To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

Admete - Sob 02 Cze, 2012 09:24

Pewnie ta ksiązka dośc droga, bo wydana porządnie.

A u mnie teraz kryminał Marthy Grimes "Pod Przechytrzonym Lisem".

milenaj - Sob 02 Cze, 2012 09:55

Admete, to jedziemy tym samym torem. "Pod Przechytrzonym lisem" za mną. Polecam też "Pod Anydowym Naszyjnikiem". Cudne. Dzisiaj lecę do księgarni po następną część i już z niepokojem myslę, co będzie jak mi się polskie tłumaczenia skończą. :(
Ania Aga - Sob 02 Cze, 2012 19:39

"Trzech panów w łódce nie licząc psa"
Trafiła mi się ta książka nagrana na kasetach magnetofonowych. Jest to moje pierwsze doświadczenie z książką czytaną i muszę stwierdzić, że średnio odpowiada mi ten sposób "czytania". Lubię jednak druk i mimo, że lektor jest dobry, część treści mi umknęło.
A sama książka, wiadomo świetna. Otwieranie puszki z kompotem ananasowym - motyw ten został potem wykorzystany w filmie radzieckim, w którym bohater znalazł się na bezludnej wyspie z jedyną konserwą i usiłował ją otworzyć, tytułu nie pamiętam.
Walka psa z gotującym się imbrykiem, staranowanie łodzią rybaków i przepięknie opisane słowa owych rybaków wypowiedziane do głównych bohaterów, jak genialnie można opisać przekleństwa bez jednego wulgaryzmu,; oczywiście wieszanie obrazu, historia z serami i porównanie ich zapachu przez pracownika zakładu pogrzebowego do rozkładających się zwłok niemowlaka (raczej nie będę sięgała po tego typu sery) itd.

BeeMeR - Sob 02 Cze, 2012 20:45

Ania Aga napisał/a:
szalenie lubię tą książkę :serduszkate:
puchlina kolanowa tez już nigdy nie opuściła mej pamięci ;)

Ania Aga - Sob 02 Cze, 2012 21:02

BeeMeR napisał/a:
puchlina kolanowa tez już nigdy nie opuściła mej pamięci

Puchlina kolanowa, czyli choroba panien służących, jedyna na którą z niewiadomych przyczyn nie zapadł.

Admete - Sob 02 Cze, 2012 21:08

A ile czesci wydano u nas? Własnie dotarłam do cudnego opisu spotkania Merlosa Planta z pewnym chłopcem i jego psem ;)
BeeMeR - Śro 06 Cze, 2012 07:39

Ja kojarzę "Trzech panów w łódce nie licząc psa" i "trzech panów na rowerach"
milenaj - Śro 06 Cze, 2012 12:45

Admete napisał/a:

A ile czesci wydano u nas? Własnie dotarłam do cudnego opisu spotkania Merlosa Planta z pewnym chłopcem i jego psem

U nas wydano pięć części. W części trzeciej jest cudna dziewczynka, która uwielbia kolorowanie książeczek. :mrgreen:

Admete - Śro 06 Cze, 2012 17:57

Przeczytałąm juz cztery ksiązki marthy Grimes. W drugiej i trzeciej odgadłam bezbłędnie morderców, więc w czwartej przestałam się nad tym zastanawiać ;) Skupiam się na postaciach i kolorycie. Uwielbiam dialogi i komentarze postaci. jaka jest piąta? Na stronie WAB doliczyłam się czterech...A przepraszam - piąta ma nieco odmienny tytuł i dlatego nie od razu skojarzyłam.
milenaj - Śro 06 Cze, 2012 20:15

No właśnie mnie też najbardziej podoba się koloryt lokalny. Nie mogłam dzisiaj jechać do miasta i kupić piatej części. Jestem na głodzie. :ops1: :mrgreen:
Admete - Śro 06 Cze, 2012 20:29

Nie mam dostępu do piątej...Nie mają. Ale zastanawiam się nad kupnem wszystkich ;)
milenaj - Śro 06 Cze, 2012 20:36

Ja kupiłam, bo podpuscili mnie pierwszą w bibliotece. Pierwsza i druga dostępna jest też w serii "Kryminał na lato, a trzecia wyjdzie w tej serii w tym roku.
Aragonte - Śro 06 Cze, 2012 21:43

BeeMeR napisał/a:
Ania Aga napisał/a:
szalenie lubię tą książkę :serduszkate:
puchlina kolanowa tez już nigdy nie opuściła mej pamięci ;)

Też ją lubię, zaczytywałam się nią w liceum :-D
Chyba pora ją przywieźć od rodziców :wink:

Admete, skoro chcesz skompletować Marthę Grimes, to musi być faktycznie dobra, zachęciłaś mnie :wink:

Admete - Śro 06 Cze, 2012 21:45

Tylko bierz pod uwagę, że te książki są z lat 80. Klimat dość staroświecki. Mają jednak dobry styl, sympatycznych bohaterów i swoisty klimat. Zaczęłam myśleć, kto by mógł zagrać inspektora ;)
migotka - Śro 06 Cze, 2012 22:40

http://www.slowemmalowane...edzony-dom.html
Woolf, Nawiedzony dom. Opowiadania zebrane.

Anonymous - Czw 07 Cze, 2012 12:54

Niestety przeczytałam już biografię Ikera
milenaj - Pią 08 Cze, 2012 14:54

Admete napisał/a:
Zaczęłam myśleć, kto by mógł zagrać inspektora

Ja też. :mrgreen:
Alan Rickaman gdzieś tak z czasów "Rozważnej i romantycznej" mi chodzi po głowie.

Admete - Pią 08 Cze, 2012 15:19

Alan Rickman z lat 80 jak najbardziej ;) Teraz juz za późno na to. A jakbys wolała - żeby przenieśc akcję w dzisiejsze czasy, czy stylizować na lata 80? Jak dla mnie stylizować ;)
milenaj - Pią 08 Cze, 2012 15:32

Stanowczo stylizować.
Admete, a masz już piątą część? Ja nadal nie mogę się wybrać do miasta. :(

Admete - Pią 08 Cze, 2012 15:37

Na razie nie mam. Ja musiałabym zamówic przez internet.
migotka - Sob 09 Cze, 2012 14:09

http://www.slowemmalowane...-august-ii.html
Mocarz alkowy. August II Mocny i kobiety.

migotka - Wto 12 Cze, 2012 14:07

http://slowemmalowane.blo...ols-altana.html
Mary Nichols, Altana

primavera - Wto 12 Cze, 2012 15:52

migotka napisał/a:
http://slowemmalowane.blogspot.com/2012/06/mary-nichols-altana.html
Mary Nichols, Altana

dzięki :kwiatek: zastanawiałam się czy warto tę książkę sobie nabyć drogą kupna :) teraz wiem , że tak :cheerleader2:

Anonymous - Wto 12 Cze, 2012 16:31

Recenzowałam tą książkę chyba tydzień temu - świetnie się czytało...
migotka - Wto 12 Cze, 2012 17:33

primavera napisał/a:
migotka napisał/a:
http://slowemmalowane.blogspot.com/2012/06/mary-nichols-altana.html
Mary Nichols, Altana

dzięki :kwiatek: zastanawiałam się czy warto tę książkę sobie nabyć drogą kupna :) teraz wiem , że tak :cheerleader2:

dziękuję:)