To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Kropki, paski i uczuciowe trójkąty - dramaland po raz 9

Admete - Sob 30 Lip, 2016 21:09

Aragonte napisał/a:
A Shin produkuje od czasu do czasu kolejne uśmiechy z tych 150, które ma opatentowane

Szczery uśmiech to on ma dopiero na końcu...

Trzykrotka - Sob 30 Lip, 2016 21:21

Aragonte napisał/a:

Trzykrotko, kibicuję ci w tworzeniu napisów do Producers :cheerleader2: :cheerleader2:

Dzięki, przyda się jakieś trzymanie kciuków, bo łatwo nie jest. Doszło nawet do wyszukiwania haseł w stylu "struktura organizacyjna telewizji." Połowy meta- dowcipów nie wyłapiemy. Drama na dodatek miała tylko 12, ale za to bardzo długich odcinków. I dużo się w niej mówi. Ale oby-oby jakoś poszło :trzyma_kciuki:

Agn - Nie 31 Lip, 2016 00:32

Aragonte napisał/a:
Postaraj się ziewać możliwie dyskretnie :twisted:

Wywracać oczyma też będę za zasłonką. :lol:
Trzykrotka napisał/a:
Doctors (nadal miłe ple-ple, choć uśmiercono jednego bohatera)

Kogoś bardzo istotnego??? Zabieram się za nadrabianie, bo mi się górka zrobiła. Jadę przez 9tkę - ple ple faktycznie, ale rozkosznie się ogląda (a Kim Rae Won jest zgrabny jak cholera).
Niunia to jednak skończona idiotka. Żali się swojemu jedynemu przyjacielowi, że będzie teraz robiła co chce (a wcześniej niby co robiła?), bo jak dotąd zachowywała się jak miła dziewczyna i g. z tego ma - no doprawdy, jeśli to jest zachowanie miłej dziewczyny, to ja nie chcę wiedzieć, co ona uważa za bycie niemiłą. :? A potem siedzi nadąsana i stwierdza, że to PSH ją odrzuciła. Eeee chyba widziałam inną dramę. :mysle:
Reszta obejrzy się jutro do śniadania.
Trzykrotka napisał/a:
A popatrzcie, jak wyglądają kolory - pierwszy post na tumblrze, z bardzo fajną analizą
http://mowilka.tumblr.com/

To twój blog czy działa na zasadzie pinteresta - to mi się podoba, to dorzucam sobie do kolekcji?
Aragonte napisał/a:
Trzykrotko, kibicuję ci w tworzeniu napisów do Producers :cheerleader2: :cheerleader2:

Ja też. Bo wtedy pewnie w końcu obejrzę.
Krom... :cheerleader2: :cheerleader2: :cheerleader2:

Trzykrotka - Nie 31 Lip, 2016 00:55

W Doctors to tę ewidentną osobę uśmiercą, po to, żeby otworzyć ZUej rodzinie dostęp do szpitala, a jak się już rozpanoszy, wyłapać jednego po drugim :czekam2: Dość przewidywalne to jest. Konstrukcja postaci Drugiej naprawdę pozostawia wiele do życzenia. Właściwie to i ona i Trzecia (ta z knajpki) i Mo Hyul snują się po ekranie bardziej, niż mają na nim coś sensownego do wykonania.

Agn napisał/a:

To twój blog czy działa na zasadzie pinteresta - to mi się podoba, to dorzucam sobie do kolekcji?

Mój, ale na razie tylko chowam sobie to, co mi się podoba i chcę mieć w jednym miejscu. Można mieć go do pisania. Obserwuję takie prawie wyłącznie pisane blogi tumblrowe, bardzo fajne. Ten mój jest dość przypadkowy.

Obejrzałam 9 odcinek Beautiful Mind. To się kończy na 12, tak? :kwiatek: Trochę wyszłam z tematu....

Admete - Nie 31 Lip, 2016 05:41

Trzykrotka napisał/a:
Trochę wyszłam z tematu....

Na 14.

Trzykrotka - Nie 31 Lip, 2016 07:23

Dzięki :kwiatek:
Wczoraj mój kot zatesknil i wpakował mi się w ramiona do głaskania, dlatego szybko urwalam temat.
Po przerwie w oglądaniu kompletnie nie pamiętam, na jakim etapie kryminału jesteśmy, jaka jest sytuacja w pracy, kto zrobił co złego i o co go podejrzewamy (prócz tego, że nikt nie ufa naszemu bohaterowi). Za to poruszający jest dla mnie wątek jego dochodzenia do 'czlowieczenstwa,' nie bycia potworem, jakim chce go widzieć ojciec, eks narzeczona i prawie wszyscy inni. Sceny z młodą policjantką są najlepsze z każdego odcinka. Lubię też jego konfrontację z praworzadnym lekarzem granym przez Szpinaka.

BeeMeR - Nie 31 Lip, 2016 09:29

Doczytałam o księciu Bu Bu - ciekawa jestem bardzo, jak Koreańczycy pokażą ten seks i przemoc :twisted: i odwracanie tabliczek :twisted:

Dwie krótkie (zdawałoby się) webdramy, które należy omijać (i tak by nikt raczej po nie nie sięgnął :P )

Romence Blue
- 6x13min
nuda, nuda, nuda - jakieś pleple o niczym - wymiękłam po pierwszym odcinku, utwierdziłam się w tym przy drugim i odstawiłam.

BeeMeR - Nie 31 Lip, 2016 09:43

Mimi- 4x1h

Tu zaczęło się ciekawiej, Changmin jest webtonistą który nagle osiągnął sukces i wspomina swoja pierwszą miłość sprzed 9 lat, gdy miał 18-tkę. Chodził wtedy do liceum plastycznego a za nim chodziła dziewczyna (przyboczna Brata ze Zwierciadła) - taki cichy, nieśmiały stalking (nie taki zagadujący na śmierć jak w Imaginary Cat :roll: ) , patrzyła jak on maluje i gra, aż przypadkiem zamknął ją wieczorem w pracowni plastycznej i nagle klucz się zgubił i młodzi spędzili noc po przeciwnej stronie drzwi, a potem stali parą. I to się ładnie oglądało, acz z deka nudnawo, bo to był ładny, subtelny młodzieńczy romans, a nie rozwrzeszczano-rozwydrzony, jak bywa.

Potem niestety kolejne trzy odcinki to już sama nuda, jak dziewczyna w postaci ducha snuje wciąż za webtonistą, on spotyka nową, wspomina starą, pojawia się jakiś creepy facet z tatuażem na ręce (Władca duchów?), a widz stara się zrozumieć czemu przeznaczono aż trzy godziny na niezbyt rozbudowaną fabułę, którą można by opowiedzieć w godzinę i jeszcze by zostało czasu na piosenkę Changmina, no ale drama jest chyba właśnie pretekstem, by te jego piosenki zademonstrować ;)

Admete - Nie 31 Lip, 2016 10:06

Mnie w BM podoba się całość. Mam zachowany odcinek 12, obejrzę razem z końcowymi. Nadal jestem zła na tę pi pi pi stację telewizyjną, której nie stać na to, by zrobić dwa odcinki, a zarobiła tyle na Kropkach. Żenada.
Agn - Nie 31 Lip, 2016 10:25

Trzykrotka napisał/a:
W Doctors to tę ewidentną osobę uśmiercą

Hmm, to chyba wiem, kogo.
Trzykrotka napisał/a:
Konstrukcja postaci Drugiej naprawdę pozostawia wiele do życzenia. Właściwie to i ona i Trzecia (ta z knajpki) i Mo Hyul snują się po ekranie bardziej, niż mają na nim coś sensownego do wykonania.

To też fakt. Znaczy się Mo Hyul na początku miał co grać, teraz prawie go nie ma, a jak jest, to niewidoczny. Typu w 9tce scena, jak po wieczornym bieganiu oświadcza KRW, że kocha się w PSH - jemu? A po co jemu???
BeeMeR napisał/a:
Doczytałam o księciu Bu Bu - ciekawa jestem bardzo, jak Koreańczycy pokażą ten seks i przemoc i odwracanie tabliczek

Pewnie powściągliwie, aczkolwiek zobaczymy. No i jako rzekłyśmy - niekoniecznie musi tak być, skoro nie miał żon bez liku. Aczkolwiek może sobie przebierać między konkubinami.

Admete, Kropki odniosły niesamowity sukces, a jak sama pisałaś - BM miał niską oglądalność, a dramy jednak robi się dla pieniędzy.

Admete - Nie 31 Lip, 2016 10:37

Agn napisał/a:
a dramy jednak robi się dla pieniędzy.

OK, ale czy zbankrutowaliby z powodu dwóch odcinków? Nie w ten sposób się buduje prestiż stacji. gdybym była Koreanką, przestałabym ich oglądać tak jak nie oglądam reżimowej tv u nas. Tak czy inaczej jestem zła. Też byś była, gdyby ci tak zrobili z czymś ulubionym.

Agn - Nie 31 Lip, 2016 10:50

Pewnie, że bym była, ale nic nie można na to poradzić. Koreańczycy myślą w zupełnie innych kategoriach, a jako Koreanka byłabyś zupełnie inna i inaczej byś myślała (cieszy mnie, że nie jesteś, bo cię taką lubię :kwiatek: ). Wam wygodnie - w większości przypadków lubię ichnie hiciorskie dramy, a tych za nic nie skracają (ale lubią wydłużać).
Dobrą sprawą jest fakt, że coraz więcej dram jest kręconych w całości przed emisją (i np. Hwarang też tak będzie zrobione), co oznacza, że nie będą skracać czy wydłużać bez względu na wyniki, bo całość jest już zrobiona. Mam też nadzieję, że i wtedy scenariusze będą logiczniejsze, bo publika nie będzie decydowała, że któregoś bohatera nienawidzi, więc na szybcika załatwi się mu raka mózgu i zdrowy przez 15 odcinków chłop pada w ciągu jednego.

PS Wieści z pola bitwy - jutro będzie koreański teaser do Moon Lovers!!! :excited:

Admete - Nie 31 Lip, 2016 10:52

Byłabym taka sama ;)
Agn - Nie 31 Lip, 2016 11:00

Nie sądzę. Miałabyś koreańskich rodziców, a najbardziej koreańską matkę. ;)
Admete - Nie 31 Lip, 2016 11:22

Ale jakbym miała być sobą, to musiałabym być taka sama? Nie widzę inaczej :-P A byłabym, bo byłabym sobą ;)
Agn - Nie 31 Lip, 2016 11:27

Nie o to chodzi, raczej dawno miałabyś załatwionego męża, przeszłabyś inną drogę wychowania i kształcenia, co ukierunkowałoby twój charakter w inną stronę. To tak jak twierdzenie, że w średniowieczu byłabym taka sama jak teraz - w życiu. Nie miałabym takiej wolności, jaką mam teraz i byłabym podporządkowana mężczyźnie, a ponieważ wszyscy wokół by tak mieli, to nawet by mi do głowy nie wpadło, że mogło by być inaczej. Moim zdaniem tylko się tak wydaje, że bylibyśmy takimi samymi osobami.
No ale nie ciągnijmy offtopu. ;)

Admete - Nie 31 Lip, 2016 11:31

Nieważne, byłabym sobą, bo byłabym sobą ;) Nie pogadasz dziś ze mną ;)
Agn - Nie 31 Lip, 2016 11:33

A szkoda, bo lubię z tobą gadać. :D
Miłej niedzieli. Ja się szykuję do pracy. I będę myślała o nadciągającym teaserze. Ciekawe, jak blisko dziś będę rzeczywistości. ;)

Admete - Nie 31 Lip, 2016 11:44

Mam zły humor i wszytko mnie denerwuje, bez kija nie podochodź ;) Komputery mnie najbardziej denerwują i póki nie dojdę do ładu z laptopem albo go nie wyrzucę, to będzie źle ;)
BeeMeR - Nie 31 Lip, 2016 13:01

Admete napisał/a:
Mam zły humor i wszytko mnie denerwuje, bez kija nie podochodź ;)
och, to wzięłaś zmianę po mnie, bo u mnie już lepiej a wczoraj gryzłam i warczałam :P

ciekawy offtop :)

Admete - Nie 31 Lip, 2016 14:11

A komputer coś próbuje i próbuje...Good wife oglądam. Fajne, ale ta pogoda mnie wykończy. Off top mogę potem wyciąć. Chyba, z nie mam tu uprawnień, bo nie pamiętam.
Aragonte - Nie 31 Lip, 2016 14:27

Masz uprawnienia, ale zostaw, nie ma tego dużo :wink:
Admete - Nie 31 Lip, 2016 15:46

Jak się ma porównanie do amerykańskiej wersji Good wife, to widać jak rewelacyjnie w koreańskiej wersji wybrali tylko to, co istotne i podbili emocje. Dobre mi się to ogląda. I te piękne garnitury panów ;)
Trzykrotka - Nie 31 Lip, 2016 20:05

Będę leciała dalej z Beautiful Mind. Najpiękniejsza z odcinka z bogatą damą i jej nielegalną kuracją, była końcowa pogoń Jang Hyuka za panią policjant przez szpitalne schody i korytarze. Tak pędził, że przewrócił się po drodze, a potem dopadł ją i porwał w ramiona, żeby po dłuższe chwili stwierdzić, że nadal... nic nie czuje. Bardzo czekam na dalszą naukę pana "nic nie czuję."

I z rozważań płytkich jak kałuża: dołożyłam do mojego tumblra trochę Jun Ki w ruchu.
Ale nie podoba mi się to jego wychudzenie. Ma twarz chudziutką jak świerszcz. I wielkie oczy. Żeby tylko na zdrowiu mu się to nie odbiło.

I jeszcze: w W zauważyłam, jak bardzo Brzydactwo zmężniał i wydoroślał. Podobnie jak Woo Bin nabrał mięśni, co widać (nie rozbierał się, nie), jest długonogi, masywniejszy. Widzę, że jego fandom ślini się na potęgę. Muszę przyznać, że sceny, w których nosił na rękach (nie na barana, alleluja!) omdlałą YJ były niezwykle romantyczne - może dlatego, że trzymał ją lekko jak piórko, przytuloną do ramienia.
Dorastają nam mali chłopcy :wink:
Jaki Changmin młodziutki w tej mini-dramie!

BeeMer, może obejrzysz też Page Turner? To też ma 4 odcinki, dużo muzyki i Ji Soo na pokładzie :kwiatek:

Admete - Nie 31 Lip, 2016 20:20

Ja tam Brzydactwo całkiem lubię. Dobrze, ze ma tu ciemne włosy, a nie farbowane. Musiał ją tak nieść, bo to przecież hiroł z komiksu ;)