2015 12:22

Zazdroszczę, obgadanie musiało być piękne. :mrgreen:
Anaru - Pon 16 Lut, 2015 13:40

Aragonte napisał/a:
A dla tych, co nie oglądali i nie zamierzają - recenzja Zwierza (bawi mnie ona tym bardziej, że miałam okazję w sobotę słuchać Zwierzowych pomysłów na wpis :lol: ):
http://zpopk.pl/momentow-...l#axzz3Rtrc5Lds

No, po tej recenzji mam ochotę obaczyć osobiście tegoż aktora z brodą. :mrgreen:

Aragonte - Pon 16 Lut, 2015 13:46

Agn napisał/a:
Zazdroszczę, obgadanie musiało być piękne. :mrgreen:

Było piękne :D A poza tym były rozmowy o aktorach i np. o tłumaczeniach Harry'ego Pottera na łacinę i język nowogrecki :D Kiedy Ninedin mi napisze na f-b, jak tłumacz wybrnął z faktu, że w grece nie ma np. głoski oddawanej przez "v", napiszę tu, jak zostało przetłumaczone imię "Voldemort", bo teraz nie pamiętam :D W każdym razie miało znaczyć mniej więcej "obrastający łuską" :D

Agn - Pon 16 Lut, 2015 14:17

A nie "odpadający nos"? ;)
Aragonte - Pon 16 Lut, 2015 14:19

Też by pasowało :lol:

A propos tłumaczeń Rowling - jest o tym nieco tutaj:
https://www.academia.edu/...9zyki_klasyczne

BeeMeR - Pon 16 Lut, 2015 17:21

To ja wetnę się w Greya z bardzo dobrym moim zdaniem filmem:

Wysoka fala / Chasing Mavericks

Dramat obyczajowy oparty na faktach - ładnie zagrany i przepięknie filmowany :serce:
Opowiada o młodym chłopaku, pragnącym ujeździć olbrzymią falę - Mavericks, szkoli go w tym celu sąsiad i mistrz tejże, Frosty (Gerard Butler).
Zwiastun więcej pokaże: Ja polecam, bo to dobre kino obyczajowe właściwie dramat obyczajowy.
https://www.youtube.com/watch?v=8fQIusPaixU

Agn - Pon 16 Lut, 2015 18:00

Powiem szczerze, że opis nie zachęca - film o surferach? :mysle:
BeeMeR - Pon 16 Lut, 2015 18:31

Agn napisał/a:
opis nie zachęca - film o surferach? :mysle:
Od tego jest milion innych filmów do wyboru ;)
Oczywiście że film o surferach - ja akurat lubię filmy sportowe o zdobywaniu ambitnego celu/podium itp jeśli są sprawnie zrobione, a jeszcze bardziej o odnajdowaniu się ludzi - tu: przysposobionego ojca-mentora i syna, no i lubię Gerarda Butlera ;)
Czyli miałam 3w1 :mrgreen:
Właściwie 4w1 jeśli liczyć piękne zdjęcia, które też ogromnie lubię :serduszkate:

asiek - Pon 16 Lut, 2015 18:33

Agn napisał/a:
Powiem szczerze, że opis nie zachęca - film o surferach? :mysle:

To w zasadzie opowieść o dorastającym w patologicznej rodzinie chłopcu. Serfowanie stało się jego ucieczką od problemów. Sport wyzwolił w nim, to co najlepsze...
Film nakręcono w oparciu o historię Jay'a Moriarity...
http://en.wikipedia.org/wiki/Jay_Moriarity

BeeMeR napisał/a:
no i lubię Gerarda Butlera ;)

Ja też, on w tym filmie cały do schrupania. :wink:

BeeMeR - Pon 16 Lut, 2015 19:19

asiek napisał/a:
Film nakręcono w oparciu o historię Jay'a Moriarity...
a wybrańcy bogów umierają młodo...

asiek napisał/a:
on w tym filmie cały do schrupania. :wink:
owszem :serduszkate:
Anaru - Pon 16 Lut, 2015 19:55

Bardzo zdecydowanie się o ten film uśmiecham. :flirtuje1:
Admete - Pon 16 Lut, 2015 20:26

Też chętnie obejrze.