Seriale - Kraina konfucjanizmem płynąca, czyli dramaland - odcinek 7
Aragonte - Pon 16 Lis, 2015 11:23
| BeeMeR napisał/a: | Smoki 11-12 Wątek DS jest moim zdaniem nieco zbyt rozczłonkowany - piosenka w jednym odcinku, rozmowa z Sambongiem w drugim, a zdjęcie maski w trzecim - jak dla mnie proporcje są nieco zbyt przeciągnięte w stronę mniej ciekawych gadających ministrów - nie jest źle, ale nie wszystkie ich dialogi i konspiry mnie fascynują |
Pytanie, czy scenarzyści nie podziabali tego tak mocno, bo nie zamierzają jakoś specjalnie rozwijać wątku Ddang Sae i nie przygotowali zbyt duzo materiału scenariuszowego, skupiając się na wątku Książątka i rozgrywek ministrów Jeśli tak, to naprawdę szkoda, bo postać DS jest naprawdę barwna i zasługuje na więcej uwagi. Na razie jest więcej niewiadomych niż odpowiedzi, jeśli chodzi o przeszłość Ddang Sae.
BeeMeR - Pon 16 Lis, 2015 11:53
| Cytat: | Pytanie, czy scenarzyści nie podziabali tego tak mocno, bo nie zamierzają jakoś specjalnie rozwijać wątku Ddang Sae i nie przygotowali zbyt duzo materiału scenariuszowego, skupiając się na wątku Książątka i rozgrywek ministrów | Tak się obawiam, niestety. Acz wciąż mam nadzieję, że jak sobie powyjaśniają to i owo z Sambongiem to będzie go nieco więcej bo postać jest tego warta - i aktor też.
Aragonte - Pon 16 Lis, 2015 11:57
| BeeMeR napisał/a: | | Cytat: | Pytanie, czy scenarzyści nie podziabali tego tak mocno, bo nie zamierzają jakoś specjalnie rozwijać wątku Ddang Sae i nie przygotowali zbyt duzo materiału scenariuszowego, skupiając się na wątku Książątka i rozgrywek ministrów | Tak się obawiam, niestety. Acz wciąż mam nadzieję, że jak sobie powyjaśniają to i owo z Sambongiem to będzie go nieco więcej bo postać jest tego warta - i aktor też. |
Oby, oby Byun Yo Han odwala dobrą robotę w tej niewielkiej ilości czasu ekranowego, ale mógłby dostać dużo więcej do zagrania
Aha, uważam też, że powoli powinni rozwijać postać Mo Hyula, żeby nie była jedynie zabawnym dodatkiem do akcji.
A w 13. odcinku zostanie wprowadzona przyszła żona Książątka:
http://t1.daumcdn.net/new...3207568dqvk.jpg
BeeMeR - Pon 16 Lis, 2015 12:00
Drugi mieczowy też jest zmarginalizowany - podobało mi się przedstawianie rodziny
Aragonte - Pon 16 Lis, 2015 12:14
Tak, o zmarginalizowaniu tej postaci też pisałam - do licha, mają całe 50 odcinków, niech jakoś równiej rozdzielają czas ekranowy
BeeMeR - Pon 16 Lis, 2015 12:55
Coffee Prince 8
Drugi przekracza granicę której nie powinien był naruszać, Pierwszy trafia wreszcie do psychiatry (któremu też by się terapia przydała bo jak nic ma nerwicę ), a powinien chyba do okulisty, bo ona już tyle razy spała u niego, teraz już chyba nawet razem z nim w jego łóżku, że mógłby cokolwiek zauważyć Już nie mówiąc o tym, że gonią się i noszą wzajem kolejny raz - siła sugestii jest najwyraźniej u niego niezbita
Ładnie przeszli w relację hyung-dongseng.
Mamuśka adorowana jest twardo przez dwóch ajussich, Osiłek wreszcie cosik dostaje od swojej ukochanej, a od jej siostry grzywko-chwyt (coś jak wristgrab tylko za grzywkę )
Babcia cierpi już w bardziej luksusowym łóżku i w towarzystwie wnuka:
Co za urocza drama
Aragonte - Pon 16 Lis, 2015 13:06
Pojawił się opis szóstego odcinka Smoków, więc kradnę z niego parę gifów
http://mslee1107wandering...lying%20dragons
BeeMeR - Pon 16 Lis, 2015 13:14
Gify mi przypomniały, że podoba mi się w dramie porównanie kaligrafii do władania mieczem i badanie chce tudzież umiejętności jednego przez drugie
Aragonte - Pon 16 Lis, 2015 13:31
| BeeMeR napisał/a: | Gify mi przypomniały, że podoba mi się w dramie porównanie kaligrafii do władania mieczem i badanie chce tudzież umiejętności jednego przez drugie |
Na dramabeans w komentarzach ktoś się tego czepiał i uznał, że to naciągane, a mnie to od razu kliknęło - może z tego względu, że jakoś kojarzę, że wschodni mistrzowie miecza ćwiczyli też kaligrafię i miało to jakieś uzasadnienie (choćby ćwiczenie ręki, precyzji ruchów itd.).
W każdym razie mnie ten pomysł skojarzenia kaligrafii i sztuki walki szalenie się spodobał
Ale czemu tę scenę między Ddang Sae i Gil Tae Mi zakończyli przed zdjęciem maski, to już nie rozumiem
BeeMeR - Pon 16 Lis, 2015 13:43
| Aragonte napisał/a: | ten pomysł skojarzenia kaligrafii i sztuki walki szalenie się spodobał | Mi też - nie jest to bardziej naciągane niż "czytanie z twarzy" albo grafologia - zresztą coś w tym przecież jest.
| Aragonte napisał/a: | Ale czemu tę scenę między Ddang Sae i Gil Tae Mi zakończyli przed zdjęciem maski, to już nie rozumiem | No to jest właśnie przykład rozczłonkowania sceny - bardzo tego zabiegu nie lubię, by np. o coś pytano w jednym, a odpowiadano w drugim odcinku, jeśli jest to ta sama rozmowa, a nie kwestia do przemyślenia przez kogośtam. No chyba, że to jest akurat cliffhanger, czy scena dopełniająca wcześniej ukazaną rozmowę - przyjmijmy więc, że to taki cliffhanger dla tej pary
Aragonte - Pon 16 Lis, 2015 15:43
No przyjmijmy
Ugh, chyba jednak nie będzie dziś Smoków
"Official notice from SBS.
Monday's SFD ep 13 will not be broadcasted due to the baseball match.
Ep. 13 and 14 will be aired back to back on Tuesday."
Buuuuuu
BeeMeR - Pon 16 Lis, 2015 16:49
Czyli dobrze rozumiem, że oba odcinki Smoków wyemitowane będą jutro?
Chyba jestem w ciągu, czyli Coffee Prince 9
odkrywanie wszelkich uroków i wad bycia rodzeństwem, z nocną wyprawą nad ocean na czele. I braterskim kolczykiem
Kawiarniana rodzina sprząta mieszkanie ajussiego, a szefo demoluje swoje, czyli fortuna kołem się toczy a frustracja szefa sięga zenitu
A Drudzy jadą w jakieś śliczne miejsce na urlop
Admete - Pon 16 Lis, 2015 18:53
To musimy na Smoki poczekać...Dziś się zaczyna Oh My Venus.
Admete - Pon 16 Lis, 2015 20:13
Tak sobie sprawdziłam i okazało się, że nasze najstarsze źródełko znów działa.
Agn - Pon 16 Lis, 2015 20:48
| Aragonte napisał/a: | Agn, Scholara obejrzę - zamierzam wrócić do początku (bo część mam obejrzaną, a całość siedzi na dysku) i zobaczyć całość z waszymi napisami |
No myślę. Tak się z Trzykrotką namęczyłyśmy...
| BeeMeR napisał/a: | Uważam, że w kolejnym odcinku szefo powinien wreszcie poznać płeć swojej pracownicy Połowa dramy to najwyższa pora |
Czy ja wiem? W którym odcinku SKK Scandal Mężulek się wreszcie skapnął? Wydaje mi się, że to już było mocno po pierwszej połowie.
Możliwe więc, że i CP będzie przeciągało strunę.
| BeeMeR napisał/a: | Yoo Ah In bardzo ładnie zagrał scenę przesłuchania w więzieniu (i błyskał bielą zębów, nie da się zaprzeczyć ) - ładnie się rozkręcił czy wpasował w dramę - dobrze. |
Jestem po piątym odcinku, w którym szalenie mi się spodobał w scenie, kiedy udawał kupca przed udawanymi japońskimi piratami (a panna gryzła!). No, to jest to, czego od niego oczekuję.
| Aragonte napisał/a: | Pytanie, czy scenarzyści nie podziabali tego tak mocno, bo nie zamierzają jakoś specjalnie rozwijać wątku Ddang Sae i nie przygotowali zbyt duzo materiału scenariuszowego, skupiając się na wątku Książątka i rozgrywek ministrów Jeśli tak, to naprawdę szkoda, bo postać DS jest naprawdę barwna i zasługuje na więcej uwagi. Na razie jest więcej niewiadomych niż odpowiedzi, jeśli chodzi o przeszłość Ddang Sae. |
Może tak być, co by było ze stratą dla dramy, ale jest to wielce prawdopodobne. Skoro ma być królem, to nie da się uniknąć sytuacji, w której drama w większej mierze ugrzęźnie w pałacu. Szkoda - wątek przygodowy w Smoczkach jest prima sort. Smoki są naprawdę fajowe (Osiłek jest kapitalny - postać zbudowana trochę na strunie wsiowego głupka o złotym sercu i silnych ramionach, ale jest przesympatyczny). Cieszy mnie, że jednym ze smoków jest kobieta.
Właśnie odkryłam, skąd znam Cho Young - Esther Lee z Heirsów. Rrrrany, jak mnie to męczyło...
To pewnie oznacza, że z ewentualnego somansu z Boon Yi nici - w sumie dobrze, bo oni mi nie za bardzo do siebie pasują. A już się tak gryźli, że tylko patrzeć, jak scenariusz każe tej parce za sobą się oglądać.
| Aragonte napisał/a: | Pojawił się opis szóstego odcinka Smoków, więc kradnę z niego parę gifów |
Ooooch! Jak się będzie Ddang Sae nawalał pięknie! Aaaaaaa!!!
Ja wiem, że on nie Junki, ale tam do licha, ładnie mu to schoreografowali.
| Admete napisał/a: | | Tak sobie sprawdziłam i okazało się, że nasze najstarsze źródełko znów działa. |
O, faktycznie!
Agn - Pon 16 Lis, 2015 21:11
Liczę smoki...
*odgina paluszki*
1. Samdong (czy jak on się tam zwie - KMM w każdym razie)
2. Książątko
3. Osiłek
4. Ddang Sae
5. Boon Yi
Brakuje mi szóstego. Kogo pominęłam?
Aragonte - Pon 16 Lis, 2015 21:16
| Agn napisał/a: | Liczę smoki...
*odgina paluszki*
1. Samdong (czy jak on się tam zwie - KMM w każdym razie)
2. Książątko
3. Osiłek
4. Ddang Sae
5. Boon Yi
Brakuje mi szóstego. Kogo pominęłam? |
1. Yi Seong Gye - pierwszy król Joseonu, tatuś Książątka
2. Sambong (KMM)
3. Książątko - Yi Bang Won (trzeci król Joseonu, który pomagał tatusiowi dojść do władzy i pozbył się na pewnym etapie przyrodnich braci)
4. Ddang Sae (w Tree With Deep Roots, dramie, wobec której Smoki są w sumie prequelem, nazywał się Yi Bang Ji, na pewnym etapie ma być ochroniarzem Sambonga)
5. Bong Yi (ukochana Książątka, ale żoną to ona na bank nie będzie)
6. Mo Hyul, czyli Osiłek (Hyung z Pinokia)
Już jest szóstka
Aragonte - Pon 16 Lis, 2015 21:24
| Agn napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | Agn, Scholara obejrzę - zamierzam wrócić do początku (bo część mam obejrzaną, a całość siedzi na dysku) i zobaczyć całość z waszymi napisami |
No myślę. Tak się z Trzykrotką namęczyłyśmy... |
Męczyłyście się - oglądając Junkiego? No nie wierzę
| Agn napisał/a: | Jestem po piątym odcinku, w którym szalenie mi się spodobał w scenie, kiedy udawał kupca przed udawanymi japońskimi piratami (a panna gryzła!). No, to jest to, czego od niego oczekuję. |
Tak, ta scena była niezła
A jak ci się podobało ekspresowe zmywanie makijażu komedianta przez Ddang Sae? Jakieś żarty już na ten temat krążyły w sieci (chyba wrzucałam je niedawno), co to za cudowny smoczy zmywacz musiał być
| Agn napisał/a: | | Może tak być, co by było ze stratą dla dramy, ale jest to wielce prawdopodobne. Skoro ma być królem, to nie da się uniknąć sytuacji, w której drama w większej mierze ugrzęźnie w pałacu. Szkoda - wątek przygodowy w Smoczkach jest prima sort. Smoki są naprawdę fajowe (Osiłek jest kapitalny - postać zbudowana trochę na strunie wsiowego głupka o złotym sercu i silnych ramionach, ale jest przesympatyczny). Cieszy mnie, że jednym ze smoków jest kobieta. |
Chciałabym, żeby scenarzyści obdzielali uwagą w miarę równo wszystkie smoki, bo naprawdę dają się lubić - wszyscy w sumie
| Agn napisał/a: | Ooooch! Jak się będzie Ddang Sae nawalał pięknie! Aaaaaaa!!!
Ja wiem, że on nie Junki, ale tam do licha, ładnie mu to schoreografowali. |
Zdecydowanie to nie Junki (z urody też nie), ale naprawdę mam słabość do tego jego wcielenia dramowego No i walki ma nieźle opracowane.
Z tego, co wiem, BYH musiał się pocić na sali treningowej półtora miesiąca przed rozpoczęciem zdjęć, bo ta rola była dość wymagająca. Widziałam filmik z tego szkolenia - biedak wyglądał na dość skonanego
Agn - Pon 16 Lis, 2015 21:41
| Aragonte napisał/a: | | Już jest szóstka |
Aaaaa, czyli tatuś to też smok. To okej, jest szóstka.
| Aragonte napisał/a: | | Męczyłyście się - oglądając Junkiego? No nie wierzę |
No wiesz? Są pewne granice głoszenia herezji.
| Aragonte napisał/a: | | A jak ci się podobało ekspresowe zmywanie makijażu komedianta przez Ddang Sae? |
Widziałam! Widziałam! Jednym potarciem dłoni zmył. Też bym tak chciała.
| Aragonte napisał/a: | | Chciałabym, żeby scenarzyści obdzielali uwagą w miarę równo wszystkie smoki, bo naprawdę dają się lubić - wszyscy w sumie |
Na prowadzenie wysunął się Yoo Ah In, ale to było do przewidzenia, że tak będzie.
Swoją szosą szalenie rozbawiło mnie, że ten bohater, jak widać, regularnie kończy rozebrany do rosołu.
| Aragonte napisał/a: | | Zdecydowanie to nie Junki (z urody też nie), ale naprawdę mam słabość do tego jego wcielenia dramowego |
Bardzo mu pasuje zarost i nie do końca uczesane włosy. Niestety, po dramie pewnie szybko się ostrzyże i ogoli. Szkoda.
Niemniej rozumiem w pełni, bo i mnie w tym wcieleniu zapadł w serce. Świetnie gra Ddang Sae, trzeba mu to przyznać. I cudnie się złowieszczo śmieje przed walką w świątyni (właśnie biednej Aragonte, która kiedyś popełniła fatalny w skutkach błąd podania mi swojego numeru telefonu, nadawałam smsy z wrażeniami z walki - wybacz, to było silniejsze ode mnie!).
| Aragonte napisał/a: | | BYH musiał się pocić na sali treningowej półtora miesiąca przed rozpoczęciem zdjęć, bo ta rola była dość wymagająca. Widziałam filmik z tego szkolenia - biedak wyglądał na dość skonanego |
Nie dziwię się. Rola nie tylko do zagrania jak marzenie, to jeszcze mocno fizyczna. Nie ma jak się opierniczać na planie.
Nie zdziwię się, jeśli BYH gwizgnie YAI show. O ile już tego nie zrobił.
Agn - Pon 16 Lis, 2015 21:54
Nie powiem ile razy przewinęłam sobie walkę w świątyni i na ulicy (tę ze śpiewem na ustach).
BeeMeR - Pon 16 Lis, 2015 22:06
| Agn napisał/a: | Czy ja wiem? W którym odcinku SKK Scandal Mężulek się wreszcie skapnął? Wydaje mi się, że to już było mocno po pierwszej połowie.
Możliwe więc, że i CP będzie przeciągało strunę. | Racja - jestem za połową, a do "odkrycia" daleko - niemniej nie mam poczucia przeciąganie struny, drama pięknie realizuje ciekawe etapy związku - np. jak oni rozkosznie cieszyli się tym nowo ustanowionym hyung-dongseng zachwyconam żadna inna drama nie ukazała takiej strony relacji - cieszy mnie inne podejście, zwłaszcza tak cudnie pomyślane i zagrane
| Agn napisał/a: | | odkryłam, skąd znam Cho Young - Esther Lee z Heirsów. | nie mam pojęcia kto to
| Agn napisał/a: | | I cudnie się złowieszczo śmieje przed walką w świątyni | Oj tak, "devil may care smile"
| Agn napisał/a: | Nie zdziwię się, jeśli BYH gwizgnie YAI show. O ile już tego nie zrobił. | Ja też nie Nie jest ważna ilość scen, ale ich impet. YAH też ma kilka fajnych scen na koncie, ale Mistrz Miecza
Aragonte - Pon 16 Lis, 2015 22:17
| Agn napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Męczyłyście się - oglądając Junkiego? No nie wierzę |
No wiesz? Są pewne granice głoszenia herezji. |
To nie ja pisałam, że się męczyłam
*zwiewa w podskokach przed pociskami nadlatującymi z Wrocławia*
| Agn napisał/a: | Bardzo mu pasuje zarost i nie do końca uczesane włosy. Niestety, po dramie pewnie szybko się ostrzyże i ogoli. Szkoda.
Niemniej rozumiem w pełni, bo i mnie w tym wcieleniu zapadł w serce. Świetnie gra Ddang Sae, trzeba mu to przyznać. I cudnie się złowieszczo śmieje przed walką w świątyni (właśnie biednej Aragonte, która kiedyś popełniła fatalny w skutkach błąd podania mi swojego numeru telefonu, nadawałam smsy z wrażeniami z walki - wybacz, to było silniejsze ode mnie!). |
Sprawiło mi to mnóstwo radości Dziękuję
A BYH na razie bez kostiumów też wygląda nieźle - zarost mu wyraźnie służy.
Za to stylizacja z Ex-Girlfriend Club... Brrrrr, apage
| Agn napisał/a: | Nie dziwię się. Rola nie tylko do zagrania jak marzenie, to jeszcze mocno fizyczna. Nie ma jak się opierniczać na planie.
Nie zdziwię się, jeśli BYH gwizgnie YAI show. O ile już tego nie zrobił. |
Po części gwizdnął Książątko plącze się na ekranie pół odcinka (ostatnio całkiem nieźle mu to wychodzi, nawet mnie zaimponował w paru scenach), a tu wyskakuje taki Ddang Sae, pomacha mieczem przez pół minuty, pośpiewa sobie, rozbije jakiś dzban na głowie, pocierpi pięknie - i już przed ekranem damski ściele się trup
W komentarzach na DB i Soompi podkreślano zresztą, że chociaż Byun Yo Han dostaje tak niewiele czasu ekranowego (w siódmym i ósmym odcinku to scenarzyści przegięli, bo nie wiem, czy znajdował się na ekranie przez półtorej minuty na dwa odcinki, pfffff), to i tak często kradnie sceny (no, chyba że gra z KMM ).
Nie mam jednak złudzeń - pozostanie w roli drugoplanowej, bo pewnie będą skupiać się na ministrach i książętach
Aragonte - Pon 16 Lis, 2015 22:24
| Agn napisał/a: | Nie powiem ile razy przewinęłam sobie walkę w świątyni i na ulicy (tę ze śpiewem na ustach). |
Nie powiem, ile razy oglądałam ją w komunikacji miejskiej, gapiąc się z mało inteligentnym uśmiechem na ekranik komórki
Aragonte - Pon 16 Lis, 2015 22:49
| BeeMeR napisał/a: | Racja - jestem za połową, a do "odkrycia" daleko - niemniej nie mam poczucia przeciąganie struny, drama pięknie realizuje ciekawe etapy związku - np. jak oni rozkosznie cieszyli się tym nowo ustanowionym hyung-dongseng zachwyconam żadna inna drama nie ukazała takiej strony relacji - cieszy mnie inne podejście, zwłaszcza tak cudnie pomyślane i zagrane |
Hmm, może ja potem też sobie obejrzę Coffee Prince? Wygląda mi na całkiem fajną rozrywkę.
Uśmiechnę się kiedyś, ok?
| BeeMeR napisał/a: | | Agn napisał/a: | | I cudnie się złowieszczo śmieje przed walką w świątyni | Oj tak, "devil may care smile" |
Mhhrrrrrr
| BeeMeR napisał/a: | | Agn napisał/a: | Nie zdziwię się, jeśli BYH gwizgnie YAI show. O ile już tego nie zrobił. | Ja też nie Nie jest ważna ilość scen, ale ich impet. YAH też ma kilka fajnych scen na koncie, ale Mistrz Miecza |
Mhrrrruuuuuu
*tapla się w radości, że ma z kim podziwiać pewnego mistrza miecza*
No dobra, nie ma dziś Smoków - co by tu obejrzeć w ramach dobranocki?
Aragonte - Pon 16 Lis, 2015 23:27
Na otarcie łez po Smokach, których nie wyemitowano - krótki filmik "MooHyul vs. MooHyul" czyli nasz szósty Smoczek kontra swoja dorosła wersja z Tree With Deep Roots.
https://youtu.be/4KULwQSP7zs
Momentami płakałam - ze śmiechu
|
|
|