To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Zemsta najlepiej smakuje na zimno i z dobrą dramą x 22

Trzykrotka - Pon 15 Gru, 2025 11:49

Tak, nawet dość znani - kiedyś byli kawałkiem przesławnej k-popowej grupy. Dziś nadal pracują w mediach, a mój ulubieniec, Choi Siwon, jest całkiem dobrym aktorem.
Admete - Pon 15 Gru, 2025 14:41

A to zdaje się Korea zauważyła Polskę jako duży rynek zbytu i ewentualnych inwestycji kulturalnych. Linkowałam wam chyba niedawno artykuł na ten temat, ale pewnie utonął w morzu chińskim ;)
BeeMeR - Pon 15 Gru, 2025 15:10

Siwon ma ostatnio dziwne wybory dramowe, wzdech...

Ja też, tylko mnie łatwiej wyłączyć dramę która mi nie pasuje :P

Circle of love
minidrama, czasy republiki, bardziej właściwa byłaby nazwa Circle of abuse :P
drama jest niedorzeczna, ludzie zachowują się od czapy (znaczy główni na dzień dobry próbują się zabić w very seksowny sposób ;) , potem na zmianę się kochają i ponownie próbują zabić jeszcze kilka razy, ja wymiękłam bo pan panią bardzo paskudnie traktował, korzystając z jej amnezji, i tego, że nie pamiętała, że właściwie są małżeństwem plus rzekomo on zabił jej rodzinę, no i nie było w tym wszystkim sensu ni piękna. Znaczy główni są piękni, żeby tylko mieli co grać lepszego to by się oglądało z przyjemnością. Podejrzałam koniec - spoiler - wszyscy giną zastrzeleni :P

my ślę że te trzy shorty pięknie podsumowują dramę :)
https://www.youtube.com/shorts/7w3Y2stXvCQ
https://www.youtube.com/shorts/u7dYjBsiv58
https://www.youtube.com/shorts/9LUp-_sQLP0

Here We Meet Again - Ponowne spotkanie
To nawet trafiułam przetłumaczone, ale też odpadłam - nie moja bajka.

Trzykrotka - Pon 15 Gru, 2025 20:38

Admete napisał/a:
Linkowałam wam chyba niedawno artykuł na ten temat, ale pewnie utonął w morzu chińskim ;)

A nie, czytałam :kwiatek: I sama widziałam na słupach ogłoszeniowych zapowiedzi kolejnych k-popowych koncertów. Od kiedy mamy Tauron Arenę, Krakowa nie omijają takie imprezy.
Siwon - no prawda.... On po prostu nie musi, ech... Ku pamięci i rozrywce: She Was Pretty - sceny z Siwonem
https://www.youtube.com/watch?v=Vq50Vo0rJHI

Ja zaś polecam Moon River, z flagowym hasłem "zamiana dusz". Polecam, bo to naprawdę ciekawa drama. Zamiana jest zawsze na chwilę, a główni panstwo przez wiekszość czasu przebywają jednak we własnych ciałach. I są przesympatyczną parą. Bardzo po tej dramie polubiłam Kim Se Jeong, tę z Business Proposal. Kapitalna z niej aktorka komediowa, może mniej kapitalna w dramatycznych scenach, ale tez ładnie je odgrywa. A pana, Kang Tae Oha zawsze lubiłam. Zostały jeszcze dwa odcinki, w weekend się kończy.

I na próbę wzięłam sobie Dylana Wanga, Guardians of Dafeng.
Aragonte, jeśli potrzebujesz sobie rozruszać przeponę, to wiesz :flirtuje1:
Jak ja się uśmiałam...
Dylan zwany Ananasem to też jest urodzony komik i dali mu do kompletu ekipę, że hejże ha. Fabuła pokrótce jest taka, że współczesny korpo - handlowiec, obrotny i z widokami na karierę, po awansie idzie w kolegami do jakiegoś miejsca, gdzie mają zagrać w grę Strażnicy Dafengu. Nasz Dylan nie gra, tylko od razu zostaje przeniesiony w świat owego Dafengu, ni to miasta ni państwa, gdzie rządzi (uciesznie) alchemia, a on sam nie jest już korpo-szczurem tylko konstablem, czyli po prostu krawężnikiem. I siedzi w więzieniu czekając na egzekucję. Od pozornie glupiego i ponurego początku rozwija się spirala komedii i absurdu, trochę słownego, ale główni sytuacyjnego. Humor jest głośny, ewidentny, coś jak u braci Marx kiedyś. No mówię wam, chichrałam się jak wariatka, bo i obsada dodatkowa i sceny są przednie.
Dylan w obu wcieleniach

BeeMeR - Pon 15 Gru, 2025 21:31

Trzykrotka napisał/a:
Siwon - no prawda.... On po prostu nie musi, ech...
Ale mógłby, zwłaszcza że talentu mu nie brakuje. Ja akurat za SWP nie przepadam, ale w King of Dramas był uroczym pacanem ;)
a tu śpiewa na fanmityngu - tak, ja wiem, że on był/jest w boysbandzie, kojarzę wyłącznie "sori sori", a pierwszy raz dziś usłyszałam jak śpiewa sam.
https://www.youtube.com/watch?v=QLBBKo7q6Hk

Nakręcenie słabej dramy kosztuje porównywalnie tyleż samo czasu i energii co dobrej dramy, więc mógłby lepiej dobierać projekty :roll:
Kang Ha Neul i kilku innych aktorów również :czekam2:

Admete - Pon 15 Gru, 2025 22:02

To spróbuje to Moon River, jeśli zamiana dusz jest tylko chwilowa, bo naprawdę nie znoszę zmian na dłuższy czas. Ja natomiast w oczekiwaniu na nowe odcinki "Wybuchowego pocałunku" zabrałam się za dramę scenarzystki "WB" i "Mistic Pop Up Bar", która mi umknęła - "From Now On, Showtime". Pierwszy odcinek mnie nie zachwyciła, ale dalej już poszło z górki i jestem całkiem wciągnięta. Tutaj podobnie jak w Mistic" są duchy, ale też historia kryminalna. Musze przyznać scenarzystce, że choć bazuje na rzeczach znanych, to je po swojemu miesza i potrafi napisać ciekawe postacie, takie z wadami i zaletami, ale których losy śledzi się z ciekawością i sympatią. Oglądam na Viki.
Loana - Wto 16 Gru, 2025 11:57

Admete napisał/a:
To spróbuje to Moon River,

Też planuję, tylko czekam na koniec :P I na ocenę Trzykrotki, czy zakończenie jest ok :)

Admete napisał/a:
Ja natomiast w oczekiwaniu na nowe odcinki "Wybuchowego pocałunku" zabrałam się za dramę scenarzystki "WB" i "Mistic Pop Up Bar", która mi umknęła - "From Now On, Showtime". Pierwszy odcinek mnie nie zachwyciła, ale dalej już poszło z górki i jestem całkiem wciągnięta. Tutaj podobnie jak w Mistic" są duchy, ale też historia kryminalna. Musze przyznać scenarzystce, że choć bazuje na rzeczach znanych, to je po swojemu miesza i potrafi napisać ciekawe postacie, takie z wadami i zaletami, ale których losy śledzi się z ciekawością i sympatią.

Widziałam, bardzo sympatyczna drama i dobrze ją wspominam. Aktorka z "Secret life od my secretary" i dość podobnie grała, ale do jej postaci pasowało. Aktor świetny, bardzo mi się podobał i mam ochotę go gdzieś jeszcze zobaczyć. Ciacho i zagrany bardzo dobrze :) Postacie drugoplanowe sympatyczne, a historia dobrze poprowadzona :)

Aragonte - Wto 16 Gru, 2025 14:24

Trzykrotka napisał/a:
I na próbę wzięłam sobie Dylana Wanga, Guardians of Dafeng.
Aragonte, jeśli potrzebujesz sobie rozruszać przeponę, to wiesz :flirtuje1:

Ja już to nawet zebrałam (chyba całość, sprawdzę w domu), tylko na razie jakoś sobie czeka, tylko zerknęłam. Skoro zachęcasz, to na pewno podejdę do tego :-D

A sama powtórkowo lecę z Mystic Bar i stwierdzam, że dalej tę dramę bardzo lubię :serduszkate:

Admete - Wto 16 Gru, 2025 18:37

Myślę, że jak znajdę czas, to też sobie przypomnę Mistic Pop Up Bar.
BeeMeR - Wto 16 Gru, 2025 20:01

Loana napisał/a:
Admete napisał/a:
To spróbuje to Moon River,

Też planuję, tylko czekam na koniec :P I na ocenę Trzykrotki, czy zakończenie jest ok :)
To tak jak ja :wink:

Aragonte napisał/a:
Ja już to nawet zebrałam (chyba całość, sprawdzę w domu), tylko na razie jakoś sobie czeka, tylko zerknęłam. Skoro zachęcasz, to na pewno podejdę do tego
To też tak jak ja ;)

Ale na razie trafiłam na dramę, która mi się bardzo podoba -

Fake it till you make it
Tytuł niezbyt zachęcający ale przynajmniej zapamiętywalny ;)
Tekst ten użyty był w kontekście pracy - zasuwaj aż się uda wypracować cel, niemniej ja perypetie pracowe czasami przewijam :P interesuje mnie zaś romans - a właściwie dwa, bo mamy dwie siostry. Młodsza grała główną w Youthfull glory, głównej nie znałam.
Główni poznają się przypadkiem, trochę wpadają sobie w oko, trochę znajomość klika, trochę jednak odnoszą niepochlebne wrażenie, niekoniecznie mylne - grunt, że dość szybko mówią sobie jak bardzo nie są sobą zainteresowani w sferze damsko-męskiej i śmiało nawiązują znajomość, bo dobrze się ze sobą czują i coraz śmielej flirtują "bezpiecznie", bo przecież nie planują niczego ani nie oczekują z drugiej strony :angeldevil:
I jest to póki co bardzo piękna relacja, która oczywiście - choć nie bez pewnych trudności - przerodziła się w piękny romans :serce2: Mam tylko nadzieję, że nie skopią końcówki :trzyma_kciuki:

https://www.youtube.com/watch?v=qE-Q01GUt-U

Aragonte - Śro 17 Gru, 2025 01:11

Admete napisał/a:
Myślę, że jak znajdę czas, to też sobie przypomnę Mistic Pop Up Bar.

Przypomnij sobie, to naprawdę zabawne, a bywa, że i wzruszające.

Sprawdziłam - Guardians of Dafeng mam tylko dwa odcinki. No to trzeba będzie poryć tu i ówdzie.

Trzykrotka - Śro 17 Gru, 2025 14:18

Dzięki! Pewnie na początku roku znowu będą robić tam porządki - żebym tylko nie zapomniała, to się tym zajmę :trzyma_kciuki:
RaczejRozwazna - Śro 17 Gru, 2025 19:28

Ładna sesja fotograficzna bohaterów Second Chance Romance. Piękni obydwoje jak marzenie.

https://youtu.be/iGN21-Crxyo?si=kph3kRYddacspkz7

Trzykrotka - Śro 17 Gru, 2025 22:15

Ja na pana Chunga nie mogę się napatrzeć :serduszkate: Wyjątkowo mi się podoba.

BeeMer :kwiatek: skoro wczoraj wspomniałaś o kiepskich dramach Siwona, to - a jakże - poszłam sprawdzić, co tam u niego. Po dwóch sezonach Work Later, Drink First (po co aż dwa sezony? Drama o piciu aż tak się ludziom podobała? :confused3: zagrał w rom-komie DNA Lover. Ze streszczenia wynika, że gra on ginekologa z wielkim powodzeniem u pań, który na swej drodze spotyka uczoną od genetyki, której co prawda nie idzie w związkach, ale wytrwale szuka mężczyzny do pasowanego do jej DNA. W roli żeńskiej - pani, która kiedyś grała w Teriusie i w 1 sezonie Waikiki.
Olaboga.... tyle powiem. Choć Siwon fajny i dobrze, spokojnie gra. Ale pani :zalamka: Nawet nie dam jej szansy drugiego odcinka, szkoda mi czasu.

W Guradians of Daheng nieco przeciągają komedię pomyłek (Dylan wytrwale myli dwie księżniczki) i trochę już szydełkowałam w trakcie, ale nadal mam nadzieję dojechać choćby do połowy dramy. Jestem w 10 odcinku.

BeeMeR - Śro 17 Gru, 2025 22:22

Tak, widziałam, że widzowie narzekali na dramę DNA Lover, nawet mi się jej badać nie chciało.... Zwłaszcza, już sam zwiastun jest tragiczny :zalamka: https://youtu.be/LOMsglj4nwQ?si=cMZYBGfoy4tL6RDR
Bloodhounds z kolei ma dobre opinie, ale to kompletnie nie mój temat... Przemoc, boks, lichwa ... :roll:
https://youtube.com/shorts/8r07zBSvrVU?si=cgtLvSSXT7-YJIhL

RaczejRozwazna - Czw 18 Gru, 2025 09:04

Trzykrotka napisał/a:
Ja na pana Chunga nie mogę się napatrzeć :serduszkate: Wyjątkowo mi się podoba

No mnie też. Mam wielką słabość do niego, a jak już zacznie patrzeć w sposób znaczący i robić te swoje miny to jestem ugotowana. Dobrze że jeszcze na starość mnie coś w ogóle rusza :serce: :lol:

Swoją drogą pani z miecza i haftu gra główną rolę w dramie historycznej, która ma niebawem wyjść. Popatrzyłam na trailer ale strasznie krwawy mi się wydaje. Szkoda.

Czy ktoś widział może nową dramę "Legend of the magnate"? Łysole z epoki Qing, ale trailer mi się podoba. Swoją drogą pożyczyłam opasłe tomisze dotyczące Chin konfucjańskich i będzie czytane.

Trzykrotka - Czw 18 Gru, 2025 12:40

Tą Legendą o magnacie wszyscy się strasznie podniecają. Pewnie będzie dobra, rzetelna drama bez latania w powietrzu i cudów - wianków.
BeeMeR - Czw 18 Gru, 2025 13:01

RaczejRozwazna napisał/a:
Dobrze że jeszcze na starość mnie coś w ogóle rusza
My tu chyba wszystkie (lub prawie) tak mamy ;) :high5: :party:

RaczejRozwazna napisał/a:
Czy ktoś widział może nową dramę "Legend of the magnate"?
Ja nie wykluczam, bo oswoiłam już łysolce (acz dalej uważam, że nie jest to najlepsza męska fryzura na świecie, że tak eufemistycznie to ujmę :P ), ale jak skończę (albo porzucę obecne, a to mi wolno idzie ;) )
Piosenka wizualnie mi pasuje - śpiewa oczywiście Liu Yuning ;) w drugim linku jakaś pani, ale ładnie to wygląda.
https://www.youtube.com/watch?v=aaKAJ4ZHe1w
https://www.youtube.com/watch?v=mWpPmeLlbuI

Guardians of Dafeng
Obejrzałam pierwszy odcinek, ewidentnie wprowadzający. Dylan całkiem spoko, ale całość mnie nie zachwyca jak na razie :mysle: Oczywiście sprawdzę drugi odcinek.

To jest wersja przy której muszę włączyć napisy - są w pliku ale nie wskakują same - oby nie sprawiły problemów :kwiatek:

BeeMeR - Czw 18 Gru, 2025 13:22

A Love never lost
Tu właśnie mam łysolce (wśród nich Li Xian :serce: ), bo to końcówka czasów dynastycznych, potem będzie republika i walka o wolność kraju oraz nowe krótkie fryzury, a jeszcze potem nawet wąsy, bo rzecz dzieje się na przestrzeni bodaj 10 lat. Drama jest świetnie grana, zrealizowana i wiarygodna, tylko to nie jest romans, a słodko-gorzki obraz turbulentnych czasów.
Jest główna pani (która mi się bardzo podoba), z początku bardzo naiwna i dająca sobą manipulować pierwszemu z panów (z krótkimi włosami), naukowcowi. Dość szybko odziera się ze złudzeń i odkrywa w co się wplątała oraz że nie ma odwrotu, bo sprowadziłaby hańbę i nieszczęście na rodziną. Weszłam z dramę mając zaspoilerowane co ją czeka
Spoiler:
gwałt i potem odebranie tak powstałego syna, że niby ojciec lepiej się nim zajmie :uzi:

niemniej chcę sprawdzić sama. Pozostali trzej panowie to łysolce, uczniowie szkoły militarnej, wysyłani do Japonii na szkolenie - tam też przenosi się wyżej wspomniana para i akcja dramy obecnie.
Nie jestem pewna czy ją obejrzę do końca, choć nie wykluczam - to porządne, świetnie grane kino, ale zdecydowanie bardziej gorzkie niż słodkie.
Drama przeleżała kilka lat na półce cenzoratu, zanim wreszcie zezwolono na emisję.

zwiastun
https://www.youtube.com/watch?v=5qXc7k-N5pU

BeeMeR - Czw 18 Gru, 2025 13:53

Fake It Till You Make It

Skończyłam dramę - to jedna z najlepszych współczesnych w tym roku :oklaski:
I jeden z najciekawszych, dorosłych romansów, podszytych przyjaźnią i flirtem :serduszkate: i dobrą komunikacją :oklaski:
I nie zepsuli jej na koniec, żadnych durnych rozstań ani wyjazdów "do Europy". Oczywiście "coś" musieli dać, więc jest cokolwiek zbędny epizod w szpitalu, ale może dobrze jednak zobaczyć, że się priorytety bardzo zapracowanych ludzi nieco zmieniły. W dramie jednak nie ma zbędnych postaci ani wątków - może z początku kwestie pracowe, ale im dalej tym bardziej wtopione sa w życie i rozwój postaci.
Kiedyś ją sobie powtórzę, wybiórczo, a przynajmniej taki jest plan ;)
https://www.youtube.com/shorts/zB-JwaBVZ84

RaczejRozwazna - Czw 18 Gru, 2025 19:57

Podoba mi się ta para. Wolę jednak starszych bohaterów. Może spróbuję.

Czyli ten Magnat jeszcze nie wyszedł? Myślałam, że juz.

BeeMeR - Czw 18 Gru, 2025 20:38

Oni mają 30+ lat. Młodsza siostra/kuzynka ma 28 lat.

Magnat jest już w całości.

Trzykrotka - Czw 18 Gru, 2025 21:48

BeeMeR napisał/a:

Guardians of Dafeng
Obejrzałam pierwszy odcinek, ewidentnie wprowadzający. Dylan całkiem spoko, ale całość mnie nie zachwyca jak na razie :mysle: Oczywiście sprawdzę drugi odcinek.

Możesz nie mieć w tej chwili ochoty na takie radosne i totalne wygłupy :kwiatek: Wiadomo, nie wszystko jest dla wszystkich. Mnie póki co odpręża i bawi na maksa, ale też nie wiem, jak długo. Zobaczymy.

Dynamite Kiss - ach, jak słodko w tegotygodniowych odcinkach :serce: :serce: :serce: Choć nie wszystko idzie różowo, to nasi główni pławią się w szczęściu, dla drugich (przesympatyczni są oboje) też błyska światełko w tunelu. Koncówka ostra, ale wszak demaskacja pary Złoli musi być - i to bolesna, więc cóż.
Ach, jak się napatrzyłam na pana Janga :serduszkate: Były nawet pląsy w samym ręczniku omotanym na biodrach :rozoweokulary:

BeeMeR - Pią 19 Gru, 2025 00:17

Nie inaczej, odstawiłam. Baw się dobrze :kwiatek:

Być może sekcja E zapewnia mi tego typu rozrywkę z naddatkiem, jak to drama o małolatach dla małolatów. Ania się na zmianę wkurza (bo kibicuje drugiemu) i zachwyca absurdem (bo spory odsetek postaci zachowuje się jak bezmózgowce :zalamka:

BeeMeR - Pią 19 Gru, 2025 07:43

Tu przykład końskich zalotów czyli pierwszy kissu z sekcji E. Drugim jest czerwonowłosy, podoba się Ani, nie bardzo wiem czemu :-P
https://youtu.be/vYFsUuG0TLQ?si=9Fpa7dTAqD-ZPTY0