Seriale - Zemsta najlepiej smakuje na zimno i z dobrą dramą x 22
RaczejRozwazna - Pon 08 Gru, 2025 20:40
SCR nie jest za długie. 28 odcinków po 40 min to mniej więcej 16 standardowych odcinków w koreańskich dramach.
BeeMeR - Pon 08 Gru, 2025 21:20
Nie widzę problemu, widziałam już dramy 16. odcinkowe, które były za długie i 50. Odcinkowe które byly w sam raz
RaczejRozwazna - Pon 08 Gru, 2025 21:28
No tak, masz rację
BeeMeR - Pon 08 Gru, 2025 21:51
Ania: zaczęłam dramę po fińsku i nic nie rozumiem, obejrzymy razem?
Drama jest z Filipin, awanturniczo-młodzieżowa
Costam Section E, klasyka enemies to lovers, panna trafia do najgorszej klasy w liceum, sami chlopcy i to łobuzy albo i nawet chuligani. Drama jest dosyć surowa, w grze aktorskiej i treści, ale para ma swój urok.
https://youtu.be/EcdEtaFPc3g?si=8gvsQYSm0PGrCtRR
RaczejRozwazna - Pon 08 Gru, 2025 22:33
Rzeczywiście fajni. Ale jednak nie spróbuję
W SCR chwilowo lepiej, bo akcja przeniosła się na syna (fajny, rozgarnięty chłopak). Matka głównego (babcia) - jedna z najpaskudniejszych postaci dramowych - odwaliła właśnie taką manianę, ze na miejscu głównego zerwałabym wszelkie kontakty z rodziną. Natomiast w komentarzach dramowych pojawiają się uzasadnione opinie, że w tej dramie główni są wyjątkowo bez kręgosłupa. Tymczasem Druga wyrasta na bohaterkę (trochę jest nawet zbyt dobra). No ciągnę to jeszcze siłą rozpędu
Trzykrotka - Wto 09 Gru, 2025 10:38
W chińskich współczesnych dramach główni często są totalnie poddani rodzinie. A jeśli nie są, to uciekają, odcinają się - innej drogi nie ma. Taka moja obserwacja, ale za dużo tych współczesnych nie widziałam, bo jakoś nie łapię z nimi kontaktu.
W Melody of Golden Age pięknie się akcja rozwija. Po początkowych idiotyzmach w pokazywaniu nadludzkiego pana numer 1, na którego widok nawet karaluchy czmychają w popłochu, szybko jego wizerunek złagodzono do rozmiarów normalnego nieco zarozumiałego i zamkniętego w sobie przywódcy. Żona sobie świetnie z nim radzi, nie boi się go i robi swoje, czyli nadal wtyka nos w śledztwa kryminalne jako urzędniczka Ministerstwa Sprawiedliwości. Żadnych pokłonów, żadnych "przepraszam że cię obraziłam swoim zachowaniem" albo "dziękuję, że w ogóle pozwalasz mi oddychać." Pan nabiera coraz większego uznania dla połowicy i zawodowo działają jak zgrany zespół. Jestem koło 10 odcinka i na razie mi się podoba.
BeeMeR - Wto 09 Gru, 2025 10:54
W Róży była piękna relacja z rodzicami (Róży i jej brata), za to toksyczna innej osoby, która wyjechała, odcięła się, ale co miesiąc podsyłała odpowiednią kwotę.
| Trzykrotka napisał/a: | | Melody of Golden Age | zaczęłam wczoraj - pan jest okropnie nie mój, zwłaszcza aktorsko, tym bardziej, że ten początek taki na pokaz - tu strzelę z łuku przez plecy, tam zastygnę w wiszącej na sznurkach pozie i udaję super znudzonego - aktor od Princess Gambit świetnie sobie radzi z takimi rolami, ten niezbyt, ale generalnie jakoś to może będzie, ja go kojarzę z jakiejś dramy z Lusi.
Dziewczyna jest spoko, aczkolwiek nie do odróżnienia od innych aktorek. Podoba mi się jej podejście do męża - "znowu mi głowę utniesz?" albo nie będę czekać aż on zacznie jeść, jestem głodna. Bez uniżoności, super
Trzykrotka - Wto 09 Gru, 2025 12:28
Potem trochę mu odejmują od tej plastikowej zajefajności Na szczęście rola żony jest dobrze napisana - młoda jest odważna, nie waha się wedrzeć nawet przed oblicze cesarzowej. męża się nie boi, bo mu w dzieciństwie włosy czesała ... Fakt, aktorka się nie wyróżnia, niby ładna, ale zwyczajna. Do roli pasuje jednak.
Pan grał w Tygrysie i Róży z Lusi.
BeeMeR - Wto 09 Gru, 2025 16:35
| Trzykrotka napisał/a: | | Potem trochę mu odejmują od tej plastikowej zajefajności | Oby, bo z początku najfajniejsze co ma to dobór palety barw do kostiumów
Przynajmniej mnie się bardzo te głębokie zielenie, grafity, szafiry podobają
Trzykrotka - Śro 10 Gru, 2025 09:48
Tak, jego stroje są bardziej dopieszczone i wystawne niż jej. Paleta barw nadal intensywna u niego, dość blada i pastelowa u niej. Wczoraj obejrzałam 10 albo 11 odcinek i już jakieś hej hej, nanana się u pana zaczyna. Rozwiązali kolejną sprawę i trochę się kłócili na pokaz dla świata, ale pan wkurzył się nie na żarty, gdy zobaczył żonę całą w uśmiechach podczas rozmowy z przystojnym panem, który pomógł jej zrozumieć, jak morderca wrobił kogoś innego.
BeeMeR - Śro 10 Gru, 2025 16:41
Jakoś m/w dogoniłam, ale przyznaję, że tu i tam przyspieszałam, bo mnie miejscami nieszczególnie fascynuje śledztwo (żeby nie powiedzieć, że nudzi), a jednocześnie drama jest dość rozrywkowa by jej nie porzucać. O głównym aktorze dalej nie mam zbyt wysokiego zdania, za to bawi mnie bardzo dawny (?) szef panny, ten którego konkubinę udawała tańcząc z pipą. Ma dar komediowy
RaczejRozwazna - Śro 10 Gru, 2025 23:34
Tak zmaścili drugą połowę SCR, że ocena oglądających w trzy dni spadła z 8.1 do 7.2 i to na pewno nie koniec. Jestem bardzo zdziwiona takim bublem i ze tacy aktorzy zgodzili się w tym zagrać.
BeeMeR - Czw 11 Gru, 2025 09:51
Pytanie, czy aktorzy w ogóle mają wgląd do całości scenariusza czy tylko kilku pierwszych odcinków a reszta jest tworzona na bieżąco
Trzykrotka - Czw 11 Gru, 2025 12:17
Dokładnie. Historia zna takie przypadki. Dobrze wiedzieć, że lepiej nie oglądać drugiej połowy.
W Dynamite Kiss bardzo ładnie rozwiązano sprawę etapu "dowiedziałem się prawdy i będę się dąsał." Wystarczyło, że Drugi powiedział: rozumiem, narozrabialiśmy, musisz ją zwolnić, ale nie szkodzi. Teraz ja będę się nią opiekował Tryb obrażania się zmienił się na mortal combat.
Niby standardowa jest ta drama, ale jednak nie do końca sztampowa. No i kissu na koniec odcinka, mmmm
BeeMeR - Czw 11 Gru, 2025 13:00
A w Melody pan coraz bardziej w trybie "ubi tu Gaia ibi ego, Gaius"
Admete - Pią 12 Gru, 2025 06:14
Jestem w 4 odcinku Wybuchowego pocałunku. Świetnie się ogląda. To scenariusz pani od Mistic Pop Up Bar. Zawsze mi się ten aktor podobał, ale teraz osiągnął szczyt męskiej urody i w tej dramie to czysty sex on legs
Trzykrotka - Pią 12 Gru, 2025 10:01
| Admete napisał/a: | Zawsze mi się ten aktor podobał, ale teraz osiągnął szczyt męskiej urody i w tej dramie to czysty sex on legs |
Uff, tak W wczoraj dodanym odcinku występuje w wersji na luzie, w t-shircie i jasnych spodniach, dużo się śmieje i prawie się zawachlowałam wczoraj... On jest tak tuż po trzydziestce, po wojsku - świetny czas dla mężczyzny.
Uroczy był ten odcinek swoją drogą. Jeśli pani od Mystic Pop Up Bar, to rozumiem
BeeMeR - Pią 12 Gru, 2025 12:18
a ja skończyłam przygodę z Melody - dotarłam m/w do połowy, ale to już tak dużo przewijałam, że uznałam, że kontynuacja nie ma sensu, bo coraz więcej osób mnie irytowało - głównie wyszczerzona przyjaciółka głównej, która konspirowała z panem w masce. Zerknełam na koniec i czas szukać czegoś nowego.
Trzykrotka - Pią 12 Gru, 2025 12:45
Przyjaciółka jest od początku głupiutka, niestety. 40 odcinków tej dramy to stanowczo za dużo, ja też do końca raczej nie dociągnę.
Mam kilka typów do wypróbowania. YT podpowiedział mi listę najwięcej oglądanych w tym roku chińskich dram, z czego jedną widziałyśmy (Prisoner of Beauty), a ze trzy chcę spróbować.
Jedna to drama o wyrastaniu z pragnienia zemsty - numer 1 na liście, ale aktor jest super popularny: The legend of Zang Hai. Druga to kostiumowy kryminał: Coroner Diaries. Trzecia współczesna z Lusi, Love's Ambition - raczej nie wezmę. I czwarta z Dylanem moim miłym, Guardians of Dafeng.
Pojawiły się dwie współczesne dramy prawnicze z Jung Kyun Ho, naszym doktorem z HP. jedna to ta o prawniku i jego klientach - duchach - Oh, My Ghost Clients, druga też o prawniku, Pro Bono.
https://www.netflix.com/pl/title/82024857
Dawno prawniczych nie oglądałam, może spróbuję.
BeeMeR - Pią 12 Gru, 2025 12:58
to mam w planie, dwie późniejsze może też
Fragmenty tej z Lusi widziałam, nie bolało
Admete - Pią 12 Gru, 2025 17:30
| Trzykrotka napisał/a: | | Uff, tak |
Już dawno przestałam się wachlować przy dramach i tu zaskoczenie
Trzykrotka - Sob 13 Gru, 2025 17:26
Miłe zaskoczenie, nigdy nie wolno tracić nadziei
W ostatnim odcinku było jeszcze urocze cameo - mama naszego bohatera wynajęła prawników - otóż naszego One Dollar Lawyer i jego pracownicę Namgoonga zawsze miło jest zobaczyć
Admete - Sob 13 Gru, 2025 19:46
Podwójne połączenie, bo reżyser zrobił wcześniej One Dollar Lawyer, a Namgoong grał z panią w My Dearest. Wachluję się nadal i to intensywnie, oglądam odcinek 7 i sceny w deszczu. To nie facet, a dzieło sztuki 😉 Siódmy odcinek mi się bardzo podobał, bo bohater cierpi. Przypomniałam sobie moje dawne stwierdzenie, że jak bohater cierpi, to zwykle jest jeszcze atrakcyjniejszy 😆 Świetna była scena w czasie snu, Trzykrotka będziesz wiedziała, o którą mi chodzi. Ta, w której rozmawia najpierw z ojcem, a potem ze sobą.
Trzykrotka - Pon 15 Gru, 2025 10:18
| Admete napisał/a: | | Ta, w której rozmawia najpierw z ojcem, a potem ze sobą. |
O tak! Dość trzeźwiące i wstrząsające to było. Jak się zastanowić, to pod powierzchną lekkiej romansowej komedii może kryć się głębszy dramat i potężny moralny dylemat. Bardzo mi się podoba, że bohater ma kręgosłup i potrafi stawiać sobie granice.
Na szczęście to nie melo, więc nie będzie z tego większych uwikłań
Czy wy wiecie, że Super Juniors sobie dopiero co chodzili po Krakowie? Bez Siwona i Donghae co prawda, w liczbie czterech, ale byli. Jedli zapiekanki, robili foty, podziwiali. Pewnie nie tylko w Krakowie, bo film na TY miał tytuł "nasze polskie wakacje cz.2. Co to się dzieje, panie kochany...
RaczejRozwazna - Pon 15 Gru, 2025 11:28
Algorytm mi podał na yt jakichś czterech Koreańczyków, ale nie wiedziałam, że są znani...
|
|
|