To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

Loana - Śro 17 Sie, 2022 10:13

BeeMeR napisał/a:
ja chyba aż tak emocjonalnie i osobiście do dram nie podchodzę, zwłaszcza że ostatnio oglądam raczej lekkie produkcje ale bywa różnie, zobaczymy co będzie jak będę powtarzać Toranne

No ja też głównie oglądam lekkie i miłe produkcje, z tego jestem znana :P I nie powiem, ten serial nie jest aż taki ciężki - nawet biorąc pod uwagę, że zdarzały się przykre i smutne sprawy sądowe, to co najwyżej zdarzało mi się przy nich uronić kilka łez, ale ogólne wrażenie po tych odcinkach wcześniejszych zawsze pozostawało mi bardzo pozytywne. To w końcu miała być "heart warming drama" i taka jest! Możliwe, że nawet ten 14 odcinek pozostawia takie wrażenie, bo jednak udało im się rozwiązać sprawę i odnaleźć kogoś, udało im sie sprawić przyjemność prawnikowi Jung - no widzę, że tam ktoś naprawdę się starał przy pisaniu scenariusza i przy kręceniu, żeby kończyć oglądanie z taką hmm nazwijmy to nadzieją w sercu. Tylko pechowo akurat mi się trafiło, że w tym 14 odcinku były sceny, które mnie dokumentnie striggerowały (nie znam polskiego słowa na to). Po prostu było kilka momentów, które przypomniały mi "kłótnie" z moim mężem kilka lat temu, kiedy przechodziliśmy kryzys. A nie wiedzieliśmy wtedy, że jest autystą, więc było mi nawet trudniej niż głównemu bohaterowi. Ale mniej więcej sytuację mieliśmy podobną, więc doskonale potrafiłam wczuć się w jego emocje i to, co on przeżywał - i to było dla mnie bardzo przykre i dlatego tak bardzo mocno zareagowałam. Nie sądzę, żeby większość ludzi tak to odczuwała, więc też nie skreślajcie z tego powodu dramy - ona naprawdę jest dobrze zrobiona.
I przyznam, że bardzo mi się podoba szeroka dyskusja, jaką ta drama wywołała. Na mydramalist dość regularnie czytam sobie komentarze osób autystycznych odnoszących się do tego serialu - pomagają mi zrozumieć lepiej zachowania bohaterki. I nawet teraz komentarze autystyka do tego 14 odcinka uratowały mi dramę - chłopak świetnie wyjaśnił, dlaczego Prawniczka Woo zareagowała na swój sposób. I teraz raz, że rozumiem jej powody, to jeszcze dodatkowo zaczynam widzieć schemat działania mojego męża i jego reakcje :) Naprawdę ten serial będzie dla mnie bardzo ważny.
Dzisiaj będzie ten jeszcze smutny 15 odcinek, a jutro - na to liczę - już pozytywny ostatni odcinek pierwszego sezonu "Niezwykłej Prawniczki Woo".
Bo właśnie zaczęli ogłaszać, że chyba będą kręcić drugi sezon, w 2024, bo chcą powtórzyć co najmniej 90% obsady (a ML właśnie idzie do wojska - jeśli się nie mylę to w przyszłym miesiącu :( ): https://mydramalist.com/article/extraordinary-attorney-woo-in-discussion-to-have-a-second-season

BeeMeR - Śro 17 Sie, 2022 11:56

Loana napisał/a:
chyba będą kręcić drugi sezon, w 2024
No to by pan akurat zdążył wrócić z wojska ;)
Loana - Śro 17 Sie, 2022 12:04

Dlatego wybrali taki termin, też żeby ParkEunBin mogła go sobie wpisać w kalendarz, bo ma już jakieś plany :)
W sumie jestem ciekawa, w jakiej dramie teraz zagra. Oby była fajna :P

O, Gontowa się hajta. Jednak :P
https://twitter.com/kdramatreats/status/1559792222123753473

Admete - Śro 17 Sie, 2022 14:17

10 lat różnicy, ciekawe, jak szybko się rozwiodą ;) Wygląda na jego starszą siostrę.
Trzykrotka - Śro 17 Sie, 2022 14:47

On chłopaczkowato wygląda, owszem, ale to nie znaczy, że mają się zaraz rozwodzić. Niech im dobrze będzie i niech zakładają szczęśliwą rodzinę.
Admete - Śro 17 Sie, 2022 19:37

Piąty i szósty odcinek Psychiatrist naprawdę mi się podobały. A dziś będzie trzeci odcinek Wish.
Admete - Czw 18 Sie, 2022 06:35

If I Wish Upon You - żadnej psychofanki Loano nie będzie ;) To nie ta drama. Prawdopodobnie będzie za to dziewczyna, która wychowywała się z bohaterem w sierocińcu, a teraz siedzi w więzieniu. Mieli razem popełnić samobójstwo, ale Yoon Gyeo-Rye ostatecznie uznał, że chce żyć. Zostali za to oskarżeni o podpalenie. Mam wrażenie, że jak dziewczyna wyjdzie, to będzie chłopaka ciągnąć znów w mroczna stronę. Jest też związana z tym gangsterem, który tak bardzo szuka Gyeo-Rye i pieniędzy. Najwyraźniej była prostytutką, która zarabia na kamerkach i została przez tego gangstera oszukana, okradziona z sumy o wiele wyższej niż ta, którą razem z Gyeo-Rye zabrali. A w tym ostatnim zaczyna się cos powoli łamać. Czekam na moment, gdy będzie w stanie zjeść w towarzystwie zwykłych ludzi i nie ucieknie.
Trzykrotka - Czw 18 Sie, 2022 07:13

No tak, można było się spodziewać, że chłopak ma bogatą przeszłość i że ona go prędzej czy później dopadnie. Dobrze dla scenariusza :banan: Nie wiem kiedy obejrzę, bo mi Love Like The Galaxy wchodzi w bardzo skrajną fazę, a dziś dwa ostatnie odcinki z tego tygodnia i w przyszłym tygodniu koniec.
Nie spamuję tą dramą na bieżąco, pewnie zrobię jakiś większy opis na koniec, ale muszę powiedzieć, że Chińczycy dali radę i drama rozwija się naprawdę dobrze. Mamy etap, kiedy to bohaterowie już są mocno utwierdzeni - zwłaszcza ona, bo on był zawsze - w postanowieniu spędzenia życia z tą drugą osobą. Ciężko było początkowo, zaręczyny były trochę na siłę, ale generał przekonał pannę Shaoshang do siebie i zakochała się kiedy lepiej go poznała. Teraz już sporo razem przeżyli i stanowią prawdziwy dream team. Na osiem (krótkich) odcinków przed końcem nadchodzi katastrofa. W końcu czeka w odwodzie jeszcze jeden narzeczony...
Tak, że dodając do tego piękny obraz do malowania po numerach dla koleżanki (chce go mieć na ścianie, będzie to tryptyk, ale sama do malowania nie ma talentu) oraz konieczność zarobkowania (tjaaa) mało mi czasu zostaje na oglądanie.

BeeMeR - Czw 18 Sie, 2022 07:17

Spamu ciąg dalszy -

szamanka w akcji - pokażemy ludziom kto rządzi:
1. zanieś to na rozstajne drogi

2. weź toksyczną ropuchę - Asian great toad - upiecz, zetrzyj na proch i podosypuj ludziom do zakupów na targu, niech wymiotują i przychodzą po odtrutkę oraz amulety

Młoda amatorka zielarstwa przekonuje wreszcie młodego mistrza by ją uczył, dostaje na początek księgi z podstawami anatomii i fizjologii człowieka - bardzo ładnie to przedstawili widzom

Ale drama nie byłaby pełną dramą bez wycieczki dwójki młodych nad morze :love_shower:
idziemy z prowincji Ayutthaja do prowincji Chonburi po zioła - tj. młody idzie, a panna za nim, początkowo skrycie (na pierwszej fotce jest zamaskowana ;) ), potem już razem, udając młode małżeństwo - bo jak inaczej dwójka ludzi różnych płci mogłaby podróżować razem? Nie w tamtych czasach. Zbierają zioła, uczą się dalej, rozmawiają, śmieją, robią psikusy - zachwyconam :love_shower:
A jak pan został pokłuty jeżowcem i panna chciała na niego nasikać to dostałam głupawki :rotfl: Jak oni to zagrali :rotfl:

Tu przykład co jemy - ryż z mięsem kurczaka zapieczony w tykwie bambusa

Tu myjemy zęby - oraz się w otwartej łazience ("pilnuj mnie bo mnie dzieciaki podglądają"):

BeeMeR - Czw 18 Sie, 2022 07:45

Po tej wyprawie nic już nie będzie takie samo - pan już wie, że jego myśli zajmuje Żaba, to przy niej czuje się dobrze, o niej myśli, wyczekuje kiedy przyjdzie na następną lekcję, a dla Czupiradła ma przede wszystkim litość ze względu na jej parszywą sytuacją z matką, która próbuje wyszukiwać takich kandydatów:

Panna jeszcze chyba nie wie co się dzieje w w jej sercu, wie, że nie chce za męża tego, którego narzuca jej rodzina a jest szczęśliwa zbierając zioła po lasach, ucząc się nowych, pożytecznych rzeczy, a nie plotąc niekończące się girlandy, a ja jestem zachwycona, bo dawno nie widziałam tak bezwstydnie szczęśliwej pary, łobuzerskiej i przyjacielskiej, bez wielkich słów i deklaracji, kokieterii damsko-męskiej, tak po prostu, w codziennych i niecodziennych sytuacjach - chyba w początku GRGR :serce:

Trzykrotka - Czw 18 Sie, 2022 08:56

Jaaakie piękne obrazki! O, widzę podejście do nasikania :lol: Ropucha - brrr... zwierzęta naprawdę są ofiarami własnych zdolności. A szamanka to wzorcowy vilian.
Gdybym nie planowała dokończyć raczej bliźniaków i obejrzeć czegoś z Yayą i Nadechem, to bym pewnie brała. Ślicznie ten lakorn wygląda, zwłaszcza po moich chińskich szarościach i stonowanej palecie barw.

BeeMeR - Czw 18 Sie, 2022 09:39

Lakorn jest śliczny :serce: - jak się lubi odprężające głupotki podszyte wcale niegłupim wkładem - tu leczniczo-pomagającym.
Zielarz - ten stary, bo młody dopiero oficjalnie zaczął indywidualną praktykę - leczył już chyba wszystko :lol: Raz mu Żaba przyprowadziła zaryczaną Fllirciarę bo nic nie mogło jej uspokoić i płakała nad wszystkim, np. losem żab przeznaczonych na obiad (to akurat rozumiem :( ) - mnich uśmiechając się protekcjonalnie szybko zaordynował uspokajające ziółka na menstruację ;)
Jak młody podpalał coś na brzuchu chorującego dziadka to mieliśmy adnotację by tego nie robić w domu, to tylko profesjonaliści mogą. W parze z ziołami idzie masaż leczniczy, tak nawiasem.

Panna już wie, co jej w duszy gra, ale lakorn pięknie namotał, zaręczyła się z Drugim, uczy się angielskiego z rodzeństwem swoim i jego

tymczasem szamanka swata córkę level hard - wysłała ją i Drugiego nocą do lasu pod umówione stare drzewo, sama odprawia czary mary, by oni tam pod tym drzewem zatracili się w sobie i prawie się jej udało - każde widząc twarz swojej ukochanej osoby poddawało się magii, ale zaklęcie zostało przerwane. Bardzo ładnie to nakręcono -

tu z początku mv (właściwie mv pięknie spoileruje większość wątku Drugiego z ex-Czupiradłem i nie mam nic przeciwko, nie lubię jak się zostawia kogoś nieszczęśliwie zakochanego w którymś z głównych)
https://www.youtube.com/watch?v=CGdyPwuDG_o

Teraz młodemu wciąż gorąco, chłodzi się jak umie - błotkiem, ziółkami - dziadek rozumie i wie, że złamanego serca medycyną się nie wyleczy - trzeba czasu...

BeeMeR - Czw 18 Sie, 2022 10:05

Komiks w odcinkach ciąg dalszy:
Kumpela Flirciara też uprawia swaty level master: wiedząc co się dzieje między młodymi i że nie umieją pogadać od serca żeby choć rozważyć alternatywy dla istniejącej sytuacji widząc zielarza na łódce wrzuca pannę do wody - i kokosy, by przypadkiem nie utonęła zanim zostanie bohatersko uratowana :rotfl: Noi podziałało - dogadali się :serduszkate:

Loana - Czw 18 Sie, 2022 10:26

BeeMeR napisał/a:
Komiks w odcinkach ciąg dalszy:
Kumpela Flirciara też uprawia swaty level master: wiedząc co się dzieje między młodymi i że nie umieją pogadać od serca żeby choć rozważyć alternatywy dla istniejącej sytuacji widząc zielarza na łódce wrzuca pannę do wody - i kokosy, by przypadkiem nie utonęła zanim zostanie bohatersko uratowana

Zwizualizowałam sobie, jak jedna panna wrzuca drugą do wody, a potem wali w nią kokosami - bo na zdjęciu panna w wodzie otoczona tymi kokosami wygląda trochę, jakby nimi dostała ;)
Dogadali się, czyli panna zerwała zaręczyny z Drugim? Ładny ten lankorn wizualnie :)

BeeMeR - Czw 18 Sie, 2022 10:44

Tak po prawdzie najpierw poleciały kokosy, potem panna dostała kopa tam, gdzie plecy kończą swą szlachetna nazwę :wink:
Zielarz jest bystry, indagował "najpietw zemdlałaś, wpadlaś do wody czy chwyciłaś kokosy?" :lol:
Ale nie miał nic przeciwko :mrgreen:

Nie, jeszcze nawet nie bylo oficjalnych zareczyn, tylko ich obietnica. Oni tak czasem mają, najpierw ktos jest przyobiecany, potem zaręczony a następnie poślubiony :wink:
Zerwanie też przede mną jestem po 6 odcinku z 14, mamy czas :cool:

Admete - Czw 18 Sie, 2022 12:44

Zwiastuny The Law Cafe - drama ma premiere 5 września:

https://www.youtube.com/watch?v=QoNlp9m0-p4

https://www.youtube.com/watch?v=80bbSKAj4Jg

Trzykrotka - Czw 18 Sie, 2022 14:43

Admete napisał/a:
Zwiastuny The Law Cafe - drama ma premiere 5 września:

O, to już! :banan_Bablu:

Loana - Czw 18 Sie, 2022 15:52

Admete napisał/a:
Zwiastuny The Law Cafe - drama ma premiere 5 września

Racja, to już. Fajnie będzie zobaczyć jednego z moich ulubionych aktorów w dramie "prawniczej" też - może ten gatunek zostanie moim nowym ulubionym gatunkiem te dramy prawnicze? ;)

A ja dzisiaj wcześniej zmyję się do domu, kupię sobie dobre lody i będę nadrabiała wszystkie zaległe odcinki "Niezwykłej Prawniczki Woo" - pewnie z przewijaniem jednak trochę, ale będę oglądać :) Zaopatrzę się też w chusteczki, bo na pewno trochę popłaczę. Ale właśnie zakończyli emisję ostatniego odcinka i już ze spokojem mogę do tego usiąść :)
ParkEunBin jest piękna i wspaniała, uwielbiam tą aktorkę :)

Trzykrotka - Czw 18 Sie, 2022 20:23

Park Eun Bin jest naprawdę wspaniała. Nie przepadam może za dramami, w ktorych grała, ale jej grę podziwiam.
Loana :przytul: musiałaś swoje przejść. Nawet sobie nie wyobrażam, jak trudno musiało wam być z mężem. Nie dziwię się, że tak emocjonalnie przeżywasz Niezwykłą prawniczkę :kwiatek:

Admete - Czw 18 Sie, 2022 20:50

Nadal polecam Do you like Bhrams ;)
BeeMeR - Czw 18 Sie, 2022 22:03

No i po zaręczynach...
Teraz to je chyba tylko narzeczony będzie mógł zerwać, zresztą nawet gdyby zostały zerwane zielarz/znachor? mieszkający za cmentarzem pod lasem i tak nie liczyłby się kandydat na męża...

Młodym zostają ostatnie kradzione chwile i interesujące roślinki, choć wiedzą, że nie powinni się już w ogóle spotykać

A my dalej leczymy biednych i bogatych, obecnie księżnę z meningokoków - ładnie podpisują wszystkie używane zioła ;)

a jak cudnie robimy tabletki :thud:

Trzykrotka - Czw 18 Sie, 2022 22:54

Najlepsze że na końcu tabletki są złocone :paddotylu: Co za dbałość o pacjenta! Albo próba osłody gorzkiej piguły.

W Galaxy się narobiło, General dokonał tego, di czego dążył od pierwszego odcinka, czyli krwawej zemsty, przyznając się, że nie jest wcale tym, za kogo go uważano, tylko własnym kuzynem i teraz już ślubu nie może być, choć SS juz przymierzyła czerwoną suknię i koronę Feniksa. Pora na ostatnie wejście smoka, czyli narzeczonego numer 3 - ale to już po weekendzie.

BeeMeR - Czw 18 Sie, 2022 23:51

Toż to tabletki dla księżnej, a nie pospólstwa, za ingrediencje płaci hojnie syn ;)
Grunt, że dama wyleczona i nie trzeba lekarza aresztować za nieumiejętność, jak kombinował lekarz nadworny ;)

Mam za sobą prześliczną "ostatnią randkę" :serduszkate:

Trzykrotka - Pią 19 Sie, 2022 07:13

A, no tak, księżna do ust nie wzięłaby takiego burego kawałka, to się wie :rotfl:
Po Galaxy próbowałam jeszcze obejrzeć Pat z panem doktorem, ale pamiętam tylko ze jej zły eks niby-narzeczony pstrykał sobie fotki do gazety jako jakiś nowy ważniak w firmie - odpłynęłam w sen po tym upalnym dniu całkowicie.

BeeMeR - Pią 19 Sie, 2022 10:14

Trzykrotka napisał/a:
pamiętam tylko ze jej zły eks niby-narzeczony pstrykał sobie fotki do gazety jako jakiś nowy ważniak w firmie
Nie ma to jak udawać kogoś ważnego - a nuż się samo spełni ;)

U mnie zostało patrzenie na pannę zza drzewa, i całkiem przypadkowe spotkania oraz sny na jawie,

z rzeczy ważnych: starszy zielarz nie żyje - został otruty, szamance udowodniono winę, została aresztowana. Jej córka - Pong została z litości wzięta na służbę do panicza Drugiego - chyba żeby mógł lepiej wspominać nocne spotkanie w lesie :twisted: i ratować ją z opresji gdy ją zaczepiają draby na ulicy - no bo nie może pozwolić by "jego ludzie" byli napastowani, prawdaż. No to się tych ludzi na rękach nosi niekiedy, bo coś często mdleją ;) Albo się im pomaga wyciągnąć karalucha spod bluzki (czy jakkolwiek się to wiązanie nazywa)

A potem był jarmark i lokalne słodycze na patykach, sprośne bitwy na przyśpiewki w stylu:
"Leci bocian ponad lasem, wymachując swym…. Ogonem, bo zobaczył swoją żonę
Leśną ścieżką idą zbóje, po kolana mają… Spodnie, bo to modnie i wygodnie"

A potem panicz wyzwał zielarza na ring i dostałam głupawki bo walczyli z zawiązanymi oczyma głównie kopiąc się po tyłkach i jeszcze więcej w powietrze :rotfl:

A potem panna przyszła opatrzyć rany zielarzowi, łyknęła alkohol zamiast dodać do maści (jaką alkoholową maścią smaruje się rany? :shock: ) i dalej smarować mu rany :lol: nie tylko uszy, ale całą twarz miał purpurową, tak nawiasem ;) A narzeczony nie chce by pomogła zielarzowi - niech sam go smaruje i to rychło! I wzajem! A przytulić się na zgodę!

I jeszcze wisienka na torcie:
tak mnie strasznie bolą nadgarstki, nie mogę nic utrzymać, jak mi ty nie pomożesz to Żaba na pewno... a jak się posikam (bo zwlekasz) to mnie przebierze :lol:
Dobrze, że mu oszczędził informacji jak to było z jej sikaniem na ranę po jeżowcu nad morzem :rotfl:

OJ, poranne masowanie przepony było przednie :rotfl: