To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Powiew Orientu II

Trzykrotka - Pon 22 Lut, 2021 11:44

No tak :kwiatek: To z założenia był film lekko od czapy. Właśnie go sobie zbiorowo oglądałyśmy.
RaczejRozwazna - Wto 23 Lut, 2021 16:15

Ponieważ w pierwszej (nomen omen) fali jesiennej mojego zainteresowania bolly polubiłam na fb jakieś strony o filmie indyjskim wyskakują mi czasem jakieś newsy - właśnie dostałam wiadomość o planach studia Yash Raj Films na ten rok. Poza paroma "starymi" nazwiskami w ogóle nie znam tej młodzieży, która gra w tych filmach. W związku z tym mam pytanie, czy można wśród tej młodzieży znaleźć jakieś "gwiazdy" czy era gwiazdorstwa w Bollywoodzie skończyła się na aktorach, dobijających dziś do 40-tki?

W planach jest sequel Bunty i Babli - wiecie może dlaczego Abhishek nie powrócił do tego filmu?

Z miłych newsów - Kareena i Saif powitali na świecie drugiego syna. :-D

Trzykrotka - Wto 23 Lut, 2021 20:12

Mam wrażenie, że tak, epoka wielkich gwiazd już się skończyła. Pewna amerykańska blogerka pisząca o Bollywood twierdzi, że jedynie Katrina Kaif ma w sobie gwiazdorski sznyt (ta dziewczyna pracuje przy bolly imprezach odbywających się w USA), a Katrina to już nawet nie młodzież.

O, gratulacje dla Kareeny i Saifa :oklaski: Widzialam na instagramie Miss Malini film z Kareeną ćwiczącą jogę w sporej ciąży, ale myślałam że to była pierwsza ciąża.
Anushka zaś urodziła córeczkę :dzieckohusta:

BeeMeR - Wto 23 Lut, 2021 20:17

Ja widziałam niedawno zdjęcia Kareeny w ciąży - :dzieckohusta:
(właśnie oglądałam film o wcześniakach i kolejny raz cieszę się, że u mnie dzieci się tak nie spieszyły....)

No niestety, dla mnie też aktorsko się ten przemysł wypalił - nie mam zainteresowania młodymi aktorami ani obecnymi filmami :( sks pewnie tez dodaje swoje...

RaczejRozwazna - Wto 23 Lut, 2021 20:32

SKS swoją drogą, ale jak widać mnie bollywood złapał na starość :D Dobrze, że zatem są te starsze filmy.

Podrzucisz namiary na tego bloga Trzykrotko? :kwiatek: A masz jakieś informacje jak sami Indusi podchodzą do tego współczesnego bolly - już nie ma rzeczywiście tego kultu gwiazd w stosunku do młodszych aktorów?

Trzykrotka - Wto 23 Lut, 2021 23:14

RaczejRozwazna napisał/a:

Podrzucisz namiary na tego bloga Trzykrotko? :kwiatek:

Niestety, dziewczyna zawiesiła działalność jakiś czas temu :kwiatek:
Tutaj jest adres, a strona wygląda teraz tak
https://koffeewithkjo.tumblr.com/

A masz jakieś informacje jak sami Indusi podchodzą do tego współczesnego bolly - już nie ma rzeczywiście tego kultu gwiazd w stosunku do młodszych aktorów?

Jeśli chciałabyś pośledzić sobie trochę indyjskie życie od strony kina, to polecam stronę filmfare
https://www.filmfare.com/ (zapowiedzi, recenzje, wywiady, plotki...)
czy czysto plotkarsko - ciuchową pinkvillę
https://www.pinkvilla.com/entertainment
ale nade wszystko The Open Magazne.
https://openthemagazine.com/
To magazyn w stylu naszej Polityki, mają dział kulturalny i niegdyś tłumaczyłam mase artykułów o kinie stamtąd. Mają też smakowity dział plotkarski, prowadzony od lat przez Rajeeva Masanda
https://openthemagazine.com/author/rajeev-masand/
Uwielbiałam tam zaglądać i czytać o różnych eventach i skandalikach: teraz nawet mało znajomych twarzy tam widzę - Madhuri, Ranbir, Abhishek.
Nie mam pojęcia, jakie nastroje okołokinowe panują obecnie w Indiach, bo zwyczajnie przestałam to wszystko śledzić.

Admete - Czw 25 Lut, 2021 13:53

W New Amsterdam dr Kapoor grany przez Anupama Khera użył właśnie wyrażenia Main Hoon Na.
Aragonte - Sob 27 Lut, 2021 19:37

Czy coś dzisiaj oglądamy? Bo trochę się pogubiłam :mysle:
BeeMeR - Sob 27 Lut, 2021 19:48

Dziś chyba nie, RR miała pracę, pytała o ew. Jutro (ja bym mogła bardziej niż dziś)
Trzykrotka - Sob 27 Lut, 2021 19:48

Dziś nie :kwiatek: Na nic się w końcu nie umówiłyśmy.
Chyba że i ja coś przegapiłam...

RaczejRozwazna - Sob 27 Lut, 2021 19:52

Chętnie jutro. Miał być Asoka?
Generalnie wszystko mi jedno, byle z Wami :hug_grupowy:

Admete - Sob 27 Lut, 2021 19:55

Jutro to ja tylko na chwilę, bo idę spać o 21 :) Ale spoko. My się dziś z Aragonte umówimy na Babylon 5 :)
Aragonte - Sob 27 Lut, 2021 20:01

Chętnie jutro. Miał być Asoka?
Generalnie wszystko mi jedno, byle z Wami :hug_grupowy:

To może w sobotę za tydzień? :kwiatek:

RaczejRozwazna - Sob 27 Lut, 2021 20:02

Nawet jeszcze chętniej, aczkolwiek jutro też bym mogła.
Aragonte - Sob 27 Lut, 2021 20:23

Ale pojutrze jest poniedziałek, a to trochę psuje nam humor :wink:
Admete - Sob 27 Lut, 2021 20:29

A ja wstaję w poniedziałek o 4.30.
RaczejRozwazna - Nie 28 Lut, 2021 19:06

Nieludzka pora. Znam z doświadczenia, bo przez kilka lat jeździłam do Krakowa autobusem o 4.40 (ale tylko raz w tygodniu :-) )

To co, oglądamy cokolwiek dzisiaj czy przekładamy na przyszłą sobotę?

BeeMeR - Nie 28 Lut, 2021 19:19

Optuję za sobotą :kwiatek:
Admete - Nie 28 Lut, 2021 19:49

Ja też :) Wstaję o tej porze tylko raz w tygodniu. Dwa razy o 5.10.
RaczejRozwazna - Nie 28 Lut, 2021 19:57

No to ok, Trzykrotce i Aragonte mam nadzieję też pasuje.

Dobrze, bo oczy mnie bolą po tym natężonym tygodniu pracy, nie będę zatem dodatkowo nadwyrężać. "Poleciały mi" trochę w pandemii mimo nowych okularów... Mam trudności z czytaniem drobnego druku, a jeszcze niedawno nie miałam takich problemów.

Admete - Nie 28 Lut, 2021 20:22

To może być proces odwrotny - potrzebujesz słabszych okularów do czytania ;) Ale niekoniecznie.
Aragonte - Nie 28 Lut, 2021 22:50

Mam trudności z czytaniem drobnego druku, a jeszcze niedawno nie miałam takich problemów.

Zdejmij okulary i sprawdź, jak będzie bez :wink: Możesz mieć jak ja - czytam i wyszywam bez okularów, potrzebuję ich jak na razie tylko do dali.

RaczejRozwazna - Nie 28 Lut, 2021 23:06

Bez okularów też nie najlepiej. Właściwie nieduża różnica.
RaczejRozwazna - Sob 06 Mar, 2021 12:11

Oglądamy dziś? :kwiatek: :banan_Bablu: (Swoją drogą gdzie się podział ten ostatni tydzień... Czas mi biegnie w sposób absolutnie szalony :? )

W ramach "przystawki" udało mi się wczoraj po ciężkim dniu obejrzeć "miniaturę" z Abhishkiem i Kareeną - tzn. większość drugiej części filmu o dwóch Premach (Main Prem Ki Diwani).
Oj oj oj, ależ mi się Abhishek podobał w tym filmie! :serce: :serce2: No taki introwertyczny, ciepły, romantyczny i kochany miś (ale też bardzo męski miś!). Jak na bolly bardzo ładnie pokazano kształtowanie się jego uczucia - bo zazwyczaj jest schemat: nic nic nic, piosenka, bum, miłość po grób. :lol:
Właściwie jego bohater kojarzył mi się z bohaterami Austenowskimi. Chyba obejrzę raz jeszcze na spokojnie, bo jednak wczoraj mało przytomna byłam.
Miałam ochotę zdzielić Kareenę w łeb, żeby się ogarnęła. :wink:

Ciekawe, że Abhishek u początków mojej Wielkiej_Przygody_Z_Bolly nie podobał mi się w ogóle. Moja siostra ma nosa, bo mimo iż obejrzałyśmy wspólnie tylko kilka filmów, to od razu go wyhaczyła :lol:

RaczejRozwazna - Sob 06 Mar, 2021 20:15

Nie ma chętnych na wspólny seans, chlip? Zaczęłam oglądać Asokę, zobaczymy czy mi podejdzie dziś.