To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramaland przedstawia, czyli knajpa nr 10

Agn - Pon 14 Lis, 2016 20:53

Aragonte napisał/a:
Próbuję znaleźć sobie źródełka choć takiej radości, bo zasadniczo - tak życiowo - to do kitu jest

Rozumiem to coraz lepiej, wierz mi, dlatego cieszy mnie, gdy znajdziesz sobie choć taką radochę i będę ostatnią osobą, która cię będzie powstrzymywać przed nią.
Aragonte napisał/a:
będziecie miały ze mną względny spokój.

Wcale tego nie chcemy! :(

Trzykrotka - Pon 14 Lis, 2016 21:19

Legend of the Blue Sky już za chwilkę, więc nastąpiła obowiązkowa konferencja prasowa.
Min Ho przystojny jak dawniej i w czerni pięknie wygląda (i w golfie :mrgreen: ) za to firanka pani Gianny jakoś mi się nie widzi, jako i dżinsy Generała Parka. Ale co tam, grunt, żebyśmy dobrze się bawili :trzyma_kciuki:

Admete - Pon 14 Lis, 2016 21:20

A mnie się Klejnot podoba - widać już ten sznyt, który pojawia się potem w innych dramach tej scenarzystki pisanych już w tandemie. Ciekawe postacie, dobre dialogi i twórcze wykorzystanie historii. Podoba mi się, że to będzie kobieca drama z konkretnymi kobiecymi bohaterkami. W trzecim odcinku obalono szalonego króla i mała bohaterka trafiła do pałacu jako służąca. Podobają mi się różne zwyczaje dworskie - na przykład dziewictwo kandydatek sprawdzano krwią papugi ;)
Aragonte - Pon 14 Lis, 2016 21:29

Yyy, jak sprawdzano? :mysle:
Agn napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Próbuję znaleźć sobie źródełka choć takiej radości, bo zasadniczo - tak życiowo - to do kitu jest

Rozumiem to coraz lepiej, wierz mi, dlatego cieszy mnie, gdy znajdziesz sobie choć taką radochę i będę ostatnią osobą, która cię będzie powstrzymywać przed nią.

Martwi mnie, że coraz lepiej to rozumiesz :-|
Wolałabym, żeby takie nastroje były ci obce :pociesz:

Admete, kiedyś pewnie wypróbuję ten seguk. Pisz dalej, zachęcaj :kwiatek:

I z kącika fazy Jo Jung Seoka - wejdźcie w linka do YT, zignorujcie ogromne nerdowskie okulary JJS, przewińcie do 1.20 i posłuchajcie sobie, jak gra na gitarze Greensleeves! :serduszkate:
https://www.youtube.com/watch?v=U9JNJLJwkxY

BeeMeR - Pon 14 Lis, 2016 22:22

Trzykrotka napisał/a:
Min Ho przystojny jak dawniej i w czerni pięknie wygląda (i w golfie :mrgreen: ) za to firanka pani Gianny jakoś mi się nie widzi, jako i dżinsy Generała Parka.
Minho wygląda jakby sporo schudł (choć nigdy nie był gruby), marynarka na nim wisi :mysle:

Aragonte napisał/a:
posłuchajcie sobie, jak gra na gitarze Greensleeves! :serduszkate:
ładnie :serce:

krew papugi - zafascynowanam jak to działa :mysle:

Aragonte - Pon 14 Lis, 2016 22:38

Trzykrotka napisał/a:
Min Ho przystojny jak dawniej i w czerni pięknie wygląda (i w golfie :mrgreen: )

Golfy już nigdy nie będą dla mnie tym samym :mrgreen: Podobnie jak ramyun, ośmiornice, drzemki, przebieralnie w szpitalu, okulary... i wiele innych rzeczy. Może nawet zacznę oglądać jakieś Wiadomości :lol: (ale raczej w inszej TV niż ta w PL :-P ).

Ciekawostka (głównie dla Trzykrotki): jak wiadomo, Hwa Shin miał świra na punkcie idealnie dobranych koszul - okazuje się, że miał każdą zaopatrzono w swoisty "podpis", tj. hafcik z monogramem "H. S. LEE" na lewym mankiecie. Na niektórych fotkach widać ten haft - najlepiej na dwóch ostatnich, na których HS jest baaaardzo czymś pochłonięty :mrgreen: :serduszkate:
https://scontent-hkg3-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/14855920_610860535773156_6727393971737488137_o.jpg
https://scontent-hkg3-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/14883530_610860659106477_8089290047199560953_o.jpg
https://scontent-hkg3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14590273_610860579106485_1032227711496965245_n.jpg?oh=e495808c9316c239b4c65063bf14ed43&oe=58BC98D1
https://scontent-hkg3-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/14917237_610860592439817_753642167881314114_o.jpg
Fajnie, że producenci dramy zadbali o taki szczegół, mimo że dramę kręcono na bieżąco.

Trzykrotka - Pon 14 Lis, 2016 23:24

Green Sleeves pieknie spod jego palców wyszło.
Jaki fajny detal koszulowy - dzięki! Trzeba przyznać, że ta obsesja na punkcie koszul z najwyższej półki była umotywowana, bo Hwa Shin miał je pięknie dopasowane, świetnie układające się na piersi, o której kształt po operacji tak bardzo się troszczył. A znów Jung Won miał te fantastycznie skrojone garnitury - i koszule również, co pięknie demonstrował w scenie wspólnej potrójnej nocy w pokoju szpitalnym Na Ri i Hwa Shina - oni byli w barchankach, on jak młody książę w białej koszuli i pięknie skrojonych spodniach.
Ogromnie podobała mi się mała scenka, w której to Jung Won wysyła sekretarza z koszulami dla Hwa Shina - ten protestuje mówiąc, że sponsorowanie kogoś tak mało znaczącego nie przyniesie zysków firmie, na co Jung Won uśmiecha się anielsko i mówi ale on je tak kocha :serduszkate:

Nie umiem znaleźć sceny nocnego śpiewania żołnierzy przy ognisku z King 2 Hearts, więc tylko takie małe kawalątko: piosenka dla księżniczki (kto rozpoznał Lwicę z ExGirlfriends Club?)

https://www.youtube.com/watch?v=zzE_3zseHaw

Mnie też frapuje krew papugi :mysle:

Golf Min Ho też wywołał u mnie głupie skojarzenia i pewnie jeszcze długo będzie. Lee Min Ho, manse! :rotfl:

Tę dramę (na razie podobno JJS potwierdził, Suzy pozytywnie rozważa) miałaby napisać scenarzystka Pinokia, I Hear Your Voice, Page Turnera - czuję się zachęcona :oklaski:

Aragonte - Wto 15 Lis, 2016 00:07

Trzykrotka napisał/a:
Ogromnie podobała mi się mała scenka, w której to Jung Won wysyła sekretarza z koszulami dla Hwa Shina - ten protestuje mówiąc, że sponsorowanie kogoś tak mało znaczącego nie przyniesie zysków firmie, na co Jung Won uśmiecha się anielsko i mówi ale on je tak kocha :serduszkate:

Chyba powiedział też coś takiego, że jeśli ten czy ów gwiazdor jest numerem 1, to Hwa Shin jest numerem zero :mrgreen: Już za ten tekst polubiłam Jung Wona.
Co zabawne, na Soompi podchwycono to w jakimś artykule z rankingiem koreańskich aktorów uznawanych za mistrzów rom-comu - wygrał, zdaje się Koszmit, do którego nic nie mam, ale nieco mnie ubawiły komentarze, że Jo Jung Seok (którego w rankingu w ogóle nie uwzględniono, pffff), znajduje się przed wszystkimi jako numer zero :lol:
Nie ma to jak czytanie o cudzej fazie, jeśli ma się własną :mrgreen: Na Soompi w wątku JI dalej panuje odświętny nastrój i ludzie zachwycają się dramą, a zwłaszcza Hwa Shinem, choć jakoś dużo wpisów nie powstaje.

Trzykrotka napisał/a:
Nie umiem znaleźć sceny nocnego śpiewania żołnierzy przy ognisku z King 2 Hearts, więc tylko takie małe kawalątko: piosenka dla księżniczki (kto rozpoznał Lwicę z ExGirlfriends Club?)

Ja rozpoznałam, ja! Inna sprawa, że wiedziałam już wcześniej, że tam będzie :wink:
Życzysz sobie Jo Jung Seoka z gitarą? :mrgreen: Śpiewającego? :mrgreen: Coś się zrobi :mrgreen:

Edit: voila!
https://www.youtube.com/watch?v=sUmYbtB9wVU
Scenka z YATBLSS, oczywiście :)
BTW tej piosenki JJS słuchałam sobie dzisiaj całkiem miło w autobusie, odkrywając w trakcie słuchania, że w końcówce wpleciono fragmencik dialogu z Oh My Ghost z głosem JSS (tzn. wydaje mi się, że to musiało być OMG, bo słyszałam coś jak "Bong Sun").
Trzykrotko, życzysz sobie przesyłkę? :wink:

Edit: a nie, to jednak fragment dialogu z YATBLSS (31. odcinek). Bohater JJS coś tam usiłuje wyznać czy dać do zrozumienia, ale nie bardzo mu wychodzi, jak zwykle zresztą :lol:

Trzykrotka - Wto 15 Lis, 2016 00:09

Życzę! :serduszkate:
Koszmit jest fantastyczny, na razie trzeba uwierzyć na słowo BeeMer i mnie. Ale fakt, ten numer zero należy się Jung Sukowi! Mam nadzieję, ze po Duszce i Zazdrośniku podskoczy w rankingach na romantycznego i całuśnego. Że o super-zdolnym nie wspomnę.

Aragonte - Wto 15 Lis, 2016 00:13

To zanim przesyłka dojdzie, masz linka do pełnej piosenki :)
https://www.youtube.com/watch?v=kmY8rWNZZS0
Bo w dramie nie było całej - wyciszono, kiedy panna uciekła i bohater nie miał już kogo czarować :-P

Trzykrotka - Wto 15 Lis, 2016 00:15

Aragonte napisał/a:
Trzykrotko, życzysz sobie przesyłkę? :wink:

Po takim pokazie, to już zdecydowanie - piękne dzięki :kwiatek:

Słuchajcie - z goreyowskiej beczki tym razem - w wiadomym źródełku są 4 odcinki specjalne ML - kto wie, czy to tradycyjne making of, czy coś więcej? Reflektowałabym na wycięte sceny. Pewnie sobie zakupię.

Na dobranoc-dobranoc Siwon w wydaniu czarnodywanowym z chińskiej dramy

Aragonte - Wto 15 Lis, 2016 00:35

Poszło :D
Do poduszki muszę sobie zapodać dawkę JJS na dobry sen :mrgreen:

Coś czytałam o odcinkach specjalnych ML, ale czy wiadomo, co w nich jest? :mysle:

Pffff - usiłowałam sobie ustawić utwór z JI z pięknym "No no no no noooo" jako dźwięk esemesa i okazało się, że nie mogę :foch2:

Edit: obejrzałam sobie fanvid z King2Hearts (spoilerowy mocno)
https://www.youtube.com/watch?v=3jmKv6NrrG8
i smutno mi się zrobiło, więc chyba muszę wrócić szybko do YATBLSS lub JI :-|

Agn - Wto 15 Lis, 2016 04:13

Trzykrotka napisał/a:
Min Ho przystojny jak dawniej i w czerni pięknie wygląda (i w golfie ) za to firanka pani Gianny jakoś mi się nie widzi, jako i dżinsy Generała Parka.

Min Ho ma jakiś emplemat na kubraczku. Czemu to wszystko tak strasznie na nim wisi???
Generał Park wygląda jak zaplątany na zdjęciu przez przypadek pan, który tylko przyszedł sprawdzić, czy żarówki dobrze wkręcone - i dżinsy, i kurtka równie eleganckie. :? Firanka Koszmitowej to faktycznie jakaś pomyłka...
Admete napisał/a:
A mnie się klejnot podoba

Oooo :) No to może będziesz się dobrze bawić do końca. :)
Admete napisał/a:
na przykład dziewictwo kandydatek sprawdzano krwią papugi

Przepraszam... co?
BeeMeR napisał/a:
Minho wygląda jakby sporo schudł (choć nigdy nie był gruby), marynarka na nim wisi

No właśnie! On zawsze miał talię osy, ale i tak dobierano mu ciuchy, by nie wisiały na nim jak na wieszaku.
Trzykrotka napisał/a:
Słuchajcie - z goreyowskiej beczki tym razem - w wiadomym źródełku są 4 odcinki specjalne ML - kto wie, czy to tradycyjne making of, czy coś więcej? Reflektowałabym na wycięte sceny. Pewnie sobie zakupię.

Wrócę i zdobędę! :excited:

PS Trzykrotka, śliczny Gong Gil! :serduszkate:

Trzykrotka - Wto 15 Lis, 2016 06:45

Znalazłam go na pinterescie - to jakiś fanart; bardzo mi się podoba.
LMH pewnie się odchudzał. Ostatnio widać było, że zrobił się okrąglejszy. Może to przed przewidywaną turą spotkań z fanami przy okazji Legend. Ciekawe, czy drama powtórzy sukces Koszmita.

BeeMeR - Wto 15 Lis, 2016 07:00

Trzykrotka napisał/a:
Siwon w wydaniu czarnodywanowym z chińskiej dramy
udało ci się może zdobyć strawny sos do chińskiej dramy?

No i tak nawiasem - na zasadzie skojarzenia - pan z QIHM też gra i śpiewa, acz nie wszystkie dźwięki mnie zachwycają ;)
https://www.youtube.com/watch?v=1zPelYGgwfE

i jeszcze JJS z OMG - Gimme Chocolate:
https://www.youtube.com/watch?v=T3Z-fv-9NuY

Admete - Wto 15 Lis, 2016 07:01

Cytat:

Yyy, jak sprawdzano?

Nic strasznego - dawano kroplę krwi na wewnętrzną stronę przedramienia, kropla nie mogła spłynąć.

Aragonte napisał/a:
Admete, kiedyś pewnie wypróbuję ten seguk. Pisz dalej, zachęcaj

Fotki pewnie dopiero w weekend. Nie mam za dużo czasu na oglądanie. Na razie widziałam trzy odcinki. Nie mam też jeszcze całości.

Trzykrotka - Wto 15 Lis, 2016 10:25

[quote="Admete"]
Cytat:

Nic strasznego - dawano kroplę krwi na wewnętrzną stronę przedramienia, kropla nie mogła spłynąć.

Hyhy, to dokładnie, jak test ciążowy przez badanie pulsu :mrgreen: W Empress Ki to chyba nawet płeć tak sprawdzano.

Piosenka o czekoladzie była świetnie usytuowana w Duszce. Tamten chef to też był niezły jerk!

Nie znalazłam póki co napisów do tej starej chinskiej dramy Siwona, która ostatnio się pokazała, tej o zakochiwaniu się od nowa. Ale też nie szukałam zbyt intensywnie, bo było ML, tłumaczenie itd. A, z której wkleiłam zdjęcie, to coś nowszego, w czym Siwon gra super-duper czebola (nie wiem, czy nawet nie czarny charakter, ale pewna nie jestem).

BeeMeR - Wto 15 Lis, 2016 10:37

Trzykrotka napisał/a:
W Empress Ki to chyba nawet płeć tak sprawdzano.
Toż w MDBC też :mrgreen:

Może ja bym się zabrała za ten klejnot :mysle:
Mam ochotę na jakiś porządny seguk - a z tym może Admete nie będzie lecieć jak z Królową SD więc może wespół-zespół by się udało póki by nas bawiło :mysle:

Też nie szukałam literek do Siwona - może czas się rozejrzeć :mysle:

Zwiastun Goblina - nie podoba mi się fryzura głównego pana, ale to nic zaskakującego ;)
https://www.youtube.com/watch?v=gGkIVSnqxHA

BeeMeR - Wto 15 Lis, 2016 18:34

Dream High

skończyłam i podtrzymuję wszystko, co napisałam o tym do tej pory - plus dodam kilka zdań: bardzo fajna drama muzyczna o realizacji marzeń. Suzy = muzyka, Koszmit = marzenia ;)

Drama sparowała kogo tylko mogła (5 par ;) No dobra, 4 pary i jedno mrugnięcie okiem do widza by wiedział, że Doskonały nie zostanie sam ;) ) a wcale nie była rom-komem :P Większość romansów odbyła się poza kamerami albo w mini-mini scenkach ;)

IMHO najlepszą parą i tak był bromance uczniowski - no i po części nauczycielski też

Drama uszczęśliwiła kogo mogła jak tylko mogła - cała szóstka zadebiutowała i choć nie wszyscy zostali w branży, wszyscy wydają się szczęśliwi z wyboru drogi życiowej (i partnera ;) ). Kto mógł zjadł ciastko i miał ciastko dalej ;) Ja tam jestem zadowolona :mrgreen:

Na koniec cameo starego znajomego

Admete - Wto 15 Lis, 2016 18:49

BeeMeR napisał/a:
Może ja bym się zabrała za ten klejnot :mysle:

Zapraszam. Lecieć nie będę, bo serio nie mam za bardzo kiedy, choć przyznam, ze mnie ciągnie do oglądania. Bohaterka jest dziewczynką na razie, ale taką absolutnie słodką i kochaną, dziś się niemal popłakałam jak ją ukarali. Te dzieciowe odcinki bardzo mi się podobają, teraz Jang Geum jest w grupie takich małych kandydatek na służące, panny dworskie. Takie małe i ładne w hanbokach, gładko uczesane. I bohaterki to kobiety, mnóstwo o gotowaniu i tej ichniejszej filozofii łączącej zdrowie z jedzeniem.

Aragonte - Wto 15 Lis, 2016 21:15

Ile odcinków ma Klejnot? :mysle:
Trzykrotka - Wto 15 Lis, 2016 23:23

Tłumaczyłam wczoraj 6 odcinek JI, z rzadką i wielką przyjemnością, bo dialogi są równie ładnie napisane jak w ML. Wybrałam wersję VIU, która co prawda ma Poop Clouds, ale plusy przeważają w niej nad minusami.
Cudownie ogląda się po raz drugi tak fantastycznie wymyśloną dramę, utkaną z komedii, romansu, wielkich uczuć, ale i ludzkich śmieszności, wad, a także - a jakże - fizjologii. Nie będę się wam tutaj zachwycać każdym kwadransem z osobna, napiszę tylko post wychwalający Jung Wona.
JW jest mlodym i bezwstydnie zamożnym czebolem. Jako taki, zgodnie z dramowymi tropami, powinien być co najmniej dumny, wyniosły i pozwalający się adorować. I kobietom i całemu światu. Tymczasem Jung Won to skończony dżentelmen, wspaniały, oddany przyjaciel, dobry syn i - potencjalnie - fantastyczny mężczyzna do spędzenia z nim życia.
Byłam zachwycona powtórką sceny, w której Jung Won ogląda na tablecie Na Ri sprzedająca koszmarne kiecki w stylu znanym z Mango i innych tego typu obciachowych programów. Ona na ekranie opowiada te wszystkie cuda na kiju i tych otufitach, z których jeden ma na sobie, a on patrzy, jakby nie wyobrażał sobie piękniejszego widoku na świecie. I kiedy ona skręca się z zażenowania na widok tego, co on ogląda, i wstydzi się tego, co kiedyś robiła, żeby zarobić na życie, on przytula ją i z ogromną powagą mówi dobrze sobie poradziłaś. Przez cały czas świetnie sobie radziłaś.
:serduszkate: 100% prawdziwego mężczyzn w mężczyźnie.

Aragonte - Wto 15 Lis, 2016 23:32

Widzę, że nic ci nie przeszło zauroczenie Jung Wonem :-D
Ile udało ci się przetłumaczyć? Już się cieszę na powtórkę z JI z twoimi napisami :cheerleader2:
Aha - czy masz polski sos do piątego odcinka? Bo ja mam tylko cztery pierwsze, więc uśmiecham się :flirtuje2:

Admete - Śro 16 Lis, 2016 07:03

Klejnot w pałacu ma 54 odcinki, obejrzałam na razie cztery albo pięć. Polski sos jest niestrawny. Pod koniec ostatniego odcinka dziewczynka dorosła. I było juz mnóstwo gotowania, więc w trakcie zrobiłam się bardzo głodna ;)
Trzykrotka - Śro 16 Lis, 2016 07:17

Mam piąty, podeślę wieczorem. Życie mnie strasznie goni, zasypiam przy komputerze, kiedy wreszcie mogę do niego usiąść, więc póki co nam tylko jakiś kwadrans 6 odcinka. Ale tłumaczy się naprawdę dobrze; jeśli nie dojdzie do jakichś kawałków w stylu konkursowego łamania języka, to robota powinna szybko pójść.
Rzecz w tym, że Jung Won jest jak wcielenie marzeń - mówię o jego charakterze, oraz portfelu, rzecz jasna, nie wyglądzie, ani mamusi. Tatuś też musi być zmorą. On jest od początku do końca wspaniałe nieskazitelny - pewnie dlatego Na Ri wybrała niedoskonalego Hwa Shina :mrgreen:
Im dalej w dramę, tym Jung Wona było mniej, ale początek był cały jego. No bo sama pomyśl: szlachetny książę docenia wysiłki Na Ri, nawet obciachowe, i rozumie ciężar, jaki spoczywa na jej barkach, a w tym samym odcinku Hwa Shin zabiera jej... stanik. Pooperacyjny. Bo on też chce, a nie dostał. BTW, znowu rozmasowalam przeponę, kiedy go mierzył :lol: