To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

BeeMeR - Nie 05 Lis, 2023 21:47

W tym wątku można pisać wszystko, pisz! :kwiatek:

Ja chwilowo nie oglądam nic z dram ale wrócę jak skończę obecny maratonik Poldarka 1975 ;)

Loana - Pon 06 Lis, 2023 12:44

Admete napisał/a:
Zaraz się tym zajmę. Chyba mi się nie chce oglądać Castaway Diva. Wątek piosenkarki mnie nie interesuje, fakt, że odnaleziona dziewczyna użycza swojego głosu mnie zniesmacza. Bohaterka zachowuje się dziecinnie i jakoś do mnie nie przemawia, że to dlatego, bo dorastała sama na wyspie. Bracia sympatyczni obaj, ale jestem zmęczona zagadkami w stylu, który z nich jest chłopakiem z początku. Dam sobie spokój.

Daj sobie spokój :) Pewnie jest to nie serial dla Ciebie jak już Cię nudzi :)
Ja obejrzałam już trzeci odcinek i podziwiam grę ParkEunBin. Jej bohaterka zachowuje się jak 16-letnia dziewczyna i to bardzo pasuje do całości - no bo gdzie ona mogła dojrzeć i dorosnąć mentalnie, jak spędziła 15 lat sama na wyspie. Podoba mi się, jak wplatają wątki z wyspy pomiędzy wydarzenia dziejące się obecnie w jej życiu - tłumaczą powoli jej osobowość i to, jak przeżyła tę długą samotność. Nastawiłam się na skupianiu się na tym, co się teraz dzieje, więc spokojnie podchodzę do tajemnicy, co się stało z chłopakiem z początku - liczę, że ciekawie wyjaśnią jak uciekł od ojca i pokażą, czemu ojciec ciągle próbuje go odnaleźć i po co.

Admete - Pon 06 Lis, 2023 15:02

Większość przewijałam, bohaterka jest naiwna - nich będzie, że ma mentalnie 16 lat, ale mi nie pasuje. Ta piosenkarka jest też bardzo niesympatyczna i zwyczajnie nieuczciwa. Spokojnie - obejrzę tylko ostatni odcinek, żeby sprawdzić zakończenie. Tyle do oglądania/czytania, a czasu mało :(

Loana napisał/a:
czemu ojciec ciągle próbuje go odnaleźć i po co.

Mam wrażenie, że traktuje go jak swoją własność. Ma do niego prawo, a syn uciekł. Ogólnie jest chyba psychopatą? Myślę, że tym razem wolałabym poważną historię z samymi nastoletnimi bohaterami - drogę do uwolnienia się z traum - ale to by był zupełnie inny serial.

Trzykrotka - Wto 07 Lis, 2023 07:04

W The Matchmakers powoli przedzierają się przez przeszkody prowadzące do wyswatania trzech "starych" panien i bardzo widać, że to staropanieństwo to niekoniecznie był pomysł samych dziewczyn... Jednocześnie bohaterka bardzo pracuje nad tym, żeby bohater ujął sobie trochę urzędniczego kija z d*** i nadal ogląda mi się doskonale. Część zdjęć kręcono na tej drodze ze starymi drzewami, na której Wang So spotkał swoją córkę w Moon Lovers.
Aragonte - Wto 07 Lis, 2023 13:21

A ja w nocy (bo nie mogłam spać po przeczytaniu pewnych politycznych niusów) włączyłam sobie trzeci odcinek "My Dearest" i czuję się ostatecznie kupiona :D
Admete - Wto 07 Lis, 2023 16:17

Nie miałam czasu nic obejrzeć, ale może dziś mi się uda z Matchmakers na poprawę humoru. Czy któraś z Was czytała już może książkę Pyry? Bo ostatecznie jeszcze nie kupiłam i nie wiem, czy warto.
Aragonte - Wto 07 Lis, 2023 16:59

Kupiłam, ale podczytywałam tylko fragmenty, bo miałam głowę tylko do polityki :wink:
Admete - Wto 07 Lis, 2023 17:01

A dobra, kliknęłam. Niech kobieta ma ;) Edit: oglądam 3 odcinek Matchmaker i świetnie się bawię.Całe te podchody, żeby wydać za mąż trzy siostry plus biedny dziewic w nieustannych opałach 😄 Brat główniej bohaterki też jest dobry.
Trzykrotka - Wto 07 Lis, 2023 21:00

Admete napisał/a:
Brat główniej bohaterki też jest dobry.

Tak, kolejny służbista od ścigania przysłowiowej babci z pęczkiem pietruszki, któremu aresztowań(a)y ucieka bez trudu wpadając przedtem na usta i który nie umie rozpoznać własnej siostry kiedy nosi ciuchy nieco inne niż zwykle :frustracja: Ale przystojny odpowiednio jest i pewnie będzie z niego mąż dla najmłodszej że "starych panien."
Odpalam.

A wcześniej jeszcze: miałam zamiar kupić książkę Pyry - może pod choinkę sobie zamówię. Ale chciałam was zachęcić do znalezienia na YT kanału "Kim jestem." Tworzy go pan Kim :-D , Koreańczyk mieszkający z upodobaniem w Polsce, mąż Polki, świetnie po polsku mówiący. Bardzo przyjemnie się go ogląda :kwiatek:

Admete - Wto 07 Lis, 2023 22:03

Zajrzę na jego kanał. W 4 odcinku pan pokazał, że faktycznie ma głowę na karku, a nie tylko się przechwala. Możliwe,.że brat jednak rozpoznał siostrę, tylko udawał?
.

Trzykrotka - Wto 07 Lis, 2023 22:24

No właśnie, może?
Pan załatwił okropnego ministra na cacy i w świetle prawa :-D a potem jak pilnie służył jako worek treningowy dla trzech sióstr - sztuka rzucania pierwszego spojrzenia to nie byle co.
No i żmijowsko się nam objawiło - teściowa naszej swatki to prawdziwa baba z piekła rodem, tyle że z serii słodkich jak lukrecja.

Admete - Wto 07 Lis, 2023 22:26

O tak teściowa jest wredną żmiją. Właśnie dostaję ataków śmiechu podczas nauki "pierwszego spojrzenia" 😆
Aragonte - Śro 08 Lis, 2023 00:23

Trzykrotka napisał/a:
Ale chciałam was zachęcić do znalezienia na YT kanału "Kim jestem." Tworzy go pan Kim , Koreańczyk mieszkający z upodobaniem w Polsce, mąż Polki, świetnie po polsku mówiący. Bardzo przyjemnie się go ogląda

YT już mi go podpowiadało parę razy, ale jakoś nie oglądałam. Skoro polecasz, to spróbuję pod wyszywanie :kwiatek:

Edit: BeeM, Trzykrotko, zaprawdę powiadam Wam - oglądajcie My Dearest, bo warto :serce2: Jestem przy piątym odcinku i najchętniej bym zarwała nockę na oglądanie reszty, spłakała się i emocjonowała, ile wlezie. Porządny, całkiem realistyczny seguk. BeeMeR może wprawdzie ocenić krytycznie realia porodu w mocno nieprzyjaznych warunkach, ale naprawdę zrobili całkiem sporo, żeby drama wypadała wiarygodnie (nawet twarz bohaterki jest brudnawa i nieświeża, stroje są też dopasowane do zimy, jak pisała wcześniej Admete). Nadal są reminiscencje z Gone With The Wind, ale nie do końca, bo jednak trudno przełożyć w proporcji 1:1 najazd barbarzyńców na Koreę do wojny secesyjnej, kiedy akurat Północ nie była żadnym dzikim bezhołowiem, ale tego się nie czepiam, realia są tu inne i jest ok. Bohaterka zdecydowanie jest do polubienia, kiedy coś się zaczęło wyraźnie dziać, kibicuję jej, chociaż przewiduję przykry finał.
Bardzo dobra drama jak na razie :serduszkate: Zdecydowanie seguk serio, a nie miszmaszowy i pretekstowy, żaden fusion, chociaż początek jest faktycznie lekki. Podoba mi się współdziałanie kobiet w dramatycznych warunkach - bohaterka naprawdę dobrze wypada, choć nie zapowiadało się na to z początku.
Bardzo polecam :serce:

I taki niusik niekoreański, za to koci - Merci towarzyszy mi w łóżku, mruczy i drzemie :serduszkate:

Admete - Śro 08 Lis, 2023 05:20

Zaletą My Dearest jest właśnie ta historyczność i aktorstwo. Przestrzegam jednak,.że ton znów się zmienia po 10 odcinku. Na jeszcze poważniejszy. I chyba nie przewiduję szczęśliwego zakończenia.
Aragonte - Śro 08 Lis, 2023 05:35

No to będę płakać :cry2: ale obejrzę.
Nie śpię, jak widać :-P

Admete - Śro 08 Lis, 2023 11:32

Płakać też czasem można na serialach i oby tylko na serialach.
BeeMeR - Śro 08 Lis, 2023 18:49

Aragonte napisał/a:
BeeM, Trzykrotko, zaprawdę powiadam Wam - oglądajcie My Dearest, bo warto
Obejrzę na pewno, ale w swoim czasie, jak skończę to co obecnie oglądam ;)

Nie czepiam się dramowych porodów, ja ogólnie lubię zawiesić niewiarę odnośnie całokształtu tylko ostatnio ciężko mi się w cokolwiek zaangażować.
Nawiasem, nawet w Poldarku 1975 się nie czepiam, że w XVIII w kobieta z gminu jest w stanie dokładnie określić kiedy się spodziewa dziecka (za 6 tygodni) - bo niby skąd? :P

Trzykrotka - Czw 09 Lis, 2023 11:22

Tak, właśnie :roll: Mam koleżankę położną, która pracuje w rolniczym województwie. Mówiła, że kobiety, pytane kiedy ostatnio miały miesiączkę, potrafią odpowiedzieć "kiedy groch szedł na tyczki." Sorry za offtop, ale takie kiksy z precyzyjnym mierzeniem czasu w dawnych wiekach są nagminne w tv i kinie.
BeeMeR - Czw 09 Lis, 2023 21:57

Trzykrotka napisał/a:
potrafią odpowiedzieć "kiedy groch szedł na tyczki.
No właśnie. Nie mam problemu z szacowaniem pory roku albo ewentualnie miesiąca w którym powinno dojść do rozwiązania, ale przeliczanie na tygodnie to już przesada ;)
Nie miałam na myśli kluczowej dla fabuły "ośmiomiesięcznej" ciąży Elizabeth
Nie dla wiarygodności jednak oglądamy dramy i seriale ;)

Trzykrotka - Pią 10 Lis, 2023 20:16

Czy któraś z was próbowała Doonę oglądać? Suzy co prawda, ale jakoś czuję że przydałoby mi się trochę słodkości :kwiatek:
Próbowałam kilku polskich komedii romantycznych na Netflixie i - ratunku, ludzie, można robić aż tak idiotyczne rzeczy i ludzie na to pójdą do kina? :zawstydzona2:

Admete - Pią 10 Lis, 2023 20:26

Doona jest chyba mało słodka - tak mi się wydaje. Nie miałam jakoś ochoty. Raz, że Suzy, dwa że motyw aspirującej gwiazdy mnie nie interesuje.
BeeMeR - Pią 10 Lis, 2023 21:14

Ja sobie w ramach mojej potrzeby słodyczy tak do patrzenia jednym okiem puściłam pod takie tam różnej czynności powtórkowo jeden z lakornów, pierwszy Yayi i Nadecha - rychło się okazało, że drugie oko należało do Anusi, która zaczęła ze mną oglądać - stwierdziła, że para jest słodka (bo jest :mrgreen: ) ale że woli ten lakorn gdzie się polewają wodą (ja też!). Cieszę się, że ma zbliżony gust dramowy, niech no podrośnie i najlepiej rozumie angielski coś więcej (bo na razie wielkie nic) to sobie będziemy oglądać niektóre dramy razem z większym zrozumieniem niż ładne obrazki :mrgreen:

Polskich komedii tzw romantycznych z ostatnich lat też nie jestem w stanie oglądać :roll:

Trzykrotka - Pią 10 Lis, 2023 22:59

Coś dało się wydobyć tylko z Planety Singli, a to li i jedynie bardzo dobrej grze młodszego Stuhra. Scenariusze są niestrawne, gra aktorska jest niestrawna, na dodatek w każdej występuje Karolak.
Dziś NF podpowiedział mi coś tajskiego - już odpaliłam kiedy się zorientowałam że to tajwańskie - reality show o randkowaniu :confused3: Jakoś nie umiem na niczym skupić uwagi. Twojego Vincenta obejrzałam na 3-4 raty :roll:
Myślę że to dobra motywacja do nauki języka dla Ani - żeby móc oglądać lakornu czy dramy z mamą :kwiatek:

BeeMeR - Pią 10 Lis, 2023 23:47

Trzykrotka napisał/a:
Twojego Vincenta obejrzałam na 3-4 raty
Też to oglądałam na raty :czekam2:

Ania to raczej chce żebym jej tłumaczyła ;)

Admete - Sob 11 Lis, 2023 10:23

A ja bez problemu obejrzałam dwa razy ;) Dziś zaczyna się nowy seguk - historyczny Goryeo Khitan War. Zamierzam sprawdzić.