To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Daebak! Szczęśliwa trzynastka...

BeeMeR - Nie 31 Gru, 2017 19:48

Admete napisał/a:
Dałaś dużo nagród negatywnych Ja ich nie mam, bo jak mi się nie podoba, to rezygnuję.
A ja nieraz tylko eliminuję to, co mi się nie podoba (np. panny w KOHS czy IRY) a resztę oglądam bo mi się jednak w większości podoba ;)
Ja najczęściej po prostu nie zaczynam jak mi się nie podoba wizualnie/aktorsko/tematycznie :P

Aragonte - Nie 31 Gru, 2017 19:49

Piękne Oski - wszystkie, i Admete, i BeeMeR :oklaski:

Najbardziej się śmiałam (tak z pięc minut :wink: ) przy nagrodzie dla RevLove za najgorsze kostiumy :rotfl: :rotfl:

Admete - Nie 31 Gru, 2017 19:51

Faktycznie bardzo eeee... malownicze te kostiumy :wink: Ja lubię sprawdzać nowości. Jak mi się spodoba to oglądam, jak nie to porzucam.
Aragonte - Nie 31 Gru, 2017 19:57

A ja przeważnie czekam na wasze opinie, sprawdzam tylko to, co mnie wyjątkowo kusi :wink:

Edit: oho, jakieś mierzenie kiecki ślubnej nas czeka w Robociku, może i w tym najbliższym, kto wie... Czy Min Kyu kazał Aji 3 znaleźc pasujące kiecki ślubne dla swej Ri El??
https://www.instagram.com...yooseungholover

Aragonte - Nie 31 Gru, 2017 20:44

No dobra, wrzucę Oski, najwyżej coś jeszcze potem dołożę...

OSKI 2017

Drama Roku - "Secret Forest/Stranger" & "Answer Me 1988"

Najlepsza Drama Obyczajowa - "Answer Me 1988"

Najlepszy Kryminał - "I Remember You"

Najlepszy Seguk pod Wyszywanie - "Hwarang"

Najlepszy Rom-Com pod Wyszywanie - "King of High School" & "My Princess"

Drama, w której chciałabym (na jakiś czas) zamieszkac - "Answer Me 1988"

Oska za Potencjał (nie całkiem wykorzystany, niestety) - "Black"
Opening:
https://www.youtube.com/watch?v=33zFBYYyMMU
I spoilerowe MV do końcówki:
https://www.youtube.com/watch?v=WQ0mCpp6t9w

Najbardziej Wybiórczo (tj. fazowo) Oglądana Drama (albo Najszybciej Oglądana/Przewijana Drama - "Cantabile Tomorrow" (w zasadzie to Anty-Oska powinna byc, well...)

Najbardziej Przeceniana Drama - "Goblin" :czekam2:

Oska za soundtrack - "Answer Me 1988" & "Secret Forest/Stranger" & "Cantabile Tomorrow"

Najlepsza Scena Muzyczna - "Mambo" Gershwina w "Cantabile Tomorrow" (z Bogusiem jako dyrygentem).

Aktorsko-Fazowe Odkrycie Roku - Cho Seung Woo :serce2: :serce2: :oklaski:

Fazowo-Aktorskie Odkrycia Roku: Seo In Guk :serce2: Park Bo Gum (kiciuś :serce: ) Song Seong Heon :serduszkate:

Anty-Oska za Najbardziej Spaprane Zakończenie Anno Domini 2017 :frustracja: :cry2: - "Black"
Obrzydliwie spoilerowa moja prywatna wersja zakończenia siedzi, a jakże, w spoilerze :-P
Spoiler:
W mojej prywatnej wersji zakończenia nie ma żadnego resetu, wymazywania tego, co się stało, pójścia na scenariuszową łatwiznę, no i sztucznie postarzonej Go Ary w końcówce - brrr! 444/Black może i roi sobie, jak to zmieni los Ha Ram, ale kiedy zostaje pojmany przez Death Squad (razem z Looserem, swoim dawnym partnerem, którego tak uparcie ścigał), to nie dostaje takiej możliwości jak wymazywanie siebie; może zresztą GR 007 mu wyjaśni, jak to absurdalne? Zanim usłyszy o tym, jaka przypadnie mu kara, zostanie wysłany (razem z 007 jako tymczasowym partnerem) po to, aby dokończył ostatnią misję. I tą misją będzie zabranie duszy Ha Ram, która zdecydowała się (trochę w desperacji, bo wie, że to ona postrzeliła Joona, a trochę w określonym celu) popełnic samobójstwo. Jednak ta Ha Ram nie błąka się jak dziecię we mgle, tylko wie od matki o tym, dlaczego widzi cienie, że jej ojciec był Grim Reaperem, że Black należał do tej grupy, a także o tym, że jako samobójczyni sama stanie się GR (a mamusia jest taka zorientowana, bo ją samą uświadomiła jakaś mądra szamanka - to stąd wie, co to za tatuaż miał Black itd.).
Nie wiem, czy koniecznie trzeba ustalac, jaką karę dostał Black (zakładam, że przejściowo wrócił do postaci 444, ale podczas misji zabierania duszy Ha Ram przybrał postac detektywa Hana, żeby widziała znajomą twarz). Może np. na rok czy parę lat został zamieniony w piekielnego psa, po czym powrócił do grupy Grim Reaperów? A może w ogóle został ułaskawiony przez "Staruszka" mieszkającego tam w górze?
Ja bym to chyba zakończyła sceną z Blackiem, Ha Ram i 007 w grim-reaperowym wesołym miasteczku i np. sekwencją z wjazdem Blacka i HR na jednej z tych okropnych maszyn na górę, bo dla mnie te wszystkie diabelskie młyny i insze takie to były wrota do Zaświatów :wink: I niech sobie każdy w głowie ustali, czy "Staruszek" zostawił ich oboje w roli Grim Reaperów (za karę? w nagrodę?), czy też pozwolił zapomniec i odejśc w Zaświaty.

Najciekawsza Postac Realistyczna - Hwang Shi Mok ("Secret Forest/Stranger")

Najciekawsza Postac Supernaturalna - Black/ Grim Reaper 444 (SaSaSa :twisted: ) ["Black"]

Najbardziej Ujmująca Pani Detektyw - Han Yeo-Jin ("Secret Forest/Stranger")

Najlepiej Całujący Dramowy Nerd - mistrz baduka Choi Taek ("Answer Me 1988")

Najseksowniejszy Dramowy Dyplomata - Park Hae Young ("My Princess")

Oska za Potrójne Bromance i Frenemy - Hyun & Min & Zuy Brewka ("I Remember You")

Oska dla Niezawodnego Tria Ajumm - Lee Il-Hwa & Ra Mi-Ran & Kim Sun-Young ["Answer Me 1988"]

Oska dla Dramowych Przyjaciół z Dzieciństwa - piątka bohaterów "Answer Me 1988"

Najlepsze Kissu - kissu hotelowe w "Answer Me 1988" (Taek/Deok Sun)
https://www.youtube.com/watch?v=8enyl_Dc2As
Wyróżnienie: kissu w kuchni w "Answer Me 1997" (Yoon Jae/ Shi-Won); no dobrze, w zasadzie wszystkie kissy w AM 1988 i 1997 się łapią :serduszkate: :rumieniec: )

Najlepsze (i Najzabawniejsze) Dramowe Wypieranie się Uczuc - zimnokrwisty Grim Reaper Black/444 odkrywający, że zakochał się w marnej ludzkiej istocie :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=c7ds55VtgtE

Oska za Jedyny w Swoim Rodzaju, Niepowtarzalny Wyścig Ślimaków :twisted: - dla Choi Taeka & Jung Hwana ("Answer Me 1988")

Oska dla Najlepszej Pary Realistycznej (tj. nie z rom-comu) - Choi Taek & Song Deok Sun ("Answer Me 1988"),

Oska dla Najlepszej Pary Romantycznej - Min Kyu & Aji 3/Jia ("I'm Not A Robot" - ocena pierwszej połowy dramy, czyli odcinków 1-16 z ogółem 32)
https://www.youtube.com/watch?v=rp8-Knw0E2g

Oska za "bliskie spotkanie trzeciego stopnia", tj. człowieka (Min Kyu) z Aji 3, czyli "robotem":
https://www.youtube.com/watch?v=DQ87B4cnOzA

Admete - Nie 31 Gru, 2017 21:03

Widzę, że wszystkich odpowiednio uhonorowałaś. Twoje zakończenie Blacka jest bardzo sensowne. Zupełnie zapomniałam, ze może być taka kategoria jak kissu :lol: Ale chyba żaden mi nie utkwił w pamięci - na pewno były w Fight my way. A poza tą dramą, to chyba w żadnej oglądanej przeze mnie nie było ich za wiele ;) Może powinnam dać kategorię najbardziej krwawe morderstwo ;)
Aragonte - Nie 31 Gru, 2017 21:07

Admete napisał/a:
Twoje zakończenie Blacka jest bardzo sensowne.

Na pewno bardziej trzyma się kupy od wyemitowanego, choc pewnie nie jest jakoś specjalnie porywające :-P Zauważ, że nie upieram się przy uszczęśliwianiu kogokolwiek na siłę, wbrew logice - chodzi mi tylko o ogólny sens. I żeby nie podporządkowywac wszystkiego uszczęśliwianiu Ha Ram z jednoczesnym pozostawianiem jej w stanie kompletnej niewiedzy np. co do statusu Blacka i jej własnego, co mnie osobiście wkurza.

Admete napisał/a:
Może powinnam dać kategorię najbardziej krwawe morderstwo :wink:

A czemu nie? :-P

Admete - Nie 31 Gru, 2017 21:08

Nie sądzę, by scenarzystka kiedykolwiek się zreformowała względem zakończeń ;)
Aragonte - Nie 31 Gru, 2017 21:12

Też nie sądzę :wink: Ma talent, ale za bardzo jej się to rozłazi w szwach. Tzn. widac, że to nie miało szansy się uleżec, tylko pooooszłooo w eter zaraz po napisaniu, bez rewizji, przemyślenia tego. Tak to odbieram.
Admete - Nie 31 Gru, 2017 21:17

Przydałby się jej współscenarzysta. KBS 2 tez rozdało swoje nagrody i Lee Joon-Ho czyli pan z Chief Kim i Just between lovers dostał nagrodę:

https://www.youtube.com/watch?v=oTUOZgf7WzI

Ja to już myślę, co nowego będzie w roku 2018 - The Cross, zapowiedź:

https://www.youtube.com/watch?v=TKV0_oKw_fQ

Aragonte - Nie 31 Gru, 2017 21:53

Oj, przydałby się.
No dobra, sylwester zobowiązuje - przebrałam się w smoking :wink:

Admete - Nie 31 Gru, 2017 22:03

To ja też pod krawatem - jutro pewnie zmienię ;) Oby Jo Seung Woo zagrał znów w serialu - w jakims dobrym oczywiście ;)
BeeMeR - Nie 31 Gru, 2017 22:04

Aragonte napisał/a:
Czy Min Kyu kazał Aji 3 znaleźc pasujące kiecki ślubne dla swej Ri El??
Oj, kazał :bejsbol:

Aragonte napisał/a:
"Cantabile Tomorrow" (w zasadzie to Anty-Oska powinna byc, well...)
He, he powinna :P

Cytat:
&
Cytat:
Oska za Jedyny w Swoim Rodzaju, Niepowtarzalny Wyścig Ślimaków :twisted: - dla Choi Taeka & Jung Hwana ("Answer Me 1988")
Ogromnie mi się podobają te kategorie :mrgreen:
Aragonte - Nie 31 Gru, 2017 22:05

Admete, ładny krawat zawsze pasuje :mrgreen:

Wrzucę pod kątem Trzykrotki linka do recapu Robocika z DB, jest tam chyba wyjaśnienie pewnych naszych wątpliwości co do tłumaczenia:
http://www.dramabeans.com...episodes-13-14/
Cytat:
Jia asks if it was quick or long and Min-kyu reenacts it and decides that it was long, thrilled when she confirms, “Then that was definitely a kiss.” Jia is curious about his reaction and pries, “Was it nice? Did your heart flutter,” horrifed when Min-kyu confesses, “…it was totally absurd, ridiculous, and crazy.”

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Czy Min Kyu kazał Aji 3 znaleźc pasujące kiecki ślubne dla swej Ri El??
Oj, kazał :bejsbol:

No właśnie pamiętałam hasło "suknie", ale bez dodatku, że "slubne", choc to chyba najbardziej logiczne, faktycznie - tj. że nie jakiekolwiek kiecki.

Admete - Nie 31 Gru, 2017 22:06

Przystojni panowie:

Cytat:
Namgoong Min and 2PM’s Junho of “Chief Kim”-----BEST COUPLE AWARD

Excellence Award (Medium-length Drama), Male: Junho (“Chief Kim”)

Top Excellence Award, Male: Namgoong Min (“Chief Kim”)

NAM GOONG MIN ALSO AWARDED BY SBS AWARDS ---Top Excellence in Acting (Mon-Tues Drama), Male: Namgoong Min (“Distorted“)

Oni są w tym przyznawaniu nagród prawie tak dobrzy jak my ;)

Aragonte - Nie 31 Gru, 2017 22:22

BeeMeR napisał/a:
Cytat:

&
BeeMeR napisał/a:
Cytat:
Oska za Jedyny w Swoim Rodzaju, Niepowtarzalny Wyścig Ślimaków - dla Choi Taeka & Jung Hwana ("Answer Me 1988")
Ogromnie mi się podobają te kategorie :mrgreen:

Starałam się :mrgreen: Przyznasz chyba, że zasłużone :wink:

Admete napisał/a:
Oni są w tym przyznawaniu nagród prawie tak dobrzy jak my :wink:

Hue hue :wink: Mają też swoje nagrody dla najlepszych kissów :wink:

I pana z pierwszego zdjęcia chętnie bym sobie obejrzała w nowej dramie - najlepiej w tak eleganckiej wersji :serduszkate: Oski mu nie dałam, bo nie widziałam w sumie żadnej całej dramy z nim, tylko się przymierzałam. Chyba w nowym roku obejrzę go sobie wreszcie jakoś tak bardziej porównawczo :mysle: Mam trzy dramy z nim czekające w kolejce.

BeeMeR - Nie 31 Gru, 2017 22:42

Aragonte napisał/a:
Przyznasz chyba, że zasłużone
Oczywiście :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wyścig ślimaków rulez :twisted:

Aragonte - Nie 31 Gru, 2017 22:45

BeeMeR napisał/a:
Wyścig ślimaków rulez

Ukradłam to powiedzonko Trzykrotce :wink: '

Edit: z komentarzy pod recapem Robocika, o spotkaniu Min Kyu z prawdziwą Aji 3:
Cytat:
At first when I watched his shocked face after seeing the real Aji-3, I was confused. I thought he'd discovered that Ji-ah was actually human, and he was pissed off at having been lied to. And then I realized that he was so upset because he realized that a robot's emotions were never "real" - that because she was a robot, any action of affection toward him was purely due to programming and nothing else. He realized that Aji-3 had picked up phrases from both Pi and Baek-gyun as "deep learning", and that meant that even a kiss from Aji-3 meant nothing on an emotional level.

And that hit him hard, because he had been excited and happy that someone had liked him. It had been a fantastic feeling for him after 15 years of solitude, and to realize that those "feelings" were only a form of robotic deep-learning (which we know isn't the case since Ji-ah is human, but he doesn't know that) must have been a huge crash down from the clouds for him.

He's upset with himself because he allowed himself to feel so happy that someone liked him, and then he realized that those emotions were fake. He got upset with himself because he wished so desperately that Aji-3 could be human, so that those emotions were real. And ouch, that realization broke my heart, even as I was pissed off that he was taking his anger out on Ji-ah.

I o Nefryciku :wink:
Cytat:
"His glares were cruel and his eyes so cold that it was difficult to remember his warm smiles."

Yes. THIS ;A; It almost felt like he was directing his anger towards us audience, because in a way, "we know" and we're part of the scheme that has been going on since Day 1.

"Yoo Seung-ho has the most incredible emotional range and we got to see everything from heart stopping smiles to heart breaking tears this hour."

Ugh YESSSS ;; YSH is doing such a great job in playing Min-kyu's character. I feel every line he delivers, I feel everything he feels. I just want him to be happy and show us his smiling eyes *A*

Cytat:
Phew, Im not alone. srsly, I really feel like I'm that character he is talking/staring/laughing to everytime. Yes, I will take yours and @bio's words - He is dragging us inside his world, making us feel all of it do exist.

Cytat:
Honestly, for a few moments I totally believed he suspected she was human. There were beats, like subconscious realization - I truly believe there's a part of him that does think she's not a robot. But he's so great at suppressing it to a point that it's completely buried in his mind. He's not stupid actually, he's literally just in denial. He reminds me of me in moments like those. I sometimes lie to myself to the point where I forget the truth.

I absolutely loved the moment when he looks at Aji-3 and says to himself, she looks like a stranger. Because that's exactly what I thought too. This isn't the person/robot he loves and even he realizes that. So the few moments of interaction he had with her was so heartbreaking. Surely if she had been functioning and Jia was never involved, he'd never have fallen in love with it. Because Aji-3 is so obviously mechanical and he saw that.

Min-kyu is so close to my heart as a character somehow. Because he's so ridiculously human. I like that given his situation, denial is the answer to everything. But it's great that he also acts on impulse. I love how bashful he was when he thought Jia liked him, or how angry he was when he thought his emotions were so one-sided that a simple malfunction can erase those memories from her mind.

One of my favourite moments in the episode tho, was when he casually offered her his pasta. That was actually so heartbreaking. I felt his impulse to offer her food wasn't random but rather a way to desperately humanize her in his mind. Then he realizes how dumb that looked to a robot and just takes it back passing it off as a joke. He was kinda mocking himself almost. I might've felt my heart crack at that, it was so sad!

But of course the best scene of the episode (the drama as of this episode?) was the game scene. The words were so simple too - I'm not a robot. But the weight it carried was so heavy. MThe way it played out, after all the denial, giddiness, excitement, irritation leading to anger, disappointment to finally breaking down. That was simply amazing.

Serious hats off to Yoo Seung-ho. I mean, he was great in Ruler honestly. So convincing and moving but that drama was bread and butter for him. Sometimes, it feels a bit too easy. This one though, it's different. And he's killing it. Still, one thing is certain - he's always so freakin great at being emotional. There was so much weight in the moments when he was angry or hurt. I could see the pain and confusion about as so palpable and like TeriYaki said, his eyes were so cold, I felt chills down my spine specially in the scene where he warns her he'd reset her if needed.

And Chae Soo-bin is fantastic too! I think she won me over for life the moment she told Min-kyu she still has some battery left and didn't want to go. The heartbreak in her eyes - it actually made me tear up. She's not a robot, and I know Min-kyu feels that on some levels. That look she gave him should've betrayed any doubts.

I'm not saying Min-kyu won't be hurt when he finds out he's been lied to. Because he believes on a very conscious level that she's not human. However, I think once he finds out, he'll realize that a part of him had known/doubted her all along, but he trampled on that little subconscious voice because he fears getting betrayed so much. I do want him to find out soon though. So that it can play out and they can start to finally find a way back to each other with no secrets pulling them back.

BeeMeR - Pon 01 Sty, 2018 11:28

Obejrzałam Gliny 19-20, zdecydowanie lepsze niż poprzednie, ale... ;)
Kissu zacne :serduszkate:
Wejście i wyjście policjanta z więzienia, na które nikt nawet się nie skrzywił było łatwiejsze niż kichnięcie ;) Przypomniało mi to stare, dobre czasy Supernatural ;)

Bardzo mi się podoba piosenka z Mystery Queen - już ją wcześniej słyszałam, dalej mi się podoba :mrgreen:
Chciałam sobie zrobić noworoczny avek, ale nie miałam weny :(
Ładne macie krawaty i krawaciarzy :kwiatek:

Admete - Pon 01 Sty, 2018 11:31

Mystery Queen bardzo miło wspominam. Czekam na drugi sezon. Na szczęście główna para ta sama. Namgoong Min w tych dłuższych włosach świetnie wygląda. Mam nadzieję, że znów w czymś zagra. Na fali jest.
Aragonte - Pon 01 Sty, 2018 12:05

Zastanawiam się, czy ja to gdzieś mam - wysyłałaś mi może? :mysle:

Siedzę z kawą i rozważam, co by tu sobie obejrzec - wykończyc coś rozpoczątego czy zacząc coś zupełnie nowego? :wink:

BeeMeR - Pon 01 Sty, 2018 12:07

Wykończyć ;)
(powiedziała ta, która co chwilę rozpoczyna coś nowego zamiast wykończyć Królestwo wiatrów :P )

Aragonte - Pon 01 Sty, 2018 12:26

Ale nie wiem, co mogłabym wykończyc :wink: Mam kilka rzeczy, które jakoś czekają (w tym MP, bo przecież nie obejrzałam tego do końca - może postawic dziś na wyszywanie?? :-P ).
Najchętniej to bym obejrzała do końca Robocika, żeby się pochichrac i powzruszac, ale nie mam całości :wink:

Aha, avek miałam gotowy już wcześniej, skroiłam kilka podczas oglądania Blacka - to Black jako Joe Black, oczywiście :mrgreen:

Trzykrotka - Pon 01 Sty, 2018 13:07

Przyznałyście kapitalne Oski :kwiatek: Pooglądałam sobie filmiki i zdjęcia; cały rok przebiega człowiekowi przed oczami i znowu wracają mile wspomnienia. A z drugiej strony - ja już nogami przebieram czekając na to, co w nowym roku.

Moje Oski są okropnie nieuporządkowane, ale lepiej nie będzie, wybaczcie :kwiatek:

Oski 2017 by Trzykrotka

Grand Prix Answer Me 1988
drama, która zostawiła najtrwalszy i zapewne stały ślad w mojej pamięci i sercu

Nagroda główna 2017 Chicago Typewriter
za poruszenie głębokich warstw wzruszenia i pamięci o przeszłości

Najlepszy seguk King Loves
Najlepsza komedia Chief Kim
Najlepsza sensacja Lookout
Najlepszy obyczaj i rom-kom w jednym Fight My Way
Najepszy thriler Secret Forest
Nalepszy kryminał Queen of Mystery

c.d.n

Admete - Pon 01 Sty, 2018 13:32

Twoje nagrody są świetne uporządkowane. Oglądam Argon. Dobre to, ma taki realistyczny sznyt, który ostatnio lubię. Szkoda tego aktora, bardzo szkoda :(