Seriale - Dramaland przedstawia, czyli knajpa nr 10
BeeMeR - Śro 16 Lis, 2016 07:50
Chunhyang (2000) (spoileruję "co" )
Na poły film, na poły teatr pansori - matko kochana jak się główny śpiewak opowiadający historię wydziera opowiadając całą historię miłości wystawionej na wielka próbę
A mianowicie: Młody syn szlachcica, gubernatora (debiutujący Jo Seung Woo) uczy się pilnie do egzaminu państwowego aż nagle postanawia zwiedzić okolicę - sługa obwozi go na osiołku, karmi i poi z podręcznego pojemnika piknikowego .
No i stało się - panicz ujrzał huśtającą się dziewczynę (z takiej właśnie odległości) i zapałał do niej afektem - kazał sobie przyprowadzić, nie przyszła, bo jest skromną panną (córką giseang i szlachcica) więc panicz odwiedził ją wieczorem celem, khem, poznania bliżej, ale panna wciąż nie była zainteresowana miłosnymi zapasami,więc cóż było robić - wypisał jej miłosne przysięgi na hanboku i potajemnie poślubił.
Młodzi szybko dogadali się pod kołdrą (tak, to jeden z tych filmów, w których JSW pokazuje swój narodowy skarb ) - nie jest to jednak erotyk, większość "turlania" odchodzi w "wierzchniej odzieży spodniej"
cdn.
BeeMeR - Śro 16 Lis, 2016 09:34
Sielanka młodych nie trwa długo, nie mija rok jak gubernator zostaje powołany na wyże stanowisko w stolicy, syn rusza za nim. Do prowincji zjeżdża nowy gubernator, zaczyna rządy od przeglądu zasobów giseang. Słyszał o urodzie Chunhyang więc wzywa i ją, choć nie ma jej w spisie a ona się wzdraga bo ma męża - według niego córka giseang też jest giseang, zamężna czy nie, a sprzeciw gubernatorowi równy jest zdradzie stanu więc karany śmiercią. Początkowo jednak każe ją tylko obić i uwięzić, ustanawiając datę egzekucji na swoje urodziny - takie zwieńczenie imprezy
Tymczasem w stolicy trwa egzamin państwowy, panicz zyskuje najwyższą notę, dostaje więc bezpośrednio od króla stanowisko inspektora prowincjonalnych urzędników.
Przyjeżdża w sam raz na w/w urodziny - trwa zakrapiana impreza na którą się wmontowuje jako szlachcic, acz strój ma ubogi więc sadzają go z tyłu i traktują protekcjonalnie - szybko jednak karta się odwraca, panicz robi \niezłego zamieszania, aresztuje skorumpowanych urzędników a żonę uwalnia
Tu film w 5min skrócie:
https://www.youtube.com/watch?v=0T83_Rde1P0
Bardzo mi się podobał JSW w swojej roli - młodziutki (20lat), ale już widać, że to niezły aktor. Panna była dość mdła, ale nie drażniąco. Treść odlegle kojarzy mi się z Hyandan-story z Siwonem - acz klimat opowieści zupełnie inny, jedno komedyjstwo drugie dramat. Pansori jest ciekawym doświadczeniem, ale raczej powtarzać nie będę
Trzykrotka - Śro 16 Lis, 2016 10:03
No wlaśnie - też mi się z Siwonową mini-dramą skojarzyło, choć kolejna róznica to ta, że Siwon żadnych wdzięków, poza wdzięczną twarzą i urokiem własnym nie okazywał.
Aragonte - Śro 16 Lis, 2016 10:53
| Trzykrotka napisał/a: | Im dalej w dramę, tym Jung Wona było mniej, ale początek był cały jego. No bo sama pomyśl: szlachetny książę docenia wysiłki Na Ri, nawet obciachowe, i rozumie ciężar, jaki spoczywa na jej barkach, a w tym samym odcinku Hwa Shin zabiera jej... stanik. Pooperacyjny. Bo on też chce, a nie dostał. BTW, znowu rozmasowalam przeponę, kiedy go mierzył |
Pamiętam, pamiętam
Hwa Shin z początku dramy zwłaszcza to bohater tragikomiczny (może nawet bardziej komiczny) - ciągle spotykało go coś, co odzierało go z kawałka godności: "niemęska" choroba będąca ciosem dla jego ego, ale też poczucia własnej tożsamości jako mężczyzny, upokorzenie na pogrzebie brata itd. Został w przenośni - i dosłownie też - unurzany w błocku. I chociaż wiem, że ciężko jest lubić kogoś, kto zachowuje się jak kretyn i dupek, to mnie dość szybko włączyła się empatia (tak samo jak kiedyś wobec Anthony'ego Kima podczas oglądania KoD). Hwa Shin był zbyt prawdziwy w tych swoich reakcjach na to, co go spotykało (dzięki grze JJS), żebym pozostała na niego obojętna.
Jung Wona polubiłam bardzo, ale był dla mnie zbyt doskonały, jeśli wiesz, co mam na myśli. I jednak zbyt młody
A propos, pamiętasz komiksowe stworki?
Takie drobiazgi z IG:
Bałwankowa rodzina - czy widzisz tę dumną pozę HS?
https://www.instagram.com/p/BMT6c39BEhl/
Komiksowy Hwa Shin z ośmiornicą
https://www.instagram.com/p/BMbiHDbAv9z/
A tu komiksowa Na Ri chyba ma dość panów, którzy z kolei wydają się nie wiedzieć za bardzo, o co chodzi:
https://www.instagram.com/p/BMGi1zQAFyF/
Trzykrotka - Śro 16 Lis, 2016 11:00
To prawda - Jung Won był aż zbyt dobry, a Hwa Shina nie dało się nie lubić - z czasem, kiedy widziało się, że jego męska dupkowatość jest fasadą skrywającą wiele bólu i samotności.
Te stworki są cudne Ja lubiłam też rysuneczki - np. zmieniające się znaczki męsko-damskie przy drzwiach w toalecie, czy w windzie.
Będę pewnie dalej piszczeć cienko przy kolejnych ulubionych scenkach
Aragonte - Śro 16 Lis, 2016 11:10
Pytajniki zamiast numeru piętra, kiedy Na Ri traciła pewność, gdzie właściwie zmierza
Świetne były te wstawki.
I będę zapewne piszczeć z tobą
Hwa Shin-ah, coś ty mi zrobił
Ale, ale - oglądam sobie dalej (częściowo na poglądzie, bo jednak nie mogę zdzierżyć pewnych ajumm z tej dramy) YATBLSS. No i co prawda rola Jo Jung Seoka jest mniej barwna niż w Jealousy Incarnate, ale i tak patrzę na niego z bananem na twarzy - cudny jest Jego bohater, dyrektor agencji rozrywkowej Shin Joon-Ho, przestał się w końcu (po jakichś 30 odcinkach ) zapierać rękami i nogami, że nie jest zainteresowany bohaterką, ale często okazuje to zainteresowanie nieporadnie i rozbrajająco I rzecz jasna niczego nie powie jej wprost, co to, to nie Na pytanie, czemu tak się o nią troszczy i czemu jest dla niej tak miły, wypala, że jest ona tak głupia, że musi o nią zadbać Robi to jednak w taki sposób, że nie można się o to obrazić ani potraktować poważnie - zachowuje się trochę jak dzieciak ciągnący dziewczynę za warkocze. A przy tym bywa naprawdę uroczy w wielu sytuacjach Jakie zabawne miny strzelał, kiedy podsuwał Lee Soon Shin kawę z z serduszkiem, a potem obserwował ze zgrozą, kiedy ona błyskawicznie zniszczyła to serduszko łyżeczką poza tym czaruje grą na gitarze, śpiewa, robi się zazdrosny o swego hyunga, szefa restauracji, przegląda w nieskończoność porfolio LSS, gapi się na ich wspólne zdjęcie (i nosi je w porfelu, co rodzina zdążyła już zauważyć) z serduszkami w oczach - awwww Ogółem sygnalizuje zainteresowanie w tak ewidentny sposób, że jest to oczywiste dla wszystkich nawet wtedy, kiedy się głośno wypiera - oczywiste dla wszystkich poza panną, ma się rozumieć, bo ona nie dostrzega niczego
Poza tym wszystkim autentycznie się o nią troszczy, wspiera, pomaga, zaciąga na przesłuchania, udziela wskazówek przydatnych w showbiznesie.
Miłe jest też to, że w połowie dramy Shin Joon-Ho pozbył się grzyba i mocno skrócił włosy
Trzykrotka - Śro 16 Lis, 2016 13:15
Te grzyby to prawdziwe zUo - całe szczęście, że moda mija, choć jeszcze w Man in My House Plaga obnosi taką ciężką fryzurę.
Cieszę się na YATB, a jeszcze bardziej na ewntualną nową dramę JJS. Jeśli dają mu Suzy, to może znów będzie miała jakiś związek z muzyką?
BeeMeR - Śro 16 Lis, 2016 13:29
| Trzykrotka napisał/a: | | Cieszę się na YATB, a jeszcze bardziej na ewntualną nową dramę JJS. Jeśli dają mu Suzy, to może znów będzie miała jakiś związek z muzyką? | Suzy może być jeszcze z Brzydactwem sparowana
http://www.dramabeans.com...-park-hye-ryun/
Aragonte - Śro 16 Lis, 2016 13:57
| BeeMeR napisał/a: | | Trzykrotka napisał/a: | | Cieszę się na YATB, a jeszcze bardziej na ewntualną nową dramę JJS. Jeśli dają mu Suzy, to może znów będzie miała jakiś związek z muzyką? | Suzy może być jeszcze z Brzydactwem sparowana
http://www.dramabeans.com...-park-hye-ryun/ |
Potrzymam za to
Wolę inną partnerkę dla JJS
Aczkolwiek dramie z motywami muzycznymi i śpiewającym Jo Jung Seokiem nie powiem nie
Aragonte - Śro 16 Lis, 2016 20:31
A propos stworków z JI - tutaj Hwashinek w obu wersjach, w tym pluszowo-komiksowej, mierzący stanik pooperacyjny
https://www.instagram.com...-by=coan_studio
Pluszowy Hwasinek i Nari - z lodami
Hwasinki - cała rodzinka
Trzykrotko, a tę scenę pamiętasz? Z Hwa Shinem (już zazdrosnym, zakochanym i nieszczęśliwym) proponującym w pijackim zamroczeniu każdej kobiecie w stacji, żeby się z nim umawiała?
I wracam do roboty, nie wiem, kiedy stąd wyjdę
Trzykrotka - Śro 16 Lis, 2016 23:18
Hwasinki są przerozkoszne, ten w staniku zabił mnie śmiechem
| Aragonte napisał/a: | Trzykrotko, a tę scenę pamiętasz? Z Hwa Shinem (już zazdrosnym, zakochanym i nieszczęśliwym) proponującym w pijackim zamroczeniu każdej kobiecie w stacji, żeby się z nim umawiała?
https://www.instagram.com...-by=coan_studio |
Az w końcu trafił na własną bratową, której też to zaproponował To prawie jak propozycja względem mamy, żeby zerwali Uwielbiam tego gościa, Oska jak nic, tylko trzeba kategorię wymyślić.
Biednas ty z tą pracą, Aragonte
Aragonte - Czw 17 Lis, 2016 03:45
No, ex-bratową, która w dodatku cały czas uważała go za nastolatka, bo w takim był wieku, kiedy się poznali Poszła potem fama, że to jego pijacki nawyk (tak samo, jak podobno nawykiem Jung Wona miało być całowanie różnych niewiast ).
Kategorię Oskową dla Hwa Shina na pewno wymyślę, nic się nie bój
A z pracy wyszłam o drugiej, teraz próbuję odparować na tyle, żeby pójść spać i przespać kilka godzin, bo jutro końcówka maratonu (długo nie będzie, ale pójść trzeba).
Chyba sobie obejrzę na pociechę coś z JJS, wzdech... choć kawałeczek.
Edit: Trzykrotko, masz tu pozdrowienia od Jung Wona
https://youtu.be/ZRDliov835s
Powiedzmy, że mnie pozdrawia HS
https://youtu.be/aJPua3Ajog8
Admete - Czw 17 Lis, 2016 05:32
Jang Geum czy to jako dziecko, czy dorosła ciągle popada w jakieś tarapaty. Właśnie została wysłana za karę do ogrody z ziołami poza miastem.
BeeMeR - Czw 17 Lis, 2016 06:58
Ja jestem po pierwszym odcinku Klejnotu - bardzo mi się podoba, zarówno świat pałacowy od kuchni z samosądem kobiecym w lesie, strażnik też jest ok
no i zieloności przeróżne, gdy były strażnik próbuje uciec przeznaczeniu - ale nie umie
Admete - Czw 17 Lis, 2016 07:26
Aktora, który gra strażnika znam z Admirała - tam miał spora rolę, choć nie od początku. W 6 odcinku pojawił się pan znany mi z Second to last love. 13 lat młodszy, ale teraz nie wygląda wiele starzej. Ciekawe, kim będzie dla bohaterki. Na razie się spotkali, ale to nie romans, więc nie ma żadnej miłości od pierwszego wejrzenia, wpłynęli jednak zdecydowanie na swoje losy. Cieszę się, że będziemy razem oglądać. I wklejasz zawsze fajne zdjęcia Od czasu jak dziewczynka trafi na dwór, to ciągle będzie gotowanie
Trzykrotka - Czw 17 Lis, 2016 08:32
Mam dziś wielką nadzieję na wieczór z LMH Już tak dawno tego pana nie gościła, że wydaje mi się nierealny. Opinie na tumblrze na razie nie dotyczą samej dramy tylko oczekiwań. Żeby scenarzystka się spisała. Żeby Min Ho nie grał znów Kim Rana (niby czemu miałby? )
Wczoraj byłam wolna i wykąpana o 23 - zmieścił sie jeszcze Louis. Ta drama jest idealnym odpoczynkiem wojowniczki Myśleć nie trzeba, postać Oski i sąsiada z dołu masują przeponę, Bok Sil jest dobra i śliczna, a In Guk to czysta perła w doskonałej stylizacji. Jeszcze trzy odcinki - dokończę jednak nim wysiupię.
BeeMeR - Czw 17 Lis, 2016 08:52
| Admete napisał/a: | | Ciekawe, kim będzie dla bohaterki. Na razie się spotkali, ale to nie romans, więc nie ma żadnej miłości od pierwszego wejrzenia, ale wpłynęli zdecydowanie na swoich losach. | Ja się zastanawiam, czy tam w ogóle będzie miłość - acz kto wie - obiło mi się kiedyś o uszy, że DJG będzie powolutku awansowała w hierarchii pałacowej aż do konkubiny najwyższej rangi. Tak więc ew. miłość poza królem będzie absolutnie zakazana - już jest zakazana skoro jest w pałacu Co oczywiście nie wyklucza jej ew. istnienia.
Jestem w 2. odc - podoba mi się bardzo
No proszę, zapomniałam o LMH - najwyższy dowód spadku zainteresowania
Jednakowoż zerknę
Trzykrotka - Czw 17 Lis, 2016 10:24
| BeeMeR napisał/a: |
No proszę, zapomniałam o LMH - najwyższy dowód spadku zainteresowania
Jednakowoż zerknę |
No właśnie Jakoś też tak mam. Za długo go nie było, zbyt wielu ciekawych aktorów w międzyczasie się objawiło.
Aragonte - Czw 17 Lis, 2016 10:36
BeeMeRku, jakie ładne widoki wkleiłaś
To dzisiaj będzie do wglądu Lee Min Ho i syrenka? Pewnie rzucę okiem, choć nie wiem, czy od razu dzisiaj.
A na razie parę łyków kawy, rzut oka na Jo Jung Seoka do tej kawy i wypadałoby iść do pracy
A propos JJS - zamierza dalej "ciężko pracować" To obiecujące, bo jest szansa na obejrzenie czegoś nowego za jakiś czas (jest pracowity jak Junki, nie jak pewien piękny leniwiec, co dopiero teraz się ruszył...).
Przeklejam z Soompi mały artykulik.
| Cytat: | Jo Jeong-seok, "Competition? I heard I was sexy"
This year's hottest actor is no other than Jo Jeong-seok from "Incarnation of Jealousy".
He was interviewed on the 16th and he said he was so happy these days when we mentioned his popularity.
"I am living the best days of my life. I was too busy to realize it but now that I'm going around here and there for the movie, I feel welcomed wherever I go. I was surprised".
His new movie "Brother" was already filmed before he started "Incarnation of Jealousy". "I'm happy I can meet the audience in such a good atmosphere. I hope the drama and the movie inflicts good energy on everyone".
We asked what his competitiveness is and he said, "Just working hard".
"I was so surprised to hear that I was a 'sexy icon'. I am not good looking nor well built so I can't believe they will say that about me".
"I just did my best and I guess that's what made them think I was sexy. I feel proud and grateful".
"An actor should love his face and the various emotions that can come out from it. I am happy to hear that I've got a good face for an actor". |
BeeMeR - Czw 17 Lis, 2016 10:44
| Trzykrotka napisał/a: | No właśnie | Nic to, właśnie trzeci raz oglądam początkowe tsunami, bom sobie musiała napisy dostosować najwyraźniej coś mi się nie ta wersja stentegowała O tej dramie znacznie później, na razie
Klejnot 2
Zachwyconam
Pewnie, że na początku mamy ciężkie dzieciństwo małej Jang Geum, ale bardzo łądnie podane No i najpierw było 8 lat spokoju, bo mała dorastała z mamą i tatą (tak po prawdzie aktor zaczął mi się naprawdę podobać w tej roli jak uciekał przed przeznaczeniem - tj. drugą kobietą - a przy trzeciej to już sam cud-miód-tatuś )
Drama jest pięknie filmowana, ma piękne szczegóły, jedzenie, akcesoria. Na uwagę zasługuje potrójny dar: podręczny-podróżny kałamarz, pędzel i nożyk kobiecy do zabicia się w razie W:
Wędrówka matki i córki tez jest pięknie nakręcona
A tą drugą panią mam wrażenie że znam - czy nie z QIHM? :
Napisy faktycznie miejscami są polskawe
Aragonte - Czw 17 Lis, 2016 11:18
Faktycznie piękne kadry
Obejrzałam fragment 35. odcinka YATBLSS i się chichram niemożebnie
Bohaterka (Lee Soon Shin) jest po przesłuchaniu do dramy, gdzie ma mieć rolę wykorzystującą częściowo jej wokalne umiejętności. Ponieważ CEO agencji (Shin Joon-Ho, czyli JJS) denerwuje się wynikiem przesłuchania jeszcze bardziej niż ona (coś jak Chef z Duszki w czasie testu kulinarnego w końcu dramy ), to zaciąga ją do Pana Wróżki, tarocisty. Ten rzecz jasna nie udziela odpowiedzi na zadawane pytanie, tylko drąży inny temat
Pan Wróżka: Miss, are you dating somebody?
Lee Soon Shin (IU): Pardon? No. I don't have a boyfriend.
Pan Wróżka: This card symbolizes very noble and pure love [karta Kochankowie, przyjrzałam się - no, niech im będzie ]. The guy is very close to you [faktycznie siedział tuż obok ]
Shin Joon-Ho (JJS): [zniecierpliwiony] Dude, I asked you if she will pass or not and you're talking nonsense. So is she going to pass?
Pan Wróżka: Who's this guy? Is he your uncle? [nazwany wujkiem Shin Joon-ho chyba lekko się zeźlił ) Your brother?
Lee Soon Shin (IU): He's a CEO of my agency.
Pan Wróżka (z ironicznym uśmieszkiem): CEO? You're very impetuous. Whether she passes the audition or not isn't important. I told you before. It's an iron will. If you're trying to live, you will die. If you're trying to die, you will live. Do you think being nervous, would make things work? Can you get out, Mister? My spiritual energy is declining.
Shin Joon-Ho (JJS) [już na zewnątrz, po sesji tarota]: He's such a swindler. He can't even guess what we asked right. He shouldn't be a fortuneteller.
Lee Soon Shin (IU) [zamyślona]: Who is it?
Shin Joon-Ho (JJS): Are you talking to yourself?
Lee Soon Shin (IU): He said there's someone who likes me. He said the guy is close to me.
Close to me? I don't have any guys close to me. A man that's close to me? I don't have anyone [myśli, myśli, a Shin Joon-ho stoi obok i nijak nie jest niewidzialny ] Is it... [patrzy przeciągle na Shin Joon-ho] ...Boss? [tzn. sympatyczny szef restauracji, w której pracowała] What am I saying now? Don't tell him I said that. Since there's a guy close to me. He's the only one that I can think of.
Biedny niewidzialny Shin Joon-ho
Ale, ale, uderzyło mnie w tej scenie, jak łatwo aktor mógłby przeszarżować, a JJS zagrał w tej scenie w bardzo subtelny sposób, IMO.
Agn - Czw 17 Lis, 2016 11:22
Witajcie! Przez te 2 dni, kiedy mnie nie było, narozrabiałyście 32 posty.
| Trzykrotka napisał/a: | | Legend. Ciekawe, czy drama powtórzy sukces Koszmita. |
Sama jestem tego ciekawa. Zakupiłam emisję pierwszego odcinka, nad abonamentem się jeszcze zastanowię.
| Admete napisał/a: | | Nic strasznego - dawano kroplę krwi na wewnętrzną stronę przedramienia, kropla nie mogła spłynąć. |
Część segukowa prezentuje się na jakąś zacną bitwę. Ale współczesna... hmmm...
Swoją szosą - widziałyście, że Tal Tal coś nowego wypuścił?
http://asianwiki.com/Golden_Pouch
| BeeMeR napisał/a: | Chunhyang (2000) (spoileruję "co" ) |
Chyba powinnam obejrzeć.
| Trzykrotka napisał/a: | Mam dziś wielką nadzieję na wieczór z LMH Już tak dawno tego pana nie gościła, że wydaje mi się nierealny. Opinie na tumblrze na razie nie dotyczą samej dramy tylko oczekiwań. Żeby scenarzystka się spisała. Żeby Min Ho nie grał znów Kim Rana (niby czemu miałby? ) |
No ja go dziś wieczorem będę bardzo skrupulatnie sprawdzać.
Też nie widzę powodów, by miał znów grać Kim Tana. Choć Eru a prawdą rozwala mnie to wszechobecne uwielbienie dla Young Do, a nienawiść do Kim Tana wraz z podaniem naprawdę durnych argumentów, dlaczego tak a nie inaczej.
| Trzykrotka napisał/a: |
No właśnie Jakoś też tak mam. Za długo go nie było, zbyt wielu ciekawych aktorów w międzyczasie się objawiło. |
Powiem szczerze, że i mnie to trochę dopadło, ale sobie nie odmówię. Muszę choć sprawdzić. Przecież zawsze LMH lubiłam.
Dzięki za doniesienia z oglądania Klejnotu!
I pędzę do pracy...
Trzykrotka - Czw 17 Lis, 2016 12:03
O-o-o, jaka sukienka, BeeMer!
BeeMeR - Czw 17 Lis, 2016 12:44
| Trzykrotka napisał/a: | O-o-o, jaka sukienka, BeeMer! | Obejrzałam pierwsze 12 min Legendy tj. część joseońską - pięknie filmowana i podoba mi się, więc jestem ostrożnie pozytywnie nastawiona
Brzeg joseoński:
Nowy urzędnik (Satto?) przybywający "z końmi i słońmi" i stary szlachciura z zębami
Syrenka:
Admete - Czw 17 Lis, 2016 12:49
| BeeMeR napisał/a: | | Pewnie, że na początku mamy ciężkie dzieciństwo małej Jang Geum, ale bardzo łądnie podane |
Mnie się ta mała bardzo podoba. I mimo trudności da sobie radę oczywiście
| BeeMeR napisał/a: | | Drama jest pięknie filmowana, ma piękne szczegóły, jedzenie, akcesoria. |
Też doceniam, jest na czym oko zaczepić.
|
|
|