To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Babylon 5

Admete - Pon 22 Cze, 2009 20:15

Z ostatnim odcinkiem to było u mnie tak - nadawali piąta serię w tvn przed południem w wakacje, codziennie od poniedziałku do piątku. Nastawiłam nagrywanie ostatniego odcinka i pojechałam do Krakowa do koleżanki. Obejrzałam ostatnią część na takim malutkim telewizorku i ryczałam jak bóbr. Dobrze, że koleżanka była w pracy. Potem oczywiście obejrzałam raz jeszcze i tez płakałam...
Aragonte - Pon 22 Cze, 2009 23:35

Ja pewnie też będę ryczeć. Ale do tego mam jeszcze kawałek - w sumie to dobrze :)
Na razie ciągle wolę nie zaczynać III sezonu B5 :-|

Admete - Wto 23 Cze, 2009 00:37

To poczekam jeszcze na Twoje opinie ;)
Admete - Pią 24 Lip, 2009 19:56

Tak nieśmiało tylko wspomnę, że gdyby ktoś chciał, żebym razem z nim pokomentowała B5, to w sierpniu mam jeszcze trochę czasu... :wink: Potem znów będzie pod górkę.
Aragonte - Pią 24 Lip, 2009 23:50

Aluzja dotarła, ale ciągle mam zajętą czymś głowę i mało czasu :-|
Urlop mam w drugiej połowie sierpnia, ale zamierzałam go zużyć w całości na pisanie, bo czas goni mnie niemożliwie :? więc nie wiem, kiedy obejrzę do końca B5 :(

Admete - Pią 24 Lip, 2009 23:51

Nie przejmuj się, żartowałam tylko. Wiem, że ciężko teraz pracujesz nad powieścią :przytul:
Aragonte - Pią 24 Lip, 2009 23:56

Raczej stoję w miejscu :cry2:
Anaru - Sob 25 Lip, 2009 09:32

*dodaję weny* :przytul:
Aragonte - Sob 25 Lip, 2009 13:36

Anaru, to nie kwestia braku weny, tylko braku czasu :-|
Ale dzięki :cmok:

Aragonte - Śro 09 Wrz, 2009 20:44

Odkurzam B5 sezon III - coś mi się zdaje, że jak będzie mu źle w najbliższym czasie, to będę się tym serialem pocieszać, na pojedyncze odcinki jakoś czas może wykroję.

Rozmowy Sheridana i Kosha mnie rozwalają czasami :wink:
I statki Cieni znowu pokazali - piękne bestie są.

Admete - Śro 09 Wrz, 2009 20:46

Pierwszy odcinek 3 sezonu? Muszę Ci powiedzieć, ze trzeci sezon jest chyba najmroczniejszy ;) Ale ma ogromną wewnętrzną moc. Kocham 3 sezon.
Aragonte - Śro 09 Wrz, 2009 20:49

Tak, pierwszy odcinek. Może to i będzie mroczne, ale chyba potrzebuję czegoś do odreagowania :wink: Nie zamierzam się śpieszyć z oglądaniem, będę to robić powolutku, po jednym odcineczku.

Oho, Londo próbuje podziękować Mordenowi za współpracę - o ile mi wiadomo, to mu się nie uda...

Admete - Śro 09 Wrz, 2009 20:51

Londo to może chcieć...Na Centauri niektórzy świetnie się czują w towarzystwie swoich nowych sojuszników...Widziałas już Marcusa? ;)
Aragonte - Śro 09 Wrz, 2009 20:58

Oh yesss :mrgreen:
Marcus już się objawił, zdążył zaskoczyć doktorka i zaraz będzie chyba rozrabiał :)
Podoba mi się :-D

Admete - Śro 09 Wrz, 2009 20:59

Marcus jest słodki - odważny, wierny, zabawny...Normalnie ideał ;)
Aragonte - Śro 09 Wrz, 2009 21:09

Wizualnie też mi się podoba :wink:

Ech, nie dam rady tego szybko oglądać jeszcze z jednego oczywistego powodu - czasem zatrzymuję i wczytuję się uważnie w napisy, żeby cokolwiek zrozumieć :ops1:

Admete - Śro 09 Wrz, 2009 21:29

Dasz radę. My też się musiałysmy wysilać, ale teraz chyba znam to wszystko na pamięć ;)
Aragonte - Śro 09 Wrz, 2009 21:34

Ogólny sens łapię (może dzięki znajomości spoilerów), uciekają mi jak zwykle szczegóły i poszczególne elementy.

No, jedyneczka obejrzana, Delenn rozpoczęła wykład na temat starożytnych ras (który już znam dzięki spoilerom :wink: ).
A Morden rozszerza strefy wpływów :roll:

Admete - Śro 09 Wrz, 2009 21:36

Morden to groźny przeciwnik. Gra zawsze na najniższych ludzkich emocjach. Zaczyna się formować armia światła :)
Aragonte - Śro 09 Wrz, 2009 21:39

No tak, ale Morden, jak rozumiem, kiedyś był człowiekiem? I tylko został, eee, przerobiony, zasiedlony przez Cienie? Nie wiem, jak to określić.
Swoją drogą baaardzo mi się podoba patent (znany ze spoilerów) dotyczący specyfiki statków Cieni (vorlońskie też żywe są, o ile pamiętam).

Admete - Śro 09 Wrz, 2009 22:22

Moim zdaniem Morden cały czas jest człowiekiem - przynajmniej w dużej części. Mnie się wydaje, że to jego własny wybór i on naprawdę uwierzył Cieniom. Tak, vorlońskie statki są żywe i jakby współgrają z właścicielem. Cienie odwróciły tę zależność, stosując przymus.
Sheridan wykorzysta kiedyś ten element "oprogramowania" statków Cieni, żeby je zaatakować. To będzie dość dwuznaczna decyzja.

Aragonte - Śro 09 Wrz, 2009 22:26

Chodzi o telepatów?
Ja naprawdę nie unikam spoilerów i chyba coś takiego do mnie dotarło :wink:

Bardzo mi się podoba mitologia B5.

Admete - Śro 09 Wrz, 2009 22:38

Cytat:
Chodzi o telepatów?

Tak, o telepatów. Będzie jeszcze spory wątek z nimi związany.
Mitologia B5 jest naprawdę przemyślana. Łączy w sobie znane elementy, ale jednoczesnie pokazuje je w nowy sposób.

Aragonte - Czw 10 Wrz, 2009 22:05

Miałam nie oglądać dzisiaj B5, ale jakoś tak wyszło, że puściłam kolejny odcinek, ten o zamachach bombowych :wink: Na razie się rozkręca... Mam nadzieję, że Marcus się pojawi :wink:
Admete - Czw 10 Wrz, 2009 22:09

Na początku ta poświęcona stacja i Drazyjczycy szukający błogosławieństwa :) W tym odcinku pojawiają się zakonnicy - będa się teraz przewijac od czasu do czasu. I tam jest świetna konfrontacja między Londo i G'Karem.

"Bastard." Londo utters.

"Monster."

"Fanatic!"

"Murderer!"

"You are insane!"

"That is why we'll win," G'Kar gasps.

"Go be the ambassador to Babylon 5 they said. It will be an easy position. I hate my life."

"So do I."

"Shut up!"