To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Fajny serial wczoraj widziałem ...

Agn - Czw 08 Lis, 2012 00:14

Jakoś odechciało mi się sprawdzać, czy ekranizacja Szkarłatnego płatka... nadaje się do oglądania przez tatusie. Może kiedyś...

Jadę przez kolejną azjatycką dramę pod znamiennym tytułem Rich man, poor woman. Jest japońska. Ale nie kryminał, dlatego tu się chwalę. W zalewie seriali o miłości typu highschool+love wyszarpałam taką, która nie dzieje się w szkole. Dzieje się w firmie genialnego programisty (czy on taki genialny, to rzecz dyskusyjna, ale o tem potem). Typowy zestaw miłosny (bo z pewnością tytuł niczego wam nie zdradził) - bogaty, niesamowity facet (khm) i biedna szara myszka (z opuchlizną na ustach - fatalnie takie usta wyglądają w przypadku Japonki), która na skutek twistu okolicznościowego zostaje przezeń zatrudniona w jakimś durnym celu. Historia się ciągnie, tworzy się trójkąt, a w pewnym momencie nawet i czworokąt miłosny, w międzyczasie firma ma kłopoty, a ktoś blisko okazuje się zdrajcą (i zwykłym ciulem, ale dajmy serialowi szansę - jestem dopiero na siódmym odcinku, do finału mam jeszcze cztery, diabli wiedzą, jakie czekają mnie niespodzianki).
Wiem, czemu mam tolerancję na bzdury zawarte w japońskich serialach - lata praktyki z niedopracowaniem filmów Bolly. To tam podobne dziury były, podobna też nagonka i zwykłe byki. Serial jest na swój sposób zarówno głupiutki, jak i uroczy. Perypetie bohaterów (bohater cierpi na przypadłość polegającą, że nie pamięta twarzy i nazwisk ludzi, których spotyka - fatalna sprawa, nie pamięta, z kim pracuje :lol: ) ogląda się mimo wszystko miło, a że nikt nie gra na miarę Oscara, no cóż... Grunt, że nie przeszkadza, że genialny programista-szef siedzi w pracy 32 godziny i namiętnie dłubie w projekcie, by stworzyć super-interfejs, po czym wyskakuje z kółkiem i napisami na nim. Super praktyczny i innowacyjny - najlepiej się chyba czyta do góry nogami. :lol:
Ale co tam, grunt, że serial mnie odpręża, odmóżdża i daje radość. No co? Bywa śmieszny. :mrgreen: I o!

BeeMeR - Czw 08 Lis, 2012 07:27

Agn, a oglądałaś japońskie Galileo?
O naukowcu, który za pomocą nauki wyższego stopnia pomaga rozwiązywać kryminalne zagadki? Mnie się podobało swego czasu i powinnam jeszcze mieć gdzieś w swoich zasobach więc jakby co mogę podesłać przez Anię około świąt :kwiatek:

Tu fragmencik:
http://www.youtube.com/watch?v=s64ZonkU1Kc

A ja sobie obejrzałam "Mirandę" - lekkie, łatwe i humorystyczne, bohaterką jest duża i nieszczególnie zgrabna, ciągle wpadająca w jakieś tarapaty kobieta (Miranda Hart) - nie jest to produkcja wysokich lotów ani budżetu, ale bardzo przyjemnie spędziłam czas w trakcie tych dwóch sezonów po 6 odcinków :)
zwiastun oryginalny:
http://www.youtube.com/watch?v=w2yZvjYWM9Q

ale żeby nie było, że serial to same przewracanki to jeszcze króciutkie fan-video wątku romantycznego :mrgreen: :
http://www.youtube.com/wa...&feature=fvwrel

Agn - Czw 08 Lis, 2012 08:27

BeeMeR napisał/a:
Agn, a oglądałaś japońskie Galileo?
O naukowcu, który za pomocą nauki wyższego stopnia pomaga rozwiązywać kryminalne zagadki? Mnie się podobało swego czasu i powinnam jeszcze mieć gdzieś w swoich zasobach więc jakby co mogę podesłać przez Anię około świąt :kwiatek:

OOOOO!!! Dawaaaaj! Znaczy się... khm... uniżenie proszę. :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Nawiasem pisząc w kolejce czeka u mnie Mr Brain, taki trochę odpowiednik Sherlocka Holmesa. :mrgreen: A że ów odpowiednik jest japoński, to już się cieszę na jego przebłyski geniuszu. :lol:

BeeMeR - Czw 08 Lis, 2012 11:57

Agn, tak po cichu powiem, że Ania ten serialik (to jest tylko 1 sezon) dostała już ze trzy lata temu i jeśli ja przyciśniesz to pewnie znajdzie na którymś z dysków, ale jeśli nie to dostanie w święta :mrgreen:
Anaru - Czw 08 Lis, 2012 12:43

Galileo mówisz, że posiadam...? :shock:
No to trza będzie poszukać... :mysle:

BeeMeR - Czw 08 Lis, 2012 12:47

Nie wiem czy posiadasz, ale posiadałaś :P i najwyżej będziesz znów posiadać ;)
Anaru - Czw 08 Lis, 2012 15:16

Nic takiego kompletnie nie kojarzę. Al biorąc pod uwagę powierzchnię, na jakiej mogę szperać, to mogło się przydarzyć, że mam, a nie wiem, że mam. :mysle: Nie mówię, że na pewno nie. :wink:
Agn - Czw 08 Lis, 2012 21:59

Ja tam Ani cisnąć nie muszę, to dobra dusza, dzieli się dobrociami wiaderka zawsze i bardzo chętnie. :mrgreen: Ale jak da radę wysępić...
Agn - Pią 09 Lis, 2012 23:44

Skończyłam swoją dramę - lata praktyki w Bolly się przydały jako żywo. Bohaterowie robili co mogli, by akcję (ekhu!) rozciągnąć na 11 odcinków, doceniam starania. :P
Swoją szosą w roli głównej zobaczyłam Senseia z Tokyo Dogs. To ten sam, co grał w tym bezsensie stulecia pt. Crows Zero i Crows Zero II. On chyba jakiś popularny w Japonii jest.

Admete - Sob 10 Lis, 2012 08:27

Agn podziwiam cię niezmiernie ;)
Agn - Sob 10 Lis, 2012 08:32

Eee tam, mam teraz fazę, to ogląda mi się fajnie. Wobec japońskich seriali nie mam wymagań względem realizmu czy aktorstwa, bo i tak tego nie dostanę. Ale czekają mnie koreańskie, chińskie... tam ponoć lepiej. No, tajwańska była bardziej... przemyślana. Zamierzam się dobrze bawić. :mrgreen:
BeeMeR - Sob 10 Lis, 2012 18:08

Agn, a Legend widziałaś? To bardzo ładna, moja zdecydowanie ulubiona drama, takie jakby historyczne fantasy, pierwsze ze trzy-cztery odcinki się trochę wloką, potem już tylko miejscami niepochopne, a niektóre dialogi i paktowania przypominają wiecowanie Entów, ale w całości wielce udane :mrgreen:
Tak mi się właśnie przypomniało i jakby co - polecam się również :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=dSKvh43EvTg

Agn - Sob 10 Lis, 2012 18:21

Nie widziałam, ale mogę ustawić w kolejce, jeśli tak polecasz. Choć bardziej mnie frapują dramy bez fantastyki i z akcją osadzoną we współczesności.
BeeMeR - Sob 10 Lis, 2012 20:08

OJ, miałyśmy swego czasu z Anią lekką fazę na księcia z Legend :mrgreen:
Akaterine - Śro 14 Lis, 2012 22:17

W końcu rusza drugi sezon "The Hour" :banan: . Dziś pierwszy odcinek.
Agn - Śro 14 Lis, 2012 22:24

AAAAAAAAA!!! NARESZCIE!!! :excited:
Admete - Czw 15 Lis, 2012 15:27

Tez się cieszę. Agn będziesz miec rękę na pulsie? ;)
Agn - Czw 15 Lis, 2012 21:42

Będę. A chcesz cocojumbo później enemef od moi?
Aragonte - Czw 15 Lis, 2012 22:03

Agn napisał/a:
Nie widziałam, ale mogę ustawić w kolejce, jeśli tak polecasz. Choć bardziej mnie frapują dramy bez fantastyki i z akcją osadzoną we współczesności.

No to różnimy się - zacytuję klasyka - pięknie :mrgreen:
Mam wrażenie, że to Legend może przypaść mi do gustu.

Agn - Czw 15 Lis, 2012 22:24

Mi pewnie też przypadnie, bo czemu nie?
Ale na razie oglądam co innego. Acz o tym w wątku inszym, albowiem to sensacja jest, to żeby nie panoszyć się wszędy udam się do odpowiedniego tematu.

BeeMeR - Pią 16 Lis, 2012 05:04

Aragonte napisał/a:
A życzysz sobie? :mrgreen: z polskim, z lekka staropolskim sosem? :mrgreen:
Aragonte - Pią 16 Lis, 2012 06:46

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Pewnie, że życzę :mrgreen: :kwiatki_wyciaga:

Agn - Pią 16 Lis, 2012 08:22

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Hem, hem! *chrząka znacząco* Czy w przypadku świątecznej rytualnej wymiany, ahem, poglądów na świat z siostrą dałoby się do wiaderka jej wrzucić Legend?

BeeMeR - Pią 16 Lis, 2012 08:40

Cytat:
Hem, hem! *chrząka znacząco* Czy w przypadku świątecznej rytualnej wymiany, ahem, poglądów na świat z siostrą dałoby się do wiaderka jej wrzucić Legend?
oszszywśście ;) - czy kilka filmów, które mniej lub bardziej mi się podobały a więc i zachowały tudzież? ;) Pewnie i tak dorzucę ;)

Aragonte, czekam więc na pw z adresem :)

Agn - Pią 16 Lis, 2012 08:49

Prawisz o jakowychś fajnych azjatyckich? A juści!